ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ
15.01.2018 № 145/6/99-99-13-01-01-15/ІПК
Державна фіскальна служба України, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі - ПКУ (2755-17) ), розглянула лист щодо роз'яснення окремих норм законодавства і повідомляє таке.
Підпунктом 14.1.180 п. 14.1 ст. 14 ПКУ встановлено, що податковий агент щодо податку на доходи фізичних осіб - юридична особа (її філія, відділення, інший відокремлений підрозділ), самозайнята особа, представництво нерезидента - юридичної особи, інвестор (оператор) за угодою про розподіл продукції, які незалежно від організаційно-правового статусу та способу оподаткування іншими податками та/або форми нарахування (виплати, надання) доходу (у грошовій або негрошовій формі) зобов'язані нараховувати, утримувати та сплачувати податок, передбачений розділом IV ПКУ (2755-17) , до бюджету від імені та за рахунок фізичної особи з доходів, що виплачуються такій особі, вести податковий облік, подавати податкову звітність контролюючим органам та нести відповідальність за порушення його норм в порядку, передбаченому ст. 18 та розділом IV ПКУ (2755-17) .
Відповідно до пп. 165.1.36 п. 165.1 ст. 165 ПКУ дохід фізичної особи - підприємця, з якого сплачується єдиний податок згідно із спрощеною системою оподаткування відповідно до ПКУ (2755-17) не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку.
Крім того, п. 177.8 ст. 177 ПКУ встановлено, що під час нарахування (виплати) фізичній особі - підприємцю доходу від здійснення нею підприємницької діяльності, суб'єкт господарювання та/або самозайнята особа, які нараховують (виплачують) такий дохід, не утримують податок на доходи у джерела виплати, якщо фізичною особою - підприємцем, яка отримує такий дохід, надано копію документу, що підтверджує її державну реєстрацію відповідно до закону як суб’єкта підприємницької діяльності.
Також, згідно з пп. "б" п. 176.2 ст. 176 ПКУ особи, які відповідно до ПКУ (2755-17) мають статус податкових агентів, зобов'язані подавати у строки, встановлені ПКУ (2755-17) для податкового кварталу, податковий розрахунок суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, а також суми утриманого з них податку до контролюючого органу за місцем свого розташування. Такий розрахунок подається лише у разі нарахування сум зазначених доходів платнику податку податковим агентом протягом звітного періоду. Запровадження інших форм звітності з зазначених питань не допускається.
Отже, у разі нарахування (виплати) фізичній особі - підприємцю платнику єдиного податку доходів згідно обраних видів діяльності такого підприємця, то суб'єкт господарювання під час такого нарахування (виплати) виступає податковим агентом в частині відображення таких сум в податковому розрахунку за формою N 1ДФ під "157" ознакою доходу.
Додатково повідомляємо, що індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію (п. 52.2 ст. 52 ПКУ).