(вiдмiнено згiдно постанови НБУ ь 149 вiд 20.06.95 р.)

                    Нацiональний банк України

                             Затверджено постановою Правління Національного
                             банку України N 21 від  2  лютого 1995 р.
                             Зареєстровано N 229 від  2  лютого 1995 р.


                                ТИМЧАСОВЕ ПОЛОЖЕННЯ
                      ЩОДО ВСТАНОВЛЕННЯ ЛІМІТУ ЗАЛИШКУ ГОТІВКИ
                     В КАСІ, НОРМ ВИТРАЧАННЯ ГРОШЕЙ З ВИРУЧКИ,
                 СТРОКІВ І ПОРЯДКУ ЗДАВАННЯ ВИРУЧКИ ПІДПРИЄМСТВАМИ,
                      ОРГАНІЗАЦІЯМИ, УСТАНОВАМИ І КОЛЕКТИВНИМИ
                      СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИМИ ПІДПРИЄМСТВАМИ


              1. Ліміти залишку готівки в касі встановлюються  комерційними
         банками за місцем відкриття розрахункового рахунку  з  урахуванням
         режиму роботи підприємства та графіка заїзду інкасаторів:

              - для підприємств і організацій, які мають постійну   грошову
         виручку і зобов'язані здавати її в  банк   або   на  пошту щоденно
         наприкінці  робочого  дня,  -  в  розмірах,   що   необхідні   для
         забезпечення нормальної роботи ранком наступного дня; зобов'язаних
         здавати виручку  наступного  дня,  -  в  розмірах,  з  урахуванням
         середньоденної виручки готівкою;  для  тих, що мають право здавати
         виручку не щоденно, - в розмірах,  що  залежать  від  встановлених
         строків здавання і суми виручки;

              - для виробничих підприємств, а також для організацій і уста-
         нов, які не мають постійної грошової виручки, - в межах  середньо-
         денного видатку готівки (крім витрат на заробітну плату,  допомоги
         за тимчасовою непрацездатністю, стипендії, премії і витрат на від-
         рядження). Якщо ці підприємства знаходяться не за місцем  розташу-
         вання установи банку, ліміт залишку готівки в касі може підвищува-
         тися.

              Колективні   сільськогосподарські   підприємства   самостійно
         визначають розміри (ліміти) готівки в їх касах і розрахунки потреб
         готівкової  маси  з  урахуванням  їх  виробничої  необхідності  та
         територіального  розташування,  які  подаються  ними   відповідним
         установам банків.

              Для військових частин, установ і організацій Міністерства обо-
         рони, Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки України (за ви-
         нятком торговельних і видовищних підприємств) ліміт залишку готів-
         ки в касі встановлюється установами банків за погодженням з керів-
         никами цих організацій з урахуванням специфіки роботи кожної такої
         організації.

              Для встановлення норм витрачання грошей з виручки і  лімітів
         залишків готівки в касах установи банків  одержують  заявку-розра-
         хунок від підприємств, організацій і  установ  -  за  встановленою
         формою. Торговельні й інші організації, які мають у своєму  підпо-
         рядкуванні не виділені на самостійний баланс  підприємства,  пода-
         ють заявку-розрахунок з  зазначенням  кожного  магазину,  їдальні,
         підприємства (крім дрібнороздрібної мережі).

              У разі неподання таких розрахунків зазначені ліміти  встанов-
         люються відповідним господарським органам установами банків самос-
         тійно.

              Ліміт залишку готівки в касі і норми витрачання грошей з  ви-
         ручки встановлюються для кожного підприємства і організації (неза-
         лежно від того, перебувають чи не перебувають вони на самостійному
         балансі) щорічно протягом першого кварталу, а в разі  необхідності
         можуть бути переглянуті протягом року.

              Торговельним підприємствам, які розташовані в інших  районах,
         ліміти залишку каси і норми витрачання грошей з виручки встановлю-
         ються установою банку, в якому знаходиться рахунок торговельної ор-
         ганізації; ці ліміти і норми повідомляються для  контролю  устано-
         вам банків за місцем знаходження торговельних підприємств.

               Встановлені ліміти залишку готівки в касі, норми  витрачання
         грошей з виручки, порядок і строки здавання  виручки  в  письмовій
         формі повідомляються установами банків кожному підприємству, орга-
         нізації і установі, в тому числі і не виділеним на самостійний ба-
         ланс.

              Керівники установ банків за домовленістю з керівниками відпо-

         відних торговельних організацій можуть запровадити  порядок,   при
         якому встановлені ліміти каси, норми витрачання грошей з  виручки,
         порядок і строки здавання виручки повідомляються  установою  банку
         торговельній організації, а остання доводить їх  до  кожного свого
         торгового підприємства.

              2. При встановленні лімітів залишку грошей у касі враховуєть-
         ся, що підприємства, організації і установи, виконкоми селищних  і
         міських (міст районного підпорядкування)  Рад  народних  депутатів
         мають право зберігати понад встановлений ліміт в касах готівку, що
         одержана в банку для виплати заробітної плати, допомог за тимчасо-
         вою непрацездатністю, стипендій і премій, протягом 3 робочих днів;
         колективні сільськогосподарські підприємства, підприємства  заліз-
         ничного транспорту для виплати заробітної плати працівникам відда-
         лених дільниць, виконкоми сільських Рад народних депутатів -  про-
         тягом 5 робочих днів, включаючи день  одержання  грошей  у  банку.
         Після закінчення цих строків суми грошей,  що  не  використані  за
         призначенням, повертаються в банк не пізніше  наступного  робочого
         дня і в подальшому видаються підприємствам, організаціям і устано-
         вам за їх першою вимогою на ті самі цілі.

              Враховується також, що  пiдприємствам  і  організаціям  (крім
         сільськогосподарських),  якi  витрачають  грошi   з   виручки  без
         обмеження норм, не дозволяється накопичувати в своїх касах готівку
         понад встановлений ліміт для оплати витрат, які будуть здійснені в
         наступні періоди, у тому числі для видачі  заробітної  плати,  для
         розрахунків за сільськогосподарські продукти, що закуповуються,  i
         на iншi цiлi до настання строкiв цих виплат.

              Колективним сільськогосподарським  підприємствам,  які  мають
         постійний грошовий виторг, дозволяється затримувати готівку з  ви-
         ручки в касі понад встановлені ліміти для оплати праці, стипендій,
         допомоги за соціальним страхуванням на 5 робочих днів до  настання
         строку їх виплати.

              3. Норми витрачання готівки з виручки (або з касових  надход-
         жень) встановлюються установами банків за участю  керівників  під-
         приємств.

              При встановленні норм витрачання готівки з  виручки  (касових
         надходжень) враховується дійсна потреба підприємств і  організацій
         у готівці на поточні потреби, на купівлю речей і книг у населення,
         на розрахунки з комітентами, а щодо підприємств і організацій,  що
         мають право купувати сільськогосподарські продукти у населення,  -
         для оплати продукції, що закуповується, але не вище граничних норм
         (додаються). Для роздрібних торговельних підприємств і підприємств
         громадського харчування до норм витрачання  грошей  з  виручки  на
         поточні потреби можуть бути  включені  також  виплати  допомог  за
         соціальним страхуванням.

              В норми не включаються витрати:

              - на виплату заробітної плати з виручки підприємств  торгівлі
         і громадського харчування (незалежно від форм власності) працівни-
         кам магазинів, їдалень, буфетів та інших торговельних  організацій
         і підприємств громадського харчування і сільськими, районними спо-
         живчими товариствами, які не мають у своєму складі галузевих  об'-
         єднань, - працівникам апарату управління товариством, а також пра-
         цівникам підвідомчих підприємств і організацій, що не  перебувають
         на господарському розрахунку (хлібопекарень, складів, баз, перука-
         рень тощо); витрати на виплату заробітної плати з виручки  підпри-
         ємствами побутового  обслуговування  населення працівникам ательє,
         майстерень, перукарень, пралень тощо. Ці виплати проводяться у ме-
         жах коштів, що направлені на споживання (норми від обсягу  товаро-
         обороту);

              - підприємств торгівлі усіх форм власності на купівлю скляної
         тари у населення (без обмеження розмірів);

              -  колективних  сільськогосподарських  підприємств, які мають
         грошовий виторг  від  реалізації  сільськогосподарської  продукції
         власного  виробництва  і   продуктів   її   переробки,   включаючи
         виготовлену  на  давальницьких  умовах  та  одержану   в   порядку
         зустрічного продажу, - на оплату  праці,  стипендій,  допомоги  за
         соціальним страхуванням своїм працівникам.

              При визначенні норм витрачання грошей з виручки  не  врахову-

         ється потреба у грошах для оплати витрат на службові  відрядження,
         оскільки підприємствам і організаціям заборонено витрачати гроші з
         виручки на витрати за відрядженнями. Як виняток,  допускається для
         театральних і музичних колективів, концертних і  циркових  бригад,
         що перебувають на гастролях у населених пунктах (крім міст  Києва,
         Сімферополя, Севастополя і обласних центрів), якщо строк гастролей
         у кожному з пунктів не перевищує 1-2 днів.

              На розсуд керівника установи банку дозволяється встановлювати
         для сільських і районних споживчих товариств, які не мають у  сво-
         єму складі галузевих об'єднань, норми витрачання грошей з  виручки
         на поточні потреби для  усього  споживчого  товариства,  включаючи
         потреби підвідомчих підприємств і організацій, що  не  перебувають
         на господарському розрахунку; у межах цих норм сільські і  районні
         споживчі товариства встановлюють розміри витрачання грошей  з  ви-
         ручки не поточні потреби підвідомчим  торговельним  підприємствам.
         Якщо сільські і районні споживчі товариства мають у своєму  складі
         підприємства, що виділені на самостійний баланс, норми  витрачання
         грошей з виручки  таким  підприємствам  встановлюються  установами
         банків окремо.

              Торговельним підприємствам, що мають в своєму складі  дрібно-
         роздрібну торговельну мережу (палатки, рундуки, кіоски,  павільйо-
         ни, буфети, лотки), продавці яких матеріально відповідальні  перед
         вказаними вище торговельними підприємствами, норми витрачання гро-
         шей з виручки встановлюються для торговельного підприємства в  ці-
         лому, включаючи витрати з виручки на потреби цієї дрібнороздрібної
         мережі.

              4. При встановленні норм витрачання готівки з виручки устано-
         ви банків повинні враховувати таке:

              - витрачання готівки з виручки одного  підприємства  (в  тому
         числі з виручки магазину, їдальні, перукарні,  ательє,  майстерні)
         на потреби інших підприємств, що входять до складу тієї ж  органі-
         зації, а також  на  потреби  цієї  організації  і  з  виручки,  що
         надходить   в   об'єднані   каси,   заборонено,   крім   випадків,
         передбачених вище для сільських і районних споживчих товариств;

              -  всі юридичні  особи, незалежно від форм власності, а також
         фізичні особи-громадяни України,  іноземні  громадяни,  особи  без
         громадянства, які є суб'єктами підприємницької  діяльності,  здій-
         снюють між собою розрахунки за товари, роботи,  послуги  та  цінні
         папери, як правило, в безготівковому порядку. Готівка  на  витрати
         на відрядження не входить до поточних потреб і видається банками у
         встановленому порядку.

              5. Торговельним підприємствам  і  підприємствам  громадського
         харчування норми витрачання готівки  з  виручки  встановлюються  у
         процентах до місячного товарообороту або обороту громадського
         харчування (додаються).

              Неторговельним підприємствам і організаціям, що мають постій-
         ну грошову виручку, норми встановлюються в  процентах  до місячної
         суми касової виручки (додаються).

              Підприємствам, організаціям і установам, що не мають  постій-
         ної грошової виручки, встановлюється місячна норма витрачання  го-
         тівки з касових надходжень в абсолютній сумі.

              Для  колективних  сільськогосподарських підприємств усіх форм
         власності  норми   витрачання   грошей   з   поточних   надходжень
         встановлюються з розрахунку на місяць в абсолютній сумі.

              6. Експлуатаційні підприємства Міністерства зв'язку  здійсню-
         ють касові операції у порядку, встановленому Положенням про веден-
         ня касових операцій експлуатаційними  підприємствами  Міністерства
         зв'язку України, затвердженим Міністерством зв'язку України за по-
         годженням з Міністерством фінансів і Національним банком  України.
         Ліміти залишку грошей у касі для підприємств зв'язку встановлюють-
         ся установами банків за погодженням з керівниками цих  підприємств
         з  урахуванням  розмірів  готівкового  обороту   і   умов   роботи
         підприємств зв'язку.

              Напередодні неробочих днів установ банку підприємства зв'язку
         можуть перевищувати ліміти  каси  в  розмірах,  що  необхідні  для
         забезпечення  видаткових операцій у ті дні, коли установи   банків

         операцій не здійснюють.

              Підприємствам зв'язку дозволяється виплачувати заробітну пла-
         ту своїм працівникам з поточних касових надходжень.

              7. Грошова виручка  здається  підприємствами,  організаціями,
         установами за вказівкою установ банку :

              - в денні і вечірні каси установ банку ;

              - інкасаторам Національного банку України. У разі, коли уста-
         нові банку відповідно до п. 179 Інструкції Національного банку Ук-
         раїни з організації емісійно-касової роботи в установах банків Ук-
         раїни N 1 від 7 липня 1994 р. дозволена відомча  служба  інкасації
         готівки, - інкасаторам цього банку:

              - в об'єднані каси при підприємствах і організаціях  для  по-
         дальшого здавання у відповідні установи банків ;

              - підприємствам зв'язку для переказів на рахунки в  установах
         банків.

              Строки і порядок здавання виручки встановлюються   установами
         банків кожному підприємству, організації, установі за  погодженням
         з їх керівниками, виходячи з необхідності  прискорення  обіговості
         грошей і своєчасного надходження їх у каси банків;

              - для організацій, що розташовані в місцевості, де є установи
         банків, підприємства зв'язку, - щоденно в день надходження  грошей
         в їх каси;

              - в місцевості,  де  немає  установ  банків  або  підприємств
         зв'язку, не рідше одного разу на три дні, в залежності від  відда-
         леності від них організації;

              - для підприємств і організацій, що мають невеликі  суми  ви-
         ручки і знаходяться на значній відстані  від  установи  банку або


         підприємства зв'язку, - не рідше одного разу  в  десять  днів,  за
         умови, що загальна  сума  виручки  за  десять  днів  не  перевищує
         десятикратного неоподаткованого мінімуму.

              Залізничні станції, річкові, морські вокзали і пристані,  які
         знаходяться в місцевості, де немає установ банків, переказують ви-
         ручку в банк не пізніше наступного дня після її надходження.

              Готівка, що прийнята від сільського населення у сплату подат-
         ків, страхові та інші збори здаються місцевими органами самовряду-
         вання безпосередньо до кас установ банків або шляхом переказу че-
         рез пошту в порядку і в строки, встановлені  Міністерством  фінан-
         сів України.

              З метою забезпечення максимального і своєчасного здавання ви-
         ручки та дотримання лімітів залишку готівки в  касах  підприємств,
         організацій і установ установи банків повсюдно мають  забезпечува-
         ти роботу вечірніх кас у робочі, вихідні та святкові дні.

              В окремих випадках підприємствам торгівлі і громадського хар-
         чування, які працюють у вихідні та святкові дні, дозволяється  пе-
         ревищувати встановлені ліміти залишку готівки в касі з  обов'язко-
         вим здаванням її в банк не пізніше наступного робочого дня банку.


            Перший заступник
            Голови Правління                            О. О. Веселовський


                             ГРАНИЧНІ НОРМИ ВИТРАЧАННЯ
                                 ГОТІВКИ З ВИРУЧКИ


                               I. На поточні потреби

         1. Роздрібні торговельні під-   -   до 2,0% від місячного фактич-
            приємства усіх форм влас-        ного товарообороту
            ності в містах і в сільсь-
            кій місцевості
         2. Підприємства громадського    -   до 1,0% від місячного фактич-
            харчування усіх форм влас-       ного товарообороту
            ності в містах і в сільсь-
            кій місцевості
         3. Видовищні підприємства,      -   до 2,5% від місячної суми ка-
            підприємства місцевого           сової виручки
            транспорту, комунальні,
            побутового  обслугову-
            вання населення, інші
            підприємства і органі-
            зації, що мають постій-
            ну грошову виручку
         4. Театральні і музичні ко-
            лективи, концертні і цир-
            кові бригади, що знаходя-
            ться на гастролях
            - в сільській місцевості     -   до 20% від зборів за проведені
                                             в сільській місцевості спекта-
                                             клі і концерти
            - в робітничих селищах,      -   до 20% від зборів в даному на-
              селищах міського типу          селеному пункті, якщо строк
              і в містах (крім міст          гастролей в кожному населеному
              Києва, Сімферополя, Се-        пункті не перевищує 1-2 днів
              вастополя і обласних
              центрів)
         5. Магазини, що проводять       -   за згодою з відповідною уста-
            скупку товарів, книг у           новою банку
            населення, ювелірних ви-
            робів, дорогоцінних ме-
            талів, а також організа-
            ції, що проводять скупку
            годинників у позолочених
            корпусах, позолочених
            корпусів і браслетів  до
            годинників, автомобільних
            акумуляторних  свинцевих
            батарей, що відпрацювали
            свій ресурс, легкових
            автомобілів, що прийшли
            у непридатність, зношених
            вузлів агрегатів і дета-
            лей легкових автомобілів,
            відходів кінофотоматеріа-
            лів і елементів живлення
            для годинників, які міс-
            тять срібло



         6. Колективні сільськогоспо-    -   за згодою з відповідною уста-
            дарські підприємства             новою банку
         7. Виробничі підприємства,      -   за згодою з відповідною уста-
            організації, установи, що        новою банку
            не мають постійної грошо-
            вої виручки, державні
            сільськогосподарські під-
            приємства

             II. На закупки сільськогосподарських продуктів у населення

         1. Торговельні організації      -   до 15% від місячного товаро-
            усіх форм власності - на         обороту, з наданням права ке-
            закупки сільськогосподар-        рівникам установ банків під-
            ських продуктів, сировини        вищувати норму для окремих
            і дикорослих плодів, ягід,       організацій у сезони масових
            горіхів, грибів та інших         заготовок до розмірів, що не-
            продуктів побічного корис-       обхідні для оплати продукції,
            тування у лісах                  що закуповується
         2. Підприємства громадського    -   до 7% від місячного обороту
            харчування усіх форм влас-
            ності - на закупки сіль-
            ськогосподарських продуктів
         3. Колгоспні ринки (для опла-   -   за згодою з відповідною уста-
            ти вартості сільськогоспо-       новою банку
            дарської продукції, що
            приймається від населення
            для реалізації через бюро
            торгових послуг
         4. Заготівельні контори спо-    -   за згодою з відповідною уста-
            живчої кооперації, вироб-        новою банку
            ничі підприємства та інші
            організації усіх форм
            власності, які мають пра-
            во закупки відповідних
            сільськогосподарських
            продуктів, сировини, ди-
            корослих і інших продук-
            тів побічного користуван-
            ня у лісах, лікарських
            трав у населення

              Примітка. При визначенні граничних норм витрачання готівки  з
         виручки на поточні потреби для підприємств і організацій усіх форм
         власності і виду діяльності необхідно враховувати  граничні  норми
         витрачання готівки на поточні потреби, встановлені Порядком веден-
         ня касових операцій у народному господарстві України, затвердженим
         постановою Правління Національного банку України N 21 від 2 лютого
         1995 р. (Реєстраційний N 228 від  2  лютого 1995 р.).