ДЕРЖАВНА СЛУЖБА СТАТИСТИКИ УКРАЇНИ
РОЗ'ЯСНЕННЯ
від 26.07.2016 р. N 17.4-12/15
ЗАТВЕРДЖУЮ
В. о. Голови Державної служби статистики України
_______________ І. М. Жук
26 липня 2016 року

Роз'яснення щодо заповнення форми державного статистичного спостереження N 1-кб (місячна) "Звіт про виконання будівельних робіт"

I. Загальні положення

1. Ці Роз'яснення містять інформацію щодо показників форми державного статистичного спостереження N 1-кб (місячна) "Звіт про виконання будівельних робіт" (далі - форма).

2. Дані статистичного спостереження призначені для формування оперативної зведеної інформації щодо будівельної діяльності підприємств.

3. Показники форми вміщують дані щодо обсягів виконаних будівельних робіт (власними силами) за укладеними договорами підряду, у тому числі з фізичними особами та господарським способом, а також обсягів реалізованих будівельних робіт. Значення показників форми мають формат представлення у цілих числах (у фактичних цінах без ПДВ, тис. грн).

4. Показники форми ґрунтуються на даних первинної облікової документації (примірні форми N КБ-2в "Акт приймання виконаних робіт" та N КБ-3 "Довідка про вартість виконаних підрядних робіт" та інші примірні форми, наведені в додатках до "Правил визначення вартості будівництва" (ДСТУ Б Д.1.1-1:2013), та інші первинні облікові документи, які підприємство самостійно обирає для ведення обліку відповідно до статей 8 та 9 Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні") та даних бухгалтерського обліку щодо реалізації будівельної продукції (із рахунку 70 (без ПДВ)).

II. Показники форми

1. Обсяг виконаних будівельних робіт

1. Дані розділу 1 форми містять інформацію щодо обсягів виконаних будівельних робіт власними силами за звітний та попередній місяці.

До обсягу виконаних будівельних робіт уключається вартість:

будівельних, монтажних та інших робіт під час нового будівництва, реконструкції, реставрації, капітального та поточного ремонту будівель, споруд, технічного переоснащення підприємств;

матеріалів замовника (у тому числі наданих на давальницьких умовах) за фактичною вартістю їх придбання;

робіт з монтажу устатковання (без урахування вартості його придбання, за винятком обладнання, що забезпечує функціонування будівель: внутрішнього водопроводу, каналізації, опалення, газопостачання, вентиляції та кондиціювання повітря (уключаючи вартість опалювальних котлів, радіаторів, калориферів, бойлерів та інших санітарно-технічних виробів, кондиціонерів та іншого обладнання), а також інших внутрішніх трубопроводів).

2. Дані підрозділу 1.1. форми містять інформацію про розподіл обсягу виконаних будівельних робіт у звітному та попередньому місяцях за видами будівельної продукції відповідно до Державного класифікатора будівель та споруд (далі - ДК БС).

3. Рядок 01 "Усього" відображає дані про обсяг виконаних будівельних робіт за всіма видами будівельної продукції.

4. Рядки 011-441 із рядка 01 містять дані про обсяги виконаних робіт за видами будівельної продукції за ДК БС на рівні, що повністю відповідає Класифікації типів споруд Євростату (СС).

5. Графа 1 містить дані щодо обсягів робіт, фактично виконаних підприємством за звітний місяць.

6. Графа 2 уміщує дані за попередній місяць з урахуванням уточнень. У разі відсутності уточнень у графі 2 містяться дані, що відповідають графі 1 попереднього звіту. Звіт за січень містить дані за грудень попереднього року.

7. Дані підрозділу 1.2. форми містять інформацію про розподіл обсягу виконаних будівельних робіт у звітному місяці за способом будівництва та характером будівництва.

8. Рядок 015 "Із рядка 01 - обсяг виконаних будівельних робіт господарським способом" уміщує обсяги будівельних робіт, виконаних безпосередньо підприємством (будівельною дільницею, ремонтно-будівельним цехом, іншим виробничим підрозділом), для якого будується об'єкт, та оплачених за рахунок коштів цього ж підприємства.

9. Рядок 016 "Із рядка 01 - обсяг виконаних будівельних робіт з капітального ремонту" включає вартість виконаних будівельних робіт (власними силами) з капітального ремонту будівель і споруд, у тому числі за договорами з фізичними особами за рахунок їхніх коштів.

10. Рядок 017 "Із рядка 01 - обсяг виконаних будівельних робіт з поточного ремонту" (із рядка 01) уміщує вартість виконаних будівельних робіт (власними силами) з поточного ремонту будівель і споруд (у тому числі за договорами з фізичними особами за рахунок їх коштів), який передбачає систематичне та своєчасне підтримання експлуатаційних якостей і попередження передчасного зносу конструкцій та інженерного обладнання. Комплекс робіт з поточного ремонту уміщує деякі роботи з капітального ремонту, при якому будівля в цілому не підлягає капітальному ремонту (крім робіт, які передбачають заміну та модернізацію конструктивних елементів будівлі).

Рядок 017 не враховує дані щодо вартості будівельних робіт, виконаних з утримання та поточного ремонту автодоріг, мостів, переїздів, інших дорожніх споруд.

2. Обсяг реалізованих будівельних робіт

1. Дані розділу 2 форми уміщують інформацію щодо обсягів реалізованих будівельних робіт. Дані наведені за квартал із місячним запізненням таким чином: у звіті за квітень наведені дані за I квартал, за липень - дані за II квартал, за жовтень - дані за III квартал, за січень - дані за IV квартал.

2. Рядок 02 "Обсяг реалізованих будівельних робіт" містить дані про обсяги реалізованих будівельних робіт, які визначені за вартістю їх виконання за договорами підряду відповідно до оформлених як підстава для розрахунків із замовниками форм первинного обліку (незалежно від надходження платежів). До обсягу реалізованих будівельних робіт включена вартість:

реалізованих будівельних і монтажних робіт, які виконані під час нового будівництва, реконструкції, реставрації, технічного переоснащення підприємств і ремонту будівель і споруд;

наданих послуг, у тому числі з організації будівництва будівель, за договірними відносинами із замовником.

Рядок 02 містить дані щодо обсягів робіт іншого підприємства (субпідрядника) у разі залучення його до виконання будівельного договору.

Обсяг реалізованих будівельних робіт не включає зворотні суми, надані замовником від розбирання матеріалів, виробів і конструкцій, авансову плату й вартість матеріалів, утриманих з вартості будівельних робіт, виконаних за договорами підряду, а також не включає вартість будівельних робіт для власних потреб підприємства (капітальний ремонт власних приміщень тощо).

3. Рядок 021 "Із рядка 02 - у тому числі за договорами субпідряду" відображає дані про обсяг реалізованих будівельних робіт, залучених на умовах субпідряду до виконання будівельного договору підприємств.

4. Роз'яснення щодо заповнення форми державного статистичного спостереження N 1-кб (місячна) "Звіт про виконання будівельних робіт" від 21.10.2013 N 18.1-12/18 з 01.02.2017 є недійсними.

 

В. о. директора департаменту
статистики виробництва Держстату

І. С. Петренко