ПОСТАНОВА
Іменем України
25 червня 2019 року
Київ
справа №820/7130/16
адміністративне провадження №К/9901/15525/18
Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:
судді-доповідача Дашутіна І.В.,
суддів Шишова О.О., Яковенка М.М.,
розглянув в попередньому судовому засіданні касаційну скаргу ОСОБА_1 на постанову Харківського апеляційного адміністративного суду від 25 липня 2017 року у складі колегії суддів: Старостіна В.В. (головуючого), Рєзнікової С.С., Бегунца А.О. у справі за позовом ОСОБА_1 до Управління Міністерства внутрішніх справ України в Херсонській області про скасування рішення,-
І. Суть спору
1. У грудні 2016 року ОСОБА_1 звернувся до суду з адміністративним позовом до Управління Міністерства внутрішніх справ України в Херсонській області, в якому просив:
- скасувати рішення УМВС України в Херсонській області від 12 червня 2012 року про скасування рішення УМВС України в Херсонській області від 10 червня 2008 року про оформлення набуття громадянства України за територіальним походженням громадянину В`єтнаму ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 ;
- стягнути з Державного бюджету України на користь позивача судові витрати зі сплати судового збору в розмірі 551 грн 20 коп.
2. В обґрунтування позову зазначив, що рішення УМВС України в Херсонській області від 12 червня 2012 року про скасування рішення УМВС України в Херсонській області від 10 червня 2008 року про оформлення набуття громадянства України за територіальним походженням є неправомірним та таким, що грубо порушує його права, свободи та законні інтереси.
ІІ. Встановлені судами фактичні обставини справи
3. Рішенням Дніпровського районного суду м.Херсона від 12 травня 2008 року по справі № 2о-123/08 встановлено факт проживання позивача на території України з 27 березня 1991 року постійно.
4. Відповідно до частини 1 статті 8 Закону України "Про громадянство України" рішенням УМВС України в Херсонській області позивач набув громадянство України за територіальним походженням, про що йому видано довідку про реєстрацію особи громадянином України за № 311/08.
5. 27 червня 2008 року Дніпровським ВМ ХМВ УМВС України в Херсонській області позивачу видано паспорт громадянина України серії НОМЕР_1 .
6. Рішенням апеляційного суду Херсонської області від 30 червня 2011 року задоволено апеляційну скаргу прокурора Дніпровського району м.Херсона, який діяв в інтересах держави в особі Відділу у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб УМВС України в Херсонській області, скасовано рішення Дніпровського районного суду м. Херсона від 12 травня 2008 року та ухвалено нове рішення, яким відмовлено у задоволенні заяви позивача про встановлення факту постійного проживання на території України з 27 березня 1991 року.
7. 12 червня 2012 року винесено подання про скасування рішення про оформлення набуття громадянства України, яким відповідачем прийнято рішення про скасування рішення УМВС України в Херсонській області від 12 червня 2008 року про оформлення набуття громадянства України за територіальним походженням через те, що громадянство України було набуто шляхом обману та унаслідок подання неправдивих відомостей.
8. 12 червня 2012 року позивачу видано довідку № 38 про те, що згідно з рішенням УМВС України в Херсонській області від 12 червня 2012 року оформлено припинення громадянства України відповідно до ст. 21 Закону України "Про громадянство України".
9. Листом виконуючого обов`язки начальника відділу у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб Управління МВС України в Херсонській області Агапкіної Я.О. від 18 червня 2012 року позивача повідомлено про те, що рішенням апеляційного суду Херсонської області від 30 червня 2011 року скасовано рішення Дніпровського районного суду м. Херсона від 12 травня 2008 року про встановлення факту постійного проживання на території України з 1991 року, що стало підставою для оформлення набуття громадянства України за територіальним походженням за частини 1 статті 8 Закону України "Про громадянство"; повідомляється про оформлення довідки № 38 про припинення громадянства України та про необхідність звернення позивача до територіального підрозділу служби ГІРФО за місцем постійної реєстрації для отримання довідки та повернення паспорта громадянина України, який визнаний недійсним.
ІІІ. Рішення судів першої та апеляційної інстанцій і мотиви їх ухвалення
10. Постановою Харківського окружного адміністративного суду від 11 квітня 2017 року адміністративний позов задоволено. Скасовано рішення УМВС України в Херсонській області від 12 червня 2012 року про скасування рішення УМВС України в Херсонській області від 10 червня 2008 року про оформлення набуття громадянства України за територіальним походженням громадянину В`єтнаму ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 ; стягнуто на користь позивача судові витрати в загальному розмірі 551 грн. 20 коп. за рахунок бюджетних асигнувань Управління Міністерства внутрішніх справ України в Херсонській області.
11. Задовольняючи адміністративний позов, суд першої інстанції виходив із достатніх правових підстав набуття позивачем громадянства України та відсутності доказів свідомого подання останнім неправдивих відомостей або фальшивих документів чи приховування будь-яких суттєвих фактів набуття громадянства України.
12. Постановою Харківського апеляційного адміністративного суду від 25 липня 2017 року скасовано постанову Харківського окружного адміністративного суду від 11 квітня 2017 року по справі №820/7130/16. Прийнято нову постанову, якою в позові відмовлено.
13. Відмовляючи у задоволенні адміністративного позову, суд апеляційної інстанції виходив із правомірності прийнятого рішення, оскільки відповідачем встановлено та підтверджено належними доказами наявність підстав для скасування рішення про оформлення набуття громадянства України.
IV. Касаційне оскарження
14. У касаційній скарзі позивач, посилаючись на істотне порушення судом апеляційної інстанції норм матеріального та процесуального права, просить касаційну скаргу позивача задовольнити, постанову Харківського апеляційного адміністративного суду від 25 липня 2017 року скасувати, а постанову Харківського окружного адміністративного суду від 11 квітня 2017 року залишити без змін.
15. В обгрнутовання касаційної скарги зазначає, що відповідачем не надано належних доказів відносно набуття громадянства позивачем на підставі свідомо неправдивих відомостей або фальшивих документів, приховування будь-яких фактів. Вказує, що рішенням апеляційного суду Херсонської області від 30 червня 2011 року відмовлено лише у задоволення заяви про встановлення факту постійного проживання, проте факту надання неправдивих відомостей не підтверджено.
V. Релевантні джерела права й акти їх застосування
16. Відповідно до частини 2 статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.
17. Статтею 1 Закону "Про громадянство України" від 18 січня 2001 року № 2235-ІІІ (далі - Закон № 2235-ІІІ (2235-14) ) визначено, що: громадянство України - правовий зв`язок між фізичною особою і Україною, що знаходить свій вияв у їх взаємних правах та обов`язках; громадянин України - особа, яка набула громадянство України в порядку, передбаченому законами України та міжнародними договорами України.
18. Відповідно до статті 8 Закону № 2235-ІІІ особа, яка сама чи хоча б один з її батьків, дід чи баба, рідні (повнорідні та неповнорідні) брат чи сестра, син чи дочка, онук чи онука народилися або постійно проживали до 24 серпня 1991 року на території, яка стала територією України відповідно до Закону України "Про правонаступництво України" (1543-12) , або яка сама чи хоча б один з її батьків, дід чи баба, рідні (повнорідні та неповнорідні) брат чи сестра народилися або постійно проживали на інших територіях, що входили на момент їх народження або під час їх постійного проживання до складу Української Народної Республіки, Західноукраїнської Народної Республіки, Української Держави, Української Соціалістичної Радянської Республіки, Закарпатської України, Української Радянської Соціалістичної Республіки (УРСР), і є особою без громадянства або іноземцем, який подав зобов`язання припинити іноземне громадянство, та подала заяву про набуття громадянства України, а також її неповнолітні діти реєструються громадянами України. Іноземці, які є громадянами (підданими) кількох держав, подають зобов`язання припинити громадянство всіх цих держав. Іноземці, яким надано статус біженця в Україні чи притулок в Україні, замість зобов`язання припинити іноземне громадянство подають декларацію про відмову особи, якій надано статус біженця в Україні чи притулок в Україні, від іноземного громадянства.
19. Згідно зі статтею 17 Закону № 2235-ІІІ, громадянство України припиняється внаслідок виходу з громадянства України; внаслідок втрати громадянства України; за підставами, передбаченими міжнародними договорами України.
20. За приписами статті 19 Закону № 2235-ІІІ підставами для втрати громадянства України є: добровільне набуття громадянином України громадянства іншої держави, якщо на момент такого набуття він досяг повноліття; набуття особою громадянства України на підставі статті 9 цього Закону внаслідок обману, свідомого подання неправдивих відомостей або фальшивих документів; добровільний вступ на військову службу іншої держави, яка відповідно до законодавства цієї держави не є військовим обов`язком чи альтернативною (невійськовою) службою. Датою припинення громадянства України у випадках, передбачених цією статтею, є дата видання відповідного указу Президента України.
21. Як встановлено статтею 21 Закону № 2235-ІІІ, рішення про оформлення набуття громадянства України скасовується, якщо особа набула громадянство України відповідно до статей 8 та 10 цього Закону шляхом обману, внаслідок подання свідомо неправдивих відомостей або фальшивих документів, приховування будь-якого суттєвого факту, за наявності якого особа не може набути громадянство України.
22. Пунктом 44 Порядку унормовано, що провадження за заявами і поданнями з питань громадянства України та виконання прийнятих рішень, затвердженого Указом Президента України від 27 березня 2001 року № 215 (215/2001) (далі-Порядок), передбачено, що у разі відсутності документів, що підтверджують факт постійного проживання чи народження особи до 24 серпня 1991 року на території, яка стала територією України відповідно до Закону України "Про правонаступництво України" (1543-12) , або на інших територіях, що входили на момент її народження чи під час її постійного проживання до складу Української Народної Республіки, Західноукраїнської Народної Республіки, Української Держави, Української Соціалістичної Радянської Республіки, Закарпатської України, Української Радянської Соціалістичної Республіки (УРСР), або документів, що підтверджують відповідні родинні стосунки, для оформлення набуття громадянства України подається відповідне рішення суду.
23. Відповідно до пункту 88 Порядку, для скасування рішень про оформлення набуття громадянства України відповідно до статті 21 Закону органами внутрішніх справ, дипломатичними представництвами чи консульськими установами України готуються такі документи:
а) подання про скасування рішення про оформлення набуття громадянства України;
б) документи, які підтверджують, що особа набула громадянство України за територіальним походженням (стаття 8 Закону) або була поновлена у громадянстві України (стаття 10 Закону) шляхом обману, внаслідок подання свідомо неправдивих відомостей або фальшивих документів, приховування будь-якого суттєвого факту, за наявності якого особа не може набути громадянства України (довідка органу внутрішніх справ, дипломатичного представництва чи консульської установи про те, що іноземець, який подав зобов`язання припинити іноземне громадянство, не подав документ про припинення цього громадянства, виданий уповноваженим органом відповідної держави, до уповноваженого органу України протягом двох років з моменту реєстрації його громадянином України, а незалежні від особи причини неотримання документа про припинення іноземного громадянства не існують (частина п`ята статті 8 та частина друга статті 10 Закону); інформація органу внутрішніх справ України про те, що іноземець, який подав декларацію про відмову від іноземного громадянства, не повернув паспорт іноземної держави до уповноважених органів цієї держави (частина восьма статті 8 та частина сьома статті 10); інформація про те, що на момент реєстрації громадянином України існували підстави, за наявності яких особа не поновлюється у громадянстві України (частини перша та друга статті 10 з урахуванням частини п`ятої статті 9 Закону; частина п`ята статті 10 Закону); інформація про інші неправдиві відомості та фальшиві документи, які були подані для набуття громадянства України відповідно до статей 8 та 10 Закону, або інформація про приховування будь-якого суттєвого факту, за наявності якого особа не може набути громадянство України відповідно до статей 8 та 10 Закону).
24. У пункті 96 Порядку зазначено, що подання про скасування рішення про оформлення набуття громадянства України у випадках, передбачених статтею 21 Закону, стосовно особи, яка проживає в Україні, готується управлінням, відділом (сектором) міграційної служби в районі, районі у місті, місті обласного, республіканського (Автономної Республіки Крим) значення, до якого цією особою подавалися документи щодо оформлення набуття громадянства України.
Подання про скасування рішення про оформлення набуття громадянства України разом із документами, передбаченими підпунктом "б" пункту 88 цього Порядку, надсилається до головного управління (управління) міграційної служби в Автономній Республіці Крим, області, містах Києві та Севастополі.
25. За змістом пункту 97 Порядку, рішення про оформлення набуття громадянства України скасовується начальником головного управління (управління) міграційної служби в Автономній Республіці Крим, області, містах Києві та Севастополі або його заступником.
Повідомлення про скасування рішення про оформлення набуття громадянства України у тижневий строк надсилається до управління, відділу (сектору) міграційної служби в районі, районі у місті, місті обласного, республіканського (Автономної Республіки Крим) значення, яким було внесено подання про скасування рішення про оформлення набуття громадянства України.
Управління, відділ (сектор) міграційної служби в районі, районі у місті, місті обласного, республіканського (Автономної Республіки Крим) значення не пізніш як у тижневий строк з дня одержання повідомлення про скасування рішення про оформлення набуття громадянства України повідомляє про це відповідну особу у письмовій формі із зазначенням причин скасування такого рішення.
VI. Позиція Верховного Суду
26. Вирішуючи питання про обґрунтованість поданої касаційної скарги, Верховний Суд виходить з такого.
27. Рішенням апеляційного суду Херсонської області від 30 червня 2011 року встановлені обставини щодо відсутності постійного та безперервного проживання позивача на території України на законних підставах, що слугувало підставою для скасування рішення Дніпровського районного суду м.Херсона від 12 травня 2008 року та відмови у задоволенні заяви про встановлення факту постійного проживання на території України з 27 березня 1991 року.
28. Підставою для скасування відповідачем рішення УМВС України в Херсонській області від 10 червня 2008 року про оформлення набуття громадянства України за територіальним походженням стала наявність рішення апеляційного суду Херсонської області від 30 червня 2011 року, яким встановлено факт відсутності постійного проживання на території України з 27 березня 1991 року та відсутність доказів, які підтверджують факт постійного проживання позивача.
29. Суд погоджується з висновком суду апеляційної інстанції щодо наявності належних доказів та підстав прийняття відповідачем оскаржуваного рішення, так як на підтвердження факту проживання на території України було надано судове рішення, яке в подальшому скасоване, а отже існують законні підстави, передбачені ст. 21 Закону № 2235-ІІІ для скасування рішення про оформлення громадянства.
30. Матеріалами справи підтверджено, що Відділом у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб Управління МВС України в Херсонській області позивача повідомлено про те, що рішенням апеляційного суду Херсонської області від 30 червня 2011 року скасовано рішення Дніпровського районного суду м. Херсона від 12 травня 2008 року про встановлення факту постійного проживання на території України з 1991 року, що стало підставою для оформлення набуття громадянства України за територіальним походженням за ч.1 ст. 8 Закону України "Про громадянство", про що складено довідку № 38 про припинення громадянства України. Позивача сповіщено про необхідність звернення до територіального підрозділу служби ГІРФО за місцем постійної реєстрації для отримання довідки та повернення паспорта громадянина України, який визнаний недійсним.
31. Обґрунтованим є висновок суду апеляційної інстанції про те, що позивач обізнаний про наявність зазначеного вище рішення так, як 05 серпня 2012 року при перетинанні пункту пропуску в м.Бориспіль у позивача вилучений паспорт громадянина України для виїзду за кордон серії НОМЕР_2 у зв`язку з наявністю інформації про перебування цього документа на обліку втрачених або оголошених недійсними документів і роз`яснено про його недійсність, що скріплено власноручним підписом позивача в протоколі вилучення (затримання) документа.
32. З огляду на викладене, висновок суду апеляційної інстанцій щодо відмови у задоволенні позовних вимог є правильним, обґрунтованим, відповідає нормам матеріального та процесуального права, відсутні підстави для скасування чи зміни оскаржуваного судового рішення.
33. Переглядаючи судове рішення в межах доводів та вимог касаційної скарги та зважаючи на приписи статті 350 КАС України, касаційну скаргу необхідно залишити без задоволення, а оскаржуване судове рішення - без змін.
VII. Судові витрати
34. Відповідно до ст. 139 КАС України судові витрати розподілу не підлягають.
п о с т а н о в и в :
1. Касаційну скаргу ОСОБА_1 залишити без задоволення.
2. Постанову Харківського апеляційного адміністративного суду від 25 липня 2017 року у цій справі залишити без змін.
Постанова набирає законної сили з дати її прийняття та оскарженню не підлягає.
Головуючий І.В. Дашутін
Судді О.О. Шишов
М.М. Яковенко