ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ
13.11.2018 N 4811/6/99-99-15-03-02-15/ІПК
Державна фіскальна служба України розглянула звернення щодо порядку віднесення операцій з постачання телекомунікаційних послуг та послуг мобільного зв'язку до операцій, що мають безперервний характер з метою складання зведеної податкової накладної, і формування податкового кредиту за такою податковою накладною та, керуючись статтею 52 розділу II Податкового кодексу (2755-17) України (далі - ПКУ (2755-17) ), повідомляє.
Як зазначено у зверненні, товариство є споживачем телекомунікаційних послуг та послуг мобільного зв'язку, за умовами договорів з постачальниками таких послуг передбачені обов'язкові авансові платежі.
Частиною 1 статті 265 Господарського кодексуУкраїни (далі - ГКУ (436-15) ) передбачено, що за договором поставки одна сторона - постачальник зобов'язується передати (поставити) у зумовлені строки (строк) другій стороні - покупцеві товар (товари), а покупець зобов'язується прийняти вказаний товар (товари) і сплатити за нього певну грошову суму.
Строки поставки встановлюються сторонами в договорі з урахуванням необхідності ритмічного та безперебійного постачання товарів споживачам, якщо інше не передбачено законодавством (частина 2 статті 267 ГКУ).
Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, регулюються нормами ПКУ (2755-17) (пункт 1.1 статті 1 розділу І ПКУ (2755-17) ).
Згідно з нормами чинного законодавства платники податку зобов'язані самостійно декларувати свої податкові зобов'язання та визначати сутність і відповідність здійснюваних ними операцій тим, які перераховані ПКУ (2755-17) .
При цьому пунктом 44.1 статті 44 розділу II ПКУ (2755-17) визначено, що для цілей оподаткування платники податків зобов'язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов'язаних з визначенням об'єктів оподаткування та/або податкових зобов'язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.
Правові основи оподаткування ПДВ встановлено розділом V та підрозділом 2 розділу XX ПКУ (2755-17) .
Відповідно до пункту 201.4 статті 201 розділу V ПКУ (2755-17) платники податку в разі здійснення постачання товарів/послуг, постачання яких має безперервний або ритмічний характер:
покупцям - платникам податку - можуть складати не пізніше останнього дня місяця, в якому здійснено такі постачання, зведені податкові накладні на кожного платника податку, з яким постачання мають такий характер, з урахуванням усього обсягу постачання товарів/послуг відповідному платнику протягом періоду, за який складається така податкова накладна, протягом такого місяця;
покупцям - особам, не зареєстрованим платниками податку, - можуть складати не пізніше останнього дня місяця, в якому здійснено такі постачання, зведену податкову накладну з урахуванням всього обсягу постачання товарів/послуг таким покупцям, з якими постачання мають такий характер протягом періоду, за який складається така податкова накладна, протягом такого місяця.
У разі якщо станом на дату складення зазначених податкових накладних сума коштів, що надійшла на поточний рахунок продавця як оплата (передоплата) за товари/послуги, перевищує вартість поставлених товарів/послуг протягом місяця, таке перевищення вважається попередньою оплатою (авансом), на суму якої складається податкова накладна у загальному порядку не пізніше останнього дня такого місяця.
Для цілей пункту 201.4 статті 201 розділу V ПКУ (2755-17) ритмічним характером постачання вважається постачання товарів/послуг одному покупцю два та більше разів на місяць.
Таким чином, з метою застосування норм пункту 201.4 статті 201 розділу V ПКУ (2755-17) платник податку самостійно визначає товари/послуги, постачання яких має безперервний або ритмічний характер, виходячи з умов договору.
Зокрема, постачання телекомунікаційних послуг та послуг мобільного зв'язку з метою застосування норм пункту 201.4 статті 201 розділу V ПКУ (2755-17) може розглядатися як операції з постачання, які мають безперервний або ритмічний характер.
Періодичність складання зведених податкових накладних протягом звітного (податкового) періоду на одного контрагента - покупця може бути передбачена у цивільно-правовому договорі з таким покупцем.
Отже, за операціями з постачання телекомунікаційних послуг та послуг мобільного зв'язку згідно з укладеними договорами платник податку протягом звітного (податкового) періоду має право на складання на кожного споживача зведеної податкової накладної, яка складається не пізніше останнього дня такого періоду, виходячи із умов, передбачених у цивільно-правовому договорі.
При цьому, якщо станом на дату складення зазначеної зведеної податкової накладної сума коштів, що надійшла на поточний рахунок продавця як оплата (передоплата) за товари/послуги, перевищує вартість поставлених товарів/послуг протягом місяця, на суму такого перевищення повинна бути складена окрема податкова накладна у загальному порядку не пізніше останнього дня такого місяця.
Пунктом 198.3 статті 198 розділу V ПКУ (2755-17) передбачено, що податковий кредит звітного періоду визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів/послуг та складається із сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою пунктом 193.1 статті 193 розділу V ПКУ (2755-17) , протягом такого звітного періоду.
Згідно з пунктом 198.6 статті 198 розділу V ПКУ (2755-17) не відносяться до податкового кредиту суми податку, сплаченого (нарахованого) у зв'язку з придбанням товарів/послуг, не підтверджені зареєстрованими в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі - ЄРПН) податковими накладними / розрахунками коригування до таких податкових накладних чи не підтверджені митними деклараціями, іншими документами, передбаченими пунктом 201.11 статті 201 розділу V ПКУ (2755-17) .
У разі якщо платник податку не включив у відповідному звітному періоді до податкового кредиту суму податку на додану вартість на підставі отриманих податкових накладних / розрахунків коригування до таких податкових накладних, зареєстрованих ЄРПН, таке право зберігається за ним протягом 1095 календарних днів з дати складення податкової накладної / розрахунку коригування.
Таким чином, у разі складання в останній день місяця, в якому були здійснені операції з постачання товарів/послуг, які мають безперервний або ріитмічний характер, зведеної податкової накладної та своєчасної її реєстрації в ЄРПН, ПДВ, зазначений у такій зведеній податковій накладній, може бути включений покупцем таких товарів/послуг до складу податкового кредиту того податкового (звітного) періоду, у якому вона складена (та, відповідно, у якому здійснено такі операції з постачання), або будь-якого наступного звітного періоду протягом 1095 календарних днів з дати складання такої податкової накладної.
Відповідно до пункту 52.2 статті 52 розділу II ПКУ (2755-17) податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.