УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
АДМІНІСТРАЦІЯ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ
НАКАЗ
20.05.2005 № 381
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
7 червня 2005 р.
за № 630/10910
( Наказ втратив чинність на підставі Наказу Міністерства внутрішніх справ № 890 від 02.09.2016 (z1289-16) )

Про затвердження Положення про порядок і умови виплати надбавки за вислугу років та порядок обчислення стажу державної служби (роботи) державним службовцям і службовцям Адміністрації та регіональних управлінь Державної прикордонної служби України

( Із змінами, внесеними згідно з Наказом Адміністрації Державної прикордонної служби № 464 від 19.06.2006 (z0774-06) )
На виконання Закону України "Про Державну прикордонну службу України" (661-15) та відповідно до постанов Кабінету Міністрів України від 20.12.93 № 1049 (1049-93-п) "Про надбавки за вислугу років для працівників органів виконавчої влади" (із змінами), від 03.05.94 № 283 (283-94-п) "Про порядок обчислення стажу державної служби" (із змінами) та з метою впорядкування умов оплати праці державних службовців та службовців Адміністрації та регіональних управлінь Державної прикордонної служби України НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Положення про порядок і умови виплати надбавки за вислугу років та порядок обчислення стажу державної служби (роботи) державним службовцям і службовцям Адміністрації та регіональних управлінь Державної прикордонної служби України (додається).
2. Наказ Голови Державного комітету у справах охорони державного кордону України - командуючого Прикордонними військами України від 27.11.96 № 512 (z0724-96) "Про затвердження Інструкції про порядок і умови виплати надбавки за вислугу років працівникам Держкомітету у справах охорони державного кордону України" (із змінами), зареєстрований в Міністерстві юстиції України 18.12.96 за № 724/1749, визнати таким, що втратив чинність.
3. Виплату державним службовцям та службовцям Адміністрації та регіональних управлінь Державної прикордонної служби України надбавки за вислугу років провадити згідно із законодавством України.
4. Наказ розіслати до органів Державної прикордонної служби України згідно з розрахунком розсилки.
Голова Державної
прикордонної служби України
генерал-полковник
М.М. Литвин
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Адміністрації
Державної прикордонної
служби України
20.05.2005 № 381
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
7 червня 2005 р.
за № 630/10910

ПОЛОЖЕННЯ

про порядок і умови виплати надбавки за вислугу років та порядок обчислення стажу державної служби (роботи) державним службовцям і службовцям Адміністрації та регіональних управлінь Державної прикордонної служби України

1. Загальні положення

1.1. Це Положення, розроблене з урахуванням вимог Закону України "Про державну службу" (3723-12) , постанов Кабінету Міністрів України від 20 грудня 1993 року № 1049 (1049-93-п) "Про надбавки за вислугу років для працівників органів виконавчої влади" (із змінами) та від 3 травня 1994 року № 283 (283-94-п) "Про порядок обчислення стажу державної служби" (із змінами), поширюється на державних службовців і службовців Адміністрації та регіональних управлінь Державної прикордонної служби України.
1.2. Положення визначає порядок і умови виплати надбавки за вислугу років та порядок обчислення стажу державної служби (роботи) державним службовцям і службовцям Адміністрації та регіональних управлінь Державної прикордонної служби України.
Державним службовцям надбавка за вислугу років обчислюється за фактично відпрацьований час, виходячи з посадового окладу з урахуванням доплати за ранг і залежно від стажу державної служби, визначеного відповідно до цього Положення.
Службовцям надбавка за вислугу років обчислюється за фактично відпрацьований час, виходячи із посадового окладу без урахування інших надбавок і доплат.
У разі виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника (у тому числі і посад військовослужбовців) державним службовцям та службовцям надбавка за вислугу років обчислюється з посадового окладу за основною посадою.
Державним службовцям та службовцям, яким відповідно до умов оплати праці виплачуються підвищені оклади, надбавка за вислугу років обчислюється виходячи з підвищених окладів.
1.3. Державним службовцям, прийнятим на роботу на конкурсній основі, та службовцям надбавка за вислугу років виплачується з дня прийняття на роботу в разі наявності стажу роботи, який дає право на одержання надбавки за вислугу років, а працюючим - з дня їх атестації.
1.4. Надбавка за вислугу років виплачується державним службовцям у відсотках до посадового окладу з урахуванням доплати за ранг і залежно від стажу державної служби, службовцям - у відсотках до посадового окладу без урахування інших надбавок і доплат і залежно від стажу роботи, у таких розмірах:
при стажі понад 3 роки - 10 відсотків;
при стажі понад 5 років - 15 відсотків;
при стажі понад 10 років - 20 відсотків;
при стажі понад 15 років - 25 відсотків;
при стажі понад 20 років - 30 відсотків;
при стажі понад 25 років - 40 відсотків.
Виплата зазначених надбавок провадиться одночасно з виплатою заробітної плати.
1.5. Державним службовцям, у яких протягом календарного місяця виникло право на підвищення надбавки за вислугу років, розмір надбавки змінюється з дня набуття права на підвищення, а службовцям, у яких протягом календарного місяця виникло право на підвищення надбавки за вислугу років, розмір надбавки змінюється з початку наступного місяця.
1.6. Не користуються правом на одержання надбавки за вислугу років працівники, які працюють за сумісництвом, та позаштатні працівники.
1.7. Надбавка за вислугу років враховується при обчисленні середнього заробітку, який зберігається за державними службовцями та службовцями відповідно до законодавства на час відпустки, на період тимчасової непрацездатності, у разі призначення пенсій та в інших випадках, передбачених законодавством України.
1.8. Обчислений відповідно до цього Положення стаж державної служби (роботи) застосовується також для надання державним службовцям додаткових оплачуваних відпусток та призначення пенсії.
1.9. Документом для визначення стажу державної служби (роботи), який дає право на одержання надбавки за вислугу років, є трудова книжка. Стаж державної служби (роботи) визначається комісією з установлення вислуги років, створеною в Адміністрації та регіональних управліннях Державної прикордонної служби України, до яких входять представники кадрового, фінансово-економічного, юридичного підрозділів та голови профспілкових комітетів. Скарги, пов'язані з визначенням стажу державної служби (роботи) державним службовцям та службовцям, розглядаються у Центральній комісії Державної прикордонної служби України та іншому, визначеному законодавством, порядку.

2. Порядок обчислення стажу державної служби (роботи)

2.1. До стажу державної служби державним службовцям зараховується робота (служба):
на посадах державних службовців у державних органах, передбачених статтею 25 Закону України "Про державну службу" (3723-12) , а також на посадах, віднесених Кабінетом Міністрів України до відповідної категорії посад державних службовців;
на посадах керівних працівників і спеціалістів в Адміністрації та регіональних управліннях Державної прикордонної служби України, апараті органів прокуратури, судів, нотаріату, дипломатичної служби, митного контролю, внутрішніх справ, служби безпеки, інших органів управління військових формувань, державної податкової та контрольно-ревізійної служби;
на посадах керівних працівників і спеціалістів державних органів колишніх УРСР та інших республік, а також колишнього СРСР згідно з Переліком (додається);
на посадах суддів, слідчих, прокурорів, інших службових осіб, яким присвоєно персональні звання;
на посадах керівних працівників і спеціалістів в органах, що згідно із законодавством здійснюють державний нагляд за охороною праці;
на посадах спеціалістів кримінально-виконавчої системи (установи виконання покарань, слідчі ізолятори, підрозділи кримінально-виконавчої інспекції), які не мають спеціальних звань;
на посадах керівних працівників і спеціалістів апарату Національного банку України, Республіканського банку Криму, управління по місту Києву та Київській області, обласних управлінь Національного банку України;
на посадах керівних працівників і спеціалістів Фонду соціального захисту інвалідів;
на посадах керівних працівників і спеціалістів державних архівів областей та їх філіалів, державних архівів міст Києва і Севастополя;
на посадах керівних працівників і спеціалістів Державної інспекції навчальних закладів при Міністерстві освіти України;
на посадах керівних працівників і спеціалістів Державного архіву при Раді міністрів Автономної Республіки Крим;
на посадах в органах місцевого самоврядування, передбачених статтею 14 Закону України "Про службу в органах місцевого самоврядування" (2493-14) , а також на інших посадах, не зазначених у цій статті, віднесених Кабінетом Міністрів України до відповідної категорії посад в органах місцевого самоврядування;
на посадах керівних працівників і спеціалістів Української державної насіннєвої інспекції, Державної насіннєвої інспекції Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, міжрайонних державних насіннєвих інспекцій, Української державної помологічно-ампелографічної інспекції, Української державної лісонасіннєвої інспекції, державних зональних лісонасіннєвих інспекцій, Української державної квітково-декоративної насіннєвої інспекції, яким надано повноваження головних або державних інспекторів з насінництва та розсадництва, з дня набрання чинності Законом України "Про насіння і садивний матеріал" (411-15) (з 28 січня 2003 року);
( Підпункт 2.1 пункту 2 доповнено абзацом згідно з Наказом Адміністрації Державної прикордонної служби № 464 від 19.06.2006 (z0774-06) )
на посадах керівних працівників і спеціалістів Головної державної інспекції з карантину рослин, державних інспекцій з карантину рослин Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя, пунктів карантину рослин у морських та річкових портах (на пристанях), на залізничних станціях, в аеропортах (на аеродромах), на підприємствах поштового зв'язку, шосейних шляхах, автовокзалах, автостанціях, пунктах пропуску на державному кордоні, яким надано повноваження державних інспекторів з карантину рослин, з дня набрання чинності Законом України від 3 квітня 2003 року № 674 (674-15) "Про внесення змін до Закону України "Про карантин рослин" (з 1 січня 2004 року).
( Підпункт 2.1 пункту 2 доповнено абзацом згідно з Наказом Адміністрації Державної прикордонної служби № 464 від 19.06.2006 (z0774-06) )
2.2. До стажу державної служби включаються також:
період, коли державний службовець не працював з поважних причин, але залишався у трудових відносинах з державним органом;
час відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею віку трьох років, а у виняткових випадках, якщо за медичними показаннями дитині потрібний домашній догляд, - період додаткової відпустки без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у медичному висновку, але не більше ніж до досягнення дитиною віку шести років;
час підвищення кваліфікації з відривом від роботи, якщо до направлення на підвищення кваліфікації працівник працював у державному органі;
час військової служби у Збройних Силах та інших військових формуваннях;
час роботи за кордоном за направленням державних органів, якщо до направлення за кордон працівник працював у таких органах і протягом трьох місяців після повернення з-за кордону, не враховуючи часу на проїзд, влаштувався на роботу в державний орган;
час роботи на посадах керівних працівників і спеціалістів в апараті організацій, створених на базі ліквідованих міністерств, яким делеговано функції управління майном організацій і підприємств, заснованих на загальнодержавній власності;
час роботи в організаціях (крім роботи в кооперативних та інших громадських організаціях), передбачених статтею 118 Кодексу законів про працю України (322-08) ;
час роботи на посадах керівних працівників і спеціалістів у Державному центрі зайнятості та місцевих центрах зайнятості;
час роботи на посадах службовців в органах, зазначених у підпункті 2.1 цього Положення і Переліку до нього, якщо при просуванні по службі вони зайняли посади державних службовців;
час навчання в аспірантурі або докторантурі Української Академії державного управління при Президентові України з відривом від роботи, якщо до вступу до аспірантури або докторантури аспірант чи докторант перебував на державній службі і після закінчення навчання повернувся на державну службу;
час роботи на посадах керівних працівників і спеціалістів Державної інспекції закладів освіти при Міністерстві освіти України;
час роботи на посадах керівників, їхніх заступників, головних інженерів державних підприємств, установ, організацій, якщо безпосередньо з цих посад вони призначені (обрані) на посади державних службовців першої - четвертої категорій;
стаж наукової роботи, набутий в державних установах, організаціях, закладах на посадах, визначених Переліком посад наукових (науково-педагогічних) працівників підприємств, установ, організацій, вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації, перебування на яких дає право на призначення пенсії та виплату грошової допомоги у разі виходу на пенсію відповідно до статті 24 Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність" (257-2004-п) , затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 4 березня 2004 року № 257 (із змінами), незалежно від наявності перерв у роботі;
час роботи на посадах керівних працівників і спеціалістів Національної комісії регулювання електроенергетики України та її територіальних представництв;
стаж роботи журналіста в державних і комунальних засобах масової інформації, обчислений відповідно до Порядку обчислення стажу роботи для встановлення щомісячної надбавки за вислугу років і призначення пенсій журналістам державних і комунальних засобів масової інформації та державних інформаційних агентств (377-99-п) , затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 15 березня 1999 року № 377, із змінами;
час навчання в Національній академії державного управління при Президентові України за денною формою, якщо до вступу в Академію випускник перебував на державній службі або службі в органах місцевого самоврядування і після закінчення навчання повернувся на державну службу, службу в органах місцевого самоврядування або вступив до аспірантури чи докторантури Академії з відривом від роботи;
час роботи на посадах керівних працівників і спеціалістів державних лісогосподарських об'єднань Міністерства лісового господарства та державних лісогосподарських об'єднань Державного комітету лісового господарства.
2.3. До стажу роботи, який дає право на одержання надбавки за вислугу років службовцям, зараховуються:
загальний стаж роботи в Адміністрації та регіональних управліннях Державної прикордонної служби України;
загальний стаж роботи в органах виконавчої влади: Кабінеті Міністрів України, Секретаріаті Президента України, Секретаріаті Кабінету Міністрів України, міністерствах, інших центральних та місцевих органах виконавчої влади, місцевих органах Антимонопольного комітету, Фонду державного майна;
стаж роботи в Апараті Верховної Ради України, Верховної Ради і Ради міністрів Автономної Республіки Крим, міністерствах та комітетах Автономної Республіки Крим, органах місцевого самоврядування, органах прокуратури, судових органах України, відповідних органах колишнього СРСР і країн Співдружності Незалежних Держав;
стаж роботи в організаціях (крім роботи в кооперативних та інших громадських організаціях), передбачених статтею 118 Кодексу законів про працю України (322-08) .
2.4. До стажу роботи, який дає право на одержання службовцям надбавки за вислугу років, включаються також:
період роботи в апаратах органів народного контролю, внутрішніх справ, служби безпеки та інших військових формувань (штабів округу, групи військ, флоту, армії, армійського корпусу, регіональних органів управління Прикордонних військ);
період роботи у військкоматах;
період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею віку трьох років, а у виняткових випадках, якщо за медичними показаннями дитині потрібний домашній догляд, - період додаткової відпустки без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у медичному висновку, але не більше ніж до досягнення дитиною віку шести років;
час військової служби у Збройних Силах та інших військових формуваннях;
час підвищення кваліфікації з відривом від роботи, якщо до направлення на підвищення кваліфікації працівник працював в органах виконавчої влади;
час роботи за кордоном за направленням органу виконавчої влади, якщо до направлення за кордон працівник працював у таких органах і протягом трьох місяців після повернення з-за кордону, не враховуючи часу на проїзд, поступив на роботу в органи виконавчої влади.
Начальник
фінансово-економічного
управління
Адміністрації Державної
прикордонної служби України
генерал-майор
Я.Р. Рудик
Додаток
до пункту 2.1 Положення
про порядок і умови виплати надбавки
за вислугу років та порядок обчислення
стажу державної служби (роботи)
державним службовцям і службовцям
Адміністрації та регіональних управлінь
Державної прикордонної служби України

ПЕРЕЛІК

державних органів колишніх УРСР та інших республік, а також колишнього СРСР, період роботи в яких на посадах керівних працівників і спеціалістів зараховується до стажу державної служби

Верховна Рада УРСР, Президія Верховної Ради УРСР;
Рада Міністрів УРСР;
Верховна Рада СРСР, Президія Верховної Ради СРСР, Верховні Ради республік СРСР та їх Президії, Ради Міністрів республік СРСР;
Міністерства і відомства СРСР, міністерства і відомства республік СРСР (включаючи головні управління, управління, що відповідно до затвердженої Урядом структури входили до центрального апарату цих міністерств і відомств);
Міністерства і відомства УРСР (включаючи головні управління, управління, що відповідно до затвердженої Урядом структури входили до центрального апарату цих міністерств і відомств);
Виконавчі комітети місцевих Рад депутатів трудящих, Рад народних депутатів, їх управління, самостійні відділи, інші структурні підрозділи;
Місцеві органи державного управління міністерств і відомств УРСР та інших республік, а також СРСР;
Раднаргоспи;
Органи народного контролю;
Військкомати;
Всесоюзні і республіканські промислові об'єднання та об'єднання, створені на базі головних управлінь міністерств і відомств відповідно до рішень Уряду;
Органи нагляду за додержанням законодавства про працю;
Органи виконання покарань (спеціалісти, які не мають спеціальних звань);
Держбанк СРСР, Зовнішекономбанк СРСР, Будбанк СРСР, Продбудбанк СРСР, Агропромбанк СРСР, Житлосоцбанк СРСР, Ощадний банк СРСР, їх республіканські банки (контори), крайові, обласні (міські) управління, а також міські і районні відділення;
Обчислювальні центри та машинолічильні станції обласних, Київського та Севастопольського міських статистичних управлінь (посади начальників центрів і станцій, їх заступників, які відповідали за виконання робіт з підготовки та випуску статистичної звітності, керівних працівників і спеціалістів підрозділів підготовки та випуску статистичних матеріалів);
Державні архіви областей та їх філіали, державні архіви міст Києва і Севастополя;
Республіканська інспекція середніх спеціальних навчальних закладів при Міністерстві вищої і середньої спеціальної освіти УРСР;
Республіканська інспекція професійно-технічних закладів при Держпрофосвіті УРСР;
Республіканська інспекція вищих і середніх спеціальних учбових закладів при Міністерстві вищої і середньої спеціальної освіти УРСР;
Державний архів Автономної Республіки Крим;
Центральні державні архіви УРСР;
Контрольно-ревізійні підрозділи центральних і місцевих органів виконавчої влади, виконавчих органів рад, ліквідовані у зв'язку з утворенням у 1993 році державної контрольно-ревізійної служби.
Начальник
фінансово-економічного
управління
Адміністрації Державної
прикордонної служби України
генерал-майор
Я.Р. Рудик