МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
Н А К А З
07.11.2006 N 653

Про впровадження Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 79 "Ветеринарна діяльність"

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 18 березня 2003 року N 356 (356-2003-п) "Про затвердження Програми створення та постійного оновлення національної нормативної бази з праці та професійної класифікації на 2004-2007 роки", яка передбачає розроблення галузевих випусків Довідника кваліфікаційних характеристик професій (посад) працівників і запровадження їх на підприємствах, організаціях та установах, доповнення Класифікатора професій ДК 003:2005 (vb375609-05, vc375609-05) переліком професій (посад) НАКАЗУЮ:
1. Впровадити з 1 березня 2007 року, затверджений Міністерством аграрної політики України та погоджений Міністерством праці та соціальної політики України і Державним департаментом ветеринарної медицини Мінагрополітики України Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників Випуск 79 "Ветеринарна діяльність", що додається.
2. Установити, що кваліфікаційні характеристики керівників, професіоналів, фахівців і робітників, передбачені Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників Випуск 79 "Ветеринарна діяльність" (далі - Довідник), є обов'язковими для застосування відповідно до Загальних положень Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників Випуску 1, які є загальними для всіх видів економічної діяльності, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 29 грудня 2004 року N 336 (v0336203-04) .
3. Вважати такими, що втратили чинність і не застосовуються на території України: "Единый тарифно-квалификационный справочник работ и профессий рабочих" Выпуск N 70, раздел: "Работы и профессии рабочих в животноводстве" (М.: НИИ труда Государственного комитета СССР по труду и социальным вопросам, 1984); Отраслевые квалификационные характеристики должностей руководителей и специалистов системы Госагропрома СССР - М.: Агропромиздат, 1987.
4. Подальше ведення Довідника покласти на Український науково-дослідний інститут продуктивності агропромислового комплексу (03035, м. Київ, Солом'янська пл., 2, тел. 244-08-08).
5. Контроль за впровадженням та відповідальність за випуск Довідника покласти на Управління організаційних структур і соціально-трудових відносин (Савицька О.П.).
6. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Міністра Вербицького П.І.
Міністр
Ю.Ф.Мельник
ЗАТВЕРДЖЕНО 
Наказ Міністерства аграрної політики України 
07.11.2006 № 653 
ПОГОДЖЕНО 
Міністерство праці та соціальної політики України 

ДОВІДНИК

КВАЛІФІКАЦІЙНИХ ХАРАКТЕРИСТИК ПРОФЕСІЙ ПРАЦІВНИКІВ

ВИПУСК 79

"Ветеринарна діяльність"
ВСТУП
Випуск 79 "Ветеринарна діяльність" Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників (ДКХП) розроблено відповідно до Методичних рекомендацій щодо розроблення ДКХП з урахуванням умов ринкової економіки, змін форм власності, організації виробництва та праці, впровадження досягнень науки.
У випуску враховано нові вимоги щодо розроблення кваліфікаційних характеристик і одночасно збережено наступність, традиції застосування і особливості побудови випуску 70 "Единого тарифно-квалификационного справочника работ и професий рабочих (ЕТКС)" Раздел: Работы и профессии рабочих в животноводстве - М., 1984" та "Отраслевых квалификационных характеристик должностей руководителей и специалистов системы Госагропрома СССР. - М.: Агропромиздат, 1987".
Кваліфікаційні характеристики професій робітників розроблено відповідно до шестирозрядної тарифної сітки. Розряди робіт встановлено за їх складністю без урахування небезпечних і шкідливих виробничих чинників, важких умов праці.
Усі працівники, крім завдань, обов'язків та знань, які передбачено відповідними кваліфікаційними характеристиками, повинні знати, виконувати та додержуватися правил і норм з охорони праці, виробничої санітарії та пожежної безпеки, виконувати правила внутрішнього трудового розпорядку, відповідні підготовчі та завершувальні роботи на початку і в кінці робочого дня (зміни).
Порядок застосування кваліфікаційних характеристик, присвоєння і підвищення розрядів, внесення змін і доповнень викладено в Загальних положеннях Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, які подано у випуску 1 ДКХП.
КВАЛІФІКАЦІЙНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ
КЕРІВНИКИ
1. ГОЛОВНИЙ ЛІКАР ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ
ЗАВДАННЯ ТА ОБОВ'ЯЗКИ. Керує ветеринарною службою підприємства згідно із Законом України "Про ветеринарну медицину" (2498-12) та чинними інструкціями й правилами. Проводить протиепізоотичні, профілактичні, лікувальні та ветеринарно-санітарні заходи, які спрямовані на підвищення продуктивності худоби та птиці, зниження захворюваності, загибелі тварин, безпечності продукції тваринного походження. Контролює додержання чинних законів України "Про ветеринарну медицину" (2498-12) , "Про безпечність та якість харчових продуктів"; ветеринарно-санітарний стан ферм, забійних пунктів, територій і виробничих приміщень підприємств, складів зберігання продуктів та сировини тваринного походження; санітарну якість кормів та додержання ветеринарно-санітарних норм під час будівництва тваринницьких приміщень і підприємств (цехів) із переробки продуктів та сировини тваринного походження. Бере участь у роботі комісій з відведення земельних ділянок під будівництво і приймання закінчених об'єктів. Організовує пропаганду ветеринарних знань і розповсюдження передового досвіду роботи. Визначає потребу підприємства у ветеринарних препаратах, медикаментах, біопрепаратах, дезінфікуючих засобах, реактивах, ветеринарному та лабораторному устаткуванні, інструментах та організовує подання заявок. Організовує ветеринарний огляд тварин, проведення ветеринарно-санітарної експертизи продуктів тваринництва. Готує висновки про придатність м'яса і м'ясних продуктів до реалізації або переробки. Контролює умови зберігання на складах м'яса, м'ясних продуктів і сировини тваринного походження, видає в установленому порядку ветеринарні свідоцтва на них. Бере участь у розробці перспективних та річних планів підприємств, заходів із впровадження прогресивної технології утримання худоби та птиці, зміцнення кормової бази, правильного використання кормів, пасовищ та водойм. Сприяє впровадженню наукової організації праці, госпрозрахунку, приватної ветеринарної практики, ефективному застосуванню чинних положень про оплату та стимулювання праці у тваринництві. Організовує облік ветеринарної роботи та подає встановлену звітність з ветеринарної медицини. Бере участь у проведенні атестації і раціоналізації робочих місць, організації підготовки та підвищення кваліфікації кадрів. Бере участь у роботі громадських органів самоврядування. Контролює додержання працівниками ветеринарної служби виробничої і трудової дисципліни, правил і норм з охорони праці, виробничої санітарії та пожежної безпеки.
ПОВИНЕН ЗНАТИ: закони України "Про ветеринарну медицину" (2498-12) , "Про безпечність та якість харчових продуктів", постанови уряду з питань агропромислового комплексу; інші законодавчі акти, ветеринарно-санітарні правила та інструкції; накази, розпорядження та інші керівні матеріали, що стосуються виробничої діяльності підприємства; технологію виробництва продукції тваринництва; положення, стандарти та інструкції з виробництва, контролю безпечності та якості виробленої продукції; ветеринарно-санітарну експертизу; епізоотологію; основи лабораторної діагностики; досягнення науки та передовий досвід роботи вітчизняних і зарубіжних підприємств у галузі ветеринарної медицини; основи ринкової економіки, організації виробництва, праці та управління; чинні положення про оплату праці та основи її нормування; основи законодавства про працю та земельного законодавства; правила експлуатації та можливості застосування сучасних ПЕОМ у ветеринарній медицині; правила і норми з охорони праці, виробничої санітарії та пожежної безпеки.
КВАЛІФІКАЦІЙНІ ВИМОГИ. Повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст). Післядипломна освіта в галузі управління. Стаж роботи на посаді лікаря ветеринарної медицини: для магістра - не менше 2 років, спеціаліста - не менше 3 років.
2. НАЧАЛЬНИК (ДИРЕКТОР, ЗАВІДУВАЧ ТА ІН.) ЛІКАРНІ (КЛІНІКИ) ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ
ЗАВДАННЯ ТА ОБОВ'ЯЗКИ. Організовує роботу лікарні (клініки) та інших структурних підрозділів, стежить за виконанням працівниками лікарні правил внутрішнього розпорядку, керує роботою фахівців (терапевта, хірурга), а також завідувача аптеки, діагностичного кабінету. В разі потреби оглядає хворих тварин в амбулаторії чи на місцях. Веде облік спеціальної роботи, виконаної лікарнею. Організовує облік майна та інших матеріальних цінностей, готує звітні матеріали. Забезпечує обслуговування тварин підприємств усіх форм власності та фізичних осіб. Забезпечує охорону території району від занесення з території інших держав, регіонів, областей, районів або з карантинної зони збудників інфекційних хвороб тварин, а також не допускає їх розповсюдження за межі території району або карантинної зони. Здійснює державний ветеринарно-санітарний контроль та нагляд за виробництвом доброякісної у ветеринарно-санітарному відношенні продукції тваринного походження. Перевіряє документацію, що пов'язана з якістю та безпечністю продукції тваринного і рослинного походження, здоров'ям тварин. Реалізує заходи щодо додержання ветеринарно-санітарних вимог, установлених законодавством. Вивчає епізоотичний та ветеринарно-санітарний стан тваринництва зони обслуговування. Проводить заходи щодо профілактики та діагностики інфекційних, інвазійних та незаразних хвороб тварин і їх лікування. Захищає населення від хвороб, спільних для тварин і людей. Сприяє підвищенню кваліфікації спеціалістів ветеринарної медицини, впроваджує в практику досягнення ветеринарної медицини. Контролює додержання працівниками санітарно-ветеринарних норм та правил і норм з охорони праці, виробничої санітарії та пожежної безпеки тощо.
ПОВИНЕН ЗНАТИ: закони України "Про ветеринарну медицину" (2498-12) , "Про безпечність та якість харчових продуктів", постанови і розпорядження уряду з питань розвитку тваринництва, ветеринарної медицини; ветеринарне законодавство, постанови, інструкції та інші керівні документи; досягнення науки і передовий досвід у галузі ветеринарної медицини; основи трудового законодавства; правила і норми з охорони праці, виробничої санітарії та пожежної безпеки.
КВАЛІФІКАЦІЙНІ ВИМОГИ. Повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст). Післядипломна освіта в галузі управління. Стаж роботи на посаді лікаря ветеринарної медицини не менше 3 років.
3. ЗАВІДУВАЧ ДІЛЬНИЦІ ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ
ЗАВДАННЯ ТА ОБОВ'ЯЗКИ. Організовує і вживає заходів щодо запобігання і ліквідації інфекційних, інвазійних, незаразних хвороб тварин, бере безпосередньо участь у заходах з їх ліквідації. Веде профілактичні огляди, диспансеризацію тварин з метою покращання збереження та відновлення поголів'я, лікує хворих. Вживає заходів до забезпечення виконання вимог Закону України "Про ветеринарну медицину" (2498-12) та ветеринарно-санітарних правил у тваринництві. Веде передзабійний огляд тварин та ветеринарно-санітарну експертизу м'яса. Перевіряє ветеринарно-санітарний стан об'єктів ветеринарного нагляду, організовує проведення дезінфекцій, дезінсекцій, дератизацій. Робить висновки про причини загибелі тварин. В разі потреби вносить пропозиції керівникам підприємств щодо покращання ветеринарного обслуговування. Надає допомогу спеціалістам ветеринарної медицини підприємств зони діяльності, погоджуючи і виконуючи разом з ними ветеринарні заходи. Вивчає та впроваджує в практику нові методи і засоби профілактики та лікування. Керує роботою працівників установи, відповідає за забезпечення необхідними ветеринарними препаратами, медикаментами, біопрепаратами, інструментами, іншими засобами, правильним їх зберіганням, раціональним використанням. Забезпечує облік роботи за завданнями начальника та спеціалістів лікарні державної ветеринарної медицини. Контролює додержання працівниками установи правил і норм з охорони праці, виробничої санітарії та пожежної безпеки.
ПОВИНЕН ЗНАТИ: закони України "Про ветеринарну медицину" (2498-12) , "Про безпечність та якість харчових продуктів", нормативні акти і розпорядження Міністерства аграрної політики України, Державного комітету ветеринарної медицини, інструкції, настанови, методичні вказівки, інші керівні документи з питань ветеринарної медицини; правила і норми з охорони праці, виробничої санітарії та пожежної безпеки.
КВАЛІФІКАЦІЙНІ ВИМОГИ. Повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст). Післядипломна освіта в галузі управління. Стаж роботи на посаді лікаря ветеринарної медицини не менше 2 років.
ПРОФЕСІОНАЛИ
1. ЛІКАР ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ
ЗАВДАННЯ ТА ОБОВ'ЯЗКИ. Розробляє та впроваджує систему ветеринарно-профілактичних заходів із запобігання захворюванням та падежу тварин, спрямованих на підвищення продуктивності тварин, безпечності та якості продукції тваринного походження. Лікує тварин та птицю. Стежить за виконанням зоогігієнічних і ветеринарних правил під час утримання, годівлі тварин та догляду за ними, організовує проведення дезінфекції, дезінсекції та дератизації на тваринницьких фермах, на територіях і в приміщеннях для переробки й зберігання продуктів та сировини тваринного походження. Здійснює передзабійний огляд тварин і ветеринарно-санітарну експертизу продуктів забою. Організовує клеймування м'ясних туш та шкур, патолого-анатомічний розтин трупів тварин і видає ветеринарні свідоцтва на відвантажуване м'ясо, м'ясопродукти та сировину тваринного походження. Повідомляє в установленому порядку про виявлення заразних хвороб серед забійних тварин. Готує висновки про придатність м'яса і м'ясних продуктів для реалізації або переробки, безпечності виробленої продукції та контролює умови зберігання на складах м'яса, м'ясних продуктів та сировини тваринного походження. З'ясовує причини випуску недоброякісної продукції, оформляє акти на недоброякісне м'ясо, м'ясні продукти, сировину та матеріали, які надійшли для переробки та лабораторних досліджень. Впроваджує в ветеринарну практику нові ветеринарні засоби, досягнення науки та передовий досвід у цій галузі. Контролює виконання підприємством законів України "Про ветеринарну медицину" (2498-12) , "Про безпечність та якість харчових продуктів", ветеринарно-санітарних правил та інструкцій, а також правил з охорони населення від спільних для людини і тварин хвороб. Забезпечує ведення обліку і підготовку установленої звітності з ветеринарної медицини. Контролює виконання ветеринарно-санітарних правил під час відтворення стада, вживає ветеринарних заходів щодо відтворення маточного поголів'я, ліквідації яловості та вирощування здорового молодняка. Бере участь в атестації і раціоналізації робочих місць. Проводить заняття з працівниками з питань ветеринарної медицини. Контролює додержання підлеглими йому працівниками ветеринарної служби санітарних норм та правил, правил і норм з охорони праці, виробничої санітарії та пожежної безпеки. Додержує правил і норм з охорони праці, виробничої санітарії та пожежної безпеки.
ПОВИНЕН ЗНАТИ: закони України "Про ветеринарну медицину" (2498-12) , "Про безпечність та якість харчових продуктів", постанови уряду з питань агропромислового комплексу; ветеринарні та санітарні правила; інструкції, накази, розпорядження та інші керівні документи з виробничої діяльності підприємства; технологію виробництва продукції тваринного походження; стандарти та технічні умови, що визначають вимоги до безпечності та якості продукції; зоогігієнічні та ветеринарні правила утримання тварин; епізоотологію, основи лабораторної діагностики, лікарські та дезінфікуючі засоби, правила їх застосування; порядок проведення дезінфекції, дезінсекції, дератизації; порядок проведення ветеринарно-санітарних експертиз; досягнення науки і передовий досвід у галузі ветеринарної медицини; основи економіки, організації виробництва, праці й управління; порядок оформлення ветеринарних документів; основи трудового законодавства; правила і норми з охорони праці, виробничої санітарії та пожежної безпеки.
КВАЛІФІКАЦІЙНІ ВИМОГИ.
Провідний лікар ветеринарної медицини: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст) та підвищення кваліфікації. Стаж роботи на посаді лікаря ветеринарної медицини I категорії не менше 2 років.
Лікар ветеринарної медицини I категорії: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст) та підвищення кваліфікації, для магістра - без вимог до стажу роботи, спеціаліста - стаж роботи на посаді лікаря ветеринарної медицини II категорії не менше 3 років.
Лікар ветеринарної медицини II категорії: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (спеціаліст) та підвищення кваліфікації. Стаж роботи на посаді лікаря ветеринарної медицини не менше 2 років.
Лікар ветеринарної медицини: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (спеціаліст). Без вимог до стажу роботи.
2. ЛІКАР ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ ДЛЯ ЛІКУВАННЯ СПОРТИВНИХ КОНЕЙ
ЗАВДАННЯ ТА ОБОВ'ЯЗКИ. Здійснює систему ветеринарно-профілактичних заходів, що спрямовані на запобігання захворюванням і падежу спортивних коней, та проводить лікування хворих коней. Стежить за додержанням вимог Закону України "Про ветеринарну медицину" (2498-12) , виконанням зоогігієнічних і ветеринарних правил та інструкцій. Контролює ветеринарно-санітарний стан приміщень і територій іподрому, правильність годівлі та догляду спортивних коней. Систематично проводить профілактичний огляд коней, надає їм ветеринарну допомогу та реалізує заходи із забезпечення здоров'я племінних коней, своєчасно ізолює хворих і підозрюваних на захворювання. Здійснює нагляд за тренінгом і випробуванням жвавісних та інших якісних показників племінних коней. Оформляє ветеринарні акти та свідоцтва з приймання, карантинування та ізоляції племінних коней. Контролює ведення обліку надходження, зберігання та витрат ветеринарних препаратів, медикаментів, дезінфікуючих засобів і ветеринарного майна. Забезпечує облік та встановлену звітність з ветеринарної медицини. Додержує правил і норм з охорони праці, виробничої санітарії та пожежної безпеки.
ПОВИНЕНЗНАТИ: Закон України "Про ветеринарну медицину" (2498-12) ; постанови уряду з питань агропромислового комплексу України; інструкції, настанови, інші керівні документи з питань ветеринарної медицини і нормативно-технічну документацію, досягнення науки та передовий досвід; ветеринарні і санітарні правила та основи тренінгу племінних коней, зоогігієнічні і ветеринарні правила їх утримання; лікувальні, дезінфікуючі засоби та правила їх застосування; порядок проведення профілактичного лікування; порядок проведення дезінфекцій, дезінсекцій і дератизацій; основи ринкової економіки; держстандарти на породи коней; порядок оформлення ветеринарних документів; основи трудового законодавства; правила і норми з охорони праці, виробничої санітарії та пожежної безпеки.
КВАЛІФІКАЦІЙНІ ВИМОГИ.
Провідний лікар ветеринарної медицини для лікування спортивних коней: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст) та підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією лікаря ветеринарної медицини для лікування спортивних коней I категорії не менше 2 років.
Лікар ветеринарної медицини для лікування спортивних коней I категорії: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст) та підвищення кваліфікації; для магістра - без вимог до стажу роботи, спеціаліста - стаж роботи за професією лікаря ветеринарної медицини для лікування спортивних коней II категорії не менше 3 років.
Лікар ветеринарної медицини для лікування спортивних коней II категорії: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (спеціаліст). Стаж роботи на посаді лікаря ветеринарної медицини для лікування спортивних коней не менше 2 років.
Лікар ветеринарної медицини для лікування спортивних коней: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (спеціаліст). Без вимог до стажу роботи.
3. ЛІКАР ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ М'ЯСОПЕРЕРОБНИХ ПІДПРИЄМСТВ
ЗАВДАННЯ ТА ОБОВ'ЯЗКИ. Виконує роботу з ветеринарно-санітарної експертизи м'яса та інших продуктів забою, оцінки безпечності та якості продукції тваринного походження згідно з показниками, зазначеними у чинних нормативних документах. Своєчасно й достовірно оформляє ветеринарні документи, засвідчує відповідність виготовленої продукції ветеринарно-санітарним нормам. Організовує і проводить на підприємстві ветеринарно-санітарні та протиепізоотичні заходи. Своєчасно виявляє брак і вживає заходів щодо запобігання псуванню продукції; оформляє супровідні ветеринарні документи на продукцію, що відвантажується. Проводить трихінелоскопію свинних туш відповідно до вимог Правил передзабійного ветеринарного огляду тварин і ветеринарно-санітарної експертизи м'яса та м'ясних продуктів. Вилучає з виробництва сировину, не придатну для харчування, з метою утилізації та оформляє для цього необхідну документацію. Виявляє і запобігає постачанню сировини, яка не відповідає вимогам стандартів, технічним умовам, аналізує причину браку, дефекти продукції. Розробляє заходи з підвищення безпечності продукції, робочі та санітарні інструкції. Стежить за дотриманням методик контролю щодо безпечності продукції тваринного походження на підприємстві. Вивчає звіти з маркетингу для з'ясування споживчих характеристик. Додержує правил і норм з охорони праці, виробничої санітарії та пожежної безпеки.
ПОВИНЕНЗНАТИ: Закон України "Про ветеринарну медицину" (2498-12) ; Правила передзабійного ветеринарного огляду тварин і ветеринарно-санітарної експертизи м'яса та м'ясних продуктів, Санітарні правила для підприємств м'ясної та птахопереробної промисловості, нормативну документацію із забою тварин; технологію м'ясопереробного виробництва; порядок і правила сертифікації продукції м'ясопереробного виробництва; порядок оформлення ветеринарних документів; основи трудового законодавства; правила й норми з охорони праці, виробничої санітарії та пожежної безпеки.
КВАЛІФІКАЦІЙНІ ВИМОГИ.
Провідний лікар ветеринарної медицини м'ясопереробних підприємств: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст) та підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією лікаря ветеринарної медицини м'ясопереробних підприємств I категорії не менше 2 років.
Лікар ветеринарної медицини м'ясопереробних підприємств I категорії: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст) та підвищення кваліфікації; для магістра - без вимог до стажу роботи, спеціаліста - стаж роботи за професією лікаря ветеринарної медицини м'ясопереробних підприємств II категорії не менше 2 років.
Лікар ветеринарної медицини м'ясопереробних підприємств II категорії: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (спеціаліст) та підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією лікаря ветеринарної медицини м'ясопереробних підприємств не менше 1 року.
Лікар ветеринарної медицини м'ясопереробних підприємств: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (спеціаліст). Без вимог до стажу роботи.
4. ОФІЦІЙНИЙ ЛІКАР ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ
ЗАВДАННЯ ТА ОБОВ'ЯЗКИ. Розробляє план заходів щодо профілактики занесення, поширення і ліквідації карантинних захворювань тварин та здійснює контроль за їх виконанням. Готує за результатами ветеринарно-санітарної експертизи висновки щодо подальшого використання сировини технічної та продовольчої, інших продуктів тваринного походження, у тому числі харчових, та придатності їх для реалізації або переробки з дотриманням встановлених технологічних вимог. Оформляє висновки й акти на забраковану продукцію, у тому числі на м'ясо, м'ясопродукти і технічну сировину. Проводить контроль виконання вимог законодавства з питань ветеринарної медицини суб'єктами господарювання. Здійснює державний ветеринарно-санітарний нагляд та контроль умов надходження, переробки й зберігання продукції, у тому числі й такої, що надійшла за імпортом. Здійснює ветеринарно-санітарний контроль дотримання суб'єктом господарювання ветеринарно-санітарних вимог, правил та заходів під час забою тварин, переробки, зберігання, транспортування і реалізації продукції тваринного походження. Провадить добір та розстановку працівників служби ветеринарної медицини суб'єкта господарювання, контролює їх роботу, організовує професійне навчання і підвищення кваліфікації, визначає посадові права й обов'язки та подає їх на погодження відповідному головному державному інспектору ветеринарної медицини району, міста, міст Києва чи Севастополя, області, Автономної Республіки Крим. Контролює додержання працівниками ветеринарної служби правил і норм з охорони праці, виробничої санітарії та пожежної безпеки.
ПОВИНЕН ЗНАТИ: закони України "Про ветеринарну медицину" (2498-12) , "Про безпечність та якість харчових продуктів", "Про відповідальність підприємств, установ та організацій за порушення законодавства про ветеринарну медицину", ветеринарні та санітарні правила й інструкції; накази, розпорядження та інші керівні матеріали, що стосуються виробничої діяльності підприємства; технологію виробництва продукції тваринництва; стандарти, технічні умови та інструкції з виробництва, що визначають вимоги до безпечності та якості продукції; порядок проведення ветеринарно-санітарної експертизи; епізоотологію; основи лабораторної діагностики; основи економіки, організації виробництва, праці й управління; порядок оформлення ветеринарних документів; основи трудового законодавства; правила й норми з охорони праці, виробничої санітарії та пожежної безпеки.
КВАЛІФІКАЦІЙНІ ВИМОГИ.
Провідний офіційний лікар ветеринарної медицини: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст) та підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією офіційного лікаря ветеринарної медицини I категорії не менше З років.
Офіційний лікар ветеринарної медицини I категорії: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст) та підвищення кваліфікації; для магістра - без вимог до стажу роботи, спеціаліста - стаж роботи за професією офіційного лікаря ветеринарної медицини II категорії не менше 3 років.
Офіційний лікар ветеринарної медицини II категорії: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (спеціаліст) та підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією офіційного лікаря ветеринарної медицини не менше 3 років.
Офіційний лікар ветеринарної медицини: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (спеціаліст). За умови проходження відповідної підготовки та атестації - без вимог до стажу роботи.
5. НАУКОВИЙ СПІВРОБІТНИК (ВЕТЕРИНАРНА МЕДИЦИНА) [1]
____________
[1] - Чинна тимчасово до виходу типової кваліфікаційної характеристики для наукових працівників.
ЗАВДАННЯ ТА ОБОВ'ЯЗКИ. Вивчає літературні джерела з проблем діагностики, лікування та профілактики інфекційних, інвазійних і незаразних хвороб тварин. Пропонує заходи щодо здійснення профілактики та ліквідації заразних хвороб, дератизації, дезінфекції тощо. Вивчає та впроваджує у виробництво новітні методики наукових досліджень у ветеринарній медицині. Разом з науковцями Міністерства охорони здоров'я бере участь у захисті населення від антропозоонозів та здійснює взаємний обмін інформацією про зазначені хвороби. Володіє сучасними методиками лабораторних та клінічних досліджень у галузі ветеринарної медицини. Проводить наукові дослідження з оцінки ветеринарно-санітарного стану м'ясо- і молокопереробних підприємств, боєнь, цехів, тваринницьких ферм, ярмарків, ринків, складських приміщень для зберігання сировини і продуктів тваринного походження, кормів і засобів їх транспортування. Вивчає вплив ветеринарних препаратів і кормових добавок на організм тварин і людей, а також на навколишнє середовище. Аналізує причини захворювання на заразні та незаразні хвороби і загибелі тварин та птиці, розробляє науково-методичні рекомендації з їх профілактики. Проводить лабораторні дослідження на вміст у продукції тваринництва і рослинництва важких металів, пестицидів, гербіцидів і дезінфікуючих речовин. Вивчає та впроваджує у виробництво нові фармакологічні препарати. Вивчає та застосовує новітні методики з хірургії і анестезіології. Вивчає вплив фітопрепаратів, що підвищують імунну стійкість організму тварин, які знаходяться в зонах радіоактивного забруднення. Володіє сучасними методами наукових досліджень, що застосовуються у ветеринарній медицині. Проводить наукове обґрунтування оцінки ризику при небезпечних хворобах тварин, безпечності продукції тваринного походження та кормів. Додержує правил і норм з охорони праці, виробничої санітарії та пожежної безпеки.
ПОВИНЕН ЗНАТИ: закони України "Про ветеринарну медицину" (2498-12) , "Про безпечність та якість харчових продуктів", постанови уряду з питань агропромислового комплексу; накази, розпорядження, інструкції, інші керівні матеріали з ветеринарної медицини; методику і методологію планування і проведення профілактичних, діагностичних, лікувальних заходів щодо ліквідації інфекційних, інвазійних і незаразних хвороб тварин, проведення моніторингу щодо заразних хвороб та навколишнього середовища, паспортизацію тварин; організацію й економіку ветеринарної справи, менеджмент і маркетинг у ветеринарній медицині для організації й управління діяльністю галузі щодо забезпечення захисту населення від заразних хвороб, спільних для людей і тварин; моделювання і методи збереження та підвищення продуктивності сільськогосподарських тварин; правила і норми патентного пошуку й оформлення документації на винаходи; теоретичні принципи методик наукових досліджень у галузі ветеринарної медицини; методи проведення лабораторних досліджень продукції тваринництва і рослинництва щодо вмісту важких металів, пестицидів, гербіцидів і дезінфікуючих речовин; новітні методики з проведення хірургічних операцій; нові фармакологічні препарати та їх вплив на організм тварин і на біохімічний склад продукції тваринництва; фітопрепарати, їх склад та вплив на підвищення імунної стійкості організму тварин у зоні радіоактивного забруднення; допустимі норми радіонуклідів у продукції тваринництва та їх вплив на організм людини; аналіз, оцінку, у тому числі кількісну, ризику щодо небезпечних хвороб тварин, безпечності продукції тваринного походження та кормів, наукове обґрунтування ризику, систему НАССР (система контролю критичних точок); правила та способи надання ветеринарної допомоги тваринам, хворим на інфекційні та інвазійні хвороби, під час клінічного огляду; організацію, нормування, оплату та мотивацію праці на підприємствах ветеринарної медицини; правила і норми з охорони праці, виробничої санітарії та пожежної безпеки.
КВАЛІФІКАЦІЙНІ ВИМОГИ. Повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст) та підвищення кваліфікації. Стаж роботи за відповідною спеціальністю не менше 5 років, наявність авторських свідоцтв на винаходи або наукові праці. За наявності наукового ступеня кандидата наук без вимог до стажу роботи.
ФАХІВЦІ
1. ЛАБОРАНТ (ВЕТЕРИНАРНА МЕДИЦИНА)
ЗАВДАННЯ ТА ОБОВ'ЯЗКИ. Відбирає зразки продукції тваринного, рослинного та біотехнологічного походження, необхідні для проведення відповідних досліджень. Приймає, реєструє та готує матеріал для дослідження, проводить його первинну обробку. Виконує технічну роботу з розтину трупів. Робить первинні посіви матеріалу та культур на живильні середовища, пересіви культур, готує препарати для мікроскопічних та інших досліджень. Вивчає та впроваджує сучасні методи лабораторних досліджень. Готує робоче місце, прилади, устаткування, інструменти, лабораторний посуд до проведення досліджень. Стежить за режимом роботи приладів та устаткування, стерилізує інструменти, посуд. Готує розчини хімреактивів і фарб, живильні середовища. Працює з вагами різної конструкції. Центрифугує, фільтрує та визначає pH розчинів. Асистує під час взяття крові, зараження лабораторних тварин, проведення досліджень. Проводить лабораторно-клінічні та інші дослідження з метою діагностики хвороб тварин, оцінки якості та безпечності продукції тваринного походження, кормів і води. Під контролем лікаря ветеринарної медицини здійснює поточну і вимушену дезінфекцію робочих місць, приміщень, інструменту, посуду, знешкоджує відпрацьований матеріал. Веде облік матеріальних цінностей, біопрепаратів, хімреактивів, дезінфікуючих засобів та інших матеріалів. Стежить за правильним їх зберіганням та використанням. Надає технічну допомогу під час обробки звітів та інших документів. Додержує правил і норм з охорони праці, виробничої санітарії та пожежної безпеки.
ПОВИНЕНЗНАТИ: Закон України "Про ветеринарну медицину" (2498-12) , ветеринарні й санітарні правила та інструкції; основи технології виробництва продукції тваринництва; лікарські і дезінфікуючі засоби, правила їх застосування; порядок підготовки розчинів хімреактивів, живильних середовищ; ваги різних конструкцій; правила і методи відбору зразків продукції тваринного, рослинного та біотехнологічного походження для проведення лабораторних досліджень; методи проведення лабораторно-клінічних та інших досліджень з метою діагностики хвороб тварин, оцінки якості та безпечності продукції тваринного походження, кормів і води; сучасні методи лабораторних досліджень; порядок проведення вимушеної дезінфекції робочих місць, приміщень, кліток, а також знешкодження й утилізації матеріалу, посуду; правила і норми з охорони праці, виробничої санітарії та пожежної безпеки.
КВАЛІФІКАЦІЙНІ ВИМОГИ.
Лаборант (ветеринарна медицина) I категорії: неповна вища освіта відповідного напряму підготовки (молодший спеціаліст) та підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією лаборанта (ветеринарна медицина) II категорії не менше 1 року.
Лаборант (ветеринарна медицина) II категорії: неповна вища освіта відповідного напряму підготовки (молодший спеціаліст) та підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією лаборанта (ветеринарна медицина) не менше 2 років.
Лаборант (ветеринарна медицина): неповна вища освіта відповідного напряму підготовки (молодший спеціаліст). Без вимог до стажу роботи.
2. ТЕХНІК ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ
ЗАВДАННЯ ТА ОБОВ'ЯЗКИ. Згідно з планами самостійно, а в разі, передбаченому інструкціями, під керівництвом лікаря ветеринарної медицини виконує профілактичні, ветеринарно-санітарні заходи щодо запобігання хворобам і загибелі тварин. Стежить за дотриманням власниками тварин вимог Закону України "Про ветеринарну медицину" (2498-12) , ветеринарно-санітарних правил та інструкцій. Здійснює контроль за санітарним станом кормів, пасовищ, місць водопою тварин, приміщень, устаткування та інвентарю. У разі потреби проводить санітарну обробку місць утримання тварин. Під керівництвом та контролем лікаря ветеринарної медицини лікує хворих тварин та птицю, клеймує туші, проводить розтин трупів. Веде облік руху ветеринарних препаратів, медикаментів, біопрепаратів, дезінфікуючих засобів та іншого ветеринарного майна, забезпечує їх збереження, раціональне використання. Систематично веде облік своєї роботи, подає звітність у встановленому порядку. Додержує правил і норм з охорони праці, виробничої санітарії та пожежної безпеки.
ПОВИНЕНЗНАТИ: Закон України "Про ветеринарну медицину" (2498-12) ; накази, інструкції, настанови та інші керівні документи з питань ветеринарної медицини; основи технології виробництва продуктів тваринництва; правила та способи збереження, раціонального використання ветеринарних препаратів, медикаментів, біопрепаратів, дезінфікуючих засобів, ветеринарного майна; будову та правила експлуатації устаткування, інструментів, приладів, що застосовуються у ветеринарній медицині; основи трудового законодавства; правила і норми з охорони праці, виробничої санітарії та пожежної безпеки.
КВАЛІФІКАЦІЙНІ ВИМОГИ.
Технік ветеринарної медицини I категорії: неповна вища освіта відповідного напряму підготовки (молодший спеціаліст) та підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією техніка ветеринарної медицини II категорії не менше 1 року.
Технік ветеринарної медицини II категорії: неповна вища освіта відповідного напряму підготовки (молодший спеціаліст) та підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією техніка ветеринарної медицини не менше 2 років.
Технік ветеринарної медицини: неповна вища освіта відповідного напряму підготовки (молодший спеціаліст). Без вимог до стажу роботи.
3. ФЕЛЬДШЕР ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ
ЗАВДАННЯ ТА ОБОВ'ЯЗКИ. Вживає профілактичних, ветеринарно-санітарних заходів щодо запобігання захворюванням та загибелі тварин. Стежить за додержанням на підприємстві вимог Закону України "Про ветеринарну медицину" (2498-12) і ветеринарно-санітарних правил та інструкцій. Контролює санітарний стан кормів, пасовищ, місць водопою тварин, приміщень, устаткування та інструменту, забезпечує проведення санітарної обробки тваринницьких приміщень. Під керівництвом лікаря ветеринарної медицини проводить клеймування туш та шкур, патолого-анатомічний розтин трупів тварин. Оформляє ветеринарні акти й інші документи з приймання, карантинування, ізоляції тварин та передавання їх на забій. Веде облік надходження і витрачання ветеринарних препаратів, медикаментів, дезінфікуючих засобів та ветеринарного майна, забезпечує їх зберігання. За вказівкою лікаря ветеринарної медицини веде облік і підготовляє встановлену звітність з ветеринарної медицини. Контролює правильність біотермічного знешкодження гною, а також миття та дезінфекції автомобілів і тари після перевезення худоби та птиці. Додержує правил і норм з охорони праці, виробничої санітарії та пожежної безпеки.
ПОВИНЕНЗНАТИ: Закон України "Про ветеринарну медицину" (2498-12) ; постанови уряду з питань агропромислового комплексу; накази, інструкції та інші керівні документи з ветеринарної медицини; ветеринарні й санітарні правила та інструкції; основи технології виробництва продукції тваринництва і м'ясних продуктів; зоогігієнічні і ветеринарні правила утримання тварин; лікарські і дезінфікуючі засоби, правила їх застосування; порядок проведення дезінфекцій, дезінсекцій і дератизацій; основи економіки, організації праці, оформлення ветеринарних документів; правила і норми з охорони праці, виробничої санітарії та пожежної безпеки.
КВАЛІФІКАЦІЙНІ ВИМОГИ.
Фельдшер ветеринарної медицини I категорії: неповна вища освіта відповідного напряму підготовки (молодший спеціаліст) та підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією фельдшера ветеринарної медицини II категорії не менше 1 року.
Фельдшер ветеринарної медицини II категорії: неповна вища освіта відповідного напряму підготовки (молодший спеціаліст) та підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією фельдшера ветеринарної медицини не менше 2 років.
Фельдшер ветеринарної медицини: неповна вища освіта відповідного напряму підготовки (молодший спеціаліст). Без вимог до стажу роботи.
4. ФЕЛЬДШЕР ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ З КІННОГО СПОРТУ
ЗАВДАННЯ ТА ОБОВ'ЯЗКИ. Забезпечує проведення ветеринарно-санітарних та лікувальних заходів, що запобігають захворюванням і падежу племінних коней, а також лікування хворих у закріплених за ним тренувальних відділеннях. Стежить за дотриманням вимог Закону України "Про ветеринарну медицину" (2498-12) і ветеринарно-санітарних правил й інструкцій. Здійснює систематичний контроль за ветеринарно-санітарним станом приміщень і територій іподрому, веде облік виконання на них ветеринарно-санітарних заходів. Забезпечує проведення санітарної обробки тренувальних відділень та інших приміщень. Систематично проводить профілактичний огляд коней і надає їм ветеринарну допомогу. Своєчасно ізолює хворих і підозрілих на захворювання коней та негайно повідомляє про це лікаря ветеринарної медицини. Під керівництвом лікаря ветеринарної медицини вживає заходів щодо забезпечення здоров'я племінних коней. Здійснює нагляд за тренінгом і випробуванням, виконанням жвавісних та інших якісних показників племінних коней. Стежить за дотриманням правил заготівлі, зберігання і підготовки кормів, санітарним станом водопою, правильним використанням пасовищ. Оформляє ветеринарні акти з приймання, карантинування та ізоляції племінних коней. Веде облік надходження і витрат ветеринарних препаратів, медикаментів, дезінфікуючих засобів, ветеринарного майна, забезпечує їх збереження. За вказівкою лікаря ветеринарної медицини веде облік і готує встановлену звітність з ветеринарної медицини. Додержує правил і норм з охорони праці, виробничої санітарії та пожежної безпеки.
ПОВИНЕНЗНАТИ: Закон України "Про ветеринарну медицину" (2498-12) , постанови уряду з питань агропромислового комплексу; накази, інструкції та інші керівні документи з ветеринарної медицини і санітарні правила та інструкції; основи тренінгу племінних коней, зоогігієнічні і ветеринарні правила їх утримання; лікувальні і дезінфікуючі засоби, правила їх застосування; порядок проведення дезінфекцій, дезінсекцій і дератизацій; основи ринкової економіки; порядок оформлення ветеринарних документів; правила і норми з охорони праці, виробничої санітарії та пожежної безпеки.
КВАЛІФІКАЦІЙНІ ВИМОГИ.
Фельдшер ветеринарної медицини з кінного спорту I категорії: неповна вища освіта відповідного напряму підготовки (молодший спеціаліст) та підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією фельдшера ветеринарної медицини з кінного спорту II категорії не менше 1 року.
Фельдшер ветеринарної медицини з кінного спорту II категорії: неповна вища освіта відповідного напряму підготовки (молодший спеціаліст) та підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією фельдшера ветеринарної медицини з кінного спорту не менше 2 років.
Фельдшер ветеринарної медицини з кінного спорту: неповна вища освіта відповідного напряму підготовки (молодший спеціаліст). Без вимог до стажу роботи.
РОБІТНИКИ
1. ОПЕРАТОР З ВЕТЕРИНАРНОГО ОБРОБЛЕННЯ ТВАРИН
5-й розряд
ЗАВДАННЯ ТА ОБОВ'ЯЗКИ. Під керівництвом та контролем лікаря ветеринарної медицини проводить масові лікувально-профілактичні обробки, термометрію, щеплення, вводить діагностичні препарати під час масових досліджень тварин і птиці. Виконує ветеринарно-профілактичні заходи із запобігання захворюванням і загибелі тварин та птиці. Доглядає за хворими тваринами в ізоляторі. Допомагає фахівцям ветеринарної медицини в лікуванні тварин. Надає першу допомогу тваринам у разі травматичних ушкоджень і отруєнь. Оброблює рани. Допомагає фахівцям ветеринарної медицини під час родів і взяття матеріалу для дослідження. Додержує правил і норм з охорони праці, виробничої санітарії та пожежної безпеки.
ПОВИНЕН ЗНАТИ: основи анатомії і фізіології тварин; принципи технології виробництва продуктів тваринництва на промислових комплексах; основні відомості про найпоширеніші хвороби тварин і птиці та методи їх діагностики; заходи профілактики і лікування хворих тварин; найчастіше застосовувані лікарські засоби, їх дію і способи введення в організм тварин; правила зберігання і порядок використання ветеринарних препаратів, медикаментів, біопрепаратів, дезінфікуючих засобів, інструментів і дезінфекційної техніки; порядок організації і проведення масових щеплень та інших ветеринарних обробок тварин; інструменти, прилади й апарати для проведення щеплень, в тому числі для аерозольної вакцинації; основи ветеринарно-санітарних правил і ветеринарного законодавства; правила і норми з охорони праці виробничої санітарії та пожежної безпеки.
КВАЛІФІКАЦІЙНІ ВИМОГИ. Професійно-технічна освіта. Перепідготовка. Стаж роботи за технологічно суміжною професією санітара (ветеринарна медицина) 4 розряду не менше 1 року.
2. ПРЕПАРАТОР (ВЕТЕРИНАРНА МЕДИЦИНА)
3-й розряд
ЗАВДАННЯ ТА ОБОВ'ЯЗКИ. Виготовляє зрізи з нормальних і патологічних органів і тканин тварин, мазки та лабораторні препарати. Готує живильні середовища. Доглядає за лабораторними тваринами. Додержує правил і норм з охорони праці, виробничої санітарії та пожежної безпеки.
ПОВИНЕН ЗНАТИ: основи анатомії і фізіології тварин; способи приготування живильних середовищ, мазків і лабораторних препаратів; коротку характеристику консервантів і хімічних реактивів, що застосовуються у лабораторній практиці; санітарні норми та правила; правила і норми з охорони праці, виробничої санітарії та пожежної безпеки.
КВАЛІФІКАЦІЙНІ ВИМОГИ. Базова загальна середня освіта, професійна підготовка на виробництві. Без вимог до стажу роботи.
3. САНІТАР (ВЕТЕРИНАРНА МЕДИЦИНА)
3-й розряд
ЗАВДАННЯ ТА ОБОВ'ЯЗКИ. Доглядає за хворими та піддослідними тваринами. Під контролем лікаря ветеринарної медицини розчищає копита, видаляє та підрізує роги, обрізує та припікає дзьоби у курчат у промисловому птахівництві. Обробляє шкірний покрив тварин проти паразитів. Проводить дератизацію. Стежить за станом здоров'я худоби на скотобазі. Підтримує санітарний порядок у ветеринарній лікарні, лабораторії, дільниці, пункті. Вживає заходів щодо карантину й ізоляції хворих та підозрюваних на захворювання тварин за вказівкою лікаря ветеринарної медицини. Доглядає за лабораторними тваринами. Додержує правил і норм з охорони праці, виробничої санітарії та пожежної безпеки.
ПОВИНЕН ЗНАТИ: правила стерилізації хірургічних інструментів та матеріалів; способи надання лікувальної допомоги тваринам; способи введення лікарських речовин; правила та норми з охорони праці, виробничої санітарії і пожежної безпеки.
КВАЛІФІКАЦІЙНІ ВИМОГИ. Повна загальна середня освіта та професійно-технічна освіта або повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві. Без вимог до стажу роботи.
4-й розряд
ЗАВДАННЯ ТА ОБОВ'ЯЗКИ. Допомагає фахівцям ветеринарної медицини під час проведення регулярних масових щеплень, обробки тварин за допомогою апаратів та механізмів, а також патолого-анатомічних розтинів та утилізації трупів тварин. Під керівництвом та контролем лікаря ветеринарної медицини проводить дезінфекцію та дезінсекцію, готує дезінфікуючі розчини. Асистує під час взяття проб крові у тварин. Додержує правил і норм з охорони праці, виробничої санітарії та пожежної безпеки.
ПОВИНЕН ЗНАТИ: анатомію та фізіологію тварин; способи виявлення захворювань тварин; основи загальної профілактики, причини хвороб та їх класифікацію; методи проведення вакцинації; основи організації профілактичних заходів; будову дезінфекційних установок, обприскувачів та інших приладів для механізованої обробки приміщень та тварин; правила і норми з охорони праці, виробничої санітарії та пожежної безпеки.
КВАЛІФІКАЦІЙНІ ВИМОГИ. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації та стаж роботи за професією санітара (ветеринарна медицина) 3 розряду не менше 1 року.
Перелік назв професій, передбачених цим випуском, із зазначенням їх назв за випуском 70 ЕТКС видання 1984 р.
N п/п
Назви професій за цим випуском
Діапазон розрядів
Назви професій за випуском 70 ЕТКС 1984 р.
Діапазон розрядів
Оператор з ветеринарного оброблення тварин
5
Оператор по ветеринарной обработке животных
5
Препаратор (ветеринарна медицина)
3
Препаратор ветеринарный
3
Санітар (ветеринарна медицина)
3, 4
Санитар ветеринарный
3, 4
Перелік назв професій, передбачених випуском 70 ЕТКС видання 1984 р., із зазначенням їх назв за цим випуском
N п/п
Назви професій за випуском 70 ЕТКС 1984 р.
Діапазон розрядів
Назви професій за цим випуском
Діапазон розрядів
1
Оператор по ветеринарной обработке животных
5
Оператор з ветеринарного оброблення тварин
5
2
Препаратор ветеринарный
3
Препаратор (ветеринарна медицина)
3
3
Санитар ветеринарный
3, 4
Санітар (ветеринарна медицина)
3, 4
Абетковий покажчик назв професій
N п.п.
Назви професій, вміщені в даному випуску
Діапазон розрядів
Керівники
1
Головний лікар ветеринарної медицини
2
Начальник (директор, завідувач та ін.) лікарні (клініки)
ветеринарної медицини
3
Завідувач дільниці ветеринарної медицини
Професіонали
1
Лікар ветеринарної медицини
2
Лікар ветеринарної медицини для лікування спортивних коней
3
Лікар ветеринарної медицини м'ясопереробних підприємств
4
Офіційний лікар ветеринарної медицини
5
Науковий співробітник (ветеринарна медицина)
Фахівці
1
Лаборант (ветеринарна медицина)
2
Технік ветеринарної медицини
3
Фельдшер ветеринарної медицини
4
Фельдшер ветеринарної медицини з кінного спорту
Робітники
1
Оператор з ветеринарного оброблення тварин
5
2
Препаратор (ветеринарна медицина)
3
3
Санітар (ветеринарна медицина)
3, 4