ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
охорони здоров'я України
28.09.2012 № 751 (z2001-12)
        
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
29 листопада 2012 р.
за № 2004/22316

ПОЛОЖЕННЯ

про реєстр медико-технологічних документів зі стандартизації медичної допомоги

( Із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 1422 від 29.12.2016 (z0533-17) )
1. Це Положення визначає зміст, форму ведення та внесення змін до Реєстру медико-технологічних документів зі стандартизації медичної допомоги (далі - Реєстр).
2. У цьому Положенні терміни вживаються в таких значеннях:
клінічна настанова - документ, що містить систематизовані положення стосовно медичної та медико-соціальної допомоги, розроблені з використанням методології доказової медицини на основі підтвердження їх надійності та доведеності, і має на меті надання допомоги лікарю і пацієнту в прийнятті раціонального рішення в різних клінічних ситуаціях;
( Абзац третій пункту 2 виключено на підставі Наказу Міністерства охорони здоров'я № 1422 від 29.12.2016 (z0533-17) )
медико-технологічні документи - узагальнена назва клінічних настанов, стандартів медичної допомоги, уніфікованих клінічних протоколів медичної допомоги, нових клінічних протоколів медичної допомоги;
( Абзац третій пункту 2 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 1422 від 29.12.2016 (z0533-17) )
новий клінічний протокол медичної допомоги - клінічна настанова, обрана Міністерством охорони здоров’я України для її застосування на території України як клінічного протоколу без проходження процедури її адаптації; визначає процес надання медичної допомоги при певному захворюванні; затверджується Міністерством охорони здоров’я України як текст нового клінічного протоколу або посилання на джерело його розміщення чи публікації.
( Абзац четвертий пункту 2 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 1422 від 29.12.2016 (z0533-17) )
уніфікований клінічний протокол медичної допомоги - документ, що розробляється на основі клінічної настанови з урахуванням можливостей системи охорони здоров’я, за наявності стандарту медичної допомоги - відповідно до нього; визначає процес надання медичної допомоги, обсяг та її результати при певному захворюванні; затверджується Міністерством охорони здоров’я України.
3. Реєстр ведеться з метою забезпечення розробки та впровадження медико-технологічних документів зі стандартизації медичної допомоги, прозорості процесу їх розробки та затвердження, а також підтримки єдиного інформаційного середовища для членів мультидисциплінарних робочих груп з розробки медичних стандартів (уніфікованих клінічних протоколів) медичної допомоги на засадах доказової медицини, дотримання ними Методики розробки та впровадження медичних стандартів (уніфікованих клінічних протоколів) медичної допомоги на засадах доказової медицини (z2001-12) , затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я від 28 вересня 2012 року № 751 (далі - Методика); узгодження на єдиних методичних засадах медико-технологічних документів, розроблених за однією темою; загального доступу до медико-технологічних документів для користувачів, зокрема працівників системи охорони здоров’я, пацієнтів.
( Пункт 3 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 1422 від 29.12.2016 (z0533-17) )
4. До Реєстру належать відомості про:
4.1. Медико-технологічні документи, розроблені відповідно до Методики, зокрема реєстровий номер медико-технологічного документа, тему, за якою розроблений медико-технологічний документ, назву медико-технологічного документа, реквізити наказу Міністерства охорони здоров’я України, що містить медико-технологічний документ, строки перегляду медико-технологічного документа тощо.
4.2. Заявки на адаптацію клінічних настанов, розроблених на принципах доказової медицини, та розробку медико-технологічних документів, заповнених за формою, наведеною в додатку 2 до Методики (z2001-12) .
4.3. Теми медико-технологічних документів, які перебувають на етапах розробки, дати та місця проведення засідань мультидисциплінарних робочих груп з розробки медичних стандартів (уніфікованих клінічних протоколів).
5. Реєстр ведеться в електронному вигляді. Доступ до інформації, що міститься у Реєстрі, здійснюється через веб-портал в мережі Інтернет. Для захисту інформації, що міститься у Реєстрі, створюється комплексна система захисту інформації з підтвердженою відповідністю.
6. Надання інформації щодо документів зі стандартизації медичної допомоги, розроблених згідно з Методикою, здійснюється відповідно до вимог законодавства України.
7. Внесення медико-технологічних документів до Реєстру здійснюється на підставі наказу Міністерства охорони здоров’я України, який містить медико-технологічні документи.
8. Підтримання в контрольному стані, наповнення та внесення змін до Реєстру покладаються на державне підприємство "Державний експертний центр Міністерства охорони здоров’я України".
Начальник Управління
контролю якості
медичних послуг
Т. Донченко