ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ
ПОСТАНОВА
від 17 травня 2018 року № 79

Про запит на інформацію І. Поддубних, зареєстрований у Центральній виборчій комісії 14 травня 2018 року за № 21-17-3651

До Центральної виборчої комісії 14 травня 2018 року електронною поштою надійшов запит на інформацію І. Поддубних щодо надання станом на 1 січня 2018 року інформації про кількість виборців, зареєстрованих у селах Петропавлівська Борщагівка та Чайки Києво-Святошинського району Київської області окремо у розрізі населених пунктів та виборчих округів.
Розглянувши вказаний запит на інформацію, Центральна виборча комісія зазначає.
Частиною другою статті 19 Конституції України (2939-17) встановлено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією (2939-17) та законами України.
Відповідно до частини першої статті 1 Закону України "Про доступ до публічної інформації" (2939-17) публічна інформація - це відображена та задокументована будь-якими засобами та на будь-яких носіях інформація, що була отримана або створена в процесі виконання суб’єктами владних повноважень своїх обов’язків, передбачених чинним законодавством, або яка знаходиться у володінні суб’єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації, визначених указаним Законом.
Згідно з частиною першою статті 19 Закону України "Про доступ до публічної інформації" (2939-17) запит на інформацію - це прохання особи до розпорядника інформації надати публічну інформацію, що знаходиться у його володінні.
Центральна виборча комісія є розпорядником Державного реєстру виборців - автоматизованої інформаційно-телекомунікаційної системи, що створена для забезпечення державного обліку громадян України, які мають право голосу згідно зі статтею 70 Конституції України (2939-17) (стаття 1, частина друга статті 14 Закону України "Про Державний реєстр виборців" (698-16) ).
На підставі частини п’ятої статті 30 Закону України "Про Державний реєстр виборців" (698-16) , яка регламентує використання статистичної інформації, створеної на основі даних Державного реєстру виборців (далі - Реєстр), відомості про кількість виборців у межах районів, міст обласного (республіканського в Автономній Республіці Крим) значення, районів у містах, Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, а також у закордонному виборчому окрузі станом на останній день попереднього місяця розміщуються щомісяця на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії та зберігаються у вільному доступі протягом трьох місяців.
При цьому законодавством України на Комісію, яка відповідно до частини другої статті 3 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" (1932-15) зобов’язана діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією України (254к/96-ВР) та законами України, не покладено обов’язку щодо створення інформації про кількість виборців у межах сіл та виборчих округів, утворених на їх території.
За змістом частини другої статті 15 Закону України "Про Державний реєстр виборців" (698-16) ведення Реєстру здійснюється в режимі реального часу, у зв’язку з чим формування відомостей про кількість виборців станом на вказану в інформаційному запиті дату з використанням бази даних Реєстру та їх подальше надання є неможливим.
Таким чином, Центральна виборча комісія не володіє і не зобов’язана згідно з її компетенцією володіти запитуваною І. Поддубних інформацією.
З огляду на вказані вище обставини Центральна виборча комісія вбачає підстави для відмови в задоволенні запиту на інформацію І. Поддубних згідно з пунктом 1 частини першої статті 22 Закону України "Про доступ до публічної інформації" (2939-17) .
Разом з тим, на виконання пункту 4 частини четвертої статті 22 Закону України "Про доступ до публічної інформації" (2939-17) Комісія зазначає, що відмову в задоволенні запиту на інформацію може бути оскаржено запитувачем у порядку, передбаченому статтею 23 Закону України "Про доступ до публічної інформації" (2939-17) .
Водночас Центральна виборча комісія зазначає, що за змістом статті 21 Закону України "Про Державний реєстр виборців" (698-16) у порядку здійснення публічного контролю за діяльністю Реєстру кожен виборець може звернутися, зазначивши свої ідентифікаційні персональні дані та виборчу адресу, з письмовим запитом щодо надання інформації про кількість виборців у вказаному ним селі, селищі, місті, районі в місті до органу ведення Реєстру, повноваження якого поширюються на відповідну територію.
Згідно з вимогами указаної статті такий запит надсилається виборцем до відповідного органу ведення Реєстру із зазначенням своїх ідентифікаційних персональних даних (прізвища, власного імені, по батькові, дати і місця народження, унікального номера запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (якщо така інформація внесена до паспорта громадянина України) та виборчої адреси, яка визначається згідно зі статтею 8 Закону України "Про Державний реєстр виборців" (698-16) .
Враховуючи викладене, відповідно до пункту 1 частини першої, частин четвертої, п’ятої статті 22 Закону України "Про доступ до публічної інформації" (2939-17) , керуючись частиною другою статті 3, статтями 11, 12 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" (1932-15) , Центральна виборча комісія постановляє:
1. Відмовити І.Поддубних у задоволенні його запиту на інформацію.
2. Копію цієї постанови надіслати І.Поддубних на електронну адресу, вказану в його запиті на інформацію.
3. Цю постанову оприлюднити на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії.
Голова
Центральної виборчої комісії
М.ОХЕНДОВСЬКИЙ