(вiдмiнено згiдно постанови НБУ ь 149 вiд 20.06.95 р.) Нацiональний банк України Затверджено постановою Правління Національного банку України N 21 від 2 лютого 1995 р. Зареєстровано N 229 від 2 лютого 1995 р. ТИМЧАСОВЕ ПОЛОЖЕННЯ ЩОДО ВСТАНОВЛЕННЯ ЛІМІТУ ЗАЛИШКУ ГОТІВКИ В КАСІ, НОРМ ВИТРАЧАННЯ ГРОШЕЙ З ВИРУЧКИ, СТРОКІВ І ПОРЯДКУ ЗДАВАННЯ ВИРУЧКИ ПІДПРИЄМСТВАМИ, ОРГАНІЗАЦІЯМИ, УСТАНОВАМИ І КОЛЕКТИВНИМИ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИМИ ПІДПРИЄМСТВАМИ 1. Ліміти залишку готівки в касі встановлюються комерційними банками за місцем відкриття розрахункового рахунку з урахуванням режиму роботи підприємства та графіка заїзду інкасаторів: - для підприємств і організацій, які мають постійну грошову виручку і зобов'язані здавати її в банк або на пошту щоденно наприкінці робочого дня, - в розмірах, що необхідні для забезпечення нормальної роботи ранком наступного дня; зобов'язаних здавати виручку наступного дня, - в розмірах, з урахуванням середньоденної виручки готівкою; для тих, що мають право здавати виручку не щоденно, - в розмірах, що залежать від встановлених строків здавання і суми виручки; - для виробничих підприємств, а також для організацій і уста- нов, які не мають постійної грошової виручки, - в межах середньо- денного видатку готівки (крім витрат на заробітну плату, допомоги за тимчасовою непрацездатністю, стипендії, премії і витрат на від- рядження). Якщо ці підприємства знаходяться не за місцем розташу- вання установи банку, ліміт залишку готівки в касі може підвищува- тися. Колективні сільськогосподарські підприємства самостійно визначають розміри (ліміти) готівки в їх касах і розрахунки потреб готівкової маси з урахуванням їх виробничої необхідності та територіального розташування, які подаються ними відповідним установам банків. Для військових частин, установ і організацій Міністерства обо- рони, Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки України (за ви- нятком торговельних і видовищних підприємств) ліміт залишку готів- ки в касі встановлюється установами банків за погодженням з керів- никами цих організацій з урахуванням специфіки роботи кожної такої організації. Для встановлення норм витрачання грошей з виручки і лімітів залишків готівки в касах установи банків одержують заявку-розра- хунок від підприємств, організацій і установ - за встановленою формою. Торговельні й інші організації, які мають у своєму підпо- рядкуванні не виділені на самостійний баланс підприємства, пода- ють заявку-розрахунок з зазначенням кожного магазину, їдальні, підприємства (крім дрібнороздрібної мережі). У разі неподання таких розрахунків зазначені ліміти встанов- люються відповідним господарським органам установами банків самос- тійно. Ліміт залишку готівки в касі і норми витрачання грошей з ви- ручки встановлюються для кожного підприємства і організації (неза- лежно від того, перебувають чи не перебувають вони на самостійному балансі) щорічно протягом першого кварталу, а в разі необхідності можуть бути переглянуті протягом року. Торговельним підприємствам, які розташовані в інших районах, ліміти залишку каси і норми витрачання грошей з виручки встановлю- ються установою банку, в якому знаходиться рахунок торговельної ор- ганізації; ці ліміти і норми повідомляються для контролю устано- вам банків за місцем знаходження торговельних підприємств. Встановлені ліміти залишку готівки в касі, норми витрачання грошей з виручки, порядок і строки здавання виручки в письмовій формі повідомляються установами банків кожному підприємству, орга- нізації і установі, в тому числі і не виділеним на самостійний ба- ланс. Керівники установ банків за домовленістю з керівниками відпо- відних торговельних організацій можуть запровадити порядок, при якому встановлені ліміти каси, норми витрачання грошей з виручки, порядок і строки здавання виручки повідомляються установою банку торговельній організації, а остання доводить їх до кожного свого торгового підприємства. 2. При встановленні лімітів залишку грошей у касі враховуєть- ся, що підприємства, організації і установи, виконкоми селищних і міських (міст районного підпорядкування) Рад народних депутатів мають право зберігати понад встановлений ліміт в касах готівку, що одержана в банку для виплати заробітної плати, допомог за тимчасо- вою непрацездатністю, стипендій і премій, протягом 3 робочих днів; колективні сільськогосподарські підприємства, підприємства заліз- ничного транспорту для виплати заробітної плати працівникам відда- лених дільниць, виконкоми сільських Рад народних депутатів - про- тягом 5 робочих днів, включаючи день одержання грошей у банку. Після закінчення цих строків суми грошей, що не використані за призначенням, повертаються в банк не пізніше наступного робочого дня і в подальшому видаються підприємствам, організаціям і устано- вам за їх першою вимогою на ті самі цілі. Враховується також, що пiдприємствам і організаціям (крім сільськогосподарських), якi витрачають грошi з виручки без обмеження норм, не дозволяється накопичувати в своїх касах готівку понад встановлений ліміт для оплати витрат, які будуть здійснені в наступні періоди, у тому числі для видачі заробітної плати, для розрахунків за сільськогосподарські продукти, що закуповуються, i на iншi цiлi до настання строкiв цих виплат. Колективним сільськогосподарським підприємствам, які мають постійний грошовий виторг, дозволяється затримувати готівку з ви- ручки в касі понад встановлені ліміти для оплати праці, стипендій, допомоги за соціальним страхуванням на 5 робочих днів до настання строку їх виплати. 3. Норми витрачання готівки з виручки (або з касових надход- жень) встановлюються установами банків за участю керівників під- приємств. При встановленні норм витрачання готівки з виручки (касових надходжень) враховується дійсна потреба підприємств і організацій у готівці на поточні потреби, на купівлю речей і книг у населення, на розрахунки з комітентами, а щодо підприємств і організацій, що мають право купувати сільськогосподарські продукти у населення, - для оплати продукції, що закуповується, але не вище граничних норм (додаються). Для роздрібних торговельних підприємств і підприємств громадського харчування до норм витрачання грошей з виручки на поточні потреби можуть бути включені також виплати допомог за соціальним страхуванням. В норми не включаються витрати: - на виплату заробітної плати з виручки підприємств торгівлі і громадського харчування (незалежно від форм власності) працівни- кам магазинів, їдалень, буфетів та інших торговельних організацій і підприємств громадського харчування і сільськими, районними спо- живчими товариствами, які не мають у своєму складі галузевих об'- єднань, - працівникам апарату управління товариством, а також пра- цівникам підвідомчих підприємств і організацій, що не перебувають на господарському розрахунку (хлібопекарень, складів, баз, перука- рень тощо); витрати на виплату заробітної плати з виручки підпри- ємствами побутового обслуговування населення працівникам ательє, майстерень, перукарень, пралень тощо. Ці виплати проводяться у ме- жах коштів, що направлені на споживання (норми від обсягу товаро- обороту); - підприємств торгівлі усіх форм власності на купівлю скляної тари у населення (без обмеження розмірів); - колективних сільськогосподарських підприємств, які мають грошовий виторг від реалізації сільськогосподарської продукції власного виробництва і продуктів її переробки, включаючи виготовлену на давальницьких умовах та одержану в порядку зустрічного продажу, - на оплату праці, стипендій, допомоги за соціальним страхуванням своїм працівникам. При визначенні норм витрачання грошей з виручки не врахову- ється потреба у грошах для оплати витрат на службові відрядження, оскільки підприємствам і організаціям заборонено витрачати гроші з виручки на витрати за відрядженнями. Як виняток, допускається для театральних і музичних колективів, концертних і циркових бригад, що перебувають на гастролях у населених пунктах (крім міст Києва, Сімферополя, Севастополя і обласних центрів), якщо строк гастролей у кожному з пунктів не перевищує 1-2 днів. На розсуд керівника установи банку дозволяється встановлювати для сільських і районних споживчих товариств, які не мають у сво- єму складі галузевих об'єднань, норми витрачання грошей з виручки на поточні потреби для усього споживчого товариства, включаючи потреби підвідомчих підприємств і організацій, що не перебувають на господарському розрахунку; у межах цих норм сільські і районні споживчі товариства встановлюють розміри витрачання грошей з ви- ручки не поточні потреби підвідомчим торговельним підприємствам. Якщо сільські і районні споживчі товариства мають у своєму складі підприємства, що виділені на самостійний баланс, норми витрачання грошей з виручки таким підприємствам встановлюються установами банків окремо. Торговельним підприємствам, що мають в своєму складі дрібно- роздрібну торговельну мережу (палатки, рундуки, кіоски, павільйо- ни, буфети, лотки), продавці яких матеріально відповідальні перед вказаними вище торговельними підприємствами, норми витрачання гро- шей з виручки встановлюються для торговельного підприємства в ці- лому, включаючи витрати з виручки на потреби цієї дрібнороздрібної мережі. 4. При встановленні норм витрачання готівки з виручки устано- ви банків повинні враховувати таке: - витрачання готівки з виручки одного підприємства (в тому числі з виручки магазину, їдальні, перукарні, ательє, майстерні) на потреби інших підприємств, що входять до складу тієї ж органі- зації, а також на потреби цієї організації і з виручки, що надходить в об'єднані каси, заборонено, крім випадків, передбачених вище для сільських і районних споживчих товариств; - всі юридичні особи, незалежно від форм власності, а також фізичні особи-громадяни України, іноземні громадяни, особи без громадянства, які є суб'єктами підприємницької діяльності, здій- снюють між собою розрахунки за товари, роботи, послуги та цінні папери, як правило, в безготівковому порядку. Готівка на витрати на відрядження не входить до поточних потреб і видається банками у встановленому порядку. 5. Торговельним підприємствам і підприємствам громадського харчування норми витрачання готівки з виручки встановлюються у процентах до місячного товарообороту або обороту громадського харчування (додаються). Неторговельним підприємствам і організаціям, що мають постій- ну грошову виручку, норми встановлюються в процентах до місячної суми касової виручки (додаються). Підприємствам, організаціям і установам, що не мають постій- ної грошової виручки, встановлюється місячна норма витрачання го- тівки з касових надходжень в абсолютній сумі. Для колективних сільськогосподарських підприємств усіх форм власності норми витрачання грошей з поточних надходжень встановлюються з розрахунку на місяць в абсолютній сумі. 6. Експлуатаційні підприємства Міністерства зв'язку здійсню- ють касові операції у порядку, встановленому Положенням про веден- ня касових операцій експлуатаційними підприємствами Міністерства зв'язку України, затвердженим Міністерством зв'язку України за по- годженням з Міністерством фінансів і Національним банком України. Ліміти залишку грошей у касі для підприємств зв'язку встановлюють- ся установами банків за погодженням з керівниками цих підприємств з урахуванням розмірів готівкового обороту і умов роботи підприємств зв'язку. Напередодні неробочих днів установ банку підприємства зв'язку можуть перевищувати ліміти каси в розмірах, що необхідні для забезпечення видаткових операцій у ті дні, коли установи банків операцій не здійснюють. Підприємствам зв'язку дозволяється виплачувати заробітну пла- ту своїм працівникам з поточних касових надходжень. 7. Грошова виручка здається підприємствами, організаціями, установами за вказівкою установ банку : - в денні і вечірні каси установ банку ; - інкасаторам Національного банку України. У разі, коли уста- нові банку відповідно до п. 179 Інструкції Національного банку Ук- раїни з організації емісійно-касової роботи в установах банків Ук- раїни N 1 від 7 липня 1994 р. дозволена відомча служба інкасації готівки, - інкасаторам цього банку: - в об'єднані каси при підприємствах і організаціях для по- дальшого здавання у відповідні установи банків ; - підприємствам зв'язку для переказів на рахунки в установах банків. Строки і порядок здавання виручки встановлюються установами банків кожному підприємству, організації, установі за погодженням з їх керівниками, виходячи з необхідності прискорення обіговості грошей і своєчасного надходження їх у каси банків; - для організацій, що розташовані в місцевості, де є установи банків, підприємства зв'язку, - щоденно в день надходження грошей в їх каси; - в місцевості, де немає установ банків або підприємств зв'язку, не рідше одного разу на три дні, в залежності від відда- леності від них організації; - для підприємств і організацій, що мають невеликі суми ви- ручки і знаходяться на значній відстані від установи банку або підприємства зв'язку, - не рідше одного разу в десять днів, за умови, що загальна сума виручки за десять днів не перевищує десятикратного неоподаткованого мінімуму. Залізничні станції, річкові, морські вокзали і пристані, які знаходяться в місцевості, де немає установ банків, переказують ви- ручку в банк не пізніше наступного дня після її надходження. Готівка, що прийнята від сільського населення у сплату подат- ків, страхові та інші збори здаються місцевими органами самовряду- вання безпосередньо до кас установ банків або шляхом переказу че- рез пошту в порядку і в строки, встановлені Міністерством фінан- сів України. З метою забезпечення максимального і своєчасного здавання ви- ручки та дотримання лімітів залишку готівки в касах підприємств, організацій і установ установи банків повсюдно мають забезпечува- ти роботу вечірніх кас у робочі, вихідні та святкові дні. В окремих випадках підприємствам торгівлі і громадського хар- чування, які працюють у вихідні та святкові дні, дозволяється пе- ревищувати встановлені ліміти залишку готівки в касі з обов'язко- вим здаванням її в банк не пізніше наступного робочого дня банку. Перший заступник Голови Правління О. О. Веселовський ГРАНИЧНІ НОРМИ ВИТРАЧАННЯ ГОТІВКИ З ВИРУЧКИ I. На поточні потреби 1. Роздрібні торговельні під- - до 2,0% від місячного фактич- приємства усіх форм влас- ного товарообороту ності в містах і в сільсь- кій місцевості 2. Підприємства громадського - до 1,0% від місячного фактич- харчування усіх форм влас- ного товарообороту ності в містах і в сільсь- кій місцевості 3. Видовищні підприємства, - до 2,5% від місячної суми ка- підприємства місцевого сової виручки транспорту, комунальні, побутового обслугову- вання населення, інші підприємства і органі- зації, що мають постій- ну грошову виручку 4. Театральні і музичні ко- лективи, концертні і цир- кові бригади, що знаходя- ться на гастролях - в сільській місцевості - до 20% від зборів за проведені в сільській місцевості спекта- клі і концерти - в робітничих селищах, - до 20% від зборів в даному на- селищах міського типу селеному пункті, якщо строк і в містах (крім міст гастролей в кожному населеному Києва, Сімферополя, Се- пункті не перевищує 1-2 днів вастополя і обласних центрів) 5. Магазини, що проводять - за згодою з відповідною уста- скупку товарів, книг у новою банку населення, ювелірних ви- робів, дорогоцінних ме- талів, а також організа- ції, що проводять скупку годинників у позолочених корпусах, позолочених корпусів і браслетів до годинників, автомобільних акумуляторних свинцевих батарей, що відпрацювали свій ресурс, легкових автомобілів, що прийшли у непридатність, зношених вузлів агрегатів і дета- лей легкових автомобілів, відходів кінофотоматеріа- лів і елементів живлення для годинників, які міс- тять срібло 6. Колективні сільськогоспо- - за згодою з відповідною уста- дарські підприємства новою банку 7. Виробничі підприємства, - за згодою з відповідною уста- організації, установи, що новою банку не мають постійної грошо- вої виручки, державні сільськогосподарські під- приємства II. На закупки сільськогосподарських продуктів у населення 1. Торговельні організації - до 15% від місячного товаро- усіх форм власності - на обороту, з наданням права ке- закупки сільськогосподар- рівникам установ банків під- ських продуктів, сировини вищувати норму для окремих і дикорослих плодів, ягід, організацій у сезони масових горіхів, грибів та інших заготовок до розмірів, що не- продуктів побічного корис- обхідні для оплати продукції, тування у лісах що закуповується 2. Підприємства громадського - до 7% від місячного обороту харчування усіх форм влас- ності - на закупки сіль- ськогосподарських продуктів 3. Колгоспні ринки (для опла- - за згодою з відповідною уста- ти вартості сільськогоспо- новою банку дарської продукції, що приймається від населення для реалізації через бюро торгових послуг 4. Заготівельні контори спо- - за згодою з відповідною уста- живчої кооперації, вироб- новою банку ничі підприємства та інші організації усіх форм власності, які мають пра- во закупки відповідних сільськогосподарських продуктів, сировини, ди- корослих і інших продук- тів побічного користуван- ня у лісах, лікарських трав у населення Примітка. При визначенні граничних норм витрачання готівки з виручки на поточні потреби для підприємств і організацій усіх форм власності і виду діяльності необхідно враховувати граничні норми витрачання готівки на поточні потреби, встановлені Порядком веден- ня касових операцій у народному господарстві України, затвердженим постановою Правління Національного банку України N 21 від 2 лютого 1995 р. (Реєстраційний N 228 від 2 лютого 1995 р.).