ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
79010, м.Львів, вул.Личаківська,81
ПОСТАНОВА
02.02.10 Справа № 05/135-48
( Додатково див. постанову Вищого господарського суду України (rs10007390) )
Львівський апеляційний господарський суд в складі колегії
головуючого - судді –Гнатюк Г.М.
суддів - Кравчук Н.М.
- Мирутенко О.Л.
розглянув апеляційну скаргу фізичної особи –підприємця ОСОБА_2, м.Луцьк від 09.10.2009р.
на рішення господарського суду Волинської області від 30.09.2009р.
у справі № 05/135-48
за позовом Приватного підприємства "Всюди буду", м.Луцьк
до відповідача: фізичної особи –підприємця ОСОБА_2, м.Луцьк
про стягнення 28000,00грн.
за участю представників сторін:
від позивача: Ґедзь О.М. - директор
від відповідача: ОСОБА_3 - представник
Сторонам роз‘яснено їх права та обов‘язки, передбачені ст. 22 ГПК України.
Клопотання про технічну фіксацію судового процесу не поступало, заяв про відвід суддів не надходило.
Встановив :
Рішенням господарського суду Волинської області від 30.09.2009р. позов задоволено повністю та стягнено з підприємця ОСОБА_2 на користь Приватного підприємства "Всюди буду"– 28000,00грн. основного боргу, 280,00грн. державного мита та 315,00грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.
Рішення суду мотивоване тим, що позивач не підписав договір на виконання підрядних робіт з відповідачем, виконані відповідачем роботи у встановленому порядку позивачем не прийняті, а тому у відповідності до 1 ст. 1212 ЦК України, відповідач, як особа, яка набула майно (кошти) без достатньої правової підстави, зобов’язана його повернути, у зв’язку з чим і були задоволені позовні вимоги ПП "Всюди буду".
Не погоджуюсь із зазначеним рішенням, приватний підприємець ОСОБА_2 оскаржив його в апеляційному порядку, оскільки вважає, що воно прийняте з порушенням норм матеріального права, так як місцевим господарським судом не враховано всіх обставин по справі, зокрема, що позивачем не дотримано порядку укладення договору у відповідності до ч.ч.3,4,8 ст. 181 ГК України, натомість повністю оплачено всі виконані відповідачем роботи.
У письмовому відзиві на апеляційну скаргу від 20.11.2009р. та в судовому засіданні 02.02.2010р. представник позивача спростовує доводи скаржника та зазначає про законність та обгрунтованість рішення місцевого суду, у зв‘язку з чим просить апеляційну скаргу залишити без задоволення, а оскаржуване рішення залишити без змін.
Розглянувши матеріали справи, оцінивши докази, заслухавши пояснення представників сторін, колегія суддів прийшла до висновку, що апеляційну скаргу слід задоволити, а рішення господарського суду Волинської області від 30.09.2009р. у справі №05/135-48 скасувати, враховуючи наступне.
Як вбачається з матеріалів справи, в березні 2009 року між сторонами велися переговори щодо укладення договору по виготовленню основи під рекламу з композитних матеріалів та рекламних елементів на фасадній частині будівлі.
Приватним підприємцем ОСОБА_2 було підготовлено та передано ПП "Всюди буду"договір № 7 від 03 березня 2009р., який останнім так і не був повернутий, проте і жодних заперечень зі сторони позивача щодо умов договору не надійшло. При цьому, відповідач приступив до виконання підрядних робіт і позивачем було допущено його до цих робіт, які виконувались на фасаді будівлі офісу позивача.
Крім цього, згідно рахунку №12 (а.с.8) позивачем було оплачено відповідачу 28000,00грн. із зазначенням призначення платежу: за вивіску згідно рахунку №14.04.09 від 14 квітня 2009р., виставленого відповідачем.
У відповідності до частин 3, 4, 8 ст. 181 Господарського кодексу України: "сторона, яка одержала проект договору, у разі згоди з його умовами оформляє договір відповідно і повертає один примірник договору другій стороні. За наявності заперечень щодо окремих умов договору сторона, яка одержала проект договору, складає протокол розбіжностей, про що робиться застереження у договорі, та у двадцятиденний строк надсилає другій стороні два примірники протоколу розбіжностей разом з підписаним договором". А отже, позивачем не було дотримано вимог ст. 181 Господарського кодексу України.
Відповідно до статті 179 Господарського кодексу України майново-господарські зобов'язання, які виникають між суб'єктами господарювання або між суб'єктами господарювання і негосподарюючими суб'єктами - юридичними особами на підставі господарських договорів, є господарсько-договірними зобов'язаннями. Господарські договори укладаються за правилами, встановленими Цивільним кодексом України (435-15) з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом, іншими нормативно-правовими актами щодо окремих видів договорів.
У відповідності до ч.2 ст. 642 ЦК України, якщо особа, яка одержала пропозицію укласти договір, у межах строку для відповіді вчинила дію відповідно до вказаних у пропозиції умов договору (відвантажила товари, надала послуги, виконала роботи, сплатила відповідну суму грошей тощо), яка засвідчує її бажання укласти договір, ця дія є прийняттям пропозиції, якщо інше не вказане в пропозиції укласти договір або не встановлено законом.
Оскільки позивачем було допущено відповідача до виконання передбачених договором робіт; та повністю оплачено виконані роботи у строк, порядку і в обсязі, що зазначені в договорі (пп 3.1.-3.3., 3.5.2 договору, додаток № 1) та на підставі рахунку виставленого відповідачем (акцепт), що підтверджується випискою з рахунку, колегія суддів погоджується з доводами скаржника про те, що договір на виконання підрядних робіт було укладено та виконано.
Колегія суддів не погоджується з висновком місцевого господарського суду про задоволення позову з посиланням на ст. 1212 Цивільного кодексу України, у відповідності до якої "особа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), зобов'язана повернути потерпілому це майно", оскільки умовою застосування цієї норми є відсутність правових підстав для набуття майна однією особою за рахунок іншої особи, а саме відсутність угоди сторін, адміністративного акту тощо. З огляду на вищевказане суд помилково застосовує ст. 1212 Цивільного кодексу України до спірних правовідносин, адже правовою підставою набуття відповідачем коштів позивача є досягнення домовленості між сторонами щодо виконання робіт, а згодом і безпосереднє виготовлення реклами з логотипом позивача.
Крім цього, суд першої інстанції помилково зазначає про те, що вивіска демонтована та виготовлена нова, оскільки в матеріалах справи відсутні належні докази цього, а отже позивач продовжує користуватися вивіскою, виготовленою відповідачем.
Враховуючи, що позивачем жодним чином не доведено порушення відповідачем умов договору та неналежну якість виготовленої відповідачем вивіски, а також відсутність інших правових підстав, передбачених діючим законодавством України, для повернення коштів, сплачених за виконані відповідачем роботи, колегія суддів погоджується з доводами скаржника та приходить до висновку, що апеляційну скаргу слід задоволити, а рішення господарського суду Волинської області від 30.09.2009р. скасувати і в задоволенні позову відмовити.
Судові витрати по апеляційній скарзі, в порядку ст. 49 ГПК України, слід віднести на позивача.
Керуючись ст.ст. 101, 103- 105 ГПК України Львівський апеляційний господарський суд,-
Постановив:
1. Апеляційну скаргу приватного підприємця ОСОБА_2 задоволити, а рішення господарського суду Волинської області від 30.09.2009р. скасувати.
2. Прийтняти нове рішення. В позові відмовити повністю.
3. Постанову може бути оскаржено в касаційному порядку.
4. Матеріали справи повернути в господарський суд Волинської області.
Головуючий суддя
Суддя
Суддя
Гнатюк Г.М.
Кравчук Н.М.
Мирутенко О.Л.