МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ
НАКАЗ
15.05.2018 № 931

Про затвердження Положення про збір заявок, розподіл, перерозподіл та використання лікарських засобів, медичних виробів, інших товарів, їх залишків і послуг, придбаних МОЗ України за рахунок бюджетних коштів для забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру

( Із змінами, внесеними згідно з Наказами Міністерства охорони здоров'я № 1168 від 15.06.2018 (v1168282-18) № 315 від 05.02.2019 (v0315282-19) )
Відповідно до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для виконання програм та здійснення централізованих заходів з охорони здоров'я (298-2011-п) , затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 березня 2011 року № 298, з метою удосконалення механізму збору заявок, розподілу, перерозподілу та використання лікарських засобів, імунобіологічних препаратів (вакцин), медичних виробів, медичного обладнання, інших товарів і послуг, придбаних МОЗ України за рахунок бюджетних коштів, відповідно до пункту 8 Положення про Міністерство охорони здоров'я України (267-2015-п) , затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 267, НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Положення про збір заявок, розподіл, перерозподіл та використання лікарських засобів, медичних виробів, інших товарів, їх залишків і послуг, придбаних МОЗ України за рахунок бюджетних коштів для забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру, що додається.
2. Визначити відповідальним структурним підрозділом Департамент з фінансово-економічних питань, бухгалтерського обліку та фінансової звітності за збір заявок, розподіл, перерозподіл, моніторинг використання лікарських засобів, медичних виробів, інших товарів, їх залишків, придбаних МОЗ України за рахунок бюджетних коштів для забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру.
( Пункт 2 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 315 від 05.02.2019 (v0315282-19) )
Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.
В.о. Міністра
У. Супрун
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
охорони здоров'я України
15.05.2018 № 931

ПОЛОЖЕННЯ

про збір заявок, розподіл, перерозподіл та використання лікарських засобів, медичних виробів, інших товарів, їх залишків і послуг, придбаних МОЗ України за рахунок бюджетних коштів для забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру

( У тексті Положення слова "Департамент", "Управління" у всіх відмінках замінено відповідно словами "Департамент з фінансово-економічних питань, бухгалтерського обліку та фінансової звітності" згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 315 від 05.02.2019 (v0315282-19) )

I. Загальні положення

1. Це Положення визначає механізм збору заявок, розподілу, перерозподілу лікарських засобів, медичних виробів, інших товарів, їх залишків і послуг (далі - товари), придбаних МОЗ України за рахунок коштів, передбачених МОЗ України у державному бюджеті на відповідний рік для забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру, а також моніторинг за їх використанням згідно з Порядком використання коштів, передбачених у державному бюджеті для виконання програм та здійснення централізованих заходів з охорони здоров'я (298-2011-п) , затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 березня 2011 року № 298 (далі - Порядок).
Терміни, які використовуються у цьому Положенні, наводяться у значеннях, визначених в Основах законодавства України про охорону здоров'я (2801-12) та інших актах законодавства.

II. Здійснення збору заявок товарів

2. З метою збору заявок від Міністерства охорони здоров'я Автономної Республіки Крим, структурних підрозділів з питань охорони здоров'я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій (далі - структурні підрозділи з питань охорони здоров'я) та закладів охорони здоров'я, що належать до сфери управління МОЗ України (далі - підпорядковані установи), Департамент з фінансово-економічних питань, бухгалтерського обліку та фінансової звітності на підставі розрахунків, які подають до Департаменту Департамент впровадження реформ та у разі необхідності інші структурні підрозділи МОЗ України, розробляється проект розподілу бюджетних коштів між адміністративно-територіальними одиницями, передбачених для забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру відповідно до Закону про державний бюджет на відповідний рік та розподілу за напрямами закупівлі лікарських засобів та медичних виробів (далі - розподіл бюджетних коштів).
( Абзац перший пункту 2 розділу II із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 315 від 05.02.2019 (v0315282-19) )
Департамент з фінансово-економічних питань, бухгалтерського обліку та фінансової звітності подає для затвердження проект розподілу бюджетних коштів, вказаного в абзаці першому цього пункту, керівництву МОЗ України у строк, що не перевищує 5 робочих днів з дати отримання остаточних розрахунків.
2. Загальний строк збору заявок та формування зведеної заявки не повинні перевищувати 15 робочих днів з дати початку збору заявок, окрім формування заявок на закупівлю вакцин, який здійснюється відповідно до порядку визначення потреби в імунобіологічних препаратах (вакцинах) та методики розрахунку потреби, які затверджуються МОЗ України.
Перевищення строку, встановленого абзацом першим цього пункту, можливо виключно для уточнення потреб з метою підвищення ефективності використання бюджетних коштів та забезпечення пацієнтів.
( Пункт 2 розділу II доповнено новим абзацом другим згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 1168 від 15.06.2018 (v1168282-18) )
Заявки на закупівлю товарів складаються структурними підрозділами з питань охорони здоров'я та підпорядкованими установами відповідно до вимог Порядку (298-2011-п) , згідно з номенклатурою, пропорційно фактичному обсягу фінансування видатків, з урахуванням ефективності використання бюджетних коштів, обґрунтуванням потреби в таких товарах, з використанням затверджених МОЗ України методик розрахунку (методичних рекомендацій), в межах загальної суми бюджетних призначень, які були визначені за кожним напрямом використання коштів із зазначенням найменших одиниць виміру.
3. Збір заявок включає:
направлення Департаментом з фінансово-економічних питань, бухгалтерського обліку та фінансової звітності листа МОЗ України про збір заявок до структурних підрозділів з питань охорони здоров'я та підпорядкованих установ - у строк, що не перевищує 5 робочих днів з дати початку збору заявок;
отримання та зведення заявок Департаментом з фінансово-економічних питань, бухгалтерського обліку та фінансової звітності - у строк, що не перевищує 10 робочих днів з дати отримання листа МОЗ України про збір заявок до відома структурних підрозділів з питань охорони здоров'я та підпорядкованих установ.
Коригування заявок на закупівлю товарів, поданих структурними підрозділами з питань охорони здоров'я, підпорядкованими установами, здійснюється з урахуванням залишків товарів, придатних до застосування, та результатів закупівлі в межах загальної суми бюджетних призначень, які були визначені за кожним напрямом використання коштів Департаментом з фінансово-економічних питань, бухгалтерського обліку та фінансової звітності у строк, що не перевищує 3 робочих днів.
4. Зведена заявка передається Департаментом з фінансово-економічних питань, бухгалтерського обліку та фінансової звітності до відповідних груп технічного супроводу Постійної робочої групи МОЗ України з питань профільного супроводу державних закупівель у строк, що не перевищує 1 робочого дня, для врахування при формуванні інформації щодо предмета закупівлі відповідно до вимог законодавства.
5. Департамент з фінансово-економічних питань, бухгалтерського обліку та фінансової звітності спільно з структурними підрозділами МОЗ України протягом 10 робочих днів з дати складання зведеної заявки забезпечує розроблення проекту акта Кабінету Міністрів України, яким затверджується перелік лікарських засобів та медичних виробів за напрямами використання бюджетних коштів для забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру.

III. Розподіл товарів

1. МОЗ України здійснює передачу товарів, закуплених у межах бюджетних призначень, шляхом видання наказу про розподіл структурним підрозділам з питань охорони здоров'я, підпорядкованим установам, згідно з розрахунками, що проводяться відповідно до потреби, зазначеної у заявках на закупівлю товарів, крім потреби у товарах для забезпечення лікуванням хворих із серцево-судинними та судинно-мозковими захворюваннями, та потреби, визначеної МОЗ України на національному рівні з територіальним розподілом щодо імунобіологічних препаратів (вакцин), що обраховується з урахуванням вимог відповідного законодавства.
2. Наказ про розподіл товарів є підставою для поставки товарів до структурних підрозділів з питань охорони здоров'я, підпорядкованих установ.
Розподіл товарів включає:
складання Департаментом з фінансово-економічних питань, бухгалтерського обліку та фінансової звітності актів про поставку та приймання товару, на підставі яких затверджується наказ МОЗ України про розподіл товарів (далі - документи), у строк, що не перевищує 4 робочих днів з дня надходження до Управління повідомлення та відповідних первинних документів бухгалтерського обліку (актів, накладних та інших, передбачених відповідними договорами, далі - первинні документи) з державних підприємств Міністерства охорони здоров'я, що здійснюють супроводження товарів на території України та забезпечені необхідними виробничими потужностями (далі - підприємства), та передачу у цей же строк документів до Департаменту (у разі наявності помилок у первинних документах, строк складання Управлінням документів може бути подовжений до повного усунення помилок);
( Абзац третій пункту 2 розділу III із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 315 від 05.02.2019 (v0315282-19) )
забезпечення Департаментом з фінансово-економічних питань, бухгалтерського обліку та фінансової звітності організацію видання наказу МОЗ України про розподіл товарів у строк, що не перевищує 4 робочих днів з дати надходження з Управління до Департаменту з фінансово-економічних питань, бухгалтерського обліку та фінансової звітності документів, та направлення Департаментом з фінансово-економічних питань, бухгалтерського обліку та фінансової звітності у цей же строк наказу МОЗ України про розподіл товарів до підприємств для забезпечення його виконання.
Розподіл товарів здійснюється у загальний строк, що не перевищує 8 робочих днів з дати надходження до Департаменту первинних документів, у разі відповідності таких документів вимогам законодавства.
3. На підставі наказів МОЗ України про розподіл товарів, підприємствами передаються товари підпорядкованим установам та структурним підрозділам з питань охорони здоров'я, які розподіляють їх між закладами охорони здоров'я відповідної адміністративно-територіальної одиниці.

IV. Моніторинг за використанням залишків товарів та їх перерозподіл

1. Підприємства щомісяця подають до Департаменту з фінансово-економічних питань, бухгалтерського обліку та фінансової звітності інформацію про залишки лікарських засобів та медичних виробів в заклади охорони здоров'я регіонів.
Департамент з фінансово-економічних питань, бухгалтерського обліку та фінансової звітності на підставі фактичної потреби структурних підрозділів з питань охорони здоров'я та підпорядкованих установ щомісяця аналізує, проводить моніторинг рівня забезпечення закладів охорони здоров'я товарами, за результатами якого надає пропозиції щодо ефективного та раціонального використання бюджетних коштів та товарів для прийняття відповідних рішень Постійною робочою групою МОЗ України з питань профільного супроводу державних закупівель.
2. Перерозподіл товарів здійснюється відповідно до вимог Порядку (298-2011-п) у строки, передбачені для розподілу товарів.
3. Підставою для перерозподілу та використання залишків товарів, закуплених за рахунок бюджетних коштів у попередніх роках для надання медичної допомоги у розрізі інших захворювань, є:
- повідомлення (листи) структурних підрозділів з питань охорони здоров'я та підпорядкованих установ щодо залишків товарів, які засвідчують прогнозовану неможливість їх використання у зв'язку із завершенням строків придатності за відповідним напрямом для надання медичної допомоги з певного захворювання;
- повідомлення структурних підрозділів з питань охорони здоров'я та підпорядкованих установ про додаткову фактичну потребу у товарах, яку неможливо було спрогнозувати та передбачити у бюджетному періоді.
Перерозподіл та використання залишків товарів, окрім імунобіологічних препаратів (вакцин), що перерозподіляються та використовуються з урахуванням вимог відповідного законодавства, здійснюється згідно з висновком Департаменту впровадження реформ та у разі необхідності інших структурних підрозділів МОЗ України про можливість такого використання товарів для надання медичної допомоги за іншими напрямами (захворюваннями). Такий перерозподіл здійснюється шляхом організації Департаментом видання наказу МОЗ України у строки, визначені для розподілу товарів.
( Абзац четвертий пункту 3 розділу IV із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 315 від 05.02.2019 (v0315282-19) )
Департамент з фінансово-економічних питань, бухгалтерського обліку та фінансової звітності вживає заходів, спрямованих на забезпечення ефективного та раціонального використання товарів та бюджетних коштів.
Директор
Департаменту економіки
і фінансової політики
Т. Пістун
( Текст взято з сайту МОЗ України http://www.moz.gov.ua )