АУДИТОРСЬКА ПАЛАТА УКРАЇНИ
РІШЕННЯ
від 26 січня 2017 року N 338/12

Про програму постійного удосконалення професійних знань аудиторів

Керуючись Законом України "Про аудиторську діяльність" від 22.04.93 р. N 3125-XII (зі змінами й доповненнями), Положенням про постійне удосконалення професійних знань аудиторів України, затвердженим рішенням Аудиторської палати України від 31.05.2007 р. N 178/5 (у редакції, затвердженій рішенням Аудиторської палати України від 29.09.2016 р. N 330/10), та відповідно до вимог Порядку проведення конкурсу з відбору фахівців для розроблення програм постійного удосконалення знань аудиторів, затвердженого рішенням Аудиторської палати України від 07.10.2016 р. N 331/2, Аудиторська палата України (далі - АПУ) вирішила:

1. Затвердити програму постійного удосконалення професійних знань аудиторів "Управлінський облік та управління ефективністю операцій та бізнесу" (додається).

2. Секретаріату АПУ забезпечити оприлюднення цього рішення.

 

Голова АПУ

О. В. Гачківський

 

Додаток
до рішення Аудиторської палати України
26.01.2017 N 338/12

ПРОГРАМА
ПОСТІЙНОГО УДОСКОНАЛЕННЯ ПРОФЕСІЙНИХ ЗНАНЬ АУДИТОРІВ "Управлінський облік та управління ефективністю операцій та бізнесу"

N

Перелік питань

Всього

Лекції

Практ.

1.

Огляд базових концепцій управлінського обліку і методів обліку витрат

2

2

 

1.1.

Концепція управлінського обліку. Порівняльна характеристика фінансового та управлінського обліку. Процес прийняття рішень. Класифікація витрат для різних цілей. Поведінка витрат і функція витрат. Релевантні витрати. Короткострокові рішення.

2

2

 

2.

Методики калькуляції собівартості

6

2

4

2.1.

Загальні принципи калькулювання собівартості продукції. Види собівартості продукції. Структура статей калькуляції основних груп продукції. Облік статей калькуляції виробничої собівартості. Розподіл накладних витрат. Облік накладних витрат. Позаказна і контрактна система обліку витрат. Калькуляція витрат виробництва за процесами. Калькуляція собівартості з повним розподілом витрат і по змінним витратам.

4

1

3

2.2.

Калькуляція собівартості за видами діяльності (ABC). Цільова калькуляція витрат. Калькуляція витрат життєвого циклу. Облік пропускної можливості. Екологічний облік.

2

1

1

3.

Аналіз беззбитковості

4

2

2

3.1.

Точка беззбитковості, графік беззбитковості. Аналіз обмежуючих факторів. Лінійне програмування. Взаємовідносини витрат прибутку обсягу продажів. Аналіз беззбитковості декількох продуктів.

4

2

2

4.

Методи прийняття управлінських рішень

4

2

2

4.1.

Використання релевантних і умовних витрат. Маржинальний дохід і релевантні витрати. Визначення ціни реалізованої продукції і прийняття рішення щодо асортименту.

2

1

1

4.2.

Рішення про власне виробництво або закупівлю. Оцінка пропозицій. Обмежуючи чинники. Ціноутворення. Ризик і невизначеність при прийнятті рішень.

2

1

1

5.

Система бюджетування та контролю діяльності

8

3

5

5.1.

Роль бюджетування на підприємстві та види бюджетів. Структура бюджету підприємства. Характеристика окремих бюджетів.
Технологія складання бюджету підприємства. Методи контролю за виконанням бюджетів, гнучкий бюджет. Кількісний аналіз в бюджетуванні. Нормативний метод калькуляції собівартості.

4

1

3

5.2.

Визначення відхилень підконтрольних показників, фактичних від планових. Причини виникнення і взаємозв'язок відхилень. Аналіз відхилень за матеріалами: відхилення по структурі і відхилення виробництва. Аналіз відхилень по виручці: відхилення по структурі і відхилення за кількістю.

2

1

1

5.3.

Оцінка результатів діяльності і поведінкові аспекти. Контроль зі зворотним зв'язком і попереджуючий контроль. Поведінкові питання в бюджетуванні. Участь в процесі бюджетування. Бюджети і мотивація.

2

1

1

6.

Управління ефективністю та контроль

8

3

5

6.1.

Інформаційні системи управління ефективністю. Джерела управлінської інформації. Управлінські звіти.
Методи управління витратами (Система "точно в строк" (JIT), Теорія обмежень (TOC), Облік продуктивності процесу (TA), Управління витратами за методом кайзен, Комплексне управління якістю (TQM), Витрати на якість і звіти про витрати на забезпечення якості, Реінжиніринг бізнес-процесів, Ланцюжок створення вартості (цінності), Управління ланцюжками поставок, Аутсорсинг, Партнерство, матеріальне стимулювання і спільна участь у прибутку).

2

1

1

6.2.

Управління по видам діяльності (АВМ), Пряма рентабельність продукту (DPP), Аналіз рентабельності по покупцям (СРА), Рентабельність каналів розподілу, Аналіз рентабельності за видами діяльності.

2

1

1

6.3.

Оцінки результатів діяльності приватного підприємства. Оцінка діяльності підприємства з декількома підрозділами, трансферне ціноутворення.
Оцінка результатів діяльності некомерційної організації і державного сектора.
Оцінка впливу зовнішніх факторів і поведінкові аспекти.

4

1

3

7.

Прийняття інвестиційних рішень

6

2

4

7.1.

Метод дисконтування грошових потоків в оцінці інвестицій. Прийняття рішень з урахуванням податків і інфляції.

3

1

2

7.2.

Додаткові аспекти прийняття інвестиційних рішень. Вплив чинника невизначеності і ризику на моделі прийняття рішень.

3

1

2

8.

Тестування

2

 

2

 

Всього

40

16

24

____________