МІНІСТЕРСТВО ЕКОЛОГІЇ ТА ПРИРОДНИХ РЕСУРСІВ УКРАЇНИ
НАКАЗ
03.03.2017 № 110

Про затвердження Положення про Громадську раду при Мінприроди

( Із змінами, внесеними згідно з наказом Міністерства екології та природних ресурсів України № 291 від 08.08.2018 (v0291737-18) )
Відповідно до пункту 2 Типового положення про громадську раду при міністерстві, іншому, центральному органі виконавчої влади, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласній, Київській та Севастопольській міській, районній, районній у м. Києві та Севастополі державній адміністрації, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03.11.2010 № 996 "Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики" (996-2010-п) , НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Положення про Громадську раду при Міністерстві екології та природних ресурсів України (далі - Положення), що додається.
2. Департаменту управління майном та взаємодії з громадськістю забезпечити оприлюднення Положення на офіційному веб-сайті Мінприроди протягом трьох робочих днів з дня його затвердження.
3. Контроль за виконанням цього наказу покласти на Державного секретаря Дмитренка Г.В.
Міністр
Остап СЕМЕРАК
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства екології та
природних ресурсів України
03.03.2017 року № 110
(із змінами, внесеними наказом
Мінприроди України
від 08.08.2018 № 291)

ПОЛОЖЕННЯ

про Громадську раду при Міністерстві екології та природних ресурсів України

Розділ І. Загальні положення

1.1. Громадська рада при Міністерстві екології та природних ресурсів України (далі - Громадська рада) є тимчасовим консультативно-дорадчим органом, утвореним для сприяння участі громадськості, налагодження ефективної взаємодії з громадськістю, урахування громадської думки під час формування та/або реалізації державної політики у сферах, віднесених, до компетенції Міністерства екології та природних ресурсів України (далі -Мінприроди).
1.2. Громадська рада у своїй діяльності керується Конституцією та законами України, указами Президента України і постановами Верховної Ради України, актами Кабінету Міністрів України, наказами Мінприроди, а також цим Положенням та Регламентом Громадської ради.
1.3. Зміни до Положення схвалюються на засіданні Громадської ради та затверджуються наказом Мінприроди.
1.4. Повноваження Громадської ради починаються з моменту видання наказу Мінприроди про затвердження її складу та закінчуються через 2 календарних роки.

Розділ II. Основні завдання

2.1. Основними завданнями Громадської ради є:
2.1.1. Створення умов для реалізації громадянами конституційного права на участь в управлінні державними справами у сфері діяльності Мінприроди.
2.1.2. Здійснення громадського контролю за діяльністю Мінприроди.
2.1.3. Підготовка пропозицій до проектів нормативно-правових актів, розробником яких є Мінприроди.
2.1.4. Сприяння врахуванню громадської думки під час формування та реалізації державної політики у сферах, віднесених до компетенції Мінприроди.

Розділ ІІІ. Повноваження

3.1. Громадська рада відповідно до покладених на неї завдань:
3.1.1. Готує та подає Мінприроди пропозиції:
до орієнтовного плану проведення консультацій з громадськістю, а також щодо проведення консультацій, не передбачених таким планом;
щодо організації консультацій з громадськістю;
щодо підготовки проектів нормативно-правових актів з питань формування та реалізації державної політики у сфері діяльності і удосконалення роботи Мінприроди.
3.1.2. Збирає, узагальнює та подає пропозиції від громадських організацій щодо вирішення питань, що мають важливе суспільне значення.
3.1.3. Проводить відповідно до законодавства громадську експертизу та громадську антикорупційну експертизу проектів нормативно-правових актів, розробником яких є Мінприроди.
3.1.4. Здійснює громадський контроль за врахуванням Мінприроди пропозицій та зауважень громадськості, а також дотриманням ним нормативно-правових актів, спрямованих на запобігання та протидію корупції.
3.1.5. Організовує публічні заходи для обговорення актуальних питань у сферах, віднесених до компетенції Мінприроди.
3.1.6. Співпрацює з іншими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, громадськими організаціями та об'єднаннями.
3.1.7. Інформує в обов'язковому порядку громадськість про свою діяльність, прийняті рішення та їх виконання на офіційному веб-сайті Мінприроди та в інший прийнятний спосіб, готує та оприлюднює щорічний звіт про свою діяльність.
3.1.8. Вчиняє інші дії та вживає заходів з виконання покладених на неї завдань відповідно до законодавства.
3.2. Громадська рада має право:
3.2.1. Утворювати робочі органи:
постійні (колегія, секретаріат, комітети);
тимчасові (експертні та робочі групи, експертні комісії тощо).
До складу колегії входять голова Громадської ради, його заступники, голови комітетів.
3.2.2. Проводити планові засідання Громадської ради та її робочих органів згідно з графіком, затвердженим рішенням Громадської ради.
3.2.3. Вносити зміни до персонального складу громадської ради (у разі припинення будь-якою особою членства у громадській раді, її місце займає наступний за черговістю кандидат, який набрав найбільшу кількість голосів за результатами рейтингового голосування на установчих зборах) та її робочих органів.
3.2.4. Залучати (за згодою) до діяльності Громадської ради (в якості експертів та консультантів) представників:
органів виконавчої влади;
експертних і наукових організацій, підприємств та установ (у -т.ч. закордонних та міжнародних);
інститутів громадянського суспільства (за згодою їх керівників);
підприємств, установ та організацій, а також окремих фахівців і громадян (за згодою).
3.2.5. Направляти інформаційні запити та одержувати в установленому порядку:
від органів влади, суб'єктів господарювання - інформацію необхідну для забезпечення своєї діяльності;
від Мінприроди, - проекти нормативно-правових актів з питань, що потребують проведення консультацій з громадськістю, та іншу інформацію, необхідну для забезпечення своєї діяльності.
3.2.6. Розглядати, узагальнювати й аналізувати звернення громадян та інститутів громадянського суспільства, що надходять до Громадської ради.
3.2.7. Взаємодіяти з Мінприроди та його структурними підрозділами, органами влади, інститутами громадянського суспільства, громадянами, іншими громадськими радами при органах влади з метою:
надання в установленому законом порядку пропозицій з удосконалення законодавства та розроблення документів програмного характеру;
здійснення громадського контролю;
організації та проведення семінарів, конференцій, форумів, засідань та інших комунікативних заходів.
3.2.8. Ініціювати відзначення громадян, інститутів громадянського суспільства та їх учасників за їх внесок у реалізацію програм природоохоронних заходів, а також програм спрямованих на сталий розвиток і підвищення обізнаності громадянського суспільства за напрямками діяльності Мінприроди.
3.3. Рішення Громадської ради мають рекомендаційний характер і є обов'язковими для розгляду Мінприроди.

Розділ IV. Формування Громадської ради

4.1. До складу Громадської ради можуть бути обрані: представники громадських об'єднань, релігійних, благодійних організацій, творчих спілок, професійних спілок та їх об'єднань, асоціацій організацій роботодавців та їх об'єднань, недержавних засобів масової інформації (далі - інститути громадянського суспільства), які зареєстровані в установленому порядку і провадять діяльність на території України не менш ніж 2 роки; делеговані представники інститутів громадянського суспільства, які провадять свою діяльність за сферою, що пов'язана з діяльністю Мінприроди, мають відповідні цілі та завдання діяльності визначені у статутних документах, а також практичний досвід у зазначеній сфері.
До складу Громадської ради не можуть бути обрані представники інститутів громадянського суспільства, які є народними депутатами України, депутатами Верховної Ради Автономної Республіки Крим та місцевих рад, посадовими особами органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та місцевого самоврядування.
4.2. Склад Громадської ради формується на установчих зборах шляхом рейтингового голосування за осіб, які добровільно заявили про бажання брати участь у діяльності Громадської ради, особисто присутні на установчих зборах, та кандидатури яких внесені інститутами громадянського суспільства.
Форма голосування обирається присутніми на установчих зборах шляхом голосування за поданням Ініціативної групи.
4.3. До складу Громадської ради може бути обрано не більше ніж по одному представнику від кожного інституту громадянського суспільства.
4.4. Кількісний склад Громадської ради визначається установчими зборами та не може становити більш як 35 осіб.
4.5. Членство в громадській раді є індивідуальним.
4.6. Для формування складу Громадської ради Мінприроди не пізніше ніж за 60 календарних днів до визначеної дати проведення установчих зборів утворює ініціативну групу з їх підготовки за участю інститутів громадянського суспільства (далі - ініціативна група). Якщо при Мінприроди вже утворена Громадська рада і її повноваження не були припинені достроково, то ініціативна група утворюється Мінприроди не пізніше ніж за 60 календарних днів до закінчення її повноважень. У такому разі кількісний та персональний склад ініціативної групи Мінприроди затверджує з урахуванням пропозицій Громадської ради. До складу ініціативної групи входять делеговані члени діючої Громадської ради (якщо її повноваження не були припинені достроково), представники інститутів громадянського суспільства, які не представлені у складі Громадської ради, представники Мінприроди.
Персональний склад ініціативної групи Мінприроди оприлюднює на своєму офіційному веб-сайті протягом п'яти робочих днів з дня її утворення.
4.7. Не пізніше ніж за 45 календарних днів до проведення установчих зборів Мінприроди в обов'язковому порядку оприлюднює на своєму офіційному веб-сайті та в інший прийнятний спосіб підготовлене ініціативною групою та погоджене з ним повідомлення про дату, час, місце, порядок проведення установчих зборів, порядок подання заяв для участі в установчих зборах, відомості про склад ініціативної групи та прізвище, ім'я, електронну адресу та номер телефону відповідальної особи.
4.8. Для участі в установчих зборах до ініціативної групи подається заява у довільній формі, підписана уповноваженою особою керівного органу інституту громадянського суспільства.
До заяви додаються:
рішення, прийняте у порядку, встановленому установчими документами інституту громадянського суспільства, про делегування для участі в установчих зборах представника, який одночасно є кандидатом на обрання до складу громадської ради;
біографічна довідка делегованого представника інституту громадянського суспільства із зазначенням його прізвища, імені, по батькові, посади, місця роботи, посади в інституті громадянського суспільства, контактної інформації;
мотиваційний лист делегованого представника інституту громадянського суспільства із зазначенням досвіду, цілей і завдань та напрямків діяльності, пов'язаних з охороною довкілля, раціонального природокористування та екологічної безпеки;
копія виписки з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій та витяг із статуту (положення) інституту громадянського суспільства щодо цілей і завдань його діяльності, засвідчені в установленому порядку;
інформація про отримання інститутом громадянського суспільстві як володільцем бази персональних даних його членів згоди делегованого ним представника на обробку його персональних даних;
інформація про результати діяльності інституту громадянського суспільства (відомості про проведені заходи, реалізовані проекти, виконані програми, друковані видання, подання інститутом громадянського суспільства відповідному органу письмових обґрунтованих пропозицій І зауважень з питань формування та реалізації державної екологічної політики, досвід проведення громадських та антикорупційних експертиз, зокрема нормативно-правових актів та інформування про них громадськості тощо) протягом року до дня подання заяви:
відомості про місцезнаходження та адресу електронної пошти інституту громадянського суспільства, номер контактного телефону.
4.9. Приймання заяв для участі в установчих зборах припиняється за 30 календарних днів до їх проведення.
У разі виявлення невідповідності документів, поданих інститутом громадянського суспільства, встановленим вимогам ініціативна група не пізніше ніж за 15 календарних днів до проведення установчих зборів письмово та в електронній формі Інформує про це інститут громадянського суспільства з пропозицією щодо їх усунення протягом семи календарних днів.
За результатами перевірки документів, поданих інститутами громадянського суспільства, на відповідність встановленим цим Положенням вимогам ініціативна група складає за сім календарних днів до проведення установчих зборів список кандидатів до складу громадської ради, які братимуть участь в установчих зборах, та список представників інститутів громадянського суспільства, яким відмовлено в участі в установчих зборах, із зазначенням підстави для відмови.
Підставами для відмови представнику інституту громадянського суспільства в участі в установчих зборах є:
невідповідність документів, поданих інститутом громадянського суспільства, вимогам законодавства;
неусунення інститутом громадянського суспільства невідповідності поданих документів вимогам, встановленим законодавствам, у строк, визначений абзацом третім цього пункту;
невідповідність інституту громадянського суспільства або делегованого ним представника вимогам, встановленим пунктом 4.1 цього Положення;
недостовірність інформації, що міститься в документах, поданих для участі в установчих зборах;
відмова інституту громадянського суспільства від участі в установчих зборах шляхом надсилання ініціативній групі офіційного листа;
перебування інституту громадянського суспільства, який делегував свого представника для участі в установчих зборах, у процесі припинення.
Список кандидатів до складу громадської ради, які братимуть участь в установчих зборах, та список представників інститутів громадянського суспільства, яким відмовлено в участі в установчих зборах, із зазначенням підстави для відмови, інформація про результати діяльності інститутів громадянського суспільства за останній рік, біографічні довідки делегованих ними представників, а також уточнена інформація про дату, час та місце проведення установчих зборів, погоджена з Мінприроди, оприлюднюються не пізніше, ніж за три робочих дні до проведення установчих зборів на офіційному веб-сайті Мінприроди та в інший прийнятний спосіб.
4.10. Проект регламенту установчих зборів розробляється Ініціативною групою, ухвалюється установчими зборами. Регламентом установчих зборів передбачено порядок проведення установчих зборів, зокрема:
процедуру визначення і реєстрації учасників установчих зборів; процедуру проведення голосування по обранню лічильної комісії, головуючого (робочої президії), секретаря (секретаріату) та інших робочих органів установчих зборів;
процедуру прийняття та рекомендований склад питань порядку денного; порядок визначення кількісного складу Громадської ради; порядок обрання членів Громадської ради, визначення форми рейтингової голосування, процедуру голосування та підбиття його підсумків;
процедуру організації повторного голосування в разі наявності рівної кількості голосів за кількох кандидатів (якщо їх кількість перевищує граничну чисельність кількісного складу громадської ради);
процедуру оголошення результатів виборів;
визначення установчими зборами дати першого засідання новообраної громадської ради;
порядок обрання уповноважених осіб, відповідальних за підготовку першого засідання новообраної Громадської ради, тощо.
4.11. Рішення установчих зборів оформляється протоколом, який складається протягом трьох робочих днів з моменту проведення установчих зборів, підписується головою та секретарем установчих зборів і подається Мінприроди.
4.12. Мінприроди оприлюднює протокол установчих зборів на своєму офіційному веб-сайті та в інший прийнятний спосіб протягом трьох робочих днів з моменту його надходження.
4.13. На підставі протоколу установчих зборів Мінприроди затверджує склад громадської ради і оприлюднює його на своєму офіційному веб-сайті та в інший прийнятний спосіб протягом трьох робочих днів з моменту затвердження.

Розділ V. Повноваження членів Громадської ради та порядок припинення членства в Громадській раді

5.1. Члени Громадської ради мають право:
вносити пропозиції та брати участь в обговоренні питань, що плануються до розгляду на засіданні громадської ради та її робочих органів; інформувати Громадську раду про свою діяльність; брати участь з правом вирішального голосу в голосуванні на засіданнях Громадської ради та її робочих органів, членом яких вони є;
у встановленому Регламентом порядку пропонувати питання до порядку денного засідання Громадської ради;
обиратися до складу робочих органів Громадської ради; ініціювати залучення експертів та консультантів для участі в засіданнях Громадської ради та її робочих органів з правом дорадчого голосу;
у разі незгоди з прийнятим рішенням висловлювати власну думку, яка вноситься до протоколу засідання Громадської ради або її робочого органу;
доступу в установленому порядку до приміщень Мінприроди та його структурних підрозділів;
подавати до секретаріату Громадської ради в письмовій формі власну думку в разі неможливості бути присутнім на засіданні Громадської ради або її робочого органу для оголошення її під час засідання;
делегувати право голосу члена Громадської ради іншим членам Громадської ради за умови надання письмового доручення, засвідченого інститутом громадянського суспільства, Інтереси якого представляються, у встановленому законодавством порядку.
виступати від імені Громадської ради, отримавши на це відповідні письмові повноваження.
5.2. Члени Громадської ради зобов'язані брати участь у засіданнях Громадської ради та її робочих органів.
5.3. Членство в Громадській раді припиняється на підставі рішення громадської ради у разі:
подання членом Громадської ради відповідної заяви; систематичної відсутності члена Громадської ради на її засіданнях без поважних причин (більше двох разів поспіль без попередження секретаря про причини своєї відсутності та без делегування права голосу);
письмового повідомлення керівника інституту громадянського суспільства про відкликання свого представника та припинення його членства у Громадській раді;
скасування державної реєстрації інституту громадянського суспільства, представника якого обрано до складу Громадської ради;
неможливості члена Громадської ради брати участь у засіданнях громадської ради за станом здоров'я, визнання його судом недієздатним або обмежено дієздатним;
обрання члена Громадської ради народним депутатом України, депутатом Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад або призначення на посаду в органі державної влади, органі влади Автономної Республіки Крим, органі місцевого самоврядування;
набрання законної сили обвинувальним вироком щодо члена Громадської ради.
5.4. У разі припинення будь-якою особою членства у Громадській раді її місце займає наступний за черговістю кандидат до складу Громадської ради, який набрав найбільшу кількість голосів за результатами проведення рейтингового голосування на установчих зборах. Рішення про це приймається на найближчому засіданні Громадської ради.
5.5. Якщо не менш як за один рік до закінчення повноважень Громадської ради черговість для набуття в ній членства вичерпана та чисельність членів Громадської ради становить менше половини від її загального складу, визначеного на установчих зборах, Мінприроди вживає заходів для доукомплектування складу Громадської ради в порядку, встановленому цим Положенням для формування складу Громадської ради.
5.6. Зміни у складі Громадської ради затверджуються наказом Мінприроди на підставі протоколу засідання Громадської ради. Мінприроди оприлюднює відомості про такі зміни на своєму офіційному веб-сайті та в інший прийнятний спосіб протягом трьох робочих днів з моменту затвердження.
5.6.1. Дострокове припинення діяльності Громадської ради здійснюється у разі:
не проведення засідань Громадської ради протягом двох кварталів;
невиконання Громадською радою без об'єктивних причин більшості заходів, передбачених річним планом її роботи;
прийняття відповідного рішення на її засіданні;
реорганізації або ліквідації Мінприроди.
Рішення про припинення діяльності Громадської ради оформляється наказом Мінприроди.
У разі припинення діяльності Громадської ради з підстав, передбачених абзацами другим - четвертим цього пункту, Мінприроди утворює протягом 15 календарних днів відповідно до вимог законодавства та цього Положення ініціативну групу з підготовки установчих зборів з метою формування нового складу Громадської ради.
5.7. У разі неможливості виконання своїх обов'язків головою, заступником чи секретарем Громадської ради, за рішенням Громадської ради виконання їх обов'язків покладається на одного з членів Громадської ради - до вирішення цього питання на найближчому засіданні Громадської ради.

Розділ VI. Організація діяльності Громадської ради

6.1. На першому засіданні Громадської ради обираються голова, заступники голови та секретаріат, визначається структура Громадської ради..
6.2. Голова Громадської ради обирається виключно з числа членів Громадської ради шляхом рейтингового голосування.
6.3. Голова Громадської ради:
організовує діяльність Громадської ради;
скликає та організовує підготовку і проведення її засідань;
підписує документи від імені Громадської ради;
звітує про діяльність Громадської ради;
представляє Громадську раду у відносинах з Мінприроди, Кабінетом Міністрів України, органами влади, інститутами громадянського суспільства, засобами масової інформації;
може брати участь у засіданнях колегії Мінприроди.
6.4. Повноваження голови Громадської ради припиняються за рішенням Громадської ради у разі подання ним відповідної заяви, припинення його членства у раді, у разі висловлення йому недовіри Громадською радою.
У разі припинення повноважень голови Громадської ради до обрання нового голови його обов'язки виконує визначений рішенням Громадської ради заступник голови Громадської ради.
6.5. Питання про дострокове переобрання голови Громадської ради при Міністерстві може бути винесено на розгляд ради з ініціативи одної третини її членів.
6.6. Кількість та повноваження заступників голови Громадської ради визначаються рішенням Громадської ради.
6.7. Відповідно до рішення Громадської ради утворюється постійно діючий робочий орган - секретаріат, який забезпечує організаційну та інформаційну діяльність Громадської ради.
6.8. Секретаріат очолює секретар Громадської ради, який обирається на засіданні Громадської ради шляхом рейтингового голосування.
Повноваження та діяльність секретаріату визначаються цим Положенням та Регламентом Громадської ради.
6.9. За заявою Громадської ради керівник органу може покласти здійснення функцій секретаря Громадської ради на представника органу.
6.10. Громадська рада з метою виконання своїх завдань та здійснення функцій формує основні напрями своєї діяльності на календарний рік, які затверджує на засіданні Громадської ради з урахуванням пропозицій Мінприроди та інститутів громадянського суспільства.
6.11. Для забезпечення якісного виконання завдань Громадської ради та використання можливостей інститутів громадянського суспільства і фахівців відповідної кваліфікації формуються робочі органи Громадської ради.
Робочі органи можуть формуватися за наявності заяв від не менш ніж чотирьох членів Громадської ради, зацікавлених в утворенні відповідного робочого органу.
Перелік та назви робочих органів затверджуються рішенням Громадської ради.
Зарахування до складу відповідного робочого органу здійснюється на підставі особистої письмової заяви, поданої на ім'я голови Громадської ради, з вказанням назви робочого органу, до складу якого член Громадської ради повинен бути зарахований.
Залучені до складу робочих органів особи як експерти та консультанти, які не є членами Громадської ради, користуються на засіданнях Громадської ради та її робочих органів правом дорадчого голосу.
6.12. Секретаріатом Громадської ради приймаються звернення від громадян та суб'єктів господарювання для розгляду на засіданні Громадської ради, які відповідають таким вимогам:
стосуються проблемних питань, які виникають унаслідок недосконалості актів законодавства, які регулюють сфери, що належать до компетенції Мінприроди;
містять конкретні пропозиції щодо вдосконалення положень актів законодавства з питань, що належать до компетенції Мінприроди;
оформлені в письмовій формі з урахуванням вимог законодавства.
6.13. Основною формою діяльності Громадської ради є засідання, які проводяться відповідно до основних напрямів діяльності Громадської ради тa у разі потреби, але не рідше одного разу на квартал.
Позачергові засідання Громадської ради можуть скликатися з ініціативи голови Громадської ради або однієї третини її членів.
Повідомлення про скликання засідань Громадської ради, у тому числі позачергових, доводяться до відома кожного її члена не пізніше двох робочих днів до їх початку, а також оприлюднюються на офіційному веб-сайті Мінприроди.
6.14. Засідання Громадської ради є правоможним, якщо в ньому беруть участь не менше як половина її членів від загального складу.
6.15. Засідання Громадської ради проводяться відкрито, у них можуть брати участь:
уповноважені представники Мінприроди (з правом дорадчого голосу);
фахівці, запрошені як експерти з окремих питань, що розглядаються Громадською радою (з правом дорадчого голосу);
представники інших органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, громадськості, науковці;
представники підприємств та організацій, засобів масової інформації тощо, які зареєструвалися у порядку, встановленому Громадською радою, як спостерігачі.
6.16. Засідання Громадської ради веде голова Громадської ради.
За відсутності голови Громадської ради або за його дорученням на засіданні головує один із заступників голови Громадської ради.
6.17. Рішення Громадської ради чи її робочих органів приймається відкритим голосуванням простою більшістю голосів членів, присутніх на засіданні.
У разі рівного розподілу голосів, голос головуючого на засіданні є вирішальним.
6.18. Рішення, прийняті на засіданні Громадської ради, оформлюються протоколом, який підписується головуючим на засіданні та секретарем і подається до Мінприроди у п'ятиденний строк.
6.19. Рішення Мінприроди, прийняте за результатами розгляду пропозицій Громадської ради, не пізніше ніж у десятиденний строк після його прийняття в обов'язковому порядку доводиться до відома членів Громадської ради та громадськості шляхом його оприлюднення на офіційному веб-сайті Міністерства або в інший прийнятний спосіб.
Інформація про прийняте рішення повинна містити відомості про врахування пропозицій Громадської ради або причини їх відхилення.
6.20. Організація діяльності між засіданнями Громадської ради визначається Регламентом, який затверджується рішенням Громадської ради.
6.21. Громадська рада має бланк із своїм найменуванням - "Громадська рада при Міністерстві екології та природних ресурсів України", свою номенклатуру та інші документи, відповідно до Регламенту.

Розділ VII. Матеріально-технічне та інформаційне забезпечення діяльності Громадської ради

7.1. Забезпечення секретаріату Громадської ради приміщенням і створенням умов для поточної роботи та засідань здійснює структурний підрозділ Мінприроди, на який покладено відповідні повноваження.
7.2. Громадська рада інформує Мінприроди та громадськість про свою діяльність шляхом розміщення відповідної інформації та копій документів в обов'язковому порядку у спеціально створеній рубриці "Громадська рада" на офіційному веб-сайті Мінприроди та оприлюднення в інший прийнятний споcіб матеріалів про установчі документи, напрями діяльності, керівний склад, робочі органи та інформації про прийняті рішення, протоколи засідань, щорічні звіти про діяльність тощо.
В.о. заступника начальника Управління
експертної роботи та організаційно -аналітичного забезпечення
(Секретаріат) начальник відділу експертної роботи
Д.Є. Мішіна
Джерело інформаціі: http://www.menr.gov.ua