МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
НАКАЗ
від 15 грудня 2017 року N 1626

Про затвердження Плану діяльності Міністерства освіти і науки України та центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовується та координується Кабінетом Міністрів України через Міністра освіти і науки України, з підготовки проектів регуляторних актів на 2018 рік

Із змінами і доповненнями, внесеними
 наказом Міністерства освіти і науки України
 від 26 січня 2018 року N 65

На виконання статті 7 Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності" наказую:

1. Затвердити План діяльності Міністерства освіти і науки України та центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовується та координується Кабінетом Міністрів України через Міністра освіти і науки України, з підготовки проектів регуляторних актів на 2018 рік (далі - План), що додається.

2. Управлінню адміністративно-господарського та організаційного забезпечення (Єрко І. А.) до 25 грудня 2017 року забезпечити оприлюднення Плану шляхом розміщення цього наказу на офіційному веб-сайті Міністерства освіти і науки України (www.mon.gov.ua).

3. Департаменту правового забезпечення (Ярмистий М. М.) забезпечити до 15 січня 2018 року інформування уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань реалізації державної регуляторної політики про оприлюднення Плану.

4. Керівникам структурних підрозділів Міністерства, центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовується та координується Кабінетом Міністрів України через Міністра освіти і науки України, Комітету з фізичного виховання та спорту, Інституту модернізації змісту освіти, Українському центру оцінювання якості освіти здійснювати підготовку проектів регуляторних актів у сфері господарської діяльності відповідно до Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності".

5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на Першого заступника Міністра Ковтунця В. В.

 

Міністр

Л. М. Гриневич

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства освіти і науки України
15 грудня 2017 року N 1626

План
діяльності Міністерства освіти і науки України та центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовується та координується Кабінетом Міністрів України через Міністра освіти і науки України, з підготовки проектів регуляторних актів на 2018 рік

N
з/п

Назва проекту регуляторного акта

Обґрунтування необхідності прийняття регуляторного акта

Строк підготовки регуляторного акта

Назва структурного підрозділу (ЦОВВ та їх структурного підрозділу), що розроблятимуть регуляторний акт

1

2

3

4

5

1.

Проект наказу Міністерства освіти і науки України "Про затвердження Положення про конкурсний відбір проектів підручників для 1 - 2 класів закладів загальної середньої освіти"

Реалізація Концепції "Нової української школи" новий Державний стандарт початкової освіти

Січень 2018 р.

Інститут модернізації змісту освіти

2.

Проект постанови Кабінету Міністрів України "Порядок проведення державної атестації закладів вищої освіти у частині провадження ними наукової (науково-технічної) діяльності"

На виконання пункту 14 доручення Прем'єр-міністра України від 25 січня 2016 р. N 52073/1/1-15 до Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність" та з метою виконання вимог частини 5 статті 67 Закону України "Про вищу освіту"

Лютий 2018 р.

Міністерство освіти і науки України, департамент науково-технічного розвитку

3.

Проект наказу Міністерства освіти і науки України "Про затвердження Порядку проведення інституційного аудиту закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної та професійної (професійно-технічної) освіти"

Приведення у відповідність до вимог положень статей 64, 67 Закону України "Про освіту"

I квартал 2018 р.

Державна інспекція навчальних закладів

4.

Проект наказу Міністерства освіти і науки України "Про затвердження Порядку акредитації та ведення реєстру громадських фахових об'єднань, інших юридичних осіб, що здійснюють незалежне оцінювання якості освіти та освітньої діяльності закладів дошкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної), позашкільної освіти"

Приведення у відповідність до вимог положень статті 67 Закону України "Про освіту"

I квартал 2018 р.

Державна інспекція навчальних закладів

5.

Проект Закону України "Про загальну середню освіту"

Забезпечення рівного доступу осіб до якісної загальної середньої освіти. Надання можливості отримання профільної загальної середньої освіти на базі закладів професійної (професійно-технічної) освіти

Квітень 2018 р.

Міністерство освіти і науки України, департамент загальної середньої та дошкільної освіти

6.

Проект наказу Міністерства освіти і науки України "Про затвердження Положення про Реєстр документів про освіту (Єдиний державний реєстр документів про освіту)"

Встановлення порядку формування, функціонування та доступу до Реєстру документів про освіту (Єдиного державного реєстру документі про освіту), визначено перелік відомостей про документи про освіту, що в ньому містяться. Спрощено механізм обліку документів про вищу освіту та доступу до відповідної інформації заінтересованих сторін

Квітень 2018 р.

Міністерство освіти і науки України, департамент вищої освіти

7.

Проект наказу Міністерства освіти і науки "Про затвердження Положення про Реєстр суб'єктів освітньої діяльності"

Встановлення порядку формування, функціонування та доступу до Реєстру суб'єктів освітньої діяльності, визначення переліку відомостей та даних, що в ньому містяться. Забезпечення прозорості доступу до відповідної інформації щодо суб'єктів освітньої діяльності

Квітень 2018 р.

Міністерство освіти і науки України, департамент вищої освіти

8.

Проект наказу Міністерства освіти і науки України "Про затвердження Положення про Реєстр сертифікатів зовнішнього незалежного оцінювання"

Встановлення порядку формування, функціонування та доступу до Реєстру сертифікатів зовнішнього незалежного оцінювання, визначення переліку відомостей про сертифікати зовнішнього незалежного оцінювання, що в ньому містяться

Квітень 2018 р.

Міністерство освіти і науки України, департамент вищої освіти

9.

Проект наказу Міністерства освіти і науки України "Про затвердження Положення про Реєстр студентських (учнівських) квитків"

Встановлення порядку формування, функціонування та доступу до Реєстру студентських (учнівських) квитків, визначення переліку відомостей про студентські (учнівські) квитки, що в ньому містяться. Створення дієвого механізму обліку студентських (учнівських) квитків

Квітень 2018 р.

Міністерство освіти і науки України, департамент вищої освіти

10.

Проект постанови Кабінету Міністрів України "Про внесення змін до Методики розрахунку орендної плати за державне майно та пропорції її розподілу, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 04 жовтня 1995 р."

Приведення у відповідність до вимог положень статті 80 Закону України "Про освіту"

Квітень 2018 р.

Міністерство освіти і науки України, управління з питань державного майна та підприємств

11.

Проект наказу Міністерства освіти і науки України "Про визнання таким, що втратив чинність, наказ Міністерства освіти і науки України від 30.01.2015 N 67 "Про затвердження Порядку державної атестації дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладів"

Приведення у відповідність до вимог Закону України "Про освіту"

Квітень 2018

Міністерство освіти і науки України, департамент загальної середньої та дошкільної освіти

11.

Проект Закону України "Про внесення змін до Податкового та Митного кодексів України"

Звільнення закладів освіти та наукових установ від оподаткування, сплати мита і митного збору за навчальне, наукове та виробниче обладнання та приладдя, що переміщується через митний кордон України для освітніх і наукових цілей

Травень 2017 р.

Міністерство освіти і науки України, департамент вищої освіти

12.

Проект постанови Кабінету Міністрів України "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 8 жовтня 2012 р. N 910 "Про затвердження Критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності з надання освітніх послуг у системі дошкільної освіти та визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) Державною інспекцією навчальних закладів"

Приведення у відповідність до вимог положень статті 67 Закону України "Про освіту"

II квартал 2018 р.

Державна інспекція навчальних закладів

13.

Проект постанови Кабінету Міністрів України "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 30 травня 2011 р. N 311 "Про затвердження Критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності з надання освітніх послуг у системі загальної середньої і професійно-технічної освіти та визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) Державною інспекцією навчальних закладів"

Приведення у відповідність до вимог положень статті 67 Закону України "Про освіту"

II квартал 2018 р.

Державна інспекція навчальних закладів

14.

Проект постанови Кабінету Міністрів України "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 8 жовтня 2012 р. N 911 "Про затвердження Критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності з надання освітніх послуг у системі позашкільної освіти та визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) Державною інспекцією навчальних закладів"

Приведення у відповідність до вимог положень статті 67 Закону України "Про освіту"

II квартал 2018 р.

Державна інспекція навчальних закладів

15.

Проект постанови Кабінету Міністрів України "Про затвердження Порядку укладення договорів між органами державної влади та приватними партнерами щодо державно-приватного партнерства у сфері освіти і науки"

Реалізація частини 2 статті 81 Закону України "Про освіту"

Червень 2018 р.

Міністерство освіти і науки України, управління з питань державного майна та підприємств

16.

Проект наказу Міністерства освіти і науки України "Про затвердження Порядку створення груп продовженого дня у державних та комунальних закладах загальної середньої освіти"

Врегулювання порядку створення груп подовженого дня у державних і комунальних закладах загальної середньої освіти сприятиме захисту прав дитини на здобуття загальної середньої освіти

Червень 2018 р.

Міністерство освіти і науки України, департамент загальної середньої та дошкільної освіти

17.

Проект Закону України "Про внесення змін до статті 2 Закону України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" в частині здійснення заходів державного нагляду (контролю) з урахуванням особливостей, визначених спеціальними законами у сфері освіти"

Приведення у відповідність до вимог положень статей 67, 69 Закону України "Про освіту"

III квартал 2018 р.

Державна інспекція навчальних закладів

18.

Проект наказу Міністерства освіти і науки України "Про затвердження Положення Про заклад дошкільної освіти"

Приведення у відповідність до вимог Закону України "Про освіту", упорядкування правових та організаційних засад функціонування закладів дошкільної освіти відповідно до їх типу

Серпень 2018 р.

Міністерство освіти і науки України, департамент загальної середньої освіти

19.

Проект Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про вищу освіту"

Приведення у відповідність до вимог Закону України "Про освіту", вдосконалення законодавчої бази для забезпечення умов подальшого зростання якості надання освітніх послуг у сфері вищої освіти

Вересень 2018 р.

Міністерство освіти і науки України, департамент вищої освіти

20.

Проект Закону України "Про фахову передвищу освіту"

Законодавче закріплення рівня освіти, спрямованої на формування та розвиток освітньої кваліфікації, що підтверджує здатність особи до виконання типових спеціалізованих завдань у певній галузі професійної діяльності, і завершується здобуттям відповідної освітньої та/або професійної кваліфікації. Надано можливості щодо отримання фахової передвищої освіти на базі закладів професійної (професійно-технічної) освіти

Вересень 2018 р.

Міністерство освіти і науки України, департамент вищої освіти

21.

Проект Закону України "Про освіту дорослих"

Надання можливості для реалізації права кожної повнолітньої особи на освіту шляхом її здобуття впродовж життя

Вересень 2018 р.

Міністерство освіти і науки України, департамент вищої освіти

22.

Проект Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про позашкільну освіту"

Приведення у відповідність до вимог Закону України "Про освіту", забезпечення права дітей на позашкільну освіту, створення оптимальних умов для розвитку їх здібностей та обдарувань

Вересень 2018 р.

Міністерство освіти і науки України, департамент професійної освіти

23.

Проект Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про дошкільну освіту"

Приведення у відповідність до вимог Закону України "Про освіту", упорядкування повноваження органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування в системі дошкільної освіти, визначення змісту та порядку використання освітніх програм, оновлення назв типів закладів дошкільної освіти

Вересень 2018 р.

Міністерство освіти і науки України, департамент загальної середньої та дошкільної освіти

24.

Проект постанови Кабінету Міністрів України "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2015 р. N 1187 "Про затвердження Ліцензійних умов провадження освітньої діяльності закладів освіти"

Приведення ліцензійних умов до вимог Закону України "Про освіту", удосконалення процедури ліцензування у сфері вищої, професійної (професійно-технічної), повної загальної середньої, дошкільної освіти у частинах кадрового та матеріально-технічного забезпечення, а також визначення мінімальних вимог для започаткування та провадження освітньої діяльності у сфері фахової передвищої та післядипломної освіти для осіб з вищою освітою (спеціалізація, підвищення кваліфікації, стажування, інтернатура, лікарська резидентура), у сфері дошкільної освіти для фізичної особи - підприємця, основним видом діяльності якої є освітня діяльність

Вересень 2018 р.

Міністерство освіти і науки України, Департамент атестації кадрів вищої кваліфікації та ліцензування

25.

Проект наказу Міністерства освіти і науки України "Про затвердження Положення про заклади позашкільної освіти наукового спрямування"

Приведення до вимог Закону України "Про освіту", розвиток та удосконалення роботи закладів спеціалізованої позашкільної освіти наукового спрямування

Вересень 2018 р.

Міністерство освіти і науки України, відділ позашкільної освіти, виховної роботи та освіти, виховної роботи та захисту прав дитини департаменту професійної освіти

26.

Проект наказу Міністерства освіти і науки України "Про затвердження Положення про науково-методичне бюро з питань дошкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної), позашкільної освіти МОН України"

Врегулювання питання щодо надання грифів та свідоцтв МОН України

IV квартал 2018 р.

Міністерство освіти і науки України, департамент загальної та дошкільної освіти, Інститут модернізації змісту освіти

27.

Проект наказу Міністерства освіти і науки України "Про процедури присудження (присвоєння), підтвердження кваліфікацій, а також порядок утворення та діяльності і правовий статус суб'єктів, що здійснюють діяльність з оцінювання і визнання освітніх та/або професійних кваліфікацій"

Врегулювання питання присудження та підтвердження кваліфікацій, здобутих, зокрема, шляхом неформальної освіти

Листопад 2018 р.

Міністерство освіти і науки України, департамент вищої освіти

28.

Проект постанови Кабінету Міністрів України "Про затвердження Порядку проведення конкурсного відбору наукових і науково-технічних робіт, що плануються до виконання за рахунок коштів державного бюджету"

З метою виконання вимог частини шостої статті 58 Закову України від 26 листопада 2015 р. N 848-VIII "Про наукову і науково-технічну діяльність" (далі - Закон) та пункту 36 доручення Прем'єр-міністра України від 25 січня 2016 р. N 52073/1/1-15 до Закону

Серпень 2017

Міністерство освіти і науки України, департамент науково-технічного розвитку

29.

Проект постанови Кабінету Міністрів України "Про затвердження Порядку надання грантової підтримки наукової і науково-технічної діяльності за рахунок коштів державного бюджету"

З метою виконання вимог частини п'ятої статті 59 Закону України від 26 листопада 2015 p. N 848-VIII "Про наукову і науково-технічну діяльність" (далі - Закон) та пункту 37 доручення Прем'єр-міністра України від 25 січня 2016 р. N 52073/1/1-15 до Закону

Серпень 2017

Міністерство освіти і науки України, департамент науково-технічного розвитку

 

Перший заступник Міністра

В. В. Ковтунець

(План із змінами, внесеними згідно з наказом
 Міністерства освіти і науки України від 26.01.2018 р. N 65)