ДЕРЖАВНА АУДИТОРСЬКА СЛУЖБА УКРАЇНИ
НАКАЗ
12.08.2016 № 62

Про затвердження Положення про Методологічну раду Державної аудиторської служби України

Відповідно до пункту 9, абзацу третього пункту 13 Положення про Державну аудиторську службу України (43-2016-п) , затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03 лютого 2016 р. № 43, НАКАЗУЮ:
1. Утворити Методологічну раду Державної аудиторської служби України та призначити її Головою Голову Держаудитслужби за посадою.
2. Затвердити Положення про Методологічну раду Державної аудиторської служби України, що додається.
3. Визнати таким, що втратив чинність, наказ Державної фінансової інспекції України від 29 грудня 2011 р. № 127 (vr127858-11) "Про затвердження Положення про Методологічну раду Державної фінансової інспекції України" (зі змінами).
4. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.
Голова
Л.В. Гаврилова
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Держаудитслужби
12.08.2016 № 62

ПОЛОЖЕННЯ

про Методологічну раду Державної аудиторської служби України

I. Загальні положення

1. Методологічна рада Державної аудиторської служби України (далі - Методологічна рада) є консультативно-дорадчим органом Державної аудиторської служби України з питань методології державного фінансового контролю та її вдосконалення, розробки проектів нормативно-правових актів щодо подальшої реалізації державного фінансового контролю, що діє на громадських засадах.
2. Головними завданнями Методологічної ради є:
1) розробка пропозицій щодо концептуального визначення основних принципів з формування та реалізації державної політики у сфері державного фінансового контролю та вдосконалення його нормативно-методичного забезпечення;
2) розгляд проектів нормативно-правових актів, методичних рекомендацій та інших актів організаційно-розпорядчого характеру з питань державного фінансового контролю, що підготовлені самостійними структурними підрозділами Держаудитслужби та її міжрегіональними територіальними органами;
3) розгляд зарубіжної практики організації та здійснення державного фінансового контролю;
4) розгляд пропозицій (звернень, повідомлень) керівників самостійних структурних підрозділів Держаудитслужби та її міжрегіональних територіальних органів щодо вдосконалення державного фінансового контролю;
5) обговорення питань, пов'язаних з розробкою рекомендацій з удосконалення системи підвищення кваліфікації працівників Держаудитслужби та її міжрегіональних територіальних органів.

II. Члени Методологічної ради

1. До складу Методологічної ради входять Голова Держаудитслужби (Голова Методологічної ради), заступники Голови Держаудитслужби (за посадою), керівники департаментів Держаудитслужби, керівник структурного підрозділу, до повноважень якого належить здійснення внутрішнього аудиту в органах Держаудитслужби, та керівник відділу методології державного фінансового аудиту (за посадою). Функції члена Методологічної ради у разі його відсутності з поважних причин виконує його заступник за посадою або інша посадова особа відповідного структурного підрозділу Держаудитслужби.
2. У разі відсутності Голови Методологічної ради з поважних причин функції Голови Методологічної ради виконує заступник Голови Держаудитслужби відповідно до розподілу обов'язків між Головою Держаудитслужби, першим заступником та заступником Голови.
3. Члени Методологічної ради:
1) беруть активну участь у підготовці і обговоренні питань, що розглядаються на засіданнях Методологічної ради;
2) забезпечують впровадження в практику своєї роботи рекомендацій, які прийняті Методологічною радою;
3) мають бути присутніми на засіданнях Методологічної ради. Пропуск двох засідань підряд без поважних причин та невиконання рішень Методологічної ради розглядається як підстава для клопотання про виключення їх зі складу Методологічної ради;
4) мають право вносити пропозиції про розгляд на засіданні Методологічної ради будь-яких питань, що належать до її компетенції.
4. Функції секретаря Методологічної ради виконує начальник відділу методології інспектування Департаменту стратегічного планування, звітності та методологічної роботи Держаудитслужби. У разі його відсутності з поважних причин функції секретаря Методологічної ради Держаудитслужби виконує інша посадова особа цього структурного підрозділу Держаудитслужби.
Секретар Методологічної ради поширює серед членів Методологічної ради необхідні для розгляду на засіданні матеріали, веде протоколи засідань і після їх підписання Головою Методологічної ради забезпечує доведення копій таких протоколів до членів Методологічної ради та заінтересованих керівників структурних підрозділів Держаудитслужби (за дорученням Голови Методологічної ради).

III. Порядок проведення засідань Методологічної ради

1. Засідання Методологічної ради можуть проводитися за ініціативою керівництва Держаудитслужби, членів Методологічної ради, керівників самостійних структурних підрозділів Держаудитслужби, а також начальників міжрегіональних територіальних органів Держаудитслужби.
2. Засідання Методологічної ради є правочинним, коли у ньому бере участь більш як половина її членів.
3. На засідання Методологічної ради можуть запрошуватися на громадських засадах з правом участі в обговоренні питань особи, які не є членами Методологічної ради та які не беруть участі у голосуванні при прийнятті рішення.
4. Проведенню засідання Методологічної ради передує вивчення її матеріалів членами Методологічної ради.
5. Ініціатор засідання Методологічної ради подає секретарю Методологічної ради матеріали, розгляд яких ініціює на засіданні в електронному та паперовому вигляді.
6. Секретар Методологічної ради протягом одного дня готує доручення від імені Голови Методологічної ради про організацію засідання Методологічної ради та після підписання такого доручення доводить його до відома членів Методологічної ради та інших заінтересованих осіб (за потреби).
Дата проведення засідання Методологічної ради встановлюється з урахуванням строку, необхідного для ознайомлення та розгляду членами Методологічної ради матеріалів засідання, але не менше трьох робочих днів.
7. На початку засідання Методологічної ради ініціатор питання, яке запропоновано до розгляду, у своїй доповіді надає обґрунтовану інформацію щодо причини та умови такого розгляду.
8. За підсумками обговорення на засіданні порушеного питання та розгляду відповідних проектів нормативно-правового акта, методичних рекомендацій та інших актів організаційно-розпорядчого характеру Методологічна рада приймає одне із таких рішень:
схвалює ініційовану пропозицію та підготовлений проект документа;
схвалює ініційовану пропозицію з подальшим її доопрацюванням та розглядом на засіданні Методологічної ради;
відхиляє ініційовану пропозицію та підготовлений проект документа.
Рішення приймається простою більшістю голосів присутніх на засіданні членів Методологічної ради. У разі рівного розподілу голосів вирішальним є голос Голови Методологічної ради.
9. Короткий зміст розглянутих на засіданнях Методологічної ради питань та прийнятих рекомендацій (рішень) може публікуватися на сторінках Всеукраїнського науково-практичного журналу "Фінансовий контроль".
10. Організаційно-господарське обслуговування роботи Методологічної ради (друкування, розмноження, розсилка матеріалів, господарське обслуговування) здійснюють Управління адміністративно-господарського забезпечення, Управління документообігу та контролю виконавської дисципліни.
Директор Департаменту
стратегічного планування,
звітності та методологічної
роботи
І.Р. Волянський
( Текст взято з сайту Державної Аудиторської служби України http://www.dkrs.gov.ua/ )