ДЕРЖАВНА СЛУЖБА СТАТИСТИКИ УКРАЇНИ
РОЗ'ЯСНЕННЯ
від 15.07.2016 р. N 17.4-12/10
ЗАТВЕРДЖУЮ
В. о. Голови Державної служби статистики України
____________ І. М. Жук
15 липня 2016 року

Роз'яснення щодо заповнення форми N 37-сг (місячна) "Звіт про збирання врожаю сільськогосподарських культур" державного статистичного спостереження щодо площ, валових зборів та урожайності сільськогосподарських культур

I. Загальні положення

1. Ці Роз'яснення містять інформацію щодо показників форми N 37-сг (місячна) "Звіт про збирання врожаю сільськогосподарських культур" (далі - форма) державного статистичного спостереження щодо площ, валових зборів та урожайності сільськогосподарських культур.

2. Показники форми характеризують хід збирання врожаю сільськогосподарських культур і багаторічних насаджень зростаючим підсумком у період виконання робіт (у липні-листопаді) на землях, що перебувають у володінні та користуванні підприємства згідно з чинним законодавством, уключаючи збирання врожаю з посівів на землях, узятих у найм (оренду) в інших землекористувачів, якщо отримання земельних ділянок здійснене та оформлене договорами найму (оренди).

Значення показників форми мають формат представлення: площі збирання сільськогосподарських культур - у гектарах (з двома знаками після коми); обсяги виробництва сільськогосподарських культур і багаторічних насаджень - у центнерах (з двома знаками після коми).

За відсутності даних рядки (графи) звіту містять прочерк.

3. Показники форми ґрунтуються на даних документів первинного обліку:

первинних облікових документів за формами N ВЗСГ-8, N ВЗСГ-10, які затверджені наказом Мінагрополітики від 21.12.2007 N 929;

первинних облікових документів за формами N ПБАСГ-1, N ПБАСГ-2, які затверджені наказом Мінагрополітики від 21.02.2008 N 73;

облікових листах трактористів-машиністів;

регістрів журнально-ордерної форми бухгалтерського обліку.

II. Показники форми

1. Рядки 0030 - 1321, 2180 і 2230 розділу 1 у графі 1 вміщують дані про розміри площ, з яких фактично зібрано врожай сільськогосподарських культур станом на 1 липня, 1 серпня, 1 вересня, 1 жовтня та 1 листопада, уключаючи площі збирання з основних, повторних (післяжнивних), проміжних, міжрядних (ущільнених) посівів; площі самосіву (падалиця); площі, які визнано як загиблі, але фактично проводилось збирання врожаю; площі, на яких відбулась відповідна зміна господарського призначення посівів (на зерно, на зелений корм), тощо; у графі 2 - про обсяг одержаної з цієї площі продукції, уключаючи валові збори культур, які були фактично зібрані та оприбутковані з площ, які були визнані як загиблі.

2. Площі сільськогосподарських культур, які згодовані сільськогосподарським тваринам шляхом випасу, у рядках 0030 - 1321, 2180 і 2230 у графі 1 не враховані.

3. Графа 1 за рядками 0030 - 0320 вміщує дані про площі, на яких проведено обмолот озимих та ярих зернових і зернобобових культур на зерно, уключаючи площі, посіви на яких спочатку були призначені для використання на зелений корм, сіно і силос, або площі, які було визнано як загиблі, але фактично вони були зібрані на зерно.

4. У графі 1 за рядками 0030 - 0320 не враховані площі, продукція з яких була використана на сіно, на силос, зелений корм, сінаж тощо; площі гороху, квасолі та бобів, продукція з яких була зібрана у зеленому вигляді (стручках), та площі зеленого гороху; площі овочевих сортів зеленого гороху для відтворення рослин; площі кукурудзи на силос, зелений корм, сінаж тощо.

5. Рядок 0030 вміщує дані про загальну обмолочену площу озимих та ярих зернових і зернобобових культур, які зібрані на зерно: пшениці озимої та ярої, жита озимого та ярого, ячменю озимого та ярого, тритикале озимого та ярого, вівса, проса, рису, гречки, зернобобових культур (вики, гороху, квасолі, сочевиці, люпину, нуту, пелюшки, чини, машу, кормових бобів, а також овочевих сортів квасолі та бобів, зеленого гороху, які фактично були використані на зерно), сорго, інших зернових культур, гібридів, суміші колосових тощо.

6. Графа 2 за рядками 0030 - 0320 вміщує дані про обсяг виробництва (валовий збір) зернових і зернобобових культур у початково оприбуткованій вазі, намолочений з площі, яка наведена у графі 1.

Рядок 0260 вміщує дані про загальний обсяг виробництва зернових культур (гібридів, суміші колосових культур тощо), які не перераховані у формі. За цим рядком ураховані також обсяги виробництва зі зріджених озимих посівів, які були підсіяні ярими зерновими культурами.

7. Рядок 0110 у графі 1 вміщує дані тільки про ту площу, з якої кукурудзу у повній стиглості (окремо від стебел) зібрано на зерно; у графі 2 - про збір урожаю кукурудзи у перерахунку на сухе зерно. Посіви кукурудзи, які були призначені для одержання зеленої маси, а фактично зібрані на зерно у повній стиглості, також відображено за цим рядком.

Площу та збір цукрової кукурудзи (її качанів) у молочній, молочно-восковій стиглості для консервування або використання у свіжому вигляді на продовольчі потреби відображено у складі овочевих культур за рядком 1321; урожай кукурудзи, який призначений для використання на кормові потреби (на силос, сінаж та зелений корм) - за рядком 2230.

8. Рядок 0260 містить дані про збирання врожаю інших зернових культур (сорго, тритикале, жита), гібридів і суміші колосових. Цей рядок також ураховує зібрану площу та отриманий урожай зі зріджених озимих посівів, які були підсіяні ярими зерновими культурами (наприклад, після випадання посівів озимої пшениці вони були досіяні ячменем ярим).

9. Рядок 0270 вміщує дані про загальну зібрану площу та врожай зернобобових культур, які зібрані на зерно: вики та викових сумішей, люпину, гороху, квасолі, сочевиці, чини, машу, нуту, пелюшки, кормових бобів, а також овочевих сортів квасолі, гороху.

10. Графа 1 за рядками 0490 і 0500 вміщує дані про площі, на яких проведено обмолот на зерно відповідно ріпаку озимого та кользи (ріпаку ярого). Графа 2 за цими рядками вміщує дані про кількість намолоченого та очищеного насіння ріпаку з площі, показаної у графі 1.

11. У графі 1 за рядком 0520 відображено дані про площу, на якій проведено обмолот соняшнику на зерно (поточного року та посіву під зиму); у графі 2 - кількість насіння соняшнику в початково оприбуткованій вазі, яке намолочене з площі, показаної у графі 1 цього рядка.

12. Рядок 0750 у графі 1 вміщує дані про площу, з якої цукрові буряки викопано для продажу (здачі) на цукрові та інші заводи для промислової переробки, уключаючи площі, призначені для годівлі худоби, але продукція з яких фактично надійшла для переробки на заводи.

У цей рядок не включено площі, на яких цукрові буряки тільки підкопані, але не вибрані, або вибрані, але не очищені; зібрані площі, продукція з яких призначена для годівлі худоби; зібрані площі маточних цукрових буряків і насінників. Графа 2 вміщує дані про валовий збір (у фізичній вазі після очищення коренів від землі, гички і домішок) цукрових буряків фабричних.

13. Рядок 1250 вміщує дані про всю зібрану площу та обсяг виробництва (валовий збір) картоплі, незалежно від її подальшого призначення (продовольча, насіннєва, кормова, інша), уключаючи картоплю, яка видана у рахунок оплати праці за її збирання, а також картоплю, одержану при переорюванні та боронуванні картопляного поля після основного збирання врожаю.

14. Рядок 1321 у графі 1 вміщує дані про загальну площу повністю зібраних овочевих культур відкритого ґрунту, включаючи продукцію з тимчасово закритого ґрунту. Площі овочевих культур, на яких овочі збираються частково (огірки, помідори тощо), ураховані лише після того, як збирання продукції на них закінчено повністю.

Площа збирання овочів відкритого ґрунту не включає площі маточників і насінників овочевих культур, цибулі сіянки. При частковому використанні овочевих культур для відтворення рослин (на насіння) їхні площі відображені у площі відповідної овочевої культури.

Цей рядок ураховує площі під:

овочами листковими та стебловими (капуста всяка, салат, кріп, щавель, шпинат, ревінь, кінза, інші салатні овочі, листя та стебла культур овочевих зелених (уключаючи пряносмакові рослини), стебла цикорію);

овочами плодовими (перець солодкий та гіркий, огірки та корнішони, помідори, баклажани, гарбузи столові, кабачки столові, патисони, кукурудза цукрова, початки якої призначені для консервування або використання у свіжому вигляді на продовольчі потреби, тощо). Площа овочів плодових не включає площу під баштанними культурами (продовольчими та кормовими);

овочами цибулинними (часник та всі види цибулі (ріпчаста, шалот, порей, батун, шніт тощо) на ріпку, зелену та на сіянку);

овочами бобовими зеленими (овочеві сорти гороху, квасолі), які вирощують для використання у зеленому вигляді (у стручках чи очищені). У площах овочів бобових не враховані площі під бобовими культурами, які будуть використані на зерно або для годівлі сільськогосподарських тварин;

коренеплодами овочевими (буряк столовий, морква столова, хрін, петрушка коренева, селера коренева, пастернак, ріпа, редька, редиска, бруква тощо);

культурами овочевими іншими, не перерахованими у вищевказаних групах.

15. Рядок 1321 у графі 2 вміщує дані про обсяг виробництва (валовий збір) овочевих культур відкритого ґрунту, включаючи також продукцію часткового збору овочів до і після масового збирання, але без продукції насінників і маточників.

16. Рядок 1322 у графі 2 вміщує дані про обсяги виробництва овочевої продукції із закритого ґрунту, включаючи продукцію з усіх оборотів.

17. Рядок 2180 вміщує дані про виробництво кормових коренеплодів (кормових буряків, моркви, капусти, брукви, турнепсу та інших, крім цукрових буряків на годівлю худоби).

18. Рядок 2230 у графі 1 вміщує дані про площі, з яких кукурудза зібрана на силос, зелений корм, сінаж (у домолочно-восковій, молочно-восковій та восковій стиглості); у графі 2 - про валовий збір цієї кукурудзи.

19. Розділ 2 за рядками 3200, 3480 і 3770 у графі 1 вміщує дані про валовий збір плодів, ягід і винограду із загальної площі насаджень (у плодоносному віці, з молодих насаджень і з розсадників, які не здані в експлуатацію). За цими рядками урахована продукція як із площ відокремлених садів і виноградників, так і з дерев і кущів, які ростуть окремо поза садом або виноградником, але без урахування продукції, отриманої з дикорослих плодових дерев та ягідників.

20. Рядок 3200 вміщує дані про продукцію, зібрану із зерняткових насаджень (яблуня, груша, айва тощо), кісточкових насаджень (сливи та терен, вишня та черешня, абрикоси, персики, алича, кизил, барбарис тощо) та субтропічних насаджень (інжир, гранат тощо).

21. Рядок 3480 вміщує дані про продукцію, зібрану із насаджень суниці та полуниці, малини, смородини (чорної, білої, червоної та іншої (порічки)), аґрусу, журавлини, брусниці, лохини, шовковиці, чорноплідної горобини, обліпихи та інших ягідників культивованих (йошти, калини тощо). Цей рядок також вміщує дані про збір ягід із міжрядних насаджень та ягід, культивованих у закритому ґрунті (включаючи продукцію з усіх оборотів).

 

Директор департаменту
статистики сільського господарства
та навколишнього середовища Держстату

О. Прокопенко