РАДА НАЦІОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ
РІШЕННЯ
27.03.2018 № 19-рд

Про особливості розвитку макропруденційного регулювання в Україні

Рада Національного банку України ВИРІШИЛА:
1. Узяти до відома інформацію Департаменту фінансової стабільності Національного банку України щодо:
розвитку макропруденційного регулювання Національного банку України;
розробки та підготовки до реалізації Стратегії макропруденційної політики Національного банку України.
2. Узяти до відома інформацію члена Ради Національного банку України Козюка В.В. щодо аналізу діяльності Національного банку України у сфері макропруденційного регулювання та основних орієнтирів подальшої роботи в напрямі підготовки та реалізації Стратегії макропруденційної політики Національного банку України.
3. Схвалити доопрацьовані з урахуванням результатів обговорення рекомендації Правлінню Національного банку України, що додаються.
4. Рішення набирає чинності з дня його прийняття.
Голова Ради
Б.М. Данилишин
СХВАЛЕНО
Рішенням Ради
Національного банку України
27.03.2018 № 19-рд

РЕКОМЕНДАЦІЇ

Правлінню Національного банку України

1. Прискорити роботу щодо розробки та реалізації Стратегії макропруденційної політики Національного банку України з урахуванням структурних особливостей економіки України, її вразливості до коливань глобальної ліквідності, високого рівня доларизації, чутливості фінансової стабільності до значних коливань валютних курсів, залежності стану банківської системи від контрольованих операцій з офшорними юрисдикціями.
2. Розглянути можливість уточнення стратегічних та проміжних цілей макропруденційної політики з урахуванням структурних особливостей економіки України.
3. Під час підготовки Стратегії макропруденційної політики та під час її реалізації посилити інституційні основи координації монетарної, макропруденційної, мікропруденційної політики та політики регулювання руху капіталу, а також удосконалити методологічні основи реалізації кожної з такої політик для забезпечення фінансової стабільності.
4. Посилити комунікативну активність щодо практики макропруденційного регулювання центральних банків, процесу запровадження макропруденційного регулювання в діяльності Національного банку України, підготовки та імплементації Стратегії макропруденційної політики Національного банку України.
5. Активізувати роботу щодо аналізу ефективності макропруденційних інструментів, організації та здійснення досліджень трансмісійних каналів макропруденційної політики в Україні з метою вдосконалення відповідних інструментів та підвищення дієвості заходів Національного банку України у сфері фінансової стабільності.
( Текст взято з сайту НБУ України http://www.bank.gov.ua )