УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мінагрополітики
України
12.10.2011 N 538 (z1256-11)
        
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
2 листопада 2011 р.
за N 1258/19996
( Перелік втратив чинність на підставі Наказу Міністерства аграрної політики та продовольства N 130 (z0366-18) від 07.03.2018 )

ПЕРЕЛІК

питань для здійснення державними органами ветеринарної медицини планових заходів державного нагляду (контролю) за дотриманням законодавства у галузі ветеринарної медицини підприємствами по забою тварин

Пояснення до позначень, використаних у переліку питань для перевірки:
"Так" - позитивна відповідь на поставлене запитання;
"Ні" - негативна відповідь на поставлене запитання;
"НВ" - дотримання питання не вимагається від даного (конкретно узятого) об'єкта контролю;
"НП" - питання не перевірялося на даному об'єкті контролю.

I. Перелік питань, що підлягають перевірці

N з/п Питання Так Ні НВ НП Нормативне обґрунтуван- ня
1.1 Експертиза і узгодження проектів планування та будівництва боєнь, забійно-санітарних пунктів державними органами ветеринарної медицини Стаття 7 ЗУ 2498-XII; пункти 3.2, 3.3 глави 3 ВСП для боєнь
1.2 Відповідність типу і потужності бойні та забійно-санітарного пункту узгодженому проекту Пункт 3.4 глави 3 ВСП для боєнь
1.3 Наявність у оператора потужності (об'єкта) експлуатаційного дозволу Порядок видачі ЕД
1.4 Наявність обладнаного постійно діючого дезбар'єра Пункт 3.6 глави 3 ВСП для боєнь
1.5 Наявність навколо підприємства суцільного паркану висотою 1,6-2,0 м Пункт 3.6 глави 3 ВСП для боєнь
1.6 Наявність асфальтованих доріг для перегону тварин, майданчиків для їх приймання тощо Пункт 3.6 глави 3 ВСП для боєнь
1.7 Наявність дезкилимків при вході в окремі виробничі відділення підприємства Пункт 3.6 глави 3 ВСП для боєнь
1.8 Дотримання необхідних ветеринарно-санітарних умов забою та первинної переробки тварин Пункт 3.7 глави 3 ВСП для боєнь
1.9 Проведення ветеринарно-санітарної експертизи продуктів забою Пункт 3.7 глави 3 ВСП для боєнь
1.10 Раціональне використання конфіскатів чи непридатної для використання сировини (виробництво кормового борошна тваринного походження тощо) Пункт 3.7 глави 3 ВСП для боєнь
1.11 Утилізація відходів забою тварин Пункт 3.7 глави 3 ВСП для боєнь
1.12 Здійснення контрольних досліджень на наявність залишкової кількості забруднювачів Пункт 3.7 глави 3 ВСП для боєнь
1.13 Наявність робочих місць спеціалістів ветеринарної медицини Пункт 3.8 глави 3 ВСП для боєнь
1.14 Миття та профілактична дезінфекція Пункт 3.9 глави 3 ВСП для боєнь
1.15 Наявність зони передзабійного утримання тварин Пункт 4.2 глави 4 ВСП для боєнь
1.16 Наявність зони основного виробництва Пункт 4.2 глави 4 ВСП для боєнь
1.17 Наявність зони допоміжних споруд Пункт 4.2 глави 4 ВСП для боєнь
1.18 Врахування послідовності технологічних процесів переробки при розташуванні виробничих відділень бойні Пункт 4.3 глави 4 ВСП для боєнь
1.19 Перетинання зустрічних виробничих потоків: тварин, сировини тощо Пункт 4.3 глави 4 ВСП для боєнь
1.20 Обладнання вікон захисними сітками від комах Пункт 4.3 глави 4 ВСП для боєнь
1.21 Проведення заходів з дератизації Пункт 4.3 глави 4 ВСП для боєнь
1.22 Наявність запасу засобів для дезінфекції, дезінсекції та дератизації Пункт 4.3 глави 4 ВСП для боєнь
1.23 Наявність обладнаної кімнати для прання спецодягу Пункт 4.3 глави 4 ВСП для боєнь
1.24 Відповідність підлоги у виробничих приміщеннях діючим вимогам (ухил у бік каналізації) Пункт 4.3 глави 4 ВСП для боєнь
1.25 Наявність спеціального відділення для забою птиці, кролів та нутрій Пункт 4.4 глави 4 ВСП для боєнь
1.26 Наявність спеціальної камери охолодження, санітарної камери тощо для птиці, кролів та нутрій Пункт 4.4 глави 4 ВСП для боєнь
1.27 Наявність у холодильниках ізольованої камери відповідної ємності для зберігання м'яса, зразки якого направлені для лабораторних досліджень у державну лабораторію ветеринарної медицини, а також м'ясопродуктів, які дозволяється використовувати лише після знешкодження Пункт 4.5 глави 4 ВСП для боєнь
1.28 Наявність визначених і відповідно обладнаних точок ветеринарно-санітарного контролю для проведення ветеринарно-санітарної експертизи продуктів забою (вішала, столи тощо) Пункт 4.6 глави 4 ВСП для боєнь
1.29 Наявність окремої кімнати для роботи спеціалістів ветеринарної медицини з обладнаним місцем для проведення дослідження на трихінельоз, мікроскопії мазків-відбитків, інших необхідних лабораторних досліджень, ведення документації Пункт 4.6 глави 4 ВСП для боєнь
1.30 Наявність у персоналу бойні особистих медичних книжок з відмітками про проходження медичного огляду Пункт 4.7 глави 4 ВСП для боєнь
1.31 Забезпечення працівників спеціальним одягом, взуттям Пункт 4.8 глави 4 ВСП для боєнь
1.32 Наявність шаф з відокремленими відділами для власного та санітарного одягу працівників; душової; рукомийників з підведеною гарячою і холодною водою, з безконтактними кранами, а також мила, рушників, аптечки Пункт 4.8 глави 4 ВСП для боєнь
1.33 Чи піддаються ветеринарному огляду, вибірковій термометрії тварини, що надходять на бойню Пункт 5.3 глави 5 ВСП для боєнь
1.34 Чи проводяться дозиметричні дослідження тварин з населених пунктів, критичних за забрудненням радіонуклідами, та зони посиленого радіоекологічного контролю Пункт 5.3 глави 5 ВСП для боєнь; пункт 10.2 глави 10 Правил ПВОіВСЕ N 28
1.35 Чи проводиться обов'язкова ветеринарно-санітарна експертиза туші, внутрішніх органів та інших продуктів забою Пункт 5.5 глави 5 ВСП для боєнь
1.36 Ведення обліку передзабійного ветеринарного огляду тварин та результатів ветеринарно-санітарної експертизи м'яса та інших продуктів забою на бойні у відповідних журналах встановленої форми Пункт 5.6 глави 5 ВСП для боєнь
1.37 Чи здійснюється контроль за реалізацією та перевезенням продукції тваринного походження, отриманої на бойні, транспортними засобами, що мають санітарний паспорт Пункт 5.8 глави 5 ВСП для боєнь
1.38 Проведення клеймування м'яса та шкур, що випускаються із бойні Інструкція по клеймуванню м'яса; Інструкція з ПВКШтХС
1.39 Проведення санітарної обробки приміщень та обладнання після забою тварин та їх первинної переробки Інструкція щодо миття і дезінфекції
1.40 Проведення дезінфекції (2% розчином формальдегіду, 2% гаря- чим розчином їдкого натру, освітленим розчином хлорного вапна із вмістом 2-3% активного хлору тощо) ємкостей для твердих відходів після кожної їх очистки, а також стоків, забруднених кров'ю та канигою, після закінчення зміни Пункт 5.10 глави 5 ВСП для боєнь
1.41 Направлення конфіскатів, отриманих на бойнях, на завод з переробки відходів тваринного походження Пункт 5.11 глави 5 ВСП для боєнь

II. Нормативні документи, на підставі яких складено та яким відповідають питання, передбачені цим Актом перевірки

N з/п Скорочення документа Назва документа
2.1 Закони України
2.1.1 ЗУ 771/97-ВР Закон України від 23.12.97 N 771/97-ВР (771/97-ВР) "Про безпечність та якість харчових продуктів"
2.1.2 ЗУ 2498-XII Закон України від 25.06.92 N 2498-XII (2498-12) "Про ветеринарну медицину"
2.1.3 ЗУ 877-V Закон України від 05.04.2007 N 877-V (877-16) "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності"
2.2 Постанови Кабінету Міністрів України та накази органів виконавчої влади
2.2.1 Порядок видачі ЕД Порядок видачі експлуатаційного дозволу для потужностей (об'єктів) з виробництва, переробки або реалізації харчових продуктів, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 12.05.2007 N 712 (712-2007-п)
2.2.2 ВСП для боєнь Ветеринарно-санітарні правила для боєнь, забійно-санітарних пунктів господарств та подвірного забою тварин, затверджені наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Міністерства аграрної політики України від 14.01.2004 N 4 (z0121-04) , зареєстровані в Міністерстві юстиції України 28.01.2004 за N 121/8720
2.2.3 Інструкція по клеймуванню м'яса Інструкція по клеймуванню м'яса, затверджена наказом Головного державного інспектора ветеринарної медицини України від 12.06.97 N 19 (z0447-97) , зареєстрована в Міністерстві юстиції України 25.09.97 за N 447/2251
2.2.4 Правила ПВОіВСЕ Правила передзабійного ветеринарного огляду тварин і ветеринарно-санітарної експертизи м'яса та м'ясних продуктів, затверджені наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Міністерства аграрної політики України від 07.06.2002 N 28 (z0524-02) , зареєстровані в Міністерстві юстиції України 21.06.2002 за N 524/6812
2.2.5 Інструкція щодо миття і дезінфекції Інструкція щодо миття і профілактичної дезінфекції на підприємствах м'ясної і птахопереробної промисловості, затверджена Міністерством м'ясної та молочної промисловості СРСР від 15.01.85
2.2.6 Інструкція з ПВКШтХС Інструкція з порядку ветеринарного клеймування шкіряної та хутрової сировини, затверджена наказом Головного державного інспектора ветеринарної медицини України від 03.07.2001 N 52 (z0855-01) , зареєстрована в Міністерстві юстиції України 03.10.2001 за N 855/6046
Директор Департаменту
тваринництва
А.А.Гетя