ДЕРЖАВНЕ ПІДПРИЄМСТВО "УКРАЇНСЬКИЙ НАУКОВО-ДОСЛІДНИЙ І НАВЧАЛЬНИЙ ЦЕНТР ПРОБЛЕМ СТАНДАРТИЗАЦІЇ, СЕРТИФІКАЦІЇ ТА ЯКОСТІ"
НАКАЗ
від 7 жовтня 2016 року N 309

Про затвердження Положення про ТК 43

Відповідно до Закону України "Про стандартизацію" від 05.06.2014 N 1315-VII, розпорядження Кабінету Міністрів України від 26.11.2014 N 1163-р, наказу ДП "УкрНДНЦ" N 235 від 10.08.2016 наказую:

1. Затвердити оновлене, згідно з ДСТУ 1.14:2015, Положення про технічний комітет стандартизації ТК 43 "Велосипеди" (додається).

2. Начальнику відділу інформаційних технологій забезпечити оприлюднення цього наказу на офіційному веб-сайті ДП "УкрНДНЦ".

3. Начальнику Національного фонду нормативних документів забезпечити опублікування цього наказу в черговому виданні щомісячного інформаційного покажчика "Стандарти".

4. Провідному інженеру адміністративного відділу довести цей наказ до відома виконавців.

5. Контроль за виконанням цього наказу залишається за керівником підприємства чи особою, яка виконує його обов'язки.

 

В. о. генерального директора

Д. В. Сазонов

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державного підприємства "Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості"
07 жовтня 2016 року N 309

ПОЛОЖЕННЯ
про технічний комітет стандартизації 43 "Велосипеди"

1 Загальні положення

1.1 Це Положення визначає повноваження, структуру, сферу діяльності та об'єкти стандартизації технічного комітету стандартизації 43 "Велосипеди" (далі - ТК 43).

1.2 Це Положення про ТК 43 розроблено відповідно до вимог ДСТУ 1.14:2015 "Національна стандартизація. Процедури створення, діяльності та припинення діяльності технічних комітетів стандартизації" (далі - ДСТУ 1.14).

1.3 Це Положення застосовують уповноважені представники органів виконавчої влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, суб'єктів господарювання та їх громадських об'єднань, організацій роботодавців та їх об'єднань, наукових установ та навчальних закладів, науково-технічних та інженерних товариств (спілок), громадських організацій споживачів (об'єднань споживачів) інших громадських об'єднань, професійних спілок, провідних науковців і фахівців, які залучаються до роботи в ТК 43.

1.4 Голова ТК 43 - Кірієнко Анатолій Іванович, ДЕРЖАВНЕ ПІДПРИЄМСТВО "ОРГАН З СЕРТИФІКАЦІЇ УКРНДІМЕТ-СЕРТ", директор, кандидат технічних наук, тел.: (057) 700-28-55, факс: (057) 700-28-53, e-mail: metsert@ticom.kharkov.ua;

заступник голови ТК 43 - Курганська Євгенія Юріївна, ДЕРЖАВНЕ ПІДПРИЄМСТВО "ОРГАН З СЕРТИФІКАЦІЇ УКРНДІМЕТ-СЕРТ", керівник групи, тел.: (057) 738-30-68, факс: (057) 700-28-53, e-mail: metsert@ticom.kharkov.ua;

відповідальний секретар ТК 43 - Єна Валентина Андріївна, ДЕРЖАВНЕ ПІДПРИЄМСТВО "ОРГАН З СЕРТИФІКАЦІЇ УКРНДІМЕТ-СЕРТ", інженер, кандидат технічних наук, тел.: (057) 738-02-47, факс: (057) 700-28-53, e-mail: metsert@ticom.kharkov.ua.

1.5 Організаційне забезпечення діяльності ТК 43 покладено на його секретаріат. Здійснення функцій секретаріату ТК 43 покладено на Державне підприємство "Орган з сертифікації УкрНДІМет-СЕРТ" (далі - ДП "ОС УкрНДІМет-СЕРТ"), яке є юридичною особою (зареєстроване Виконкомом Київської районної Ради народних депутатів м. Харкова, розпорядження - N 1086 від 24.05.96 р.) і знаходиться за адресою: 61002, м. Харків, вул. Дарвіна, 20; тел. (057) 700-28-55, факс (057) 700-28-53, E-mail: metsert@ticom.kharkov.ua.

ТК 43 створений у 1993 році Держстандартом України з уповноваженням на здійснення функцій секретаріату Державної організації Центральне конструкторсько-технологічне бюро "Велобудування" (далі - ЦКТБ "Велобудування"). Наказом Мінпромполітики України N 419 від 26.06.2008 р. ЦКТБ "Велобудування" реорганізовано шляхом його приєднання до ДП "ОС УкрНДІМет-СЕРТ", яке стало правонаступником всіх майнових та немайнових зобов'язань ЦКТБ "Велобудування"

1.6 ТК 43 не має статусу юридичної особи.

1.7 ТК 43 не має на меті одержання прибутку від своєї діяльності.

1.8 ТК 43 є формою співробітництва заінтересованих юридичних і фізичних осіб з метою організації й виконання робіт з міжнародної, регіональної, національної стандартизації у визначених сферах діяльності та за закріпленими об'єктами стандартизації.

1.9 При виконанні робіт, пов'язаних з інформацією, що містить державну таємницю та є власністю держави, посадові особи, які входять до складу ТК 43, забезпечують дотримання вимог чинного законодавства України щодо захисту державної таємниці.

2 Повноваження ТК 43

2.1 До повноважень ТК 43 належить:

а) участь у роботі відповідних ТК міжнародних і регіональних організацій стандартизації, відповідно до положень цих організацій;

б) розроблення і погодження проектів національних нормативних документів (далі - НД) згідно з ДСТУ 1.2:2015 "Національна стандартизація. Правила проведення робіт з національної стандартизації" (далі - ДСТУ 1.2) та ДСТУ 1.7:2015 (ISO/IEC Guide 21-1:2005, NEQ; ISO/IEC Guide 21-2:2005, NEQ) "Національна стандартизація. Правила та методи прийняття міжнародних і регіональних нормативних документів" (далі - ДСТУ 1.7);

в) участь у формуванні Програми робіт з національної стандартизації згідно з ДСТУ 1.8:2015 "Національна стандартизація. Правила розроблення програми робіт з національної стандартизації";

г) формування Програми роботи ТК 43 відповідно до розділу 16 ДСТУ 1.14;

д) перевірка і перегляд національних НД, розробниками яких є ТК 43, згідно з ДСТУ 1.2;

е) погодження і надання пропозицій щодо скасування та відновлення дії національних НД згідно з ДСТУ 1.2;

ж) надання роз'яснень щодо положень національних НД, об'єкти стандартизації яких належать до сфери діяльності ТК 43;

и) надання повідомлень торговим партнерам України щодо проектів національних НД відповідно до ДСТУ 1.13:2015 "Національна стандартизація. Правила надавання повідомлень торговим партнерам України".

2.2 ТК 43 має право:

а) створювати та вести фонди НД для інформаційного забезпечення своєї діяльності;

б) надавати науково-методичну і консультативну допомогу іншим суб'єктам стандартизації, користувачам національних НД та споживачам;

в) організовувати та проводити семінари, науково-практичні конференції тощо;

г) видавати і розповсюджувати власні інформаційні матеріали та документи, що стосуються його діяльності, у друкованих і електронних засобах масової інформації;

д) запитувати та одержувати в установленому порядку від Мінекономрозвитку України, інших центральних органів виконавчої влади та НОС інформацію, документи та інші матеріали, необхідні для виконання покладених на нього повноважень;

е) співпрацювати з іншими ТК та фізичними та юридичними особами незалежно від організаційно-правової форми та форми власності для виконання покладених на нього повноважень;

ж) отримувати консультативну допомогу провідних науковців та фахівців.

3 Умови членства в ТК 43, його структура і склад

3.1 До роботи в ТК 43 залучають уповноважених представників органів виконавчої влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, суб'єктів господарювання та їх громадських об'єднань, організацій роботодавців та їх об'єднань, наукових установ та навчальних закладів, науково-технічних та інженерних товариств (спілок), громадських організацій споживачів (об'єднань споживачів), інших громадських об'єднань, професійних спілок, провідних науковців і фахівців.

3.2 Членство в ТК 43 є добровільним.

3.3 Кількість членів ТК 43 не може бути менше ніж п'ять.

3.4 Члени ТК 43 у своїй діяльності керується Конституцією та законами України, указами Президента України та постановами Верховної Ради України, прийнятими відповідно до Конституції та законів України, актами Кабінету Міністрів України, наказами Мінекономрозвитку України, іншими нормативно-правовими актами, що регулюють відносини у сфері стандартизації, наказами НОС, Положенням про ТК 43, національними НД, що стосуються діяльності ТК 43, керівними та настановчими документами міжнародних та регіональних організацій стандартизації.

3.5 Членство в ТК 43 - колективне та індивідуальне. До складу ТК 43 входять голова, заступник голови, відповідальний секретар, колективні та індивідуальні члени. Колективні члени беруть участь у роботі ТК 43 через своїх уповноважених представників, які діють від їх імені. Індивідуальними членами ТК 43 є провідні науковці та фахівці, які виявили бажання брати участь у роботі ТК 43 та діють від свого імені.

3.6 Якщо термін уповноваження в ТК 43 уповноваженого представника колективного члена ТК 43 сплинув, колективний член ТК 43 подає голові ТК 43 заяву, в якій зазначає ім'я, прізвище, посаду особи, яку уповноважено брати участь у роботі ТК 43, й термін, на який її уповноважено.

Індивідуальний член кожні два роки подає голові ТК 43 заяву, в якій зазначає ім'я, прізвище, місце роботи й посаду (у разі наявності) та повідомляє про бажання брати участь у роботі ТК 43.

Рішення щодо подальшого членства в ТК 43 колективних членів ТК 43, які своєчасно не підтвердили повноваження уповноваженого представника в ТК 43, та індивідуальних членів ТК 43, які своєчасно не підтвердили свою участь у роботі ТК 43, приймають члени ТК 43 голосуванням.

У разі дострокового припинення повноважень уповноваженого представника колективного члена ТК 43 колективний член ТК 43 подає голові ТК 43 заяву про складення повноважень уповноваженого представника колективного члена ТК 43 або інші обставини, що унеможливлюють виконання ним повноважень у ТК 43 (звільнення з посади тощо), та в якій зазначає ім'я, прізвище, посаду особи, яку уповноважено брати участь у роботі ТК 43, та термін, на який її уповноважено.

3.7 Нові колективні та індивідуальні члени, які мають наміри брати участь у роботі ТК 43, мають повідомити про цей намір ТК 43.

Організація, яка має на меті стати колективним членом ТК 43 подає заяву, в якій зазначає, що вона має на меті брати участь у роботі ТК 43, а також зазначає ім'я, прізвище, посаду особи, яку уповноважено брати учать у роботі ТК 43, й термін, до якого її уповноважено брати участь у роботі ТК 43.

Індивідуальний член, який має на меті стати членом ТК 43 подає заяву, в якій зазначає, що має на меті брати участь у роботі ТК 43, а також зазначає своє ім'я, прізвище, місце роботи та посаду (у разі наявності) й термін, до якого він передбачає брати участь у роботі ТК 43.

3.8 Рішення щодо прийняття нового члена до складу ТК 43 ухвалюють члени ТК 43 голосуванням. Рішення про прийняття нового члена до складу ТК 43 члени ТК 43 ухвалюють враховуючи вимоги ДСТУ 1.14.

Якщо ТК 43 досягнуто консенсус щодо прийняття нового колективного або індивідуального члена до складу ТК 43, ТК 43 надсилає інформацію про прийняте рішення НОС для видання відповідного наказу.

Якщо ТК 43 не досягнуто консенсусу щодо прийняття нового колективного або індивідуального члена до складу ТК 43, ТК 43 надсилає лист про прийняте рішення заявнику з відповідним обґрунтуванням.

Безпідставна відмова в отриманні членства в ТК 43 не допускається.

3.9 Дострокове припинення повноважень члену ТК 43 здійснюють:

а) відповідно до заяви колективного члена ТК 43 про складання своїх повноважень або через інші обставини, що унеможливлюють виконання ним обов'язків членів ТК 43;

б) відповідно до заяви індивідуального члена ТК 43;

в) якщо уповноважений представник колективного члена ТК 43 або індивідуальний член ТК 43 протягом половини строку, на який їх уповноважено, або впродовж одного року з дня їх останнього виконання повноважень члена ТК, не виконують повноважень, визначених для члена ТК 43, та не дотримуються вимог цього стандарту.

Якщо член ТК 43 подав заяви відповідно до "а" та "б" цього пункту щодо небажання подальшої роботи в ТК 43, ТК 43 оформлює відповідний протокол та повідомляє НОС про зміни у складі ТК 43 для видання відповідного наказу НОС.

Якщо колективний або індивідуальний член ТК 43 не виконує своїх повноважень відповідно до "в" цього пункту, рішення щодо виключення члену зі складу ТК 43 приймають члени ТК 43 голосуванням.

Якщо ТК 43 досягнуто консенсус щодо виключення члена ТК 43 зі складу ТК 43, ТК 43 надсилає інформацію про прийняте рішення колективному та індивідуальному члену ТК 43, якого виключено зі складу ТК 43, та НОС для видання відповідного наказу НОС.

Член ТК 43, якого виключено зі складу ТК 43, який висловив у подальшому бажання брати участь у роботі ТК 43, може подати заяву щодо членства відповідно до 3.7.

3.10 Про зміни, що відбуваються у складі ТК 43, які стосуються колективних та індивідуальних членів, ТК 43 повідомляє НОС для видання відповідного наказу НОС.

Про зміни, що відбуваються у складі ТК 43, які стосуються уповноважених представників колективних членів ТК 43, ТК 43 повідомляє НОС для врахування в роботі НОС.

3.11 Члени ТК 43 повинні:

а) належно виконувати свої повноваження;

б) брати активну участь у роботі ТК 43 і його засіданнях;

в) голосувати в установлені строки стосовно всіх питань, які передано на голосування;

г) своєчасно повідомляти голові ТК 43 про зміни умов і порядку своєї роботи в ТК 43.

3.12 Члени ТК 43 мають право:

а) одержувати всю необхідну інформацію, що стосується діяльності ТК 43;

б) за погодженням з головою ТК 43 друкувати результати досліджень, виконаних у межах діяльності ТК 43;

в) за дорученням голови ТК 43 представляти інтереси ТК 43 в інших ТК та організаціях;

г) надавати пропозиції щодо нових тем до Програми робіт ТК 43,

д) вносити пропозиції щодо вдосконалення діяльності ТК 43 і усунення недоліків у його роботі, а також вимагати їх розгляду;

е) надавити пропозиції щодо зміни організаційної структури ТК 43 (створення нових ПК і РГ), зміни голови, заступника голови та секретаря ТК 43, приймати нових та виключати членів ТК 43;

ж) вийти зі складу ТК 43.

3.13 Допускають членство одного і того самого члена ТК 43 в інших ТК. Допускають членство одного і того самого уповноваженого представника колективного члена ТК 43 в інших ТК.

3.14 Члени ТК 43 не мають права передавати свої повноваження іншим особам.

4 Повноваження голови ТК 43 та заступника голови ТК 43

4.1 Голову ТК 43 та заступника голови ТК 43 обирають за пропозицією членів ТК 43 на засіданні ТК 43 голосуванням на період не більше ніж п'ять років.

4.2 Кожне наступне подовження терміну виконання обов'язків голови ТК 43 та заступника голови ТК 43 однією і тією самою особою може бути запропоновано членами ТК 43 на строк не більше ніж два 2 роки.

4.3 Голова ТК 43 розробляє технічну політику діяльності ТК 43 відповідно до мети й завдань стандартизації у визначеній сфері діяльності та відповідає за загальне керування ТК 43, беручи до уваги всі підкомітети (далі - ПК), робочі групи (далі - РГ), що можуть створюватись у складі ТК 43.

Голова ТК 43:

а) організує роботу ТК 43 та приймає необхідні рішення щодо діяльності ТК 43;

б) координує діяльність членів ТК 43 та розподіляє між ними обов'язки;

в) дає настанови відповідальному секретарю ТК 43 стосовно виконання його обов'язків;

г) скликає засідання ТК 43 та головує на них, затверджує порядок денний засідань ТК 43, проводить засідання ТК 43 та забезпечує висловлення всіх поглядів;

д) організовує підготовку документів і матеріалів щодо діяльності ТК 43 для розгляду НОС, керівної ради НОС тощо;

е) затверджує Програму роботи ТК 43 та План робіт ТК 43 на відповідний рік;

ж) погоджує технічні завдання на розроблення проектів національних НД, візує остаточні редакції проектів національних НД, розроблених ТК 43;

и) підписує всі листи ТК 43, протоколи засідань, резолюції, звіти про результати голосування членів ТК 43, а також інші документи, створені під час діяльності ТК 43;

к) розглядає звіти ПК, РГ;

л) забезпечує дотримання членами ТК 43 вимог законодавства, нормативно-правових актів, організаційно-розпорядчих документів Мінекономрозвитку України та НОС, що регулюють відносини у сфері стандартизації, Положення про ТК 43, національних НД, що стосуються діяльності ТК 43, інших встановлених правил діяльності у сфері стандартизації;

м) контролює виконання членами ТК 43 їх обов'язків;

н) залучає експертів і фахівців з інших організацій для роботи в ТК 43;

п) через секретаріат ТК 43 надає консультації заінтересованим сторонам стосовно питань, пов'язаних з діяльністю ТК 43.

4.4 Заступник голови ТК 43 виконує делеговані головою ТК 43 функції, а також функції голови ТК 43 за його відсутності.

4.5 Відповідальний секретар ТК 43 повідомляє членам ТК 43 за шість місяців про сплив терміну повноважень голови ТК 43 та/або заступника голови ТК 43.

Члени ТК надають пропозиції протягом трьох місяців з дня повідомлення.

Кандидатури на ці посади обирають з числа претендентів на засіданні ТК.

Не пізніше ніж за один місяць до спливу повноважень голови ТК 43 та/або заступника голови ТК 43 має бути скликано й проведено засідання ТК 43 з метою обрання голови ТК 43 та/або заступника голови ТК 43 або продовження терміну виконання ними обов'язків.

4.6 Дострокове припинення повноважень голови ТК 43 та/або заступника голови ТК 43 здійснюють:

а) відповідно до заяви голови ТК 43 та заступника голови ТК 43 про складання своїх повноважень або через інші обставини, що унеможливлюють виконання ними обов'язків;

б) за пропозицією членів ТК 43.

Якщо ТК 43 досягнуто консенсус щодо зміни голови ТК 43 та/або заступника голови ТК 43, ТК 43 не пізніше ніж через один місяць після прийняття цього рішення здійснює заходи щодо обрання голови ТК 43 та/або заступника голови ТК 43.

4.7 ТК 43 повідомляє НОС про зміни голови ТК 43 та/або заступника ТК 43 для видання відповідного наказу НОС.

5 Повноваження відповідального секретаря ТК 43

5.1 Відповідального секретаря ТК 43 обирають за пропозицією членів ТК 43 на засіданні ТК 43 голосуванням.

5.2 Відповідальний секретар ТК 43 організовує проведення робіт ТК 43, керує технічними й адміністративними функціями секретаріату ТК 43.

5.3 Відповідальний секретар ТК 43:

а) веде діловодство ТК 43;

б) готує проведення засідань ТК 43, складає проекти планів проведення засідань ТК 43, порядків денних проведення засідань ТК 43, протоколів ТК 43 та резолюцій ТК 43;

в) повідомляє членам ТК 43 про дату, час, місце проведення засідань та їх порядок денний і забезпечує їх необхідними документами та іншою інформацією з питань, внесених до порядку денного засідань ТК 43;

г) готує проекти планів голосування ТК 43, бюлетені для голосування, розповсюджує їх, аналізує заповнені членами ТК 43 бюлетені для голосування, рахує результати голосування, складає звіт про результати голосування;

д) оформлює документи, прийняті (розглянуті) ТК 43;

е) забезпечує зберігання протоколів засідань ТК 43, бюлетенів для голосування ТК 43 і кореспонденції;

ж) готує проект Положення ТК 43 та зміни до нього;

и) відвідує засідання ПК, РГ, які вимагають його присутності;

к) залучає до роботи членів ТК 43, складає та веде перелік членів ТК 43 (колективних членів ТК 43, їх повноважних представників та індивідуальних членів ТК 43), нагадує членам ТК 43 про сплив терміну членства та необхідність брати активну участь у роботі ТК 43.

5.4 Дострокове припинення повноважень відповідального секретаря ТК 43 здійснюється:

а) відповідно до заяви відповідального секретаря ТК 43 про складання своїх повноважень або через інші обставини, що унеможливлюють виконання ним обов'язків;

б) за пропозицією членів ТК 43.

У разі, якщо ТК 43 має намір запропонувати обрання нового відповідального секретаря ТК 43, секретаріат ТК 43 повідомляє про це членам ТК.

Члени ТК 43 надають пропозиції протягом двох місяців з дня повідомлення.

Кандидатуру на цю посаду обирають з-поміж претендентів на засіданні ТК 43.

Не пізніше ніж через три місяці після повідомлення про наміри обрання нового відповідального секретаря ТК 43 має бути проведено засідання ТК 43.

5.5 ТК 43 повідомляє НОС про зміну відповідального секретаря ТК 43 для видання відповідного наказу НОС.

6 Повноваження секретаріату ТК 43

6.1 Організаційне забезпечення діяльності ТК 43 здійснює секретаріат.

6.2 Секретаріат ТК 43 використовує в повному обсязі свій потенціал, технічні та адміністративні засоби для забезпечення швидкого й успішного виконання поставлених ТК 43 завдань.

6.3 Секретаріат ТК 43 - ДП "ОС УКРНДІМЕТ-СЕРТ" забезпечений засобами для оброблення текстів проектів НД, подання їх в друкованому та електронному вигляді для будь-якого іншого відтворення, підготовлення відповідних технічних рисунків, ілюстрацій, таблиць тощо, а також відповідними засобами зв'язку (телефоном, факсом, електронною поштою, доступом до мережі INTERNET тощо).

6.4 Секретаріат ТК 43:

а) координує роботу ТК 43 та ПК, РГ, що належать до складу ТК 43;

б) готує проекти Програми робіт ТК 43 та Плану робіт ТК 43 на відповідний рік та змін до них і контролює їх виконання;

в) керує всіма темами, які внесено до Робочої програми ТК 43 та Плану робіт ТК 43 на відповідний рік (також за дотримання встановленого терміну розроблення проектів національних НД);

г) готує план перевірки НД;

д) готує проекти НД ТК 43 та проекти НД, які перебувають на опрацюванні в ТК 43, до розповсюдження для розгляду їх членами ТК 43, розповсюджує їх та опрацьовує отримані коментарі;

е) веде листування з членами ТК 43, організаціями та заінтересованими сторонами;

ж) готує та надає на розгляд до НОС щорічний звіт про роботу ТК 43 та іншу інформацію, що запитується;

и) повідомляє голові ТК 43 про активність членів ТК, особливо якщо член ТК протягом певного часу не був активним (не брав участі поспіль у двох засіданнях, не надсилав ніякої кореспонденції, не проголосував стосовно питань, запропонованих на голосуваннях в межах роботи ТК 43);

к) здійснює реєстрацію й облік документів;

л) підтримує зв'язок з іншими ТК та організаціями, членами ТК стосовно діяльності ТК 43.

6.5 Якщо організація хоче відмовитися від повноважень здійснювати функції секретаріату ТК 43, вона повинна повідомити про це голові ТК 43 щонайменше за шість місяців.

6.6 Секретаріат ТК 43 повинен зробити запит для отримання пропозиції від членів ТК 43 щодо прийняття повноважень секретаріату ТК 43.

6.7 Якщо дві чи більше організацій пропонують взяти на себе повноваження секретаріату ТК 43, рішення про визначення організації, яка здійснюватиме функції секретаріату ТК 43, приймає ТК 43 голосуванням.

6.8 Якщо секретаріат ТК 43 протягом певного часу не виконує своїх обов'язків, голова ТК 43 доводить це до відома членів ТК 43, які розглядають питання щодо передання функцій секретаріату ТК 43 іншій організації.

7 Структура ТК 43

7.1 У структурі ТК 43 можна створювати Підкомітети (ПК) для певної частини робіт за визначеними об'єктами стандартизації (сферами діяльності), закріпленими за ТК 43 з відповідним розподілом меж компетенції між ПК.

7.2 Пропозиції щодо створення ПК у ТК 43 надають члени ТК 43.

7.3 Секретаріат ТК 43 готує пропозиції щодо створення ПК та розповсюджує її для голосування між членами ТК 43.

7.4 Назву та сферу діяльності ПК визначає ТК 43.

7.5 Голову ПК обирають на засіданні ТК 43 за пропозицією членів ПК.

7.6 Голова ПК виконує свої повноваження для певної частини робіт за визначеними об'єктами стандартизації (сферами діяльності), закріпленими за ТК 43 з відповідним розподілом меж компетенції між ПК.

7.7 ТК 43 може створювати у своєму складі постійні або тимчасові робочі групи (РГ), до роботи в яких залучають експертів зі складу провідних спеціалістів і вчених, що об'єднуються для виконання спеціальних завдань та визначаються членами ТК 43.

7.8 ТК 43 приймає рішення про максимальну кількість експертів РГ ТК 43, яких залучають для роботи від одного колективного члена ТК 43.

Структуру та склад РГ ТК 43 ухвалює голова ТК 43.

Голова ТК 43 після прийняття рішення про створення РГ ТК 43 призначає члена ТК 43, який організовує скликання та перше засідання РГ.

Призначений член ТК 43 інформує інших членів ТК 43 про прийняття рішення щодо створення РГ ТК 43 з метою надання пропозицій щодо призначення експертів РГ.

7.9 РГ ТК 43 нумерують у порядку послідовності їх створення.

7.10 Члени ТК 43 інформують призначеного члена ТК 43 про членів РГ ТК 43 (ім'я, прізвище, адреси, номери телефонів та факсів, адреси електронної пошти тощо).

7.11 Експерти РГ повинні підтримувати зв'язок з членами та організаціями, що належать до складу ТК 43, для інформування їх про хід роботи.

7.12 Кандидатуру керівника РГ ТК 43 ухвалюють члени РГ ТК 43 зі складу членів РГ ТК 43 та погоджують з головою ТК 43.

7.13 Керівник РГ ТК 43 керує роботою РГ ТК 43 і безпосередньо бере участь у виконанні завдань РГ ТК 43.

7.14 Після завершення виконання завдання (на стадії голосування щодо проекту НД) РГ ТК 43 розпускають. Керівник проекту продовжує виконувати роль консультанта до остаточного завершення завдання (до завершення стадії опублікування проекту НД).

7.15 РГ ТК 43 звітує голові ТК 43 про виконання поставлених завдань.

7.16 Зміна структури ТК 43.

7.16.1 Зміну структури ТК 43 здійснюють згідно з вимогами ДСТУ 1.14.

Функції оргкомітету виконує діючий ТК 43.

7.6.2 ТК 43 готує пропозиції щодо нової сфери технічної діяльності та надає їх на розгляд НОС.

8 Умови проведення засідань ТК 43

8.1 Організаційною формою роботи ТК 43 є засідання, які проводять у разі необхідності, але не рідше ніж один раз на рік.

Засідання ТК мають проводитися лише тоді, коли потрібно обговорення важливих питань щодо діяльності ТК, які неможливо вирішити інакше.

Засідання ТК 43 скликаються з метою досягнення певної згоди стосовно пунктів порядку денного та забезпечення розуміння між членами ТК 43.

8.2 Засідання ТК 43 обов'язково скликають у разі розгляду питань щодо:

а) обрання кандидатур на посаду та зміни голови ТК 43, заступника голови ТК 43 та відповідального секретаря ТК 43;

б) зміни організації, яка виконує функції секретаріату ТК 43;

в) розгляду проекту національного НД у разі, якщо ТК 43 не досягнуто консенсусу за результатами голосування;

г) зміни структури ТК 43 та його сфери діяльності, внесення змін до Положення про ТК 43;

д) проведення річних підсумків діяльності ТК 43 і планування робіт на наступний рік;

е) за пропозицією НОС.

8.3 Відповідальний секретар ТК 43 після консультації з головою ТК 43 складає програму засідань ТК 43 на мінімальний період у один рік, враховуючи Робочу програму ТК 43.

Члени ТК 43 мають право надавати пропозиції щодо програми засідань ТК 43 упродовж року та порядку денного засідання ТК 43 не пізніше ніж за 10 робочих днів до дня його проведення.

8.4 Час та місце проведення засідань узгоджують між собою голова ТК 43 та секретаріат ТК 43.

8.5 Не пізніше ніж за сім робочих днів до дня проведення засідання ТК 43 відповідальний секретар ТК 43 повідомляє про це кожному членові ТК 43. Повідомлення повинно містити інформацію про дату, час, місце проведення засідання ТК 43 та його порядок денний. До повідомлення додають матеріали, необхідні членам ТК 43 для підготовки до участі в засіданні ТК.

8.6 Документи, які готують і розповсюджують до початку засідання ТК 43:

а) проект порядку денного;

б) інші документи (пропозиції, коментарі, зводи відгуків тощо), що стосуються порядку денного.

Документи, які готують і розповсюджують під час засідання:

а) кожну із запропонованих резолюцій, прийнятих під час засідання ТК 43;

б) протоколи (за необхідності).

Рішення ТК 43 оформлює протоколом ТК 43.

Після кожного засідання ТК 43 відповідальний секретар ТК 43 готує, оформлює та розповсюджує протокол ТК 43, який має як додаток повний текст усіх прийнятих протягом засідання ТК 43 резолюцій.

Типові форми протоколу та резолюції, а також рекомендації щодо їх складання наведено у додатках М та Н цього положення.

У разі незгоди з прийнятим рішенням член ТК 43 може висловити окрему думку, яку вносять до протоколу.

Відповідальний секретар ТК 43 за необхідності готує витяг з протоколу, який містить окремі питання, розглянуті на засіданні ТК 43. Витяг з протоколу оформлюють за формою, аналогічною формі відповідного протоколу ТК 43, та його має бути завірено підписом голови ТК 43 і відповідального секретаря ТК 43.

8.7 Засідання ТК 43 вважається правомочним, якщо загальна кількість присутніх членів ТК 43 не менше ніж 2/3 членів ТК 43. Про неможливість участі в засіданні член ТК 43 повідомляє голові ТК 43 не пізніше ніж за два робочих дні до дня проведення засідання.

8.8 Засідання ТК 43 веде голова ТК 43, а в разі його відсутності - за його дорученням заступник голови ТК.

8.9 Рішення ТК 43 вважають прийнятим, якщо за нього проголосували не менше ніж 2/3 членів ТК 43.

8.10 У разі розгляду на засіданні ТК 43 питання обрання кандидатур на посаду голови ТК 43, заступника голови ТК 43, якщо відсутні на засіданні ТК 43 голова та заступник голови ТК 43, обирається головуючий засідання ТК 43 з членів ТК 43.

Не допустимо обирати головуючим на засіданні ТК 43 члена ТК 43, який є претендентом на посаду голови ТК 43 або заступника голови ТК 43.

8.11 Позачергове засідання ТК 43 може бути скликано за пропозицією голови ТК 43 або за пропозицією не менше ніж половини членів ТК 43.

Позачергове засідання ТК 43 скликають не пізніше ніж через десять робочих днів після дня надходження відповідальному секретарю ТК 43 відповідної письмової пропозиції.

Пропозиція щодо скликання позачергового засідання ТК 43 повинна бути підписана особою(ами), яка(і) її подає(ють).

У пропозиції зазначають:

- прізвище, ім'я та по батькові, посаду особи (осіб), яка(і) її вносить(ять);

- обґрунтування необхідності скликання позачергового засідання ТК 43;

- питання, запропоноване(і) для розгляду на позачерговому засіданні.

8.12 Секретаріат ТК 43 має докладати зусиль, щоб уникнути скасування чи перенесення засідання, якщо його вже скликано. Якщо порядок денний та основні документи не розповсюджено протягом визначеного періоду, голова ТК 43 має право скасувати засідання ТК 43.

8.13 На засідання ТК 43 за дорученням її голови можуть запрошувати інших осіб у разі необхідності надання коментарів і пояснень щодо питань порядку денного.

9 Процедура голосування

9.1 У процедурі голосування з будь-якого питання щодо технічної діяльності ТК 43 беруть участь тільки члени ТК 43.

9.2 Прийнятними є такі види голосування:

а) безпосереднє на засіданні ТК, яке здійснюється відкрито через вставання, підняття руки, та закрито (тайно) через бюлетень;

б) за допомогою листування через засоби поштового (через листи) або електронного зв'язку (через електронну пошту) (далі - листування).

9.3 Вид голосування визначає секретаріат ТК 43 за погодженням з головою ТК 43 безпосередньо перед початком процедури голосування.

9.4 Члени ТК 43 голосують таким чином: "за", "проти", "утримався".

9.5 Під час голосування за допомогою листування:

а) позитивну відповідь "за" можна супроводжувати редакторськими чи технічними коментарями;

б) якщо член ТК 43 вважає, що пропозицію не можна прийняти, він голосує "проти" та надає свої коментарі.

в) голосів "утримався" та "проти", які не пояснено, не враховують під час підрахування.

9.6 Секретаріат ТК 43 готує необхідні матеріали, які є предметом голосування.

Якщо передбачається голосування за допомогою листування, секретаріат розповсюджує необхідні матеріали з зазначенням терміну прийняття голосів.

Форма бюлетеня для голосування згідно ДСТУ 1.14.

Про результати голосування секретаріат ТК 43 складає звіт за формою згідно ДСТУ 1.14 та повідомляє голові ТК 43 та членам ТК 43.

9.7 Члени ТК 43 обов'язково голосують стосовно пропозицій щодо:

а) створення ПК;

б) нової сфери діяльності та об'єктів стандартизації ТК 43;

в) змін структури ТК 43;

г) припинення діяльності ТК 43 та/або ПК;

д) кандидатур на посади голови ТК 43, заступника голови ТК 43, відповідального секретаря ТК 43;

е) організації, яку вповноважено на здійснення функцій секретаріату ТК 43;

ж) прийняття нових членів ТК 43;

з) пропозицій, які передбачено внести до Програми робіт ТК 43 та Програми робіт з національної стандартизації;

и) проектів національних НД;

к) скасування національних НД;

л) відновлення дії національних НД.

9.8 Підстави для визнання бюлетеня для голосування недійсним:

а) враховуються тільки голоси за бюлетенями, за якими залишений тільки один голос за можливими варіантами голосування. Бюлетені для голосування, які заповнені з порушенням цієї вимоги вважаються недійсними;

б) якщо питання містить більш ніж одне формулювання та варіант відповіді "за" залишений більш ніж в одному із запропонованих формулювань, такий бюлетень вважають недійсним;

в) якщо бюлетень не підписано чи він не дає можливості ідентифікувати члена ТК 43, який проголосував, такий бюлетень вважається недійсним;

г) якщо при підрахунку голосів отримано два чи більш бюлетенів одного члена ТК 43, в яких за одним і тим самим питанням залишено різні варіанти голосування, всі такі бюлетені вважаються недійсними.

10 Порядок звітування НОС та в межах ТК 43

10.1 ТК 43 подає НОС такі звітні матеріали:

а) двічі на рік (до 1 червня та 1 грудня поточного року) звіт про стан виконання робіт, внесених до Програми робіт з національної стандартизації, згідно з ДСТУ 1.8;

б) двічі на рік (до 15 лютого та 15 червня поточного року) звіт про виконання плану перевірки національних НД відповідно до 7.3 ДСТУ 1.2;

в) за запитом НОС інформацію щодо моніторингу діяльності ТК 43 відповідно до ДСТУ 1.14;

г) щороку до 25 грудня щорічний звіт стосовно своєї діяльності відповідно до 10.2.

10.2 Щорічний звіт повинен містити таке:

а) номер ТК;

б) назву ТК;

в) номер, дату, назву наказу щодо створення ТК;

г) ім'я, прізвища, посаду, адресу, телефон, факс, e-mail голови ТК;

д) ім'я, прізвища, посаду, адресу, телефон, факс, e-mail заступників голови ТК;

е) ім'я, прізвища, посаду, адресу, телефон, факс, e-mail відповідального секретаря ТК;

ж) назву (повну та скорочену), адресу, телефон, факс, e-mail, веб-сайту організації, що виконує функції секретаріату ТК;

и) структуру ТК: назву ПК/РГ ТК, назву (повну та скорочену), адресу, телефон, факс, e-mail, веб-сайт організації, що виконує функції секретаріату ПК, код та назви об'єктів стандартизації ТК відповідно до ДК 004 згідно з наказом щодо затвердження об'єктів стандартизації ТК;

к) номер та назву відповідного міжнародного і регіонального ТК, а також підкомітету, в роботі якого бере участь ТК: ISO (активний член (Р-член), спостерігач (О-член)), IEC (активний член (Р-член), спостерігач (О-член)), CEN, CENELEC, ETSI, МТК (активний член (Р-член), спостерігач (О-член)), участь у роботі інших міжнародних та регіональних організацій, які здійснюють діяльність у сфері стандартизації, та результат роботи у цих організаціях;

Примітка. Надають також інформацію щодо участі в інших організаціях, які розробляють НД, наприклад: Комісія Codex Alimentarius - (CAC), Міжнародний Союз телекомунікацій - (ITU) тощо.

л) кількість колективних та індивідуальних членів ТК 43;

м) інформацію щодо проведених засідань ТК 43, кількості питань, що потребували голосування;

н) інформацію погоджувальних нарад і семінарів;

п) інформацію щодо співпраці та взаємодії з іншими ТК;

р) інші дані щодо діяльності;

с) рекомендації щодо вдосконалення діяльності ТК 43 та наявні проблеми.

10.3 У щорічному звіті інформацію надають за всіма зазначеними вище пунктами і нумерація складників звіту має відповідати нумерації 10.2.

10.4 Звіт підписує голова та відповідальний секретар ТК 43.

10.5 Усі ПК та РГ ТК 43 подають секретаріату ТК 43 звітні матеріали:

а) звіт засідання;

б) періодичні звіти про стан роботи, форму та періодичність подання яких встановлює голова ТК 43.

 

Голова ТК 43, директор
ДП "ОС УКРНДІМЕТ-СЕРТ",
канд. техн. наук

А. І. Кірієнко

Відповідальний секретар ТК 43,
канд. техн. наук

В. А. Єна

 

Додаток 1
до Положення про ТК 43

СКЛАД
ТЕХНІЧНОГО КОМІТЕТУ СТАНДАРТИЗАЦІЇ 43 "ВЕЛОСИПЕДИ"

Голова ТК 43 - Анатолій Кірієнко, ДП "ОС УКРНДІМЕТ-СЕРТ", директор, кандидат технічних наук, тел.: (057) 700-28-55, факс: (057) 700-28-53, e-mail: metsert@ticom.kharkov.ua.

Заступник голови ТК 43 - Євгенія Курганська, ДП "ОС УКРНДІМЕТ-СЕРТ", керівник групи, тел.: (057) 738-30-68, факс: (057) 700-28-53, e-mail: metsert@ticom.kharkov.ua.

Відповідальний секретар ТК 43 - Валентина Єна, ДП "ОС УКРНДІМЕТ-СЕРТ", інженер, кандидат технічних наук, тел.: (057) 738-02-47, факс: (057) 700-28-53, e-mail: metsert@ticom.kharkov.ua.

ПЕРЕЛІК ЧЛЕНІВ ТК 43
(колективних членів ТК 43 та індивідуальних членів ТК 43)

Ч. ч.

Назва організації, ім'я та прізвище індивідуального члена ТК 43

Адреса організації, телефон, факс, електронна адреса

Примітка

1

2

3

4

1

Публічне акціонерне товариство "Харківський велосипедний завод"

61068, м. Харків,
просп. Московський, 118,
(057)-726-92-40
xvz2005@mail.ru

 

2

Приватне акціонерне товариство "ВОДАН"

61017, м. Харків, вул. Котлова, 168,
(057)-712-88-17,
vodanvelo@.mail.ru

 

3

Державне підприємство "Науково-дослідний інститут метрології вимірювальних і управляючих систем (ДП НДІ "Система")

79008, м. Львів,
Вул. М. Кривоноса,
6 (032)-239-92-30
acu@dndi-systema.lviv.ua

 

4

Державне підприємство "Всеукраїнський державний науково-виробничий центр стандартизації, метрології, сертифікації та захисту прав споживачів" (ДП "Укрметртестстандарт")

03143, м. Київ,
Вул. Метрологічна, 4
(044)-526-36-93,
ukrcsm@ukrcsm.kiev.ua

 

5

Євген Балабєй

ДП "ОС УКРНДІМЕТ-СЕРТ"
(057)-700-28-53
metsert@ticom.kharkov.ua

 

6

Юрій Гірш

ДП "ОС УКРНДІМЕТ-СЕРТ"
(057)-700-28-53
metsert@ticom.kharkov.ua

 

7

Анатолій Кірієнко

ДП "ОС УКРНДІМЕТ-СЕРТ"
(057)-700-28-53
metsert@ticom.kharkov.ua

 

8

Валентина Єна

ДП "ОС УКРНДІМЕТ-СЕРТ"
(057)-700-28-53
metsert@ticom.kharkov.ua

 

9

Віктор Жиромський

ДП "ОС УКРНДІМЕТ-СЕРТ"
(057)-700-28-53
metsert@ticom.kharkov.ua

 

10

Сергій Андрійчук

ДП "ОС УКРНДІМЕТ-СЕРТ"
(057)-700-28-53
metsert@ticom.kharkov.ua

 

11

Євгенія Курганська

ДП "ОС УКРНДІМЕТ-СЕРТ"
(057)-700-28-53
metsert@ticom.kharkov.ua

 

 

Голова ТК 43

А. І. Кірієнко

Відповідальний
секретар ТК 43

В. А. Єна

 

Додаток 2
до Положення про ТК 43

СТРУКТУРА
ТЕХНІЧНОГО КОМІТЕТУ СТАНДАРТИЗАЦІЇ 43 "ВЕЛОСИПЕДИ"

Ч. ч.

Назва ПК

Об'єкти стандартизації та їхні коди згідно з ДК 004

Організація, яка здійснює функції секретаріату ПК, адреса, телефон, факс та електронна адреса

Ім'я та прізвище голови ПК, адреса, телефон, факс, електронна адреса

Відповідні ТК і ПК ISO, IEC, CEN, CENELEC тощо

Членство у відповідних ТК і ПК ISO, IEC, CEN, CENELEC тощо

1

2

3

4

5

6

7

-

-

43.150
Велосипеди
97.190
Техніка для дітей

Державне підприємство "Орган з сертифікації УкрНДІМет-СЕРТ" (ДП "ОС "УКРНДІМЕТ-СЕРТ")

-

ISO/TC
149/SC1
CEN/TC
333
МТК 57

-

 

Голова ТК 43

А. І. Кірієнко

Відповідальний
секретар ТК 43

В. А. Єна

 

Додаток 3
до Положення про ТК 43

СФЕРА ДІЯЛЬНОСТІ ТА ОБ'ЄКТИ СТАНДАРТИЗАЦІЇ, ЗАКРІПЛЕНІ ЗА ТЕХНІЧНИМ КОМІТЕТОМ СТАНДАРТИЗАЦІЇ 43 "ВЕЛОСИПЕДИ"

Сфера діяльності

Код та назва об'єкта стандартизації згідно з ДК 004:2008

1

2

Стандартизація у сфері велобудування

43.150 Велосипеди

97.190 Техніка для дітей

 

Голова ТК 43

А. І. Кірієнко

Відповідальний
секретар ТК 43

В. А. Єна