Державна служба України з надзвичайних ситуацій
РІШЕННЯ КОЛЕГІЇ
02.02.2018№ 1

Про результати роботи ДСНС у 2017 році та завдання на перший квартал 2018 року

( Рішення оголошено для виконання згідно з Наказом Державної служби України з надзвичайних ситуацій № 97 від 08.02.2018 (v0097388-18) )
Заслухавши доповіді про результати роботи ДСНС у 2017 році та завдання на перший квартал 2018 року, Колегія відмічає виконання у цілому завдань, визначених ДСНС актами та дорученнями Президента України і Кабінету Міністрів України.
У межах компетенції реалізовано заходи, визначені у Плані пріоритетних дій Уряду на 2017 рік та Плані заходів щодо реалізації Стратегії реформування системи Державної служби України з надзвичайних ситуацій.
Органами та підрозділами ДСНС забезпечено оперативне реагування на 166класифікованихнадзвичайних ситуацій та 83 тис. 116 пожеж, під час яких врятовано життя 3 тис. 729 особам і матеріальних цінностей на суму близько 15 млрд. гривень.
Піротехнічними підрозділами ДСНС виявлено та знешкоджено 112 тис. 728 вибухонебезпечних предметів, очищено територію загальною площею понад 68,8 тис. гектарів.
Під час виконання завдань з гуманітарного розмінування звільнених територій Донецької та Луганської областей очищено понад 5 тис. 700 га території та близько 29 га акваторій водних об'єктів, забезпечено знешкодження 46 тис. 700 вибухонебезпечних предметів, у тому числі 39 спеціально встановлених вибухових пристроїв.
В умовах мораторію на проведення перевірок стану техногенної та пожежної безпеки суб'єктів господарювання незалежно від форм власності основна увага приділялася проведеннюпрофілактично-роз'яснювальної роботи шляхом надання консультацій, проведення нарад,семінарів тощо з метою ознайомлення суб'єктів господарювання з основниминебезпеками у відповідній галузі і методами покращення стану цивільного захисту, пожежної та техногенної безпеки на об'єкті. Проблемні питання протипожежного захисту постійно висвітлюються у засобах масової інформації, інтернет-виданнях, а також шляхом розповсюдження серед населення друкованої продукції (листівки, буклети тощо).
Територіальними органами ДСНС на виконання розпорядження Уряду від 20 вересня 2017 р. № 643-р (643-2017-р) проведено позапланові перевірки стану техногенної та пожежної безпеки у 31 тис. 59 закладах освіти, культури, охорони здоров'я, відпочинку державної і комунальної форм власності.За порушення вимог пожежної безпеки та невиконання запропонованих приписами територіальних органів ДСНС заходів до адміністративної відповідальності притягнуто 32 тис. 13 керівників закладів та відповідальних посадових осіб, до адміністративного суду подано 1 тис. 232 позовні заяви на призупинення експлуатації об'єктів.
Одним із головних досягнень у 2017 році стало підняття мінімального рівня грошового забезпечення особам рядового і начальницького з 3000 до 6000 гривень.
Відповідно до Закону України "Про публічні закупівлі" (922-19) ДСНС здійснювала закупівлю товарів, робіт і послуг в електронній системі закупівель Prozorro. Всього проведено більше 8 тисяч закупівель, при цьому зекономлено майже 68 млн. гривень.
Для технічного забезпечення ДСНС у 2017 році було виділено 740,8 млн. гривень, що дозволило закупити 130 одиниць пожежно-рятувальної техніки, 2 піротехнічні машини важкого типу, 5 одиниць інженерної техніки та вперше здійснено закупівлю 4 сідельних тягачів з напівпричіпами-ваговозами для транспортування важкої інженерної техніки до оборонних рубежів у зоні проведення АТО, 8 піротехнічних машин легкого типу та 1 тис. дихальних апаратів на стисненому повітрі.
Упродовж 2017 року для покращення оснащення підрозділів ДСНС отримано гуманітарну та міжнародну технічну допомогу на суму понад 135,2 млн. гривень.
Продовжується робота щодо приєднання України до Механізму цивільного захисту Європейського Союзу з метою впровадження сучасних європейських підходів у сфері захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій, забезпечення пожежної та техногенної безпеки, здійснення державного нагляду (контролю) у цих сферах.
Зокрема розроблено та забезпечено прийняття 1проекту розпорядження Президента України, 13проектів постанов та 11проектів розпоряджень Кабінету Міністрів України, 34проектів наказів МВС, які зареєстровано у Міністерстві юстиції. Зареєстровано у Верховній Раді України 5проектів Законів України, які розроблено ДСНС та схвалено Кабінетом Міністрів України.
Упродовж 2017 року вживалися заходи щодо реалізації державної політики з питань управління персоналом та підвищення рівня кадрового забезпечення осіб рядового і начальницького складу, державних службовців та інших категорій працівників. Основні зусилля зосереджувалися на комплектуванні органів управління і підрозділів ДСНС кваліфікованими фахівцями та підвищенні кваліфікації кадрів.
ДСНС у встановлені терміни забезпечено виконання вимог 15 тис. 756 актів та доручень Президента України, Кабінету Міністрів України, Міністра внутрішніх справ та власних рішень. Відповідно до вимог Законів України "Про звернення громадян" (393/96-ВР) і "Про доступ до публічної інформації" (2939-17) у ДСНС забезпечено своєчасний розгляд 1 тис. 731 звернення громадян, із них 760 звернень, що надійшли через державну установу "Урядовий контактний центр", та 299 інформаційних запитів.
Установами та організаціями гідрометеорологічної служби забезпечено споживачів прогностичною інформацією і попередженнями про небезпечні та стихійні явища. Завершено реалізацію проекту Європейської Комісії щодо впровадження в Україні системи реагування на ядерні аварії РОДОС, що створює можливості для моделювання аварійних ситуацій та прогнозування наслідків радіаційних аварій.
З метою забезпечення подальшого виконання завдань, визначених для ДСНС, Колегія
ВИРІШИЛА:
1. Інформацію про результати роботи ДСНС у 2017 році та завдання на перший квартал 2018 року взяти до відома.
2. Вважати пріоритетними завданнями:
забезпечення постійної готовності сил ДСНС до реагування на надзвичайні ситуації зимового періоду 2018 року та зменшення негативних наслідків від них;
виконання комплексу заходів з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, гасіння пожеж, гуманітарного розмінування на звільнених територіях Донецької та Луганської областей;
подальшу реалізацію заходів реформування системи ДСНС;
продовження практики надання допомоги органам влади та територіальним громадам з реалізації заходів у сфері цивільного захисту;
суворе дотримання законодавства у сфері державних закупівель та фінансової дисципліни;
продовження роботи щодо профілактики корупційних проявів у системі ДСНС.
3. Департаменту реагування на надзвичайні ситуації (Демчук В.В.) забезпечити:
у цілодобовому режимі функціонування систем збору, узагальнення, первинного аналізу інформації про загрозу або виникнення пожеж та надзвичайних ситуацій, оперативне реагування на них черговими силами ДСНС, а також інформування керівництва держави та центральних органів виконавчої влади про надзвичайні ситуації;
                                         Строк - постійно
уточнення Плану протидії загрозам і реагування на надзвичайні ситуації під час сходження криги і пропуску повені;
                                         Строк - до 15 лютого 2018 року
уточнення Плану протидії загрозам та реагування на надзвичайні ситуації, пов'язані з пожежами в природних екосистемах;
                                         Строк - до 30 березня 2018 року
подальший контроль за організацією внутрішньої, гарнізонної та караульної служби в органах управління і формуваннях Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту, усуненням недоліків, виявлених під час перевірок співробітниками ДСНС.
                                         Строк - упродовж І кварталу 2018 року
4. Департаменту запобігання надзвичайним ситуаціям (Щербаченко О.М.), Департаменту організації заходів цивільного захисту (Маюров М.О.), Департаменту реагування на надзвичайні ситуації (Демчук В.В.) здійснити вибіркові перевірки місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування щодо стану готовності пропуску льодоходу, повені та паводків.
                                         Строк - лютий-березень 2018 року
5. Департаменту запобігання надзвичайним ситуаціям (Щербаченко О.М.), Департаменту реагування на надзвичайні ситуації (Демчук В.В.) та територіальним органам ДСНС здійснити комплексні перевірки службової діяльності аварійно-рятувальних служб сфери управління ДСНС.
                                         Строк - березень-травень 2018 року
6. Департаменту персоналу (Доценко О.В.), керівникам департаментів та інших самостійних структурних підрозділів апарату ДСНС, територіальних органів, навчальних закладів та науково-дослідних установ, підрозділів центрального підпорядкування ДСНС:
організувати роботу Комісій з персонального розподілу випускників навчальних закладів цивільного захисту, які навчаються за державним замовленням, для проходження служби цивільного захисту у системі ДСНС;
                                         Строк - лютий-квітень 2018 року
забезпечити контроль за поданням державними службовцями та особами начальницького складу служби цивільного захистудеклараціїособи, уповноваженої на виконання функцій держави, декларації за 2017 рік шляхом її заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції.
                                         Строк - до 30 березня 2018 року
7. Управлінню гідрометеорології (Гроховецька І.Л.) спільно з Українським гідрометеорологічним центром (Кульбіда М.І.) забезпечити безперебійну та ефективну роботу гідрометеорологічних організацій щодо проведення гідрометеорологічних спостережень, фонових радіаційних та базових спостережень за станом забруднення навколишнього природного середовища та забезпечення органів державної влади різного рівня, суб'єктів галузей економіки та населення інформацією про фактичні та очікувані зміни гідрометеорологічних умов і стану навколишнього природного середовища, попередження про небезпечні та стихійні гідрометеорологічні явища.
                                         Строк - постійно
8. Територіальним органам ДСНС України у Дніпропетровській (Кульбач А.А.), Донецькій (Ільченко М.В.), Житомирській (Нікітчук І.В.), Запорізькій (Лепський О.М.), Івано-Франківській (Чернецький В.В.), Київській (Слободяник В.Д.), Луганській (Горохов М.Ю.), Львівській (Дмитровський С.Ю.), Полтавській (Салогуб В.А.), Сумській (Волик Г.Б.), Чернігівській (Гордовий Р.М.) областях та м. Києві (Ватолін А.Г.) вжити заходів щодо завершення реформування підрозділів професійної пожежної охорони у державні пожежно-рятувальні частини (пости).
Про виконання інформувати через Департамент реагування на надзвичайні ситуації (Демчук В.В.).
                                         Строк - упродовж 2018 року
9. Територіальним органам ДСНС:
9.1. Продовжити роботу щодо організації заходів цивільного захисту населення спроможних територіальних громад, що створюються відповідно до Закону України "Про добровільне об'єднання територіальних громад" (157-19) .
Про виконання інформувати щокварталу через Департамент організації заходів цивільного захисту (Маюров М.О.).
                                         Строк - до 5 числа місяца, наступного за
                                         звітним кварталом
9.2. За напрямком запобігання надзвичайним ситуаціям:
9.2.1. Організувати та провести на базі Консультаційних центрів спільні наради, засідання "круглих столів" та консультації з обговорення проблемних питань з дерегуляції підприємницької діяльності.
                                         Строк - до 28 березня 2018 року
9.2.2. Здійснити комплекс організаційних та практичних заходів, направлених на забезпечення пожежної безпеки під час проведення заходів, присвячених Великодню. Провести відповідну інформаційно-роз'яснювальну роботу на задіяних у заходах об'єктах.
                                         Строк - до 8 квітня 2018 року
9.2.3. Посилити проведення профілактичної роботи серед населення щодо попередження травмування та загибелі людей під час пожеж, акцентувати увагу на пожежах, що виникають у побуті через необережне поводження з вогнем та недотримання основних вимог безпеки під час опалювального сезону.
                                         Строк - до 30 березня 2018 року
9.2.4. Під час підготовки згідно з вимогами Закону України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" (877-16) проектів наказів на проведення позапланових перевірок для перевірки виконання суб'єктом господарювання приписів щодо усунення порушень вимог законодавства, виданих за результатами проведення попереднього заходу органом державного нагляду (контролю), враховувати об'єктивні чинники, які стали підставою для перевірки (ступень ризику суб'єктів, серйозність порушень, можливі ризики від виникнення надзвичайної ситуації чи пожежі тощо).
                                         Строк - постійно
9.2.5. Здійснити перегляд суб'єктів господарювання за ступенем ризику відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2017 р. № 1043 "Про затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності та визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) у сфері техногенної та пожежної безпеки Державною службою з надзвичайних ситуацій" (1043-2017-п) .
                                         Строк - до 1 березня 2018 року
9.2.6. Про виконання вищезазначених заходів доповісти в установлені терміни через Департамент запобігання надзвичайним ситуаціям (Щербаченко О.М.).
10. Територіальним органам, підрозділам центрального підпорядкування ДСНС забезпечити:
виконання у взаємодії із органами місцевої влади та заінтересованими службами заходів Плану протидії загрозам і реагування на надзвичайні ситуації осінньо-зимового періоду.
                                         Строк - упродовж І кварталу 2018 року
неухильне виконання планів взаємодії під час здійснення спільних заходів з протидії загрозам ускладнення дорожнього руху в зимовий період;
                                         Строк - упродовж І кварталу 2018 року
підготовку техніки, плавзасобів, пересувних електростанцій, насосного та іншого обладнання до виконання завдань за призначенням під час пропуску повені і сходження криги;
                                         Строк - упродовж І кварталу 2018 року
організацію робіт щодо гуманітарного розмінування територій та акваторій держави у межах зон відповідальності.
                                         Строк - постійно
про виконання вищезазначених заходів інформувати в установлені терміни через Департамент реагування на надзвичайні ситуації (Демчук В.В.).
11. Територіальним органам, підрозділам центрального підпорядкування, навчальним закладам, підприємствам, установам та організаціям ДСНС, у підпорядкуванні яких є заклади охорони здоров'я, забезпечити відповідно до чинного законодавства підготовку та подання документів до Міністерства охорони здоров'я для отримання ліцензії та подальшого проходження акредитації закладами охорони здоров'я, на провадження ними господарської діяльності з медичної практики.
Про виконання доповідати через Департамент організації заходів цивільного захисту (Маюров М.О.).
                                         Строк - щомісяця до 20 числа,
                                         упродовж 2018 року
12. Контроль за виконанням цього рішення покласти на першого заступника та заступника Голови відповідно до розподілу функціональних обов'язків і повноважень.
Голова, голова Колегії
М. Чечоткін
Джерело інформаціі: http://www.dsns.gov.ua