НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ
ЛИСТ
від 28.12.2017 р. N 50-0024/87066

Департамент грошового обігу

Банкам України та їх філіям

Про випуск сувенірної банкноти "Сто карбованців"

На відзначення 100-річчя подій Української революції 1917 - 1921 рр. і перших українських паперових грошей Національний банк України випустив сувенірну банкноту "Сто карбованців", яка відтворює дизайн першої української банкноти - державного кредитового білета номіналом 100 карбованців (автор ескізу банкноти - Георгій Нарбут).

Зображення на цій банкноті тризуба стало одним із головних чинників утвердження великокняжого знака Володимира Великого як Державного герба УНР і майже на два місяці випередило відповідний закон Центральної Ради про Державний герб.

Державний кредитовий білет 1917 року номіналом 100 карбованців відображав також світоглядні засади державного будівництва України. Зокрема номінал на першій українській банкноті було зазначено чотирма мовами - українською, російською, польською та єврейською (ідиш). Цим молода держава декларувала повагу до представників усіх націй і народностей, що проживали на етнічних територіях України, підтверджували їх свободу і рівні права з титульною нацією.

Розміри банкноти: - 80 х 170 мм. Тираж сувенірної банкноти - 100000 штук.

Основне зображення лицьового боку сувенірної банкноти - стилізований державний кредитовий білет 1917 року номіналом 100 карбованців (лицьовий бік), ліворуч від якого написи: УКРАЇНА (угорі), До подій Української революції 1917 - 1921 (унизу); над написом ліворуч - тризуб, історичний символ, який розташований на кредитовому білеті 1917 року.

Основне зображення зворотного боку сувенірної банкноти - стилізований державний кредитовий білет 1917 року номіналом 100 карбованців (зворотний бік), праворуч від якого написи: УКРАЇНА (угорі), До подій Української революції 1917 - 1921 та 100/ РОКІВ (унизу).

Під час виготовлення сувенірної банкноти використано спеціальний захищений папір, який складається з волокон льону - до 85 % та бавовняної целюлози. Папір банкноти містить локальний водяний знак у вигляді тризуба, середній зуб якого увінчаний хрестом.

Застосовано також інші елементи захисту, зокрема:

оптично-змінне зображення, яке складається з числа "100" та слова "РОКІВ" - під час зміни кута нахилу банкноти в площі зображення спостерігається хвилеподібний перехід від пурпурного кольору до зеленого;

наскрізний елемент (суміщене зображення) - фрагменти числа "1917" на лицьовому та зворотному боках банкноти, що складаються у цілісне зображення під час розгляду банкноти проти світла;

мікротексти - напис "СТО РОКІВ", що повторюється в рамці на лицьовому боці сувенірної банкноти, число "100" - у фрагментах числа "100", розташованого в правій нижній частині зворотного боку, абревіатура "УНР" - у рамці на зворотному боці;

флуоресцентний захист - елементи дизайну, що набувають свічення певного кольору під дією УФ-променів, з лицьового боку - жовта фарба набуває жовтого свічення, зі зворотного боку - жовта та блакитна фарби в стилізованих зображеннях українських прапорів набувають відповідно жовтого та блакитного свічення;

інфрачервоний захист - елементи дизайну, які надруковані фарбами, що видимі та невидимі в інфрачервоних променях;

магнітний захист - елементи дизайну, що мають магнітні властивості (серійний номер, надрукований фарбою чорного кольору).

Над створенням банкноти працювали художники: Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук.

Придбати сувенірну банкноту "Сто карбованців", що не є платіжним засобом, можна у відділах (управлінні) грошового обігу в регіонах Департаменту грошового обігу Національного банку України за ціною 42 гривні.

 

В. о. Голови

Я. В. Смолій