ПОСТАНОВА
Верховної Ради України

Про Заяву Верховної Ради України "Про засудження випробувань зброї масового ураження Корейською Народно-Демократичною Республікою"

Беручи до уваги світову тенденцію до зменшення ядерного арсеналу, Договір про нерозповсюдження ядерної зброї від 1 липня 1968 року (995_098) , Договір про всеосяжну заборону ядерних випробувань від 24 вересня 1996 року (995_372) , резолюцію Ради Безпеки ООН від 11 квітня 1995 року № 984, резолюції Ради Безпеки ООН щодо випробувань, що проводяться Корейською Народно-Демократичною Республікою, зокрема резолюції від 2 червня 2017 року № 2356, від 5 серпня 2017 року № 2371, від 11 вересня 2017 року № 2375, Меморандум про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї від 5 грудня 1994 року (998_158) , Верховна Рада України постановляє:
1. Схвалити Заяву Верховної Ради України "Про засудження випробувань зброї масового ураження Корейською Народно-Демократичною Республікою" (додається).
2. Ця Постанова набирає чинності з дня її прийняття.
Голова Верховної Ради України
А.ПАРУБІЙ
м. Київ
8 лютого 2018 року
№ 2285-VIII
ЗАЯВА
ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ

Про засудження випробувань зброї масового ураження Корейською Народно-Демократичною Республікою

Корейська Народно-Демократична Республіка протягом 2016-2017 років значно активізувала свої зусилля щодо розробки та проведення випробувань ядерної зброї масового ураження та міжконтинентальних балістичних ракет, здатних нести ядерний заряд.
У вересні 2016 року Корейська Народно-Демократична Республіка оголосила про проведення п’ятого успішного випробування ядерної зброї, а вже у вересні 2017 року Пхеньян офіційно оголосив про успішне випробування водневої бомби.
Також протягом 2017 року Корейська Народно-Демократична Республіка провела ряд тестових запусків балістичних ракет середньої та дальньої дії "Хвасон-12", "Хвасон-14" та "Хвасон-15". "Хвасон-15", згідно із заявами Пхеньяна, здатна доставити ядерну бомбу на відстань до 13 тисяч кілометрів.
Зазначені випробування проводяться Корейською Народно-Демократичною Республікою з істотними порушеннями міжнародного права та створюють реальну небезпеку для держав регіону, зокрема випробування балістичних ракет проводяться в небезпечній близькості до сусідніх Японії та Республіки Корея. Крім того, безконтрольні ядерні випробування порушують базові міжнародні договори у сфері ядерної безпеки.
Світова спільнота неодноразово засуджувала дії Корейської Народно-Демократичної Республіки, зокрема шляхом оприлюднення офіційних заяв, ухвалення відповідних резолюцій Ради Безпеки Організації Об’єднаних Націй та запровадження санкцій, а також закликала припинити ядерні випробування і повернутися до дипломатичних шляхів вирішення проблем.
Верховна Рада України як єдиний законодавчий орган держави, яка добровільно відмовилася від третього за величиною ядерного арсеналу у світі та засобів його доставки та натомість отримала гарантії безпеки відповідно до Меморандуму про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї 1994 року (998_158) , рішуче засуджує дії Корейської Народно-Демократичної Республіки, спрямовані на створення нового арсеналу ядерної зброї та погрози його застосування, що призводять до ескалації напруги у світі та можуть призвести до численних людських жертв.
Верховна Рада України наголошує на тому, що розробка невибіркової зброї масового ураження, а тим більше погрози її застосування є абсолютно неприйнятними в сучасному світі і несуть загрозу світовій безпеці.