ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
ЛИСТ
від 22.02.2017 р. N 314/2/99-99-15-02-01-10

Щодо подання фінансової звітності з податковою декларацією з податку на прибуток підприємств

Державна фіскальна служба України розглянула звернення щодо подання фінансової звітності з податковою декларацією з податку на прибуток підприємств та повідомляє.

Відповідно до пп. 134.1.1 п. 134.1 ст. 134 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) об'єктом обкладення податком на прибуток підприємств є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які виникають на підставі положень Кодексу.

Для обрахунку об'єкта оподаткування платник податку на прибуток використовує дані бухгалтерського обліку та фінансової звітності щодо доходів, витрат та фінансового результату до оподаткування (пункт 44.2 статті 44 Кодексу).

Пунктом 137.4 статті 137 Кодексу для податку на прибуток підприємств податковими (звітними) періодами визначено календарні: квартал, півріччя, три квартали, рік. При цьому податкова декларація розраховується наростаючим підсумком. Податковий (звітний) період починається з першого календарного дня податкового (звітного) періоду і закінчується останнім календарним днем податкового звітного періоду.

Водночас для новостворених платників податку, які зареєстровані протягом звітного (податкового) року, встановлено річний податковий (звітний) період. Такі платники сплачують податок на прибуток на підставі річної податкової декларації за період діяльності у звітному (податковому) році (п. 137.5 ст. 137 Кодексу).

Якщо контролюючий орган бере на облік особу як платника податку протягом податкового (звітного) періоду, перший податковий (звітний) період розпочинається з дати, на яку припадає початок такого обліку, і закінчується останнім календарним днем такого податкового (звітного) періоду (пп. 137.4.2 п. 137.4 ст. 137 Кодексу).

Подання податкової декларації за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному року, здійснюється протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року (пп. 49.18.3 п. 49.18, п. 49.19 ст. 49 Кодексу).

Податкова декларація з податку на прибуток підприємств за результатами діяльності за 2016 рік подається за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 20.10.2015 р. N 897.

Відповідно до п. 46.2 ст. 46 Кодексу платник податку на прибуток подає разом з відповідною податковою декларацією квартальну або річну фінансову звітність у порядку, передбаченому для подання податкової декларації з урахуванням вимог ст. 137 Кодексу.

Фінансова звітність, що складається та подається відповідно до п. 46.2 ст. 46 Кодексу платниками податку на прибуток та неприбутковими підприємствами, установами та організаціями, є додатком до податкової декларації з податку на прибуток (звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації) та її невід'ємною частиною.

Такий обов'язок передбачено також Порядком подання фінансової звітності, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2000 року N 419 (далі - Порядок).

Згідно з п. 2 Порядку платники податку на прибуток у визначених законом випадках подають органу державної податкової служби порядком, передбаченим Кодексом для подання податкової декларації:

• квартальну фінансову звітність (окрім підприємств, що відповідно до Господарського кодексу України належать до суб'єктів малого підприємництва, у т. ч. до суб'єктів мікропідприємництва);

• річну фінансову звітність.

Ураховуючи зазначене та визначений ст. 4 Кодексу принцип рівності усіх платників перед законом, недопущення будь-яких проявів податкової дискримінації, разом з податковою декларацією з податку на прибуток підприємств за 2016 рік (за період з 01.10.2016 р. по 31.12.2016 р.) платником подається річна фінансова звітність.

 

Голова

Р. Насіров