ДЕРЖАВНА СЛУЖБА СТАТИСТИКИ УКРАЇНИ
РОЗ'ЯСНЕННЯ
від 21.07.2016 р. N 17.4-12/14
ЗАТВЕРДЖУЮ
В. о. Голови Державної служби статистики України
_______________ І. М. Жук
_________________ 2016 р.

Роз'яснення щодо заповнення показників у формі державного статистичного спостереження N 9-ЗЕЗ (квартальна) "Звіт про експорт (імпорт) послуг"

I. Загальні положення

Ці роз'яснення містять інформацію щодо показників форми державного статистичного спостереження N 9-ЗЕЗ "Звіт про експорт (імпорт) послуг" (квартальна).

Метою звіту за формою N 9-ЗЕЗ є одержання всебічної та вичерпної статистичної інформації про зовнішню торгівлю послугами для потреб складання зовнішньоторговельного та платіжного балансів України, а також оцінки розвитку економічних взаємовідносин України з іншими країнами світу.

Форма включає дані про обсяги експортно-імпортних операцій з послугами, які здійснюють протягом звітного періоду юридичні особи - резиденти України, постійні представництва нерезидентів в Україні, центральні та місцеві органи виконавчої влади, які є розпорядниками бюджетів згідно із Законом України "Про державний бюджет України" на відповідний рік, зовнішньоторговельні об'єднання фірм з урахуванням даних усіх їх підрозділів (згідно з контрактом), відображених у документах первинного обліку, а саме: договорах-контрактах між підприємствами партнерами, які здійснюють зовнішньоекономічну діяльність послугами, актах здачі-приймання робіт, банківських валютних рахунках, платіжних вимогах-дорученнях на виконання або одержання послуг, авансових звітах на відрядження, оборотно-сальдових відомостях.

Зазначені на бланку коди класифікацій у паперовому вигляді можуть заповнюватися працівниками територіальних органів Держстату, окрім електронної звітності.

II. Розділ 1 "Експорт послуг (крім послуг, пов'язаних з подорожами)"

1. Розділ 1 містить інформацію стосовно надання протягом звітного періоду будь-яких послуг, крім послуг, пов'язаних з подорожами, які охоплює розділ 3.

2. Графи А, Б включають інформацію щодо найменування та цифрового коду (до найнижчого рівня деталізації) наданої послуги, згідно з Класифікацією зовнішньоекономічних послуг.

3. Графи В, Г містять інформацію щодо назви та цифрового коду країни, з якою провадяться розрахунки за надані послуги, згідно з Класифікацією країн світу.

4. Графи Д, Е включають інформацію щодо назви та цифрового коду валюти контракту або валюти, за якою провадяться розрахунки, згідно з Класифікацією валют.

5. Графа 1 містить інформацію про вартість фактично наданої (за виписаними рахунками) послуги у валюті контракту, включаючи національну, у тисячах одиниць, із двома десятковими знаками після коми.

6. Показник вартості експорту послуг містить інформацію про надходження коштів від нерезидентів за надані послуги, незалежно від того, на якій території відбувався процес.

У разі здійснення юридичними особами взаєморозрахунків з іноземними партнерами за послуги, що були надані також і іншими українськими підприємствами-резидентами, графа Ж відображає інформацію про загальну вартість цих послуг, а не тільки безпосередньо наданих цими юридичними особами.

Наприклад, стосовно комерційного банку звіт містить інформацію щодо всієї вартості послуг, що надавали його підрозділи іноземцям в Україні (надання кредитів на житло, інші види фінансового посередництва тощо), незважаючи на те, що частина коштів за послуги перерахована ним іншим фінансовим або будівельним організаціям.

III. Розділ 2 "Імпорт послуг (крім послуг, пов'язаних з подорожами)"

1. Розділ 2 містить інформацію стосовно одержання протягом звітного періоду будь-яких послуг, крім послуг, пов'язаних з подорожами, які охоплює розділ 4.

2. Графи А, Б включають інформацію щодо найменування та коду (до найнижчого рівня деталізації) одержаної послуги, згідно з Класифікацією зовнішньоекономічних послуг.

3. Графи В, Г містять інформацію щодо назви та цифрового коду країни, з якою провадяться розрахунки за одержані послуги, згідно з Класифікацією країн світу.

4. Графи Д, Е включають інформацію щодо назви та цифрового коду валюти контракту або валюти, за якою провадяться розрахунки, згідно з Класифікацією валют.

5. Графа 1 містить інформацію про вартість фактично одержаної (за виписаними рахунками) послуги у валюті контракту, включаючи національну, у тисячах одиниць, із двома десятковими знаками після коми.

6. Показник вартості імпорту послуг містить інформацію про перерахування коштів нерезидентам за одержані послуги незалежно від того, на якій території відбувався процес.

У разі здійснення юридичними особами взаєморозрахунків з іноземними партнерами за послуги, які були одержані також і іншими українськими підприємствами-резидентами, графа Ж відображає інформацію про загальну вартість цих послуг, а не тільки безпосередньо одержаних цими юридичними особами.

Наприклад, стосовно підприємства, що здійснює послуги залізничного транспорту, звіт містить інформацію про загальну вартість послуг залізничного транспорту, які були одержані резидентами України як на території країни, так і за кордоном, незважаючи на те, що частина коштів за ці послуги одержана підрозділами цього підприємства.

IV. Розділ 3 "Експорт послуг, пов'язаних з подорожами"

1. Розділ 3 відображає інформацію стосовно послуг, пов'язаних з подорожами, наданих нерезидентам як на території України, так і за її межами, юридичними особами-резидентами України.

2. Підрозділ 3.1 включає інформацію щодо загальної кількості осіб-нерезидентів, яким надавалися послуги, пов'язані з подорожами, з розподілом за метою подорожі.

3. Підрозділ 3.2 містить інформацію щодо вартості експорту послуг, пов'язаних з подорожами, із зазначенням фактично наданих послуг нерезидентам указаної країни, що одержували послуги, пов'язані з подорожами, у залежності від мети їх подорожі.

4. Графи А, Б підрозділу 3.2 включають інформацію щодо назви та цифрового коду країни, з якою провадяться розрахунки за надані послуги, згідно з Класифікацією країн світу.

5. Графи В, Г підрозділу 3.2 містять інформацію щодо назви та цифрового коду валюти контракту або валюти, за якою провадяться розрахунки, згідно з Класифікацією валют.

6. Графи 1 - 2 підрозділу 3.2 включають інформацію щодо назви та цифрового коду (до найнижчого рівня деталізації) послуг, згідно з Класифікацією зовнішньоекономічних послуг, які були надані нерезидентам-працівникам органів влади, дипломатам під час подорожей з метою відряджень, ділових переговорів.

7. Графа 3 підрозділу 3.2 містить інформацію щодо вартості експорту послуг, зазначених у графах 1 - 2 (у валюті контракту, включаючи національну, з двома десятковими знаками після коми), які були надані нерезидентам-працівникам органів влади, дипломатам під час подорожей з метою відряджень, ділових переговорів.

8. Графи 4 - 5 підрозділу 3.2 включають інформацію щодо назви та цифрового коду послуг згідно з Класифікацією зовнішньоекономічних послуг, які були надані сезонним робітникам та працівникам прикордонних районів.

9. Графа 6 підрозділу 3.2 містить інформацію щодо вартості експорту послуг, зазначених у графах 4 - 5 (у валюті контракту, включаючи національну, з двома десятковими знаками після коми), які були надані сезонним робітникам та працівникам прикордонних районів.

10. Графи 7 - 8 підрозділу 3.2 включають інформацію щодо назви та цифрового коду (до найнижчого рівня деталізації) послуг згідно з Класифікацією зовнішньоекономічних послуг, які були надані підприємствам-нерезидентам під час інших ділових подорожей.

11. Графа 9 підрозділу 3.2 містить інформацію щодо вартості експорту послуг, зазначених у графах 7 - 8 (у валюті контракту, включаючи національну, з двома десятковими знаками після коми), які були надані підприємствам-нерезидентам під час інших ділових подорожей.

12. Графи 10 - 11 підрозділу 3.2 включають інформацію щодо назви та цифрового коду (до найнижчого рівня деталізації) послуг згідно з Класифікацією зовнішньоекономічних послуг, які були надані нерезидентам під час подорожей, пов'язаних з освітньою метою.

13. Графа 12 підрозділу 3.2 містить інформацію щодо вартості експорту послуг, зазначених у графах 10 - 11 (у валюті контракту, включаючи національну, з двома десятковими знаками після коми), які були надані нерезидентам під час подорожей, пов'язаних з освітньою метою.

14. Графи 13 - 14 підрозділу 3.2 включають інформацію щодо назви та цифрового коду (до найнижчого рівня деталізації) послуг згідно з Класифікацією зовнішньоекономічних послуг, які були надані нерезидентам під час подорожей, пов'язаних з оздоровчою метою.

15. Графа 15 підрозділу 3.2 містить інформацію щодо вартості експорту послуг, зазначених у графах 13 - 14 (у валюті контракту, включаючи національну, з двома десятковими знаками після коми), які були надані нерезидентам під час подорожей, пов'язаних з оздоровчою метою.

16. Графи 16 - 17 підрозділу 3.2 включають інформацію щодо назви та цифрового коду (до найнижчого рівня деталізації) послуги згідно з Класифікацією зовнішньоекономічних послуг, які були надані нерезидентам під час туристичної подорожі.

17. Графа 18 підрозділу 3.2 містить інформацію щодо вартості експорту послуг, зазначених у графах 16 - 17 (у валюті контракту, включаючи національну, з двома десятковими знаками після коми), які були надані нерезидентам під час туристичної подорожі.

18. Графи 19 - 20 підрозділу 3.2 включають інформацію щодо назви та цифрового коду (до найнижчого рівня деталізації) послуг згідно з Класифікацією зовнішньоекономічних послуг, які були надані нерезидентам під час іншої особистої подорожі.

19. Графа 21 підрозділу 3.2 містить інформацію щодо вартості експорту послуг, зазначених у графах 19 - 20 (у валюті контракту, включаючи національну, з двома десятковими знаками після коми), які були надані нерезидентам під час іншої особистої подорожі.

20. При цьому добові витрати, які передбачають витрати на харчування та фінансування інших власних потреб фізичної особи, у статистиці зовнішньої торгівлі відображаються як послуги, пов'язані з харчуванням під час подорожі, незалежно від мети подорожі.

У разі здійснення юридичними особами взаєморозрахунків з іноземними партнерами за послуги, що були надані також і іншими українськими підприємствами-резидентами, графи 1 - 21 розділу 3 звіту включають загальні відомості щодо вартості всіх послуг, а не тільки наданих безпосередньо цими юридичними особами.

Наприклад, стосовно турагентства звіт за формою N 9-ЗЕЗ містить у собі всю вартість експорту послуг, що були надані туристам-нерезидентам на території України (проживання та харчування в готелі, екскурсійне, місцеве внутрішнє транспортне обслуговування), незважаючи на те, що частина коштів за ці послуги одержана готелями, музеями, транспортними підприємствами тощо.

V. Розділ 4 "Імпорт послуг, пов'язаних з подорожами"

1. Розділ 4 відображає інформацію стосовно послуг, пов'язаних з подорожами, одержаних юридичними особами-резидентами України від нерезидентів як на території України, так і за її межами.

2. Підрозділи 4.1 та 4.3 включають інформацію щодо загальної кількості осіб-резидентів, які одержували послуги, пов'язані з подорожами, з розбивкою за метою подорожі.

3. Підрозділи 4.2 та 4.4 містять інформацію щодо вартості імпорту послуг (у валюті контракту, включаючи національну, з двома десятковими знаками після коми), із зазначенням фактично одержаних послуг, пов'язаних з подорожами, резидентами в залежності від мети їх подорожі.

4. Графи А, Б підрозділу 4.2 включають інформацію щодо назви та цифрового коду країни, з якою провадяться розрахунки за одержані послуги, згідно з Класифікацією країн світу.

5. Графи В, Г підрозділу 4.2 містять інформацію щодо назви та цифрового коду валюти контракту або валюти, за якою провадяться розрахунки згідно з Класифікацією валют.

6. Графи 1 - 2 підрозділу 4.2 включають інформацію щодо відповідно назви та цифрового коду (до найнижчого рівня деталізації) послуг згідно з Класифікацією зовнішньоекономічних послуг, які одержували резиденти-працівники органів влади, дипломати під час подорожей з метою відряджень, ділових переговорів.

7. Графа 3 підрозділу 4.2 містить інформацію щодо вартості імпорту послуг, зазначених у графах 1 - 2 (у валюті контракту, включаючи національну, з двома десятковими знаками після коми), які одержували резиденти-працівники органів влади, дипломати під час подорожей з метою відряджень, ділових переговорів.

8. Графи 4 - 5 підрозділу 4.2 включають інформацію щодо назви та цифрового коду послуг згідно з Класифікацією зовнішньоекономічних послуг, які одержували сезонні робітники та працівники прикордонних районів.

9. Графа 6 підрозділу 4.2 містить інформацію щодо вартості імпорту послуг, зазначених у графах 4 - 5 (у валюті контракту, включаючи національну, з двома десятковими знаками після коми), які одержували сезонні робітники та працівники прикордонних районів.

10. Графи 7 - 8 підрозділу 4.2 включають інформацію щодо назви та цифрового коду (до найнижчого рівня деталізації) послуг згідно з Класифікацією зовнішньоекономічних послуг, які одержували підприємства-резиденти під час інших ділових подорожей.

11. Графа 9 підрозділу 4.2 містить інформацію щодо вартості імпорту послуг, зазначених у графах 7 - 8 (у валюті контракту, включаючи національну, з двома десятковими знаками після коми), які одержували підприємсва-резиденти під час інших ділових подорожей.

12. Графи 10 - 11 підрозділу 4.4 включають інформацію щодо назви та цифрового коду послуг згідно з Класифікацією зовнішньоекономічних послуг, які одержували резиденти під час подорожей, пов'язаних з освітньою метою.

13. Графа 12 підрозділу 4.4 містить інформацію щодо вартості імпорту послуг, зазначених у графах 10 - 11 (у валюті контракту, включаючи національну, з двома десятковими знаками після коми), які одержували резиденти під час подорожей, пов'язаних з освітньою метою.

14. Графи 13 - 14 підрозділу 4.4 включають інформацію щодо назви та цифрового коду (до найнижчого рівня деталізації) послуг згідно з Класифікацією зовнішньоекономічних послуг, які одержували резиденти під час подорожей, пов'язаних з оздоровчою метою.

15. Графа 15 підрозділу 4.4 містить інформацію щодо вартості імпорту послуг, зазначених у графах 13 - 14 (у валюті контракту, включаючи національну, з двома десятковими знаками після коми), які одержували резиденти під час подорожей, пов'язаних з оздоровчою метою.

16. Графи 16 - 17 підрозділу 4.4 включають інформацію щодо назви та цифрового коду послуг згідно з Класифікацією зовнішньоекономічних послуг, які одержували резиденти під час туристичної подорожі.

17. Графа 18 підрозділу 4.4 містить інформацію щодо вартості імпорту послуг, зазначених у графах 16 - 17 (у валюті контракту, включаючи національну, з двома десятковими знаками після коми), які одержували резиденти під час туристичної подорожі.

18. Графи 19 - 20 підрозділу 4.4 включають інформацію щодо назви та цифрового коду (до найнижчого рівня деталізації) послуг згідно з Класифікацією зовнішньоекономічних послуг, які одержували резиденти під час іншої особистої подорожі.

19. Графа 21 підрозділу 4.4 містить інформацію щодо вартості імпорту послуг, зазначених у графах 19 - 20 (у валюті контракту, включаючи національну, з двома десятковими знаками після коми), які одержували резиденти під час іншої особистої подорожі.

20. При цьому добові витрати, які передбачають витрати на харчування та фінансування інших власних потреб фізичної особи, у статистиці зовнішньої торгівлі вважаються послугами, пов'язаними з харчуванням під час подорожі, незалежно від мети подорожі.

У разі здійснення юридичними особами взаєморозрахунків з іноземними партнерами за послуги, що були одержані також і іншими українськими підприємствами-резидентами через них, графи 1 - 21 розділу 4 звіту містять у собі інформацію щодо загальної вартості всіх послуг, а не тільки одержаних безпосередньо цими юридичними особами.

Наприклад, стосовно туристичної фірми, то звіт за формою N 9-ЗЕЗ уключає в себе всю вартість імпорту послуг, що були одержані туристами-резидентами України у країні відвідування (проживання та харчування в готелі, екскурсійне, транспортне обслуговування у країні відвідування тощо), незважаючи на те, що частина коштів за ці послуги одержана готелями, музеями, транспортними підприємствами тощо.

21. Роз'яснення щодо заповнення форми державного статистичного спостереження N 9-ЗЕЗ (квартальна) "Звіт про експорт (імпорт) послуг" від 22 листопада 2013 р. N 18.1-12/29 вважаються недійсними.

 

Директор департаменту
статистики торгівлі Держстату

А. О. Фризоренко