ДЕРЖАВНА РЕГУЛЯТОРНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
РІШЕННЯ
від 22 грудня 2017 року N 602

Про відмову в погодженні проекту регуляторного акта

Державною регуляторною службою України відповідно до Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності" розглянуто проект наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України "Про затвердження Інструкції з профілактики та ліквідації реовірусної інфекції птиці" (далі - проект наказу), а також документи, що додаються до проекту наказу, подані листом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 22.11.2017 N 37-60-7/25888.

За результатами проведеного аналізу проекту наказу та відповідного аналізу регуляторного впливу (далі - АРВ) на відповідність вимогам статей 4, 5, 8 і 9 Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності" (далі - Закон про регуляторну політику) встановлено:

проектом наказу передбачається затвердити Інструкцію з профілактики та ліквідації реовірусної інфекції птиці (далі - проект Інструкції).

Однак, проект регуляторного акта не може бути погоджений у представленій редакції з огляду на нижчезазначене.

Відповідно до частини другої статті 19 Конституції України зазначено, що орган державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Дана норма, що відповідно до частини третьої статті 8 Конституції України є нормою прямої дії, була імплементована в статтю 3 Закону України "Про центральні органи виконавчої влади", у якій зазначено, що організація, повноваження і порядок діяльності міністерств, інших центральних органів виконавчої влади визначаються Конституцією України, цим та іншими законами України.

Тобто, будь-які повноваження центрального органу виконавчої влади, а також способи їх реалізації мають бути визначені та закріплені на законодавчому рівні.

У преамбулі до проекту наказу розробником зазначено посилання на статті 6, 7 Закону України "Про ветеринарну медицину" (далі - Закон N 2499-XII). Так, статтями 6, 7 Закону N 2499-XII визначено повноваження центрального органу виконавчої влади з питань аграрної політики в галузі ветеринарної медицини та повноваження державних органів ветеринарної медицини та їх посадових осіб.

Проте, ані у вищевказаних статтях, ані у редакції Закону N 2499-XII в цілому не містяться прямі норми щодо розроблення Інструкції з профілактики та ліквідації аспергильозу птиці.

Також зауважуємо, що розпорядженням Кабінету Міністрів України від 10 березня 2017 N 166-р "Про скасування деяких наказів міністерств та інших центральних органів виконавчої влади" було скасовано нормативно-правові акти, які регулювали питання профілактики та ліквідації хвороб у сфері птахівництва, зокрема, Інструкцію про заходи з профілактики та ліквідації реовірусної інфекції птиці, затверджену наказом Міністерства аграрної політики України від 24 вересня 2005 року N 84, у зв'язку із втратою актуальності зазначеної Інструкції, а також з метою зменшення додаткових регуляторних бар'єрів для суб'єктів господарювання.

Таким чином, запропоноване регулювання, яке передбачається проектом Інструкції, порушує вимоги статті 4 Закону про регуляторну політику, зокрема принципу передбачуваності - послідовності регуляторної діяльності, відповідності її цілям державної політики, оскільки вищезгаданим розпорядженням Кабінету Міністрів України було скасовано додаткове регуляторне навантаження для суб'єктів господарювання.

Окрім того, вищевказане порушує вимоги статті 4 Закону про регуляторну політику, зокрема принципу ефективності - забезпечення досягнення внаслідок дії регуляторного акта максимально можливих позитивних результатів за рахунок мінімально необхідних витрат ресурсів суб'єктів господарювання, громадян та держави.

Враховуючи вищевикладене, за результатами розгляду положень проекту наказу та АРВ встановлено, що проект розроблено без дотримання ключових принципів державної регуляторної політики, а саме доцільності, ефективності та адекватності, визначених статтею 4 Закону про регуляторну політику.

Крім того, під час розробки проекту наказу розробником не дотримано вимог статті 5 Закону про регуляторну політику у частині недопущення прийняття регуляторних актів, які не узгоджуються з діючими регуляторними актами.

Керуючись частиною п'ятою статті 21 Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності", Державною регуляторною службою України вирішено:

відмовити в погодженні проекту наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України "Про затвердження Інструкції з профілактики та ліквідації реовірусної інфекції птиці".

 

Голова Державної
регуляторної служби України

К. Ляпіна