НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ, ЩО ЗДІЙСНЮЄ ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРАХ ЕНЕРГЕТИКИ ТА КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ
ПОСТАНОВА
від 22 липня 2016 року N 1308
м. Київ

Про залишення заяви ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ЛУГАНСЬКОБЛЕНЕРГО" про отримання ліцензії з постачання електричної енергії за регульованим тарифом без розгляду

До Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі - НКРЕКП, Комісія), надійшла заява та додані до неї документи ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ЛУГАНСЬКОБЛЕНЕРГО" (далі - ТОВ "ЛУГАНСЬКОБЛЕНЕРГО", Товариство) (код ЄДРПОУ 39104114, Луганська обл., м. Сєвєродонецьк, вул. Гоголя, буд. 24, 2 поверх, кімната 5), на видачу ліцензії на право провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії за регульованим тарифом від 20.07.2016 N ЛЕ-38/16.

Відповідно до положень статті 12 Закону України "Про ліцензування видів господарської діяльності" (далі - Закон про ліцензування) орган ліцензування протягом трьох робочих днів з дня одержання заяви про отримання ліцензії встановлює наявність або відсутність підстав для залишення її без розгляду і в разі їх наявності приймає відповідне рішення. Підставою для залишення заяви про отримання ліцензії без розгляду є, зокрема, подання не в повному обсязі підписаних документів, що додаються до заяви для отримання ліцензії.

Відповідно до статті 7 Закону про ліцензування ліцензуванню підлягає діяльність у сфері електроенергетики, яка ліцензується з урахуванням особливостей, визначених Законом України "Про електроенергетику", крім діяльності з постачання електричної енергії за нерегульованим тарифом (постачання незалежним електропостачальником).

При цьому, згідно зі статтею 13 Закону України "Про електроенергетику", діяльність з виробництва, передачі, розподілу, постачання електричної енергії, здійснення функцій гарантованого покупця, здійснення функцій системного оператора, здійснення функцій оператора ринку здійснюється за умови отримання відповідної ліцензії, яка видається національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Відповідно до положень статті 11 Закону про ліцензування здобувач ліцензії подає до органу ліцензування заяву про отримання ліцензії за визначеною ліцензійними умовами формою. При цьому до заяви про отримання ліцензії додаються, зокрема, документи відповідно до ліцензійних вимог.

Згідно з абзацом першим підпункту 2.2 пункту 2 Умов та Правил здійснення підприємницької діяльності з постачання електричної енергії за регульованим тарифом, затверджених постановою Національної комісії регулювання електроенергетики України від 13 червня 1996 року N 15/1 (далі - Умови та Правила), ліцензіат має право здійснювати ліцензовану діяльність лише на закріпленій території. При цьому положеннями пункту 1.4 Умов та Правил встановлено, що закріплена територія - територія адміністративно-територіальної одиниці, де розташовані місцеві (локальні) електричні мережі, що перебувають у власності ліцензіата, та електричні мережі споживачів, які живляться від мереж ліцензіата або від приєднаних до мереж ліцензіата інших власників електричних мереж, які не мають ліцензії на постачання електричної енергії за регульованим тарифом, яку ліцензіат погоджує з центральним органом виконавчої влади, що здійснює управління в електроенергетиці, указується ліцензіатом в описі за формою, наведеною в додатку до Умов та Правил, і затверджується органом ліцензування в установленому порядку. Якщо на території адміністративно-територіальної одиниці розташовані електричні мережі інших ліцензіатів з постачання електричної енергії за регульованим тарифом, то закріплена територія кожного з цих ліцензіатів визначається відповідно до території розташування об'єктів електроенергетики, що перебувають у власності ліцензіата, та електричних мереж споживачів, які живляться від мереж цього ліцензіата.

Згідно з додатком до Умов та Правил опис закріпленої території має містити, зокрема, перелік об'єктів електроенергетики, що перебувають у власності ліцензіата, із зазначенням назв адміністративно-територіальних одиниць, де вони розташовані, акти розмежування балансової належності, узгоджені з іншими власниками електричних мереж. Перелік об'єктів електроенергетики не надається ліцензіатом, якщо його закріпленою територією є територія всієї адміністративно-територіальної одиниці.

Відповідно до наданих Товариством актів розмежування балансової належності, на заявленій території здійснення ліцензованої діяльності ТОВ "ЛУГАНСЬКОБЛЕНЕРГО" провадять діяльність декілька ліцензіатів з розподілу та постачання електричної енергії за регульованим тарифом.

Разом з тим, наданий здобувачем ліцензії опис закріпленої території не містить переліку об'єктів електроенергетики, що перебувають у власності ТОВ "ЛУГАНСЬКОБЛЕНЕРГО", з зазначенням назв адміністративно-територіальних одиниць, де вони розташовані.

Враховуючи наведене, документи, що додаються до заяви про отримання ліцензії, подані ТОВ "ЛУГАНСЬКОБЛЕНЕРГО" не в повному обсязі.

При цьому, відповідно до частини п'ятої статті 12 Закону про ліцензування, після усунення причин, що стали підставою для прийняття рішення про залишення заяви про отримання ліцензії без розгляду, здобувач ліцензії може повторно подати заяву про отримання ліцензії.

Таким чином, якщо ТОВ "ЛУГАНСЬКОБЛЕНЕРГО" має намір звернутися із новою заявою про отримання ліцензії з постачання електричної енергії за регульованим тарифом, НКРЕКП пропонує усунути причини, що стали підставою для прийняття рішення про залишення заяви про отримання ліцензії без розгляду, та надати перелік об'єктів електроенергетики, що перебувають у власності ТОВ "ЛУГАНСЬКОБЛЕНЕРГО".

З огляду на вищевикладене, відповідно до пункту 1 частини другої статті 12 Закону України "Про ліцензування видів господарської діяльності" та Указу Президента України від 10 вересня 2014 року N 715 "Про затвердження Положення про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг" Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, постановляє:

Залишити заяву ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ЛУГАНСЬКОБЛЕНЕРГО" (код ЄДРПОУ 39104114, Луганська обл., м. Сєвєродонецьк, вул. Гоголя, буд. 24, 2 поверх, кімната 5) на видачу ліцензії з постачання електричної енергії за регульованим тарифом без розгляду.

 

Голова Комісії

Д. Вовк