МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
ДЕПАРТАМЕНТ ВИЩОЇ ОСВІТИ

ЛИСТ
від 08.11.2017 р. N 4.1-15-3452-17

Щодо працевлаштування випускників вищих медичних навчальних закладів

Відповідно до [...] звернення [...] щодо питання "Про стан виконання Закону України "Про вищу освіту" щодо працевлаштування випускників" в частині скасування обов'язкового відпрацювання протягом трьох років за направленням випускників вищих медичних навчальних закладів, департамент вищої освіти МОН в межах повноважень повідомляє.

6 жовтня 2016 року прийнято Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про вищу освіту" щодо працевлаштування випускників" (далі - Закон), який набрав чинності з 1 січня 2017 року. Зазначеним Законом скасовано обов'язковість працевлаштування для випускників, підготовка яких здійснювалась за державним (регіональним) замовленням, у тому числі і випускників вищих медичних навчальних закладів. Ці зміни забезпечують конституційне право випускників вищих навчальних закладів України на вільний вибір місця подальшої роботи.

З метою скасування норми обов'язковості відпрацювання та відшкодування для випускників медичних вищих навчальних закладів прийнято постанову Кабінету Міністрів від 31 травня 2017 р. N 376 "Про визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України".

Водночас слід зазначити, що жоден закон чи нормативно-правовий акт не має зворотної дії і тому положення, які встановлені ними, не можуть застосовуватися при працевлаштуванні випускників попередніх років. Тому, за умови підписання випускником угоди з керівництвом вищого навчального закладу і роботодавцем (організацією, підприємством, установою державної та приватної форми власності) до прийняття Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про вищу освіту" щодо працевлаштування випускників", випускник зобов'язаний відпрацювати за направленням, в іншому випадку він несе відповідальність відповідно до умов угоди (це вже норми Цивільного кодексу).

Це стосується і випускників, які навчалися за цільовими направленнями і вступали до вищих навчальних закладів за спеціальними умовами, тобто за окремим конкурсом, тому вони мають зобов'язання щодо відпрацювання у відповідності до угоди.

 

Директор департаменту

О. Шаров