ДЕРЖАВНА РЕГУЛЯТОРНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
РІШЕННЯ
від 21 червня 2017 року N 267

Про відмову у погодженні проекту регуляторного акта

Державною регуляторною службою України відповідно до Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності" розглянуто проект наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України "Про затвердження Типових правил благоустрою території населеного пункту" (далі - проект наказу), а також документи, що додаються до проекту наказу, подані листом Мінрегіону від 05.05.2017 N 7/11-4877.

За результатами проведеного аналізу проекту наказу та відповідного аналізу регуляторного впливу на відповідність вимогам статей 4, 5, 8 і 9 Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності" (далі - Закон) встановлено:

проект наказу, як зазначено у документах, доданих до нього, розроблено з метою визначення правових, економічних, екологічних, соціальних та організаційних засад благоустрою території населеного пункту для забезпечення умов, сприятливих для життєдіяльності людини.

Проект наказу вже був предметом розгляду Державною регуляторною службою України, у зв'язку з чим було прийняте рішення про відмову у погодженні регуляторного акта.

Повторно наданий на розгляд проект наказу також не може бути погоджений з огляду на те, що зауваження, надані Державною регуляторною службою України до змістовного наповнення проекту наказу, а також аналізу регуляторного впливу щодо його невідповідності вимогам Методики проведення аналізу впливу регуляторного акта, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.2004 N 308 "Про затвердження методик проведення аналізу впливу та відстеження результативності регуляторного акта", зі змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 16.12.2015 N 1151, розробником враховано лише частково.

Так, у повторно наданому на розгляд АРВ до проекту наказу актуальними залишаються зауваження, надані Державною регуляторною службою до розділу I, II, III, IV, V та VIII АРВ.

У доповнення до раніше наданих зауважень до розділу VIII АРВ "Визначення показників результативності дії регуляторного акта" зауважуємо, що відповідно до пункту 10 Методики прогнозні значення показників результативності регуляторного акта встановлюються протягом різних періодів після набрання чинності актом, обов'язковими з яких повинні бути:

розмір надходжень до державного та місцевих бюджетів і державних цільових фондів, пов'язаних з дією акта;

кількість суб'єктів господарювання;

розмір коштів і час, що витрачатимуться суб'єктами господарювання, пов'язаними з виконанням вимог акта;

рівень поінформованості суб'єктів господарювання.

Також, розробнику необхідно навести не менш ніж три додаткових показники результативності регуляторного акта, які безпосередньо характеризуватимуть результативність регуляторного акта. Відповідно до вимог Методики ці показники мають бути не описовими, а кількісними та вимірювальними.

Недотримання розробником вимог Закону та Методики в частині визначення показників результативності не дозволить в подальшому належним чином провести відстеження його результативності, як це передбачено статтею 10 Закону.

Враховуючи зазначене, пропонуємо у найкоротший термін доопрацювати проект наказу з урахуванням даних зауважень, та відповідно до статті 21 Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності", повторно подати на погодження.

Ураховуючи викладене, керуючись частиною п'ятою статті 21 Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності", Державною регуляторною службою України вирішено:

відмовити в погодженні проекту наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України "Про затвердження Типових правил благоустрою території населеного пункту".

 

Голова Державної
регуляторної служби України

К. Ляпіна