МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ
НАКАЗ
14.03.2017 № 129

Про затвердження Положення про фонд нормативних документів Міністерства аграрної політики та продовольства України

Відповідно до підпункту 4 пункту 1 статті 16 Закону України "Про стандартизацію", (1315-18) пунктів 3, 7 Положення про національний фонд нормативних документів (1395-2002-п) , затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 18 вересня 2002 року № 1395, підпункту 11 пункту 4 Положення про Міністерство аграрної політики та продовольства України (1119-2015-п) , затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 листопада 2015 року № 1119, НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Положення про фонд нормативних документів Міністерства аграрної політики та продовольства України, що додається.
2. Покласти обов'язки з ведення фонду нормативних документів Міністерства аграрної політики та продовольства України (далі - Фонд) на державне підприємство "Український метрологічний науково-впроваджувальний центр "Зерноприлад" (далі - ДП "Зерноприлад").
3. Відділу міжнародної інтеграції в сфері технічного регулювання, санітарних та фітосанітарних заходів в АПК забезпечити передачу Фонду до ДП "Зерноприлад".
4. Директору державного підприємства "Український метрологічний науково-впроваджувальний центр "Зерноприлад" Вержбовському О.К. забезпечити ведення Фонду.
5. Визнати таким, що втратив чинність, наказ Міністерства аграрної політики України від 03 вересня 2007 року № 639 (v0639555-07) "Про затвердження Положення про фонд нормативних документів Мінагрополітики України".
6. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.
Заступник Міністра
з питань європейської
інтеграції
О. Трофімцева
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
аграрної політики
та продовольства України
14.03.2017 № 129

ПОЛОЖЕННЯ

про фонд нормативних документів Міністерства аграрної політики та продовольства України

I. Загальні положення

1.1. Фонд нормативних документів Міністерства аграрної політики та продовольства України (далі - Фонд) ведеться державним підприємством "Український метрологічний науково-впроваджувальний центр "Зерноприлад" (далі - ДП "Зерноприлад"), є його структурним підрозділом, функціонально уповноваженим на ведення Фонду та забезпечення державних органів, технічних комітетів стандартизації, підприємств, установ і організацій різних форм власності та видів діяльності, а також громадян і громадських об'єднань (далі - користувачі) копіями нормативних документів галузевого призначення, власником яких є Мінагрополітики.
1.2. Фонд формується з технічних регламентів та інших нормативно-правових актів, національних нормативних документів, документів міжнародних (регіональних) організацій, галузевих стандартів, технічних умов, настанов, правил усталеної практики у сфері сільського господарства та харчової промисловості, офіційних бібліографічних та інформаційних видань.
1.3. До особового складу Фонду входять начальник Фонду та спеціаліст (провідний інженер-метролог ДП "Зерноприлад"), які виконують свої функції, керуючись цим Положенням та посадовими інструкціями, які затверджуються директором ДП "Зерноприлад".
1.4. У своїй діяльності особовий склад Фонду керується Конституцією (254к/96-ВР) та законами України, міжнародними договорами ратифікованими Україною в установленому порядку, а також актами Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України, Положенням про Міністерство аграрної політики та продовольства України (1119-2015-п) , затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 25 листопада 2015 року № 1119, Положенням про національний фонд нормативних документів (1395-2002-п) , затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 18 вересня 2002 року № 1395, наказами Міністерства, цим Положенням, іншими нормативно-правовими актами.
1.5. Фонд взаємодіє з головним фондом нормативних документів Міністерства економічного розвитку і торгівлі України (далі - Головний фонд) з питань придбання нормативних документів та одержання інформації, що стосується функціонування Фонду, з Мінагрополітики згідно з поставленими завданнями та дорученнями та з користувачами з питань забезпечення копіями нормативних документів галузевого призначення, власником яких є Мінагрополітики.
1.6. Фінансування витрат на діяльність Фонду проводиться за рахунок прибутків ДП "Зерноприлад", в тому числі отриманих від надання користувачам інформації згідно підпункту 2.1.2. цього Положення.

II. Основні завдання особового складу Фонду

2.1. Основними завданнями особового складу Фонду є:
2.1.1. Організація і зберігання накопичених інформаційних ресурсів, систематизація та створення умов для користування нормативними документами галузевого призначення, які зберігаються у Фонді.
2.1.2. Надання користувачам інформації про нормативні документи галузевого призначення, які зберігаються у Фонді, бібліографічних довідок і консультацій з питань стандартів відповідно до наявних каталогів та інформаційних покажчиків стандартів і технічних умов.
2.1.3. Ведення обліку, зберігання та забезпечення копіями нормативних документів галузевого призначення, власником яких є Мінагрополітики.
2.1.4. Взаємодія з Головним фондом з питань придбання нормативних документів, одержання інформації, що стосується функціонування Фонду і надання довідкової та бібліографічної інформації.
2.1.5. Ведення реєстру нормативних документів галузевого призначення та зберігання архіву звітів розроблених нормативних документів.
2.1.6. Складання, ведення, та публікація на сайті ДП "Зерноприлад" переліку галузевих нормативних документів, власником яких є Мінагрополітики.

III. Функції особового складу Фонду

3.1. Особовий склад Фонду відповідно до покладених на нього завдань:
3.1.1. Організовує належне розміщення і зберігання нормативних документів Мінагрополітики, систематизує їх та створює умови для користування ними.
3.1.2. Надає користувачам інформацію щодо нормативних документів галузевого призначення, які зберігаються у Фонді, копії цих нормативних документів та бібліографічні довідки.
3.1.3. Консультує користувачів з питань стандартів відповідно до наявних каталогів та інформаційних покажчиків стандартів і технічних умов.
3.1.4. Надає Головному фонду довідкову та бібліографічну інформацію.
3.1.5. Забезпечує належне збереження архіву звітів щодо розроблених нормативних документів, які розроблялися згідно з Тематичним планом стандартизації Мінагрополітики України.
3.1.6. Складає, веде та публікує на сайті ДП "Зерноприлад" перелік галузевих нормативних документів, власником яких є Мінагрополітики.
3.1.7. Звітує перед Мінагрополітики стосовно документального складу Фонду, кількості запитів, щодо надання копій нормативних документів, власником яких є Мінагрополітики, та матеріального стану Фонду.
3.1.8. Скликає та проводить наради, конференції і семінари з питань, що належать до компетенції Фонду.
3.1.9. Забезпечує зберігання, систематизацію, надання інформації на запити користувачів та виконання інших зобов'язань згідно з цим Положенням.
3.1.10. Здійснює інші повноваження відповідно до законодавства.
3.2. Втручання у діяльність особового складу Фонду під час здійснення ним своїх повноважень, а також покладення на особовий склад Фонду обов'язків, що не належать або виходять за межі його повноважень чи обмежують виконання покладених на нього завдань, забороняється.

IV. Порядок надання інформаційних послуг Фондом

4.1. Інформація щодо наявних у Фонді документів, власником яких є Мінагрополітики (строк їх дії, внесені зміни, скасування), надається користувачам на усні запити, письмові та електронні замовлення.
4.2. Наявні нормативні документи можуть видаватися користувачам для тимчасового користування.
4.3. На копії нормативних документів, які видаються користувачам на їх замовлення, проставляється печатка "Фонд нормативних документів Мінагрополітики".
4.4. Інформація про наявні у Фонді нормативні документи, власником яких є Мінагрополітики, розміщується на сайті ДП "Зерноприлад". Актуалізація розміщеної інформації проводиться два рази на рік.
4.5. Інформація щодо документального складу Фонду, кількості запитів, щодо надання копій нормативних документів, власником яких є Мінагрополітики, та матеріального стану Фонду надається Мінагрополітики за запитом, але не рідше ніж двічі на рік (до 1 травня та до 15 грудня звітного року).

V. Начальник Фонду

5.1. Фонд очолює начальник Фонду, який призначається на посаду за погодженням з Мінагрополітики наказом директора ДП "Зерноприлад" та звільняється з посади в установленому законодавством порядку.
5.2. Начальник Фонду підзвітний та підконтрольний директору ДП "Зерноприлад" та підзвітний Мінагрополітики.
5.3. У разі відсутності начальника Фонду його обов'язки покладаються на спеціаліста.
5.4. На посаду начальника Фонду призначається особа з вищою освітою та досвідом роботи у сфері технічного регулювання не менше трьох років.
5.5. Начальник Фонду несе відповідальність за якість і своєчасність виконання ним завдань і функцій, передбачених цим Положенням, згідно з чинним законодавством.
5.6. Начальник Фонду зобов'язаний:
5.6.1. Організовувати роботу, здійснювати керівництво діяльністю Фонду.
5.6.2. Забезпечувати добір, професійну підготовку спеціаліста Фонду, контролювати дотримання ним правил внутрішнього трудового розпорядку і виконавської дисципліни.
5.6.3. Дотримуватися та забезпечувати дотримання спеціалістом Фонду вимог законодавства України, законодавства з питань запобігання і протидії корупції, правил етичної поведінки, вживати заходів щодо недопущення та врегулювання конфлікту інтересів у разі його виникнення.
5.6.4. Звітувати перед керівництвом ДП "Зерноприлад" з питань діяльності Фонду.
5.6.5. Готувати керівництву ДП "Зерноприлад", на запити Мінагрополітики, але не рідше ніж двічі на рік (до 1 травня та до 15 грудня звітного року), інформацію стосовно документального складу Фонду, кількості запитів щодо надання копій нормативних документів, власником яких є Мінагрополітики та матеріального стану Фонду.
5.7. Начальник Фонду має право:
5.7.1. Звертатися до керівництва ДП "Зерноприлад" щодо:
покращення матеріального стану Фонду;
застосування заохочень до спеціаліста та накладення на нього дисциплінарних стягнень;
проведення нарад, конференцій і семінарів з питань, що належать до компетенції Фонду.
5.7.2. Клопотати про надання відпусток особовому складу Фонду відповідно до законодавства та відомчих нормативно-правових актів.
5.7.3. Брати участь у нарадах, конференціях і семінарах з питань технічного регулювання.
5.8. Вимоги, завдання та доручення начальника Фонду, надані в межах компетенції, є обов'язковими для виконання спеціалістом Фонду.

VI. Взаємодія з іншими структурними підрозділами ДП "Зерноприлад" та Мінагрополітики

6.1. Фонд взаємодіє з іншими структурними підрозділами ДП "Зерноприлад" з питань:
- господарського забезпечення роботи Фонду;
- надання методичної та консультаційної допомоги з питань стандартів.
6.2. Фонд взаємодіє з Мінагрополітики з питань:
- координації роботи Фонду;
- погодження кандидатури на посаду начальника Фонду;
- надання інформації на запити Мінагрополітики;
- надання звітності про роботу Фонду до Мінагрополітики.
Начальник відділу
міжнародної інтеграції
в сфері технічного
регулювання, санітарних
та фітосанітарних заходів
в АПК
О. Лозовицький
( Текст взято з сайту Мінагрополітики України http://www.minagro.gov.ua )