УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ СТАТИСТИКИ УКРАЇНИ
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державного комітету
статистики України
11.10.2005 N 302
( z1306-05 )
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
31 жовтня 2005 р.
за N 1307/11587
( Інструкція втратила чинність на підставі Наказу Державної служби статистики N 207 (z1459-16) від 26.10.2016 )

ІНСТРУКЦІЯ

щодо заповнення форми державного статистичного спостереження N 25-вод "Звіт про роботу морського (річкового) порту (причалу)" (місячна) ( v0508202-04 ) та додатка до форми державного статистичного спостереження N 25-вод "Звіт про обробку вантажів за номенклатурою у морських (річкових) портах (причалах)" (піврічна) ( v0363202-04 )

( Із змінами, внесеними згідно з Наказом Державного комітету статистики N 456 (z1240-09) від 07.12.2009 )

1. Загальні положення

Інструкція установлює єдиний порядок обліку обсягів оброблених вантажів, включаючи перевалку на підприємствах, не пов'язану з морським або річковим вантажооборотом (далі - Інструкція).

2. Галузь використання

Інструкція поширюється на підприємства водного транспорту і юридичних осіб інших видів економічної діяльності, які здійснюють обробку вантажів на власних або орендованих причалах (пристанях).
( Пункт 2 із змінами, внесеними згідно з Наказом Державного комітету статистики N 456 (z1240-09) від 07.12.2009 )

3. Документи первинного обліку

Підставою для складання звіту є: наряд-завдання або інший документ, що його замінює, на навантаження або розвантаження вантажів, який видається бригаді портових робітників або залученої робочої сили на виконання робіт, та звіряється з документами на перевезення: копією дорожньої відомості, коносаментом, накладною, рапортом, рейсовим звітом капітана, багажною квитанцією; у прямому, змішаному залізнично-водному сполученні - накладною на прийом готової продукції зі складу, передаточною відомістю, шляховим журналом, всезагальним універсальним чартером на перевезення відповідно до Збірника тарифів на комплекс робіт, пов'язаних з обробленням вантажів у портах України, затвердженого наказом Мінтрансу України від 31.10.95 N 392 (z0476-95) (із змінами), зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 26.12.95 за N 476/1012.

4. Основні поняття та їх використання

Оброблено вантажів - визначається за фактичною вагою завантаженого або розвантаженого вантажу "брутто" - предметів, устаткування, речовини, рідини на підставі документів первинного обліку. Одиниця виміру - тисяч фізичних тонн.
Обробка суховантажів - завантаження або розвантаження сипучих, штабельних та штучних вантажів, які завантажуються навалом, складаються в штабелі або кріпляться на суднах.
Обробка наливних вантажів - завантаження або розвантаження вантажів наливом у танкери або інші наливні судна.
Обробка експортних вантажів - завантаження на судна вантажів, вироблених у межах України, що транспортуються іноземним споживачам.
Обробка імпортних вантажів - розвантаження з суден вантажів, вироблених за кордоном, які надійшли на адресу споживачів України.
Обробка транзитних вантажів - завантаження та розвантаження на (з) судна вантажів, вироблених за кордоном, які відправляються або прибувають з (на) причалів підприємств України без будь-якого використання їх вітчизняними споживачами.
Обробка вантажів внутрішнього сполучення - завантаження на судна та розвантаження з них вантажів у межах України для використання вітчизняними споживачами.
Обробка вантажів, пов'язаних з морським та річковим вантажооборотом, - завантаження, розвантаження вантажів, перевезення яких здійснюється водним транспортом морськими або річковими шляхами.
Обробка вантажів, не пов'язаних з морським та річковим вантажооборотом, - завантаження, розвантаження вантажів, перевезення яких здійснюється автомобільними шляхами або залізничними коліями.
Обробка суден - кількість вантажних суден, на які здійснюється завантаження або розвантаження вантажів вручну або механізованим засобом.
Обробка закордонних суден та іноземний фрахт - кількість вантажних закордонних суден та суден іноземних фрахтувачів, на які здійснюється завантаження або розвантаження вантажів вручну або механізованим засобом.

5. Порядок складання звітів

Періодичність складання:
- за формою N 25-вод (v0508202-04) - за кожний звітний місяць наростаючим підсумком з початку року;
- додаток до форми N 25-вод (v0363202-04) - за півріччя.
Залежно від напрямків відправлення вантажі поділяються на експортні, імпортні, транзитні та вантажі внутрішнього сполучення.
До звітів за формою N 25-вод (v0508202-04) (рядки 02-05) та додатка (v0363202-04) до неї включаються обсяги обробки вантажів, пов'язаних з морським та річковим вантажооборотом.
Враховуються роботи з завантаження та розвантаження суден (з урахуванням ліхтерів), виконані на території або в акваторії порту, на рейді, на причалах клієнтури портовими робітниками та залучення робочої сили за допомогою власних і орендованих механізмів або суднових засобів для перевантажування у порту (на причалі), а саме:
- завантаження до суден та розвантаження з них суховантажів і наливних вантажів у тарі;
- налив до суден та злив з них вантажів на суховантажних та наливних причалах або без їх використання;
- завантаження суден зерном і вивантаження його з них на елеватори при відповідальності порту за організацію та виконання цих робіт силами клієнтури;
- вивантаження лісу з суден на воду та завантаження на судна з води;
- завантаження лісу з плотів в судна та вивантаження з плотів на берег;
- якщо вантаж не доставлено до пункту призначення за причинами, які не залежать від порту (підприємства), що здійснює перевезення, при цьому оформлюється нова відправка з новими документами.
До звітів за формою N 25-вод (v0508202-04) (рядок 08) включаються дані про обсяги обробки вантажів, не пов'язаних з морським та річковим вантажооборотом, "за моментом вивантаження з порту":
- бункерування суден рідким паливом, вугіллям та іншими видами твердого палива;
- повернення вантажів через форс-мажорні обставини або метеоумови;
- експортні вантажі, що прибули до порту вагонами або автомашинами і через деякий час зняті з експорту і відправлені всередину країни не морським і річковим транспортом (при умові сплати послуг порту вантажовласником).
До звітів не включаються:
- роботи, які виконані на території порту за спеціальними вимогами клієнтури і сплачені нею додатково: штабелювання вантажів, сортування, розкриття вантажних місць для визначення якості вантажу, перекладання для маркірування, роботи з пушіння вантажів, включаючи вибухові роботи, роботи з обладнання суден для перевезення великої ваги, живої худоби та птиці, закріплення та розкріплення вантажів, очищення суден після розвантажування вантажів, які їх забруднюють, важення вантажів;
- роботи на території портів, які виконані для господарчих та інших потреб порту, очистка і прибирання території, розбиття криг, вивантаження з автомобільного транспорту вантажів, які прибувають для господарчих і будівельних потреб порту;
- збирання виробничого сміття;
- перемішування вугілля з метою запобігання загоранню, киркуванню солі та руди;
- внутрішнє складське переміщення вантажів;
- землечерпальні роботи та роботи, пов'язані з поглибленням дна в акваторії порту;
- при умовах повернення вантажу внаслідок аварії судна або з іншої причини, яка залежить від судна або порту (підприємства).
У разі потреби дані звітів уточнюються.

6. Порядок подання звіту

Звіти за формою державного статистичного спостереження N 25-вод "Звіт про роботу морського (річкового) порту (причалу)" (термінова, місячна) (v0508202-04) та додатком до форми державного статистичного спостереження N 25-вод "Звіт про обробку вантажів за номенклатурою у морських (річкових) портах (причалах)" (піврічна) (v0363202-04) підписуються керівником підприємства, який несе відповідальність за їхню повноту та достовірність згідно з чинним законодавством.
Заступник директора департаменту
статистики послуг
І.М.Самченко