ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ
03.05.2017 N 54/6/99-99-15-02-02-15/ІПК
Державна фіскальна служба України розглянула звернення та, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс), повідомляє таке.
1. Підприємство отримало аванс від замовника за виконання проектних робіт. Строк позовної давності минув. У договорі виконання робіт прописано, що його дія закінчується після підписання акта приймання робіт.
При списанні отриманого авансу у зв’язку з неможливістю виконання робіт чи можна віднести незавершене виробництво на витрати?
Відповідно до пп. 134.1.1 п. 134.1 ст. 134 Кодексу (2755-17) об'єктом оподаткування податком на прибуток є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які виникають відповідно до положень Кодексу.
Нормами Кодексу не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування по операціях, пов'язаних із списанням кредиторської заборгованості, щодо якої минув строк позовної давності.
Отже, зазначені операції відображаються згідно з правилами бухгалтерського обліку при визначенні фінансового результату до оподаткування.
Щодо врахування у складі витрат, понесених підприємством при виконанні незавершеного виробництва, зазначаємо, що оскільки регулювання питань методології бухгалтерського обліку та фінансової звітності здійснюється Міністерством фінансів України, яке затверджує національні положення (стандарти) бухгалтерського обліку, інші нормативно-правові акти щодо ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності (п. 2 ст. 6 Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні"), за роз'ясненнями із зазначених питань доцільно звернутись до Міністерства фінансів України.
2. Як списати нараховані податкові зобов'язання по ПДВ, що обліковуються на рахунку 643 "Податкові зобов'язання"? Які наслідки від операції зі списання "Незавершеного виробництва", що складається з комунальних витрат, раніше віднесених до податкового кредиту?
Згідно з п. 185.1 ст. 185 Кодексу (2755-17) об'єктом оподаткування податком на додану вартість (далі - ПДВ) є операції платників податку з постачання товарів/послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 Кодексу (2755-17) .
При цьому датою виникнення податкових зобов'язань з постачання товарів/послуг вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:
а) дата зарахування коштів від покупця/замовника на банківський рахунок платника податку як оплата товарів/послуг, що підлягають постачанню, а в разі постачання товарів/послуг за готівку - дата оприбуткування коштів у касі платника податку, а в разі відсутності такої - дата інкасації готівки у банківській установі, що обслуговує платника податку;
б) дата відвантаження товарів, а в разі експорту товарів - дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, оформлена відповідно до вимог митного законодавства, а для послуг - дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку (п. 187.1 ст. 187 Кодексу (2755-17) ).
Відповідно до п. 198.1 ст. 198 Кодексу (2755-17) до податкового кредиту відносяться, зокрема, суми ПДВ, сплачені/нараховані у разі здійснення операцій з придбання або виготовлення товарів (у тому числі в разі їх ввезення на митну територію України) та послуг.
Датою віднесення сум ПДВ до податкового кредиту відповідно до норм п. 198.2 ст. 198 Кодексу (2755-17) вважається дата тієї події, що відбулася раніше:
дата списання коштів з банківського рахунка платника податку на оплату товарів/послуг;
дата отримання платником податку товарів/послуг.
Правові наслідки припинення зобов'язання регламентовані главою 50 Цивільного кодексу України (435-15) від 16.01.2003 р. N 435-ІV (зі змінами) (далі - ЦКУ (435-15) ).
Відповідно до ст. 605 ЦКУ зобов'язання припиняється внаслідок звільнення (прощення боргу) кредитором боржника від його обов'язків, якщо це не порушує прав третіх осіб щодо майна кредитора.
Підпунктом 14.1.13 п. 14.1 ст. 14 Кодексу (2755-17) передбачено, зокрема, що безоплатно наданими товарами, роботами, послугами є:
а) товари, що надаються згідно з договорами дарування, іншими договорами, за якими не передбачається грошова або інша компенсація вартості таких товарів чи їх повернення, або без укладення таких договорів;
б) роботи (послуги), що виконуються (надаються) без висування вимоги щодо компенсації їх вартості.
Таким чином, у даній ситуації коригування податкових зобов'язань та податкового кредиту не відбувається.
Відповідно до п. 52.2 ст. 52 Кодексу (2755-17) індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.