ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ
07.02.2018 N 516/6/99-99-15-02-02-15/ІПК
Державна фіскальна служба України розглянула лист щодо формування доходів оператора, отриманих від прийняття ставок у лотерею коштів, та, керуючись ст. 52 Податкового кодексуУкраїни (далі - Кодекс), повідомляє.
Відповідно до п. 1 ст. 9 Закону України від 6 вересня 2012 року N 5204-VI "Про державні лотереї в Україні" розповсюджувач державної лотереї виконує такі функції:
здійснює прийом ставок від гравців і передає їх оператору державних лотерей;
видає (виплачує) призи переможцям державних лотерей у випадках, передбачених умовами проведення державної лотереї;
веде облік і надає оператору державних лотерей звітність про рух лотерейних білетів і виручки;
забезпечує вільний доступ громадянам до придбання лотерейних білетів і отримання призів;
проводить популяризацію державної лотереї та роз'яснює правила участі в ній;
виконує інші функції, визначені в укладеному між розповсюджувачем та оператором договорі про розповсюдження державних лотерей.
Згідно з пп. 134.1.1 та пп. 134.1.4 п. 134.1 ст. 134 Кодексу (2755-17) об'єктом оподаткування податком на прибуток підприємств є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які виникають відповідно до положень Кодексу (2755-17) .
Особливості оподаткування суб'єктів, які здійснюють випуск та проведення лотерей встановлено ст. 141 Кодексу (2755-17) .
Згідно з п. 141.8 ст. 141 Кодексу (2755-17) дохід суб'єктів, які здійснюють випуск та проведення лотерей, від операцій з випуску та проведення лотерей підлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною у п. 136.6 ст. 136 цього Кодексу (2755-17) .
Прибуток суб'єктів, що здійснюють випуск та проведення лотерей, від здійснення іншої діяльності, яка не пов'язана із випуском та проведенням лотерей, нараховується та сплачується за правилами цього розділу за базовою (основною) ставкою податку.
Нарахований суб'єктами, що здійснюють випуск та проведення лотерей, податок на дохід за ставкою, визначеною в п. 136.6 ст. 136 цього Кодексу (2755-17) , не є різницею та не зменшує фінансовий результат до оподаткування такого суб'єкта.
Відповідно до пп. 14.1.271 п. 14.1 ст. 14 Кодексу (2755-17) у цьому Кодексі поняття вживаються в такому значенні: дохід суб'єктів, які здійснюють випуск та проведення лотерей, від операцій з випуску та проведення лотерей складається з доходу, що залишився після формування призового (виграшного) фонду та суми безнадійної заборгованості, визначеної пп. "е" пп. 14.1.11 цього пункту.
Дохід суб'єктів, які здійснюють випуск та проведення лотерей, що залишився після формування призового (виграшного) фонду, - частина коштів, що становить різницю між загальною сумою доходів, отриманих від прийняття ставок у лотерею, та сумою сформованого призового (виграшного) фонду лотереї відповідно до умов її проведення.
Для цілей цього підпункту під загальною сумою доходів, отриманих від прийняття ставок у лотерею, розуміється сума грошових коштів, отриманих у готівковій та/або безготівковій формі в касу та/або на рахунки оператора лотерей.
Таким чином, якщо грошові кошти, не отримані у готівковій та/або безготівковій формі в касу та/або на рахунки оператора лотерей, то це не вважається доходом, отриманим від прийняття ставок у лотерею.
Згідно з п. 52.2 ст. 52 Кодексу (2755-17) індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.