ДЕРЖАВНА СЛУЖБА СТАТИСТИКИ УКРАЇНИ
РОЗ'ЯСНЕННЯ
06.07.2018 N 17.4-12/15
ЗАТВЕРДЖУЮ
 Голова Державної служби статистики України
 ______________ І. Вернер
 06 липня 2018 р.

Роз'яснення щодо форми державного статистичного спостереження N 1-АП (річна) "Звіт про розгляд справ про адміністративні правопорушення та осіб, які притягнуті до адміністративної відповідальності"

I. Загальні положення

1. Ці Роз'яснення містять інформацію щодо показників форми державного статистичного спостереження N 1-АП (річна) "Звіт про розгляд справ про адміністративні правопорушення та осіб, які притягнуті до адміністративної відповідальності" (v0120832-18F16) (далі - звіт).
2. Інформація у формі ґрунтується на даних справ про адміністративні правопорушення, які містять інформацію, встановлену протоколом про адміністративне правопорушення; поясненнями особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, потерпілих, свідків; висновком експерта та інших документів, а також постановою по справі про адміністративне правопорушення.
3. Значення показників мають формат представлення у цілих цифрах, зокрема дані граф 280 - 320 - у гривнях.
4. За відсутності даних відповідні рядки (графи) форми містять прочерки.

II. Показники форми

1. У графах 10 - 150 відображені дані щодо кількості справ та осіб за цими справами.
Справи, постанови за якими було скасовано, змінено або переглянуто у зв'язку з нововиявленими обставинами, у звіті відображені як такі, що надійшли вперше, тобто без урахування результатів попередніх розглядів цих справ.
Справи, що в подальшому були передані за підвідомчістю на розгляд іншому органу (посадовій особі), уповноваженому розглядати справи про адміністративні правопорушення (далі - орган), звіт не включає.
Якщо об'єднуються декілька справ, одна з яких надійшла в попередньому звітному періоді, а інша у звітному періоді, остання, як така, що надійшла у звітному періоді, як виняток, до звіту дані не включає.
При роз'єднанні справ кожна з них реєструється як така, що надійшла вперше, результати їх розгляду у показниках звіту окремо відображені за кожною справою.
2. Графа Б включає назви статей КУпАП (80732-10) або адміністративного правопорушення, відповідальність за яке передбачена іншими законами України; графа В включає номери статей відповідно до правопорушень, що наведені в графі Б.
3. Графа 10 включає дані про кількість справ про адміністративні правопорушення, не розглянутих на початок звітного періоду.
4. Графа 20 включає дані про кількість справ, які надійшли на розгляд за звітний період та належать до повноважень саме того органу, що подає звіт.
5. Графа 30 включає дані про кількість повернутих справ у звітному періоді (відповідно до пунктів 1, 2 частини першої статті 278 КУпАП), з якої у графі 40 наводиться кількість справ, що повернуті посадовій особі, яка складала протокол про адміністративне правопорушення, для усунення недоліків, допущених при складанні (оформленні) протоколу про адміністративне правопорушення (відповідно до пункту 2 частини першої статті 278 КУпАП).
6. Графа 50 включає дані про кількість розглянутих справ, за якими винесено постанови (рішення) у звітному періоді.
Графа 50 включає дані про особу, яка вчинила декілька адміністративних правопорушень, справи щодо якої одночасно розглядав один і той самий орган, за результатами розгляду та накладення стягнення у межах санкції, установленої за більш серйозне правопорушення з числа вчинених. У цьому випадку до основного стягнення може бути приєднане одне з додаткових стягнень, передбачених статтями про відповідальність за будь-яке з учинених правопорушень (відповідно до частини другої статті 36 КУпАП), й у цьому випадку графа 70 включатиме дані про особу, до якої застосовуються стягнення.
7. Графи 70 - 100 включають дані про кількість осіб, щодо яких розглядались справи у звітному періоді, а саме: у графі 70 - загальна кількість осіб, щодо яких розглядались справи, у тому числі за результатами розгляду справ: про накладення адміністративного стягнення (графа 80); про застосування заходів впливу, передбачених статтею - 24-1КУпАП (графа 90); про закриття справи (графа 100).
8. Графа 100 включає дані про кількість осіб, щодо яких справи було закрито у зв'язку із: передачею матеріалів на розгляд громадської організації або трудового колективу (графа 110); звільненням від адміністративної відповідальності за малозначністю правопорушення з оголошенням усного зауваження (відповідно до статті 22 КУпАП) (графа 120); передачею матеріалів прокурору, органу досудового слідства або дізнання (графа 130); відсутністю події і складу адміністративного правопорушення (відповідно до пункту 1 статті 247 КУпАП) (графа 140); закінченням строків накладення адміністративного стягнення (відповідно до пункту 7 частини першої статті 247 КУпАП) (графа 150).
9. Графи 160 - 240 включають дані про кількість осіб у справах, за якими було винесено постанови (рішення) про накладення основних адміністративних стягнень (відповідно до статті 24 КУпАП), у графах 250 - 275 - про накладення додаткових адміністративних стягнень (відповідно до статті 25 КУпАП).
Зокрема, графа 240 включає дані про кількість осіб, до яких були застосовані інші основні адміністративні стягнення та стягнення, установлені іншими законами України.
10. Графи 280 та 290 включають суми штрафів, які наклав орган, що звітує (графа 280), та сплачено добровільно порушником, тобто без примусового виконання, відповідно до частини першої статті 307 КУпАП (графа 290). Поряд із цим графа 290 містить дані розмірів штрафів, які були призначені до сплати у попередньому звітному періоді, проте добровільна сплата відбулась у звітному періоді.
11. Графа 300 включає дані про установлений розмір заподіяної правопорушенням майнової шкоди, графа 310 - розмір відшкодованої майнової шкоди, з якої у графі 320 - повернуту власнику в порядку відшкодування. Також у графах 300 - 320 відображена відшкодована у звітному періоді майнова шкода, яка була заподіяна адміністративним правопорушенням, вчиненим у попередньому звітному періоді.

III. Взаємозв'язок та допустимі рівняння показників

1. Дані показника графи 30 можуть бути більшими або дорівнювати даним показника графи 40.
У разі вчинення однією особою двох або більше адміністративних правопорушень протягом звітного періоду дані графи 50 можуть дорівнювати даним графи 70.
Дані показника графи 70 можуть дорівнювати сумі даних показників граф 80 - 100.
Дані показника графи 80 можуть дорівнювати сумі даних показників граф 160 - 240.
Дані показника графи 100 можуть бути більшими або дорівнювати сумі даних показників граф 110 - 150.
Дані показника рядка 1 можуть дорівнювати сумі даних показників рядків з 2 до останнього.
2. Роз'яснення щодо заповнення форми державного статистичного спостереження N 1-АП (річна) "Звіт про розгляд справ про адміністративні правопорушення та осіб, які притягнуті до адміністративної відповідальності" від 10.11.2015 N 17.4-12/19 є недійсними з 01 січня 2019 року.
В. о. директора департаменту
статистики послуг Держстату
О. Кармазіна