ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
"26" червня 2012 р. Справа № 14-01/1494
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
головуючого:Удовиченка О.С., суддів: Міщенка П.К., Поліщука В.Ю. розглянувши касаційну скаргу Державного підприємства "Енергоринок"
на ухвалу Київського апеляційного господарського суду від 16.01.2012 (судді: Разіна Т.І., Дзюбко П.О., Сотніков С.В.)
у справі № 14-01/1494 господарського суду Черкаської області (суддя Хабазня Ю.А.) за заявою ТОВ "Агенство регіонального розвитку паливно-енергетичного комплексу "А/РТЕК" до ВАТ "Черкасиобленерго" про банкрутство розпорядник майна Литвин В.В.в судовому засіданні взяли участь представники :
Державного підприємства "Енергоринок" Король А.С.ВАТ "Черкасиобленерго" Орлова Т.І. Розпорядник майна Литвин В.В.
В С Т А Н О В И В :
Фондом державного майна України заявлено клопотання про скасування заборони боржнику здійснювати виплату дивідендів акціонерам боржника відповідно до рішень органів управління боржника, застосованої згідно ухвали господарського суду Черкаської області від 12.05.2009 року.
Ухвалою господарського суду Черкаської області від 14.12.2011 клопотання Фонду держаного майна України задоволено, скасовано заборону боржнику здійснювати виплату дивідендів акціонерам боржника відповідно до рішення органів управління боржника, як захід забезпечення вимог кредиторів, вжитий ухвалою господарського суду Черкаської області від 12.05.2009 року.
Державне підприємство "Енергоринок" не погоджуючись з ухвалою господарського суду Черкаської області від 14.12.2011 звернулося до Київського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просило скасувати ухвалу господарського суду Черкаської області від 14.12.2011 року.
Ухвалою Київського апеляційного господарського суду від 16.01.2012 апеляційну скаргу повернуто Державному підприємству "Енергоринок" без розгляду на підставі ст. 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", п.2 ч.1 ст. 97 ГПК України.
Державне підприємство "Енергоринок" звернулося до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить скасувати ухвалу Київського апеляційного господарського суду від 16.01.2012, передати справу до Київського апеляційного господарського суду.
В обґрунтування касаційної скарги заявник посилається на порушення судом апеляційної інстанції при винесенні оскаржуваної ухвали норм процесуального права.
Судова колегія, розглянувши наявні матеріали справи, обговоривши доводи касаційної скарги, перевіривши юридичну оцінку обставин справи та повноту їх встановлення, дослідивши правильність застосування судом апеляційної інстанції норм матеріального і процесуального права дійшла висновку, що касаційна скарга підлягає задоволенню з наступних підстав.
Відповідно до п.2 ч.1 ст. 97 ГПК України апеляційна скарга не приймається до розгляду і повертається апеляційним господарським судом, якщо до скарги не додано доказів надсилання її копії іншій стороні (сторонам).
Згідно з ч. 2 ст. 4-1 ГПК України господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому цим Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (2343-12) .
Згідно ст.1 "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" сторони у справі про банкрутство - кредитори (представник комітету кредиторів), боржник (банкрут).
Судом апеляційної інстанції зазначено, що Державне підприємство "Енергоринок" не надало доказів надіслання копії апеляційної скарги і доданих до неї документів розпоряднику майна - арбітражному керуючому Литвину В.В. Враховуючи зазначене суд повернув апеляційну скаргу.
Своєю ухвалою суд апеляційної інстанції обмежив суб'єкта оскарження у здійсненні прав, передбачених пунктом 8 частини З статті 129 Конституції України.
Враховуючи викладене, оскаржену ухвалу не можна визнати законною та обґрунтованою, у зв'язку з чим її слід скасувати, а справу передати на розгляд до Київського апеляційного господарського суду.
Керуючись статтями 111-5, 111-7, 111-9- 111-11 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України,
П О С Т А Н О В И В :
Касаційну скаргу Державного підприємства "Енергоринок" задовольнити.
Ухвалу Київського апеляційного господарського суду від 16.01.2012 у справі № 14-01/1494 скасувати.
Справу передати до Київського апеляційного господарського суду.
Головуючий О.С. Удовиченко Судді П.К. Міщенко В.Ю. Поліщук