УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
АДМІНІСТРАЦІЯ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ
НАКАЗ
13.03.2012 № 170
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
30 березня 2012 р.
за № 483/20796
( Наказ втратив чинність на підставі Наказу Міністерства внутрішніх справ № 445 від 24.05.2017 (z0768-17) )

Про затвердження Інструкції з організації охорони будівель та пропускного режиму в Адміністрації Державної прикордонної служби України

Відповідно до статей 20 - 25, 281 - 287 Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України (548-14) , пункту 9 Положення про Адміністрацію Державної прикордонної служби України (399/2011) , затвердженого Указом Президента України від 06 квітня 2011 року № 399, з метою забезпечення охорони будівель Адміністрації Державної прикордонної служби України, пропускного режиму та охорони службових приміщень НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Інструкцію з організації охорони будівель та пропускного режиму в Адміністрації Державної прикордонної служби України, що додається.
2. Коменданту Окремої комендатури охорони і забезпечення Державної прикордонної служби України забезпечити організацію служби з охорони об'єктів, пропускного режиму та охорони службових приміщень відповідно до цього наказу.
3. Скасувати наказ Адміністрації Державної прикордонної служби України від 15 серпня 2005 року № 612 "Про затвердження Інструкції з організації охорони об'єктів Адміністрації Державної прикордонної служби України та пропускної системи на них" (зі змінами).
4. Управлінню планування, оборонної, мобілізаційної роботи та організації антитерористичних заходів Департаменту охорони державного кордону разом з управлянням правового забезпечення Міжнародно-правового департаменту Адміністрації Державної прикордонної служби України забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
5. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
6. Контроль за виконанням наказу покласти на першого заступника Голови Державної прикордонної служби України - директора Департаменту охорони державного кордону.
Голова Державної
прикордонної служби України
генерал армії України
М.М. Литвин
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Адміністрації Державної
прикордонної служби України
13.03.2012 № 170
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
30 березня 2012 р.
за № 483/20796

ІНСТРУКЦІЯ

з організації охорони будівель та пропускного режиму в Адміністрації Державної прикордонної служби України

I. Загальні положення

1.1. Ця Інструкція розроблена на підставі Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України (548-14) з метою визначення основних вимог та порядку організації пропускного і внутрішньооб'єктового режимів у будівлях Адміністрації Державної прикордонної служби України (далі - Адміністрація Держприкордонслужби), організації охорони будівель Адміністрації Держприкордонслужби, порядку допуску до службових приміщень (територій, зон).
1.2. Організація цілодобової охорони об'єктів Адміністрації Держприкордонслужби, дотримання режимних заходів з питань забезпечення охорони, оборони, пропускного та окремих заходів внутрішньооб'єктового режимів здійснюються особовим складом Окремої комендатури охорони і забезпечення (далі - ОКОіЗ).
Для цього щодоби наказом коменданта Окремої комендатури охорони і забезпечення Державної прикордонної служби України (далі - комендант Окремої комендатури охорони і забезпечення) призначається добовий наряд у такому складі:
черговий контрольно-пропускного пункту;
помічник чергового контрольно-пропускного пункту;
черговий штабу.
1.3. За організацію охорони, оборони, пропускного та окремих заходів внутрішньооб'єктового режимів в Адміністрації Держприкордонслужби відповідає комендант Окремої комендатури охорони і забезпечення.
Комендант Окремої комендатури охорони і забезпечення відповідає за:
організацію відпрацювання планів охорони та оборони Адміністрації Держприкордонслужби в різних умовах обстановки, евакуації військовослужбовців та працівників Адміністрації Держприкордонслужби у надзвичайних ситуаціях;
організацію охорони будівель та майна Адміністрації Держприкордонслужби;
дотримання правил пропускного режиму та пожежної безпеки;
порядок організації несення служби та виконання обов'язків особовим складом добового наряду, його зовнішній вигляд;
ведення службової документації в місцях несення служби.
1.4. Комендант Окремої комендатури охорони і забезпечення з питань внутрішньої служби та пропускного режиму підпорядковується першому заступнику Голови Державної прикордонної служби України - директору Департаменту охорони державного кордону.

II. Організація охорони об'єктів Адміністрації Державної прикордонної служби України та пропуск до них

2.1. Для забезпечення пропуску осіб до будівель Адміністрації Держприкордонслужби організовується служба на контрольно-пропускних пунктах (далі - КПП), які розташовані по вул. Золотоворітській, 3, вул. Володимирській, 26, 30, та вул. Ялтинській, 11.
2.2. Для забезпечення пропускного режиму, підтримання протипожежних заходів, охорони будівель (приміщень) Адміністрації Держприкордонслужби, своєчасного вжиття заходів щодо запобігання правопорушенням від ОКОіЗ призначається добовий наряд у такому складі:
у будівлях за місцезнаходженням вул. Володимирська, 26, 30, Золотоворітська, 3:
черговий КПП;
помічники чергового КПП (на період роботи КПП);
черговий штабу;
у будівлі за місцезнаходженням вул. Ялтинська, 11:
черговий КПП;
помічник чергового КПП.
2.3. Підготовка особового складу добового наряду здійснюється відповідно до вимог статей 281 - 287 Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України (548-14) .
2.4. Склад добового наряду згідно з вимогами статті 268 Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України оголошується наказом коменданта Окремої комендатури охорони і забезпечення.
2.5. Охорона об'єктів здійснюється шляхом постійного візуального та відеоспостереження, у нічний час додатково погодинним пішим обходом і оглядом внутрішньої та зовнішньої об'єктових територій (зон).
Під час таких обходів черговими КПП перевіряються відбитки печаток на дверях режимних приміщень, замкненість входів до будівель та в'їзних воріт.
За рішенням коменданта Окремої комендатури охорони і забезпечення цілодобова охорона виставляється на бюро перепусток, біля в'їзних воріт та запасних виходів.
2.6. Режимні приміщення Адміністрації Держприкордонслужби обладнуються охоронною та пожежною сигналізаціями, системою відеоспостереження. КПП обладнуються електронною системою контролю та управління доступу, металодетекторами та іншими технічними засобами охорони та доступу.
2.7. З 20.00 до 8.00, а також у неробочі та святкові дні особовий склад добового наряду екіпірується пристроями для відстрілу патронів, споряджених гумовими кулями чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, гумовими кийками, наручниками, сльозоточивими речовинами (далі - спеціальні засоби активної оборони), а під час загострення обстановки штатною стрілецькою зброєю, яка видається за рішенням Голови Державної прикордонної служби України або посадової особи, яка виконує його обов'язки.
Спеціальні засоби активної оборони зберігаються в металевому сейфі чергового КПП та видаються (приймаються) особовому складу добового наряду під особистий підпис у книзі обліку спеціальних засобів та інженерно-технічного майна, виданого в тимчасове використання або прийнятого на зберігання (додаток 1).
2.8. У разі загострення обстановки або загрози нападу на будівлі Адміністрації Держприкордонслужби (спроб захоплення зброї, документів з грифом секретності, цінностей тощо) для посилення їх охорони за рішенням Голови Державної прикордонної служби України або посадової особи, яка виконує його обов'язки, відповідно до плану охорони та оборони будівель Адміністрації Держприкордонслужби та плану охорони спеціальної техніки зв'язку викликаються групи посилення добового наряду.
2.9. З метою припинення порушення порядку пропуску в будівлі Адміністрації Держприкордонслужби, громадського порядку на КПП особовий склад добового наряду вживає заходів щодо адміністративного затримання порушників.
Фізична сила, спеціальні засоби активної оборони або вогнепальна зброя застосовуються у разі, якщо інші спроби щодо припинення порушення були застосовані та виявилися недієвими.

III. Порядок пропуску (проходу) осіб у будівлі Адміністрації Держприкордонслужби

3.1. Пропуск до будівель (приміщень) Адміністрації Держприкордонслужби військовослужбовців та працівників Адміністрації Держприкордонслужби, а також військовослужбовців та працівників органів Держприкордонслужби, перебування яких в Адміністрації Держприкордонслужби обумовлено виконанням службових завдань, здійснюється за проксіміті-карткою Адміністрації Держприкордонслужби, зразок якої наведено в додатку 2 до цієї Інструкції (далі - службова перепустка).
3.2. Оформлення службової перепуски здійснюється на підставі службової записки (додаток 3) начальника структурного підрозділу Адміністрації Держприкордонслужби (рапорту начальника органу Держприкордонслужби) на ім'я першого заступника Голови Державної прикордонної служби України - директора Департаменту охорони державного кордону.
3.3. Для виготовлення службової перепустки військовослужбовці та працівники подають до бюро перепусток фотокартки розміром 3 х 4. На звороті фотокарток розбірливо (друкованими літерами) зазначаються прізвище, ім'я та по батькові особи.
Військовослужбовець має бути сфотографований у військовій повсякденній формі одягу зі знаками розрізнення станом на день оформлення службової перепустки.
3.4. Нова перепустка виготовляється у разі:
присвоєння чергового військового звання;
втрати;
пошкодження;
непридатності.
3.5. Облік службових перепусток здійснює контролер - начальник бюро перепусток у журналі обліку службових перепусток (додаток 4), який після закінчення зберігається протягом трьох років. Зазначений журнал обліку обліковується за номенклатурою несекретних справ та журналів ОКОіЗ. Аркуші цього журналу обліку нумеруються, прошиваються та опечатуються печаткою для пакетів загального діловодства ОКОіЗ. Військовослужбовці та працівники відповідають за збереження та використання за призначенням службової перепустки.
3.6. Військовослужбовці та працівники, які втратили службову перепустку, без зволікань повідомляють про це бюро перепусток та керівника свого структурного підрозділу. Керівники структурних підрозділів (начальники органів Держприкордонслужби) у випадку втрати підлеглими службової перепустки доповідають про це рапортом першому заступнику Голови Державної прикордонної служби України - директору Департаменту охорони державного кордону.
3.7. У разі втрати, псування службової перепустки призначається службове розслідування.
3.8. Заміна або повторна видача службової перепустки здійснюється за власний рахунок особи, яка її втратила.
3.9. У разі звільнення, переведення до іншого місця служби:
військовослужбовці та працівники Адміністрації Держприкордонслужби здають службову перепустку на бюро перепусток, про що робиться відмітка контролером - начальником бюро перепусток або контролером бюро перепусток в обхідному листі та журналі обліку службових перепусток;
військовослужбовці та працівники органів Держприкордонслужби, які для виконання службових завдань мали службові перепустки до Адміністрації Держприкордонслужби, здають такі перепустки на бюро перепусток Адміністрації Держприкордонслужби, про що робиться відмітка контролером - начальником бюро перепусток або контролером - черговим бюро перепусток в обхідному листі та журналі обліку службових перепусток. За здавання цих перепусток відповідають начальники органів Держприкордонслужби.
3.10. Пропуск військовослужбовців та працівників, які звільняються, здійснюється за пред'явленими ними документами, що засвідчують особу, та на підставі списку. Такий список готується управлінням кадрів Адміністрації Держприкордонслужби та передається до бюро перепусток. Службові особи бюро перепусток надають інформацію черговому КПП про перелік осіб, які підлягають пропуску до повного розрахунку з Адміністрацією Держприкордонслужби.
3.11. Один раз на рік комендантом Окремої комендатури охорони і забезпечення створюється комісія з перевірки обліку та наявності перепусток.
3.12. Списання перепусток здійснюється комісією ОКОіЗ за актом у випадках втрати, пошкодження, непридатності.
3.13. Після списання перепустки знищуються комісією у складі не менше трьох осіб шляхом спалювання.
3.14. Загальна заміна перепусток здійснюється за наказом Адміністрації Держприкордонслужби.
3.15. Пропуск відряджених осіб з органів Держприкордонслужби, які прибувають до Адміністрації Держприкордонслужби, здійснюється за посвідченням особи та посвідченням про відрядження.
У разі прибуття відряджених осіб на тривалий строк начальники структурних підрозділів, до яких прибули вищезазначені особи, подають до бюро перепусток заявки (додаток 5). Зразок гостьової перепустки наведено у додатку 6 до цієї Інструкції. Гостьова перепустка видається на структурний підрозділ Адміністрації Держприкордонслужби, від якого надійшла заявка.
3.16. Пропуск членів громадської ради при Адміністрації Держприкордонслужби здійснюється за списком, затвердженим першим заступником Голови Державної прикордонної служби України - директором Департаменту охорони державного кордону.
3.17. Пропуск громадян України, які прибули до керівництва Держприкордонслужби, здійснюється через КПП, що знаходиться по вул. Золотоворітській, 3, за попередніми замовленнями, що надходять черговому КПП з приймалень Голови Державної прикордонної служби України та його заступників. Визначена Головою Державної прикордонної служби України чи його заступником особа зустрічає та супроводжує відвідувача і після закінчення прийому (аудієнції) супроводжує його до КПП.
3.18. Пропуск громадян України, які прибули до структурних підрозділів Адміністрації Держприкордонслужби, здійснюється через КПП, що знаходиться по вул. Володимирській, 26, 30, та по вул. Ялтинській, 11, за гостьовими перепустками, які отримуються ними на бюро перепусток відповідно до заявок на видачу гостьових перепусток від начальників структурних підрозділів Адміністрації Держприкордонслужби.
Список начальників структурних підрозділів (заступників начальників) із зразками їх підписів, які мають право підпису заявок на пропуск, на наступний рік, до 25 грудня поточного року, подається комендантом Окремої комендатури охорони і забезпечення на затвердження першому заступнику Голови Державної прикордонної служби України - директору Департаменту охорони державного кордону.
3.19. Гостьові перепустки видаються громадянам України на підставі документів, що посвідчують особу.
Контролер - начальник бюро перепусток або контролер бюро перепусток, а в будівлі Адміністрації Держприкордонслужби по вул. Ялтинській, 11, черговий КПП:
звіряє відповідність прізвища, імені (у разі наявності по батькові), зазначених у документі, що посвідчує особу, із заявкою на видачу гостьової перепустки;
інформує начальника структурного підрозділу Адміністрації Держприкордонслужби, який підписав заявку, про прибуття відвідувача.
Відвідувач пропускається через КПП у супроводі представника структурного підрозділу Адміністрації Держприкордонслужби, від якого надійшла заявка.
3.20. Начальник структурного підрозділу Адміністрації Держприкордонслужби, який подав заявку на пропуск відвідувача, відповідає за його перебування у будівлях (переміщення) Адміністрації Держприкордонслужби.
3.21. Члени іноземних делегацій, груп та окремі іноземці (далі - іноземці), особи без громадянства пропускаються до Адміністрації Держприкордонслужби за гостьовими перепустками (додаток 7) у супроводі представника структурного підрозділу, визначеного Програмою прийому і роботи з представниками іноземних держав.
Гостьові перепустки для іноземців, представників іноземних делегацій та осіб без громадянства отримуються у бюро перепусток представником структурного підрозділу, визначеним Програмою прийому і роботи з представниками іноземних держав, згідно з заявками (додаток 8), погодженими із директором Міжнародно-правового департаменту Адміністрації Держприкордонслужби або з одним із його заступників та затвердженими Головою Державної прикордонної служби України або першим заступником Голови Державної прикордонної служби - директором Департаменту охорони державного кордону.
3.22. До Адміністрації Держприкордонслужби пропускаються безперешкодно:
Президент України;
Голова Верховної Ради України;
Прем'єр-міністр України;
Голова Державної прикордонної служби України та його заступники.
3.23. Народні депутати діючого скликання відповідно до частини третьої статті 17 Закону України "Про статус народного депутата України (2790-12) " та працівники прокуратури України відповідно до статті 20 Закону України "Про прокуратуру" (1789-12) пропускаються до Адміністрації Держприкордонслужби при пред'явленні посвідчення народного депутата України та за службовими посвідченнями відповідно. Гостьові перепустки таким особам видаються на КПП Адміністрації Держприкордонслужби без заявок, їх супровід здійснюється військовослужбовцями або працівниками, визначеними начальником структурного підрозділу Адміністрації Держприкордонслужби, до якого вони прибули.
3.24. Про прибуття до Адміністрації Держприкордонслужби осіб, зазначених у пунктах 3.22, 3.23 цього розділу, черговий КПП або його помічник негайно доповідає заступнику директора департаменту - начальнику управління планування оборонної, мобілізаційної роботи та організації антитерористичних заходів Департаменту охорони державного кордону Адміністрації Держприкордонслужби і начальнику зміни оперативно-чергової служби Адміністрації Держприкордонслужби.
3.25. Працівники Державної фельд'єгерської служби України та Державного підприємства спеціального зв'язку, а також фельд'єгері органів Держприкордонслужби пропускаються в будівлі Адміністрації Держприкордонслужби за гостьовими перепустками (або за списком при пред'явленні службового посвідчення).
3.26. Пропуск до Адміністрації Держприкордонслужби військовослужбовців та працівників органів Держприкордонслужби, а також представників інших органів державної влади, які прибувають для участі у нарадах, засіданнях колегії або інших планових заходах, здійснюється у разі пред'явлення ними документів, що посвідчують особу, на підставі списків (додаток 9), підписаних керівником структурного підрозділу Адміністрації Держприкордонслужби, відповідального за проведення заходу. Зазначені списки подаються на затвердження першому заступнику Голови Державної прикордонної служби України - директору Департаменту охорони державного кордону або одному з його заступників.
3.27. У разі виникнення надзвичайних ситуацій (пожежі, аварії тощо) працівники аварійної, пожежної, медичної служб, які прибули на виклик, пропускаються до будівель Адміністрації Держприкордонслужби у супроводі чергового КПП або його помічника.
3.28. У разі виникнення надзвичайних ситуацій (пожежі, аварії тощо) вихід з будівель Адміністрації Держприкордонслужби здійснюється без перевірки посвідчень та перепусток через основні і запасні виходи.
3.29. Пропуск військовослужбовців та працівників до будівель Адміністрації Держприкордонслужби у робочі дні дозволяється з 7.30 до 19.00. Пропуск у вихідні та святкові дні здійснюється за відповідними списками для проходу особового складу (додаток 10), підписаними начальниками структурних підрозділів Адміністрації Держприкордонслужби. Такі списки подаються напередодні святкових та вихідних днів черговому КПП.
Пропуск відвідувачів до будівель Адміністрації Держприкордонслужби здійснювати:
у понеділок - четвер з 09.00 до 12.00 та з 14.00 до 17.00;
у п'ятницю та передсвяткові дні з 09.00 до 12.00 та з 14.00 до 16.00.
3.30. Військовослужбовцям і працівникам Адміністрації та органів Держприкордонслужби, відвідувачам заборонено вносити (виносити) в будівлі вибухові та горючі речовини, токсичні або легкозаймисті рідини та матеріали, інші речовини (матеріали, рідини), що можуть ставити загрозу життю або здоров'ю людини.
Відвідувачам, за винятком осіб, зазначених у пункті 3.25 цього розділу, забороняється вносити в будівлі Адміністрації Держприкордонслужби зброю, боєприпаси та спеціальні засоби активної оборони.

IV. Порядок винесення (вивезення), внесення (ввезення) матеріальних цінностей з будівель Адміністрації Держприкордонслужби

4.1. Матеріальні цінності, які перебувають у будівлях Адміністрації Держприкордонслужби, виносяться (вивозяться) або вносяться (ввозяться) за матеріальними перепустками (додаток 11). Перепустка дійсна лише на дату, зазначену в ній.
4.2. Заявка (додаток 12) на винесення (вивезення) або внесення (ввезення) матеріальних цінностей (майна) з приміщень Адміністрації Держприкордонслужби подається на розгляд коменданту Окремої комендатури охорони і забезпечення за підписом начальника структурного підрозділу Адміністрації Держприкордонслужби через бюро перепусток не пізніше ніж за добу. У заявці зазначаються матеріальні цінності (майно), які виносяться (вивозяться) або вносяться (ввозяться), із зазначенням їх інвентарних або заводських номерів.
4.3. Предмети кіно-, радіо-, відео-, фотоапаратури, комп'ютерна техніка, матеріальні носії інформації, які виносяться (вивозяться) або вносяться (ввозяться) з/до будівель Адміністрації Держприкордонслужби, підлягають обов'язковій технічній перевірці працівниками управління режиму і захисту інформації Адміністрації Державної прикордонної служби України (далі - УРіЗІ). Про здійснену перевірку працівником УРіЗІ у заявці робиться відмітка "Перевірено" та ставиться дата і особистий підпис.
4.4. Після розгляду заявка повертається до бюро перепусток. Службові особи бюро перепусток повідомляють начальнику структурного підрозділу Адміністрації Держприкордонслужби, за підписом якого подавалася заявка, про прийняте комендантом рішення та відповідно до його письмової резолюції видають матеріальну перепустку.
4.5. Дозволяється вхід (вихід) з/до будівель Адміністрації Держприкордонслужби без оформлення матеріальної перепустки з особистими речами (валізи, жіночі сумки тощо) за умови відсутності в них речей, зазначених у пункті 4.3 цього розділу.
4.6. Винесення (вивезення) або внесення (ввезення) матеріальних цінностей (майна) з приміщень Адміністрації Держприкордонслужби, які належать іншим підприємствам, установам, організаціям, що проводять роботи (ремонтні, будівельні тощо), здійснюються за матеріальними перепустками, оформленими відповідно до пунктів 4.1, 4.2 цього розділу.
4.7. Черговий КПП або його помічник під час винесення (вивезення) або внесення (ввезення) матеріальних цінностей (майна) з/до Адміністрації Держприкордонслужби повинен звірити інвентарні або заводські номери, зазначені у матеріальній перепустці, з номерами на матеріальних цінностях (майні) та їх кількість, а також наявність підписів матеріально-відповідальних осіб і зробити відмітку в перепустці "Матеріальні цінності перевірено і винесено (внесено)" та поставити свій підпис і дату, зазначити час винесення (внесення) або вивезення (ввезення) і залишити зазначену перепустку на КПП.
Після закінчення робочого дня чергові КПП передають матеріальні перепустки до бюро перепусток для їх долучення до відповідної справи.
4.8. Вивезення сміття, будівельних відходів тощо з території Адміністрації Держприкордонслужби здійснюється під наглядом чергового КПП.
4.9. В'їзд службового автомобільного транспорту з метою забезпечення повсякденної діяльності структурних підрозділів на територію Адміністрації Держприкордонслужби здійснюється через ворота № 1 (провулок Георгіївський) та ворота № 2 (вул. Золотоворітська, 3) з дозволу першого заступника Голови Державної прикордонної служби України - директора Департаменту охорони державного кордону або за рішенням одного з його заступників. Форма службової записки на пропуск службового автотранспорту наведена у додатку 13 до цієї Інструкції.
4.10. Пропуск автомобільного транспорту інших підприємств, установ та організацій на територію Адміністрації Держприкордонслужби здійснюється відповідно до вимог пункту 4.2 цього розділу за службовими записками керівників структурних підрозділів Адміністрації Держприкордонслужби, на замовлення яких прибуває автомобільний транспорт інших підприємств, установ та організацій.
4.11. Дозвіл на в'їзд автомобільного транспорту Державної прикордонної служби України та інших підприємств, установ та організацій на територію будівель Адміністрації Держприкордонслужби по вул. Ялтинська, 11, надає директор Інженерно-технічного департаменту або посадова особа, яка виконує його обов'язки на зазначений час.
4.12. На території Адміністрації Держприкордонслужби категорично заборонена стоянка особистого автотранспорту.

V. Порядок охорони службових приміщень

5.1. За виконання встановленого розпорядку дня особового складу Адміністрації Держприкордонслужби, підтримання статутного порядку в службових приміщеннях, заходів пожежної безпеки та підтримання режиму секретності відповідають начальники структурних підрозділів Адміністрації Держприкордонслужби.
5.2. Військовослужбовці та працівники Адміністрації Держприкордонслужби після закінчення робочого дня вимикають у службових приміщеннях електроприлади та світло, замикають та опечатують особистою номерною металевою печаткою вхідні двері до цих приміщень.
Дублікати ключів від службових приміщень зберігаються в тубусах, опечатаних особистими номерними металевими печатками відповідальних за приміщення осіб:
у чергового штабу по вул. Володимирській, 26;
у чергового офіцера по вул. Ялтинській, 11.
5.3. Режимні приміщення (зони, території) Адміністрації Держприкордонслужби разом із сховищами матеріальних носіїв інформації з обмеженим доступом здають під охорону та знімають з охорони посадові особи, які мають на це право згідно із списком, що надається черговому штабу УРіЗІ, під підпис у відповідному журналі обліку.
Список посадових осіб, які мають право знімати з охорони і здавати під охорону режимні приміщення та сховища матеріальних носіїв інформації з обмеженим доступом, із зразками їх підписів складається відповідальним працівником УРіЗІ та затверджується начальником УРіЗІ.
5.4. Черговий штабу видає особі, яка має право зняти з охоронної сигналізації та відкрити режимне приміщення і сховище матеріальних носіїв секретної інформації, тубус з ключами під підпис у журналі здавання (приймання) під охорону, зняття (приймання) з-під охорони режимних приміщень (зон, територій), сховищ матеріальних носіїв секретної інформації та ключів від них.
5.5. Зміна добового наряду здійснюється після перевірки наступним призначеним добовим нарядом працездатності (справності) охоронної сигналізації, технічних засобів охорони, наявності всіх тубусів з ключами, опечатаних особистими номерними металевими печатками посадових осіб, які мають право знімати або здавати з-під охорони режимні приміщення та сховища матеріальних носіїв секретної інформації.
5.6. У разі спрацювання охоронної сигналізації, виникнення пожежі, аварій системи опалення в режимних приміщеннях у робочий і не робочий час особовий склад добового наряду діє відповідно до чинного законодавства.
5.7. За підтримання належного порядку в технічних приміщеннях (підвали, горища, електрощитові тощо) заходів пожежної безпеки відповідає комендант Окремої комендатури охорони і забезпечення.
5.8. Двері, люки горищ, технічних поверхів, венткамер, підвалів, електрощитових повинні утримуватися зачиненими і опечатаними. Вікна горищ, техповерхів, підвалів повинні бути заскленими. На дверях (люках) горищ, технічних поверхів, венткамер, підвалів, електрощитових вивішуються відповідні інформаційні покажчики за зразком, наведеним у додатку 14.
5.9. Контроль забезпечення пропускного режиму та порядку охорони службових приміщень у будівлях Адміністрації Держприкордонслужби покладається:
по вул. Володимирській, 26, 30, вул. Золотоворітській, 3, - на першого заступника Голови Державної прикордонної служби України - директора Департаменту охорони державного кордону або за його рішенням на одного з його заступників;
по вул. Ялтинській, 11, - на директора Інженерно-технічного департаменту Адміністрації Держприкордонслужби.

VI. Організація пожежної безпеки

6.1. Пожежна безпека в будівлях та приміщеннях Адміністрації Держприкордонслужби забезпечується шляхом здійснення комплексу організаційних і технічних заходів, спрямованих на запобігання виникненню пожежі, забезпечення безпеки людей, зниження можливих майнових втрат у разі її виникнення, створення умов для швидкого виклику пожежних підрозділів та успішного гасіння пожежі.
6.2. Усі будівлі, приміщення і споруди своєчасно очищуються від легкозаймистого сміття і постійно утримуються в чистоті.
6.3. У разі реконструкції, перепланування, капітального ремонту будівель та приміщень, їх технічного переоснащення необхідно виконувати протипожежні вимоги, визначені Правилами пожежної безпеки в Україні (z1410-04) , затвердженими наказом МНС України від 19 жовтня 2004 року № 126, зареєстрованими в Міністерстві юстиції України 04 листопада 2004 року за № 1410/10009 (із змінами).
Приступати до виконання вищевказаних робіт дозволяється за наявності проектної документації, яка пройшла експертизу з питань пожежної безпеки з позитивним результатом в органах пожежної охорони.
6.4. Протипожежні системи, установки, устаткування приміщень, будівель та споруд (протидимний захист, пожежна автоматика, протипожежне водопостачання, протипожежні двері, клапани, інші захисні пристрої у протипожежних стінах і перекриттях тощо) постійно утримуються в справному робочому стані.
6.5. Не дозволяється використовувати горища, технічні поверхи й приміщення (у тому числі вентиляційні камери, електрощитові) для зберігання меблів та інших предметів.
6.6. У службових приміщеннях Адміністрації Держприкордонслужби куріння заборонено. Для цього визначаються спеціально обладнані місця.
6.7. Електроприлади та апаратура повинні вмикатися в електромережу тільки за допомогою справних штепсельних з'єднань та електророзеток заводського виготовлення.
6.8. Службові приміщення щодня після закінчення роботи перед їх закриттям перевіряються щодо забезпечення пожежної безпеки, після чого опечатуються і здаються під охорону черговому штабу із записом у відповідному журналі.
Контроль за пожежною безпекою після прийняття під охорону приміщень здійснює добовий наряд.
6.9. Для кожного поверху будівель Адміністрації Держприкордонслужби відповідальним за протипожежний стан та організацію протипожежної охорони будівель Адміністрації Держприкордонслужби розробляються та вивішуються на видних місцях плани (схеми) евакуації людей на випадок пожежі, у яких зазначаються схема поверху, евакуаційні шляхи і виходи, маршрути руху, місця розміщення первинних засобів пожежогасіння, телефонних апаратів, кнопок ручних пожежних сповіщувачів.
6.10. У разі виявлення пожежі (ознак горіння) кожний працівник Адміністрації Держприкордонслужби повинен негайно повідомити про це чергового КПП, вказавши місце виникнення пожежі, наявність людей, своє прізвище та структурний підрозділ.
6.11. Відповідальним за протипожежний стан та організацію протипожежної охорони будівель Адміністрації Держприкордонслужби є комендант Окремої комендатури охорони і забезпечення. Він відповідає за розроблення плану протипожежної охорони в будівлях Адміністрації Держприкордонслужби, який узгоджується зі службою пожежної безпеки управління професійної підготовки Департаменту персоналу, управлінням планування, оборонної, мобілізаційної роботи та організації антитерористичних заходів Департаменту охорону державного кордону і подається на затвердження першому заступнику Голови Державної прикордонної служби України - директору Департаменту охорони державного кордону.
6.12. Наказом Адміністрації Держприкордонслужби призначаються посадові особи, відповідальні за пожежну безпеку окремих службових приміщень Адміністрації Держприкордонслужби.
6.13. Будівлі та приміщення Адміністрації Держприкордонслужби забезпечуються первинними засобами пожежогасіння згідно з нормами.
Обслуговування первинних засобів пожежогасіння, а також системи пожежної автоматики покладається на ОКОіЗ.
6.14. Контроль за виконанням протипожежних заходів у будівлях Адміністрації Держприкордонслужби покладається на директора Департаменту персоналу Адміністрації Держприкордонслужби.

VII. Права добового наряду

7.1. Під час несення служби особовий склад добового наряду має право застосовувати фізичну силу та спеціальні засоби активної оборони відповідно до вимог статей 20 - 25 Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України (548-14) .
7.2. Рішення про застосування спеціальних засобів активної оборони приймається особовим складом наряду самостійно, зважаючи на оцінку обстановки, що склалася.
7.3. Під час застосування спеціальних засобів активної оборони особовий склад добового наряду зобов'язаний:
не допускати завдання ударів гумовим кийком по голові, шиї, ключичній ділянці, животу, статевих органах;
під час застосування пристроїв для відстрілу патронів, споряджених гумовими кулями чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, газових балончиків керуватися обмеженнями щодо мінімальної відстані застосування, які визначаються технічними характеристиками для конкретного виду спеціального засобу активної оборони;
у разі застосування наручників здійснювати періодичну (не менше ніж через 2 години) перевірку стану фіксації замків.
Про застосування фізичної сили, спеціальних засобів активної оборони черговий КПП (помічник чергового КПП) доповідає черговому по ОКОіЗ та начальнику зміни оперативно-чергової служби Адміністрації Держприкордонслужби.
7.4. Добовому наряду заборонено застосовувати фізичну силу, спеціальні засоби активної оборони до жінок з явними ознаками вагітності, осіб похилого віку або з явно вираженими ознаками інвалідності та малолітніх, крім випадків вчинення ними групового нападу, який загрожує життю і здоров'ю особового складу добового наряду, чи захисту об'єктів, що охороняються, або збройного нападу чи збройного опору з їх боку.
Перший заступник
Голови Державної
прикордонної служби України -
директор Департаменту
охорони державного кордону
генерал-полковник
П.А. Шишолін
Додаток 1
до Інструкції з організації охорони
будівель та пропускного режиму
в Адміністрації Державної
прикордонної служби України

КНИГА

обліку спеціальних засобів та інженерно-технічного майна, виданого в тимчасове використання або прийнятого для зберігання

_____________________________________

(найменування підрозділу)

Дата запису операції
Кому видано або ким здано (військове звання, прізвище та ініціали)
Найменування спеціальних засобів
9 мм пристрій ФОРТ 12Р
набої до ФОРТ 12Р з гум. кулями
магазин до ФОРТ 12Р
кобура шкіряна до ФОРТ 12Р
протирка до ФОРТ 12Р
ПРС-92 (палиця гумова)
держак до ПРС-92
БРМ-92 (наручники)
чохол до БРМ-92
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
та інженерно-технічного майна
Підпис про отримання
Дата повернення спеціальних засобів та інженерно-технічного майна
Підпис про приймання
газовий балончик
чохол до газового балончика
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
__________
Примітки:
1. Книга призначена для обліку видачі у тимчасове використання або прийняття на зберігання спеціальних засобів та інженерно-технічного майна.
2. Черговим КПП заповнюються графи з 1 - 20, у графі 21 ставить підпис військовослужбовець, якому видані у використання спеціальні засоби та інженерно-технічне майно. Після повернення спеціальних засобів та інженерно-технічного майна черговий КПП заповнює графу 22 та ставить підпис у графі 23.
Додаток 2
до Інструкції з організації охорони
будівель та пропускного режиму
в Адміністрації Державної
прикордонної служби України

ЗРАЗОК

( Див. текст (z0483-12d2) )
Додаток 3
до Інструкції з організації охорони
будівель та пропускного режиму
в Адміністрації Державної
прикордонної служби України

СЛУЖБОВА ЗАПИСКА

( Див. текст (z0483-12F246) )
Додаток 4
до Інструкції з організації охорони
будівель та пропускного режиму
в Адміністрації Державної
прикордонної служби України

ЖУРНАЛ

обліку службових перепусток

№ з/п
№ службової перепустки
Прізвище, ім'я та по батькові особи, якій видано службову перепустку
Структурний підрозділ Адміністрації Держприкордонслужби або орган Держприкордонслужби, у якому проходить військову службу (працює) військовослужбовець (працівник)
Дата видачі службової перепустки
Підпис про одержання службової перепустки
Підпис начальника бюро перепусток про повернення перепустки
1
2
3
4
5
6
7
Додаток 5
до Інструкції з організації охорони
будівель та пропускного режиму
в Адміністрації Державної
прикордонної служби України

ЗАЯВКА

     Прошу видати гостьову перепустку для проходу в _________________________ 
_____________________________________________________________________________
      (вказати структурний підрозділ Адміністрації Держприкордонслужби)
на "___" ____________ 20__ року таким відвідувачам:
№ з/п
Прізвище, ім'я та по батькові
Місце роботи (найменування установи)
Серія та номер посвідчення (паспорта)
П.І.Б. посадової особи, до якої прямує відвідувач
Номер приміщення
Час перебування
Примітка
1
2
3
4
5
6
7
8
Начальник _______________________
          (структурний підрозділ)
___________________________         ________        _________________________
    (військове звання)              (підпис)           (ініціали, прізвище)
"___" ___________ 20__ року
Додаток 6
до Інструкції з організації охорони
будівель та пропускного режиму
в Адміністрації Державної
прикордонної служби України

ЗРАЗОК

( Див. текст (z0483-12d6) )
Додаток 7
до Інструкції з організації охорони
будівель та пропускного режиму
в Адміністрації Державної
прикордонної служби України
( Див. текст (z0483-12d7) )
Додаток 8
до Інструкції з організації охорони
будівель та пропускного режиму
в Адміністрації Державної
прикордонної служби України

ЗАЯВКА

( Див. текст (z0483-12F247) )
Додаток 9
до Інструкції з організації охорони
будівель та пропускного режиму
в Адміністрації Державної
прикордонної служби України
                                             ЗАТВЕРДЖУЮ
                                             ________________________________ 
                                             ________________________________ 
                                             ________________________________
                                             "___" ________________ 20__ року

СПИСОК

представників на пропуск ______________________

для участі у ______________________________________

(вказати захід, що проводиться згідно з розпорядженням

від ____________ № ____)

на "____" _____________ 20__ року

     Час початку заходу: __________________
     Час закінчення заходу: _______________
№ з/п
Прізвище, ім'я та по батькові
Назва державної установи (органу Держприкордонслужби)
Серія та номер посвідчення (паспорта)
Час виходу
1
2
3
4
5
1
2
3
4
5
Начальник _______________________
          (структурний підрозділ)
___________________________         ________        _________________________
    (військове звання)              (підпис)           (ініціали, прізвище)
"___" ___________ 20__ року
Додаток 10
до Інструкції з організації охорони
будівель та пропускного режиму
в Адміністрації Державної
прикордонної служби України

СПИСОК

для проходу особового складу

____________________________________

(зазначити структурний підрозділ Адміністрації Держприкордонслужби)

на "___" ____________ 20__ року

№ з/п
Прізвище, ім'я та по батькові
Номер приміщення
Час входу
Час виходу
1
2
3
4
5
1
2
3
4
5
6
7
8
Начальник _______________________
          (структурний підрозділ)
___________________________         ________        _________________________
    (військове звання)              (підпис)           (ініціали, прізвище)
"___" ___________ 20__ року
Додаток 11
до Інструкції з організації охорони
будівель та пропускного режиму
в Адміністрації Державної
прикордонної служби України

МАТЕРІАЛЬНА ПЕРЕПУСТКА

на винесення (вивезення), внесення (ввезення) матеріальних цінностей з будівлі Адміністрації Держприкордонслужби

( Див. текст (z0483-12F219) )
Додаток 12
до Інструкції з організації охорони
будівель та пропускного режиму
в Адміністрації Державної
прикордонної служби України

ЗАЯВКА

( Див. текст (z0483-12F220) )
Додаток 13
до Інструкції з організації охорони
будівель та пропускного режиму
в Адміністрації Державної
прикордонної служби України

СЛУЖБОВА ЗАПИСКА

( Див. текст (z0483-12F248) )
Додаток 14
до Інструкції з організації охорони
будівель та пропускного режиму
в Адміністрації Державної
прикордонної служби України

ЗРАЗОК

( Див. текст (z0483-12d14) )