ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ
24.01.2019 N 262/6/99-99-13-01-02-15/ІПК
Державна фіскальна служба України розглянула Ваше звернення про отримання індивідуальної податкової консультації (далі - ІПК) щодо окремих питань застосування спрощеної системи оподаткування та обліку та керуючись ст. 52 Податкового кодексуУкраїни (далі - ПКУ (2755-17) ), повідомляє наступне.
Відповідно до пункту 1 статті 42 Господарського кодексуУкраїни (далі - ГКУ (436-15) ) підприємництво - це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб'єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.
Згідно із ст. 1 Закону України від 16 квітня 1991 року N 959-ХІІ "Про зовнішньоекономічну діяльність"із змінами та доповненнями (далі - Закон) зовнішньоекономічна діяльність - діяльність суб'єктів господарської діяльності України та іноземних суб'єктів господарської діяльності, побудована на взаємовідносинах між ними, що має місце як на території України, так і за її межами.
Фізичні особи, які мають постійне місце проживання на території України, мають зазначене право здійснювати зовнішньоекономічну діяльність, якщо вони зареєстровані як підприємці згідно з Законом України (698-12) "Про підприємництво"(ст. 5 Закону).
Статтею 4 Закону передбачені види зовнішньоекономічної діяльності, до яких, зокрема, належать експорт та імпорт товарів, капіталів та робочої сили.
Відповідно до п. 291.3 ст. 291 ПКУ фізична особа - підприємець може самостійно обрати спрощену систему оподаткування, якщо така особа відповідає вимогам, встановленим главою 1 "Спрощена система оподаткування, обліку та звітності" ПКУ (2755-17) , та реєструється платником єдиного податку в порядку, визначеному цією главою.
До платників єдиного податку, які належать до другої групи, згідно із пп. 2 п. 291.4 ст. 291 ПКУ належать фізичні особи - підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню. Обмеження щодо здійснення діяльності платників єдиного податку другої групи стосується послуг, які надаються не платникам єдиного податку.
Пунктом 291.5 ст. 291 ПКУ визначені види діяльності, здійснюючи які фізичні особи - підприємці не можуть бути платниками єдиного податку.
Враховуючи вищенаведене, фізична особа - підприємець - платник єдиного податку може здійснювати зовнішньоекономічну за умови дотримання вимог розділу XIV ПКУ (2755-17) щодо перебування на спрощеній системі оподаткування.
Водночас повідомляємо, що згідно з ст. 52 ПКУ податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.