ДЕРЖАВНА АУДИТОРСЬКА СЛУЖБА УКРАЇНИ
ЛИСТ
від 23.11.2016 р. N 21-14/97
Керівникам міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, обласних,
Київської міської державних адміністрацій, інших державних органів (за списком)

Про внесення зміни до Положення про інвентаризацію активів та зобов'язань

За ініціативою Державної аудиторської служби України внесено зміну до абзацу третього пункту 1 розділу II Положення про інвентаризацію активів та зобов'язань1 в частині виключення норми щодо можливості включення за рішенням керівника підприємства2 до складу інвентаризаційної комісії працівника підрозділу (служби) внутрішнього аудиту (наказ Мінфіну від 04 жовтня 2016 року N 868, зареєстрований у Мін'юсті 27 жовтня 2016 року за N 1401/29531). Зазначений наказ набрав чинності з 18 листопада 2016 року.

____________
1 Положення про інвентаризацію активів та зобов'язань, затверджене наказом Мінфіну від 02 вересня 2014 року N 879 та зареєстроване у Мін'юсті 30 жовтня 2014 року за N 1363/26142 (далі - Положення про інвентаризацію активів та зобов'язань).

2 Терміни "підприємство" та "керівник підприємства" вживають у значеннях, наведених у пункті 2 Положення про інвентаризацію активів та зобов'язань.

Зміну внесено для приведення Положення про інвентаризацію активів та зобов'язань у відповідність до вимог постанови N 10013 та Стандартів внутрішнього аудиту4 у частині забезпечення функціональної незалежності підрозділів внутрішнього аудиту, що передбачає недопущення виконання працівниками підрозділу внутрішнього аудиту функцій, не пов'язаних зі здійсненням внутрішнього аудиту (пункт 3.4 глави 3 розділу II Стандартів внутрішнього аудиту).

____________
3 Постанова Кабінету Міністрів України від 28 вересня 2011 року N 1001 "Деякі питання утворення структурних підрозділів внутрішнього аудиту та проведення такого аудиту в міністерствах, інших центральних органах виконавчої влади, їх територіальних органах та бюджетних установах, які належать до сфери управління міністерств, інших центральних органів виконавчої влади".

4 Стандарти внутрішнього аудиту, затверджені наказом Мінфіну від 04 жовтня 2011 року N 1247, зареєстровані в Мін'юсті 20 жовтня 2011 року за N 1219/19957.

Крім того, ця зміна внесена для чіткого відмежування функції внутрішнього аудиту від процесів оплати, обліку та внутрішнього контролю. Слід зазначити, що таке розмежування функцій контролюється експертами міжнародних оціночних місій (SIGMA, МВФ тощо) та входить до переліку індикаторів, за якими вони оцінюють прогрес вітчизняних реформ у сфері державного внутрішнього фінансового контролю та виконання взятих Україною зобов'язань в рамках реалізації Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом5.

____________
5 Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони (ратифікована Законом України від 16 вересня 2014 року N 1678-VII).

З огляду на викладене, для забезпечення дотримання вимог законодавства Держаудитслужба рекомендує:

1. У разі наявності у внутрішніх документах установи (у тому числі з питань внутрішнього аудиту) норми щодо можливості включення за рішенням керівника підприємства до складу інвентаризаційної комісії працівника підрозділу (служби) внутрішнього аудиту привести їх у відповідність до чинної редакції Положення про інвентаризацію активів та зобов'язань.

2. Не допускати включення до складу інвентаризаційної комісії працівників підрозділу внутрішнього аудиту, у тому числі під час проведення аудиторських досліджень.

3. Керівникам підрозділів внутрішнього аудиту розглянути цей лист на економічних навчаннях з працівниками підрозділу внутрішнього аудиту.

4. Керівникам підрозділів внутрішнього аудиту центрального апарату міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, державних адміністрацій, інших державних органів довести цей лист до відома внутрішніх аудиторів, що діють у системі відповідного органу.

 

Голова

Л. В. Гаврилова