ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
26.08.2009 р. Справа №11/176
Дніпропетровський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:
головуючий суддя Ясир Л.О. (доповідач)
суддів: Виноградник О.М., Пруднікова В.В.,
секретар судового засідання: Вовченко О.В.,
за участю представників сторін:
від кредитора - Державного комітету України з державного матеріального резерву: Роздольський Ігор Олегович, головний спеціаліст, довіреність №2/5749 від 03.12.08р.;
від кредитора - ЗАТ "Зерноторгівельна компанія Олсідз-Україна": Ущапівський Руслан Васильович, представник, довіреність б/н від 17.08.09р.;
від кредитора - ТОВ "Зерноторгівельна компанія": Ущапівський Руслан Васильович, представник, довіреність б/н від 17.08.09р.;
від боржника: Староселець Жанна Василівна, представник, довіреність б/н від 17.08.09р.;
представники інших кредиторів та арбітражний керуючий у судове засідання не з’явилися, про час та місце судового засідання повідомлені належним чином.
розглянувши апеляційну скаргу приватного підприємства "Регіональні Меркетологічні Дослідження", смт.Голованівськ, Кіровоградська область
на ухвалу господарського суду Кіровоградської області від 08.12.08р. у справі №11/76
за заявою приватного підприємства "Регіональні Меркетологічні Дослідження", смт.Голованівськ, Кіровоградська область
до відкритого акціонерного товариства "Грушківське хлібоприймальне підприємство", м.Ульяновка, Кіровоградська область
про порушення провадження у справі про банкрутство
В С Т А Н О В И В :
Ухвалою господарського суду Кіровоградської області від 08.12.08р. по справі №11/176 (суддя Жак В.В.) затверджено реєстр вимог кредиторів відкритого акціонерного товариства "Грушківське хлібоприймальне підприємство", м.Ульяновка з вимогами наступних кредиторів: Державного комітету України з державного матеріального резерву, м.Київ; Гайворонської міжрайонної державної податкової інспекції, м.Гайворон; Приватного підприємства "Регіональні Маркетологічні Дослідження", м.Голованівськ; ТОВ "Зерноторговельна компанія", м.Київ; ТОВ "Холдінг Зерноторгівельна компанія", м.Київ; ЗАТ "Зерноторгівельна компанія Олсідз-Україна", м.Київ. Вимоги конкурсних кредиторів, що заявлені після закінчення строку, або не заявлені взагалі, визнані погашеними. Зобов’язано розпорядника майна боржника Кноблох І.В. здійснити дії, передбачені статтею 16 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" щодо проведення попереднього засідання. Запропоновано комітету кредиторів боржника подати суду клопотання про відкриття процедури санації або визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, укладення мирової угоди: про призначення керуючого санацією чи ліквідатора з пропозицією щодо їх кандидатур не пізніше 23.01.09р.
Не погодившись з ухвалою суду, приватне підприємство "Регіональні Меркетологічні Дослідження", смт.Голованівськ звернулось з апеляційною скаргою, просить її скасувати в частині визнання вимог Державного комітету з державного матеріального резерву України на суму 1 805 759,15 грн. - третя черга та 1 862 405,81 грн. – шоста черга, в задоволенні заяви кредитора відмовити. Заявник апеляційної скарги вважає, що ухвала прийнята з порушенням норм матеріального та процесуального права. Зазначає, що Держкомрезервом не надано жодних доказів на підтвердження своїх вимог, але незважаючи на відсутність договору, акту звірки руху зерна, невідповідність між даними акту звірки по кількості продукції, які вимагалися судом ще в ухвалі від 28.10.08р., повне невизнання вимог боржником та розпорядником майна, суд дійшов висновку про можливість включення до реєстру таким вимог Держкомрезерву.
Кредитори – товариство з обмеженою відповідальністю "Зерноторгівельна компанія", товариство з обмеженою відповідальністю "Холдинг Зерноторгівельна компанія", закрите акціонерне товариство "Зерноторгівельна компанія Олсідз-Україна" та відкрите акціонерне товариства "Грушківське хлібоприймальне підприємство" у відзивах на апеляційну скаргу вважають доводи, викладені в апеляційній скарзі, безпідставними та необґрунтованими, просять у задоволенні апеляційної скарги відмовити, а ухвалу господарського суду залишити без змін.
Кредитор - Державний комітет України з державного матеріального резерву у поясненнях просить апеляційну скаргу залишити без задоволення, а ухвалу –без змін.
Інші кредитори та арбітражний керуючий у судове засідання не з’явились, про час і місце судового засідання повідомлені належним чином, що підтверджується повідомленнями про вручення поштових відправлень (судових повісток), своїм правом участі в судовому засіданні не скористалися, явку представників в судове засідання не забезпечили.
08.07.09р. від кредитора – Гайворонської міжрайонної державної податкової інспекції надійшло клопотання про розгляд справи без її представника у зв’язку з відсутністю коштів на відрядження.
Заслухавши присутніх представників кредиторів та представника боржника, обговоривши доводи апеляційної скарги та перевіривши матеріали справи, судова колегія вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню, виходячи з наступного.
Ухвалою господарського суду Кіровоградської області від 11.06.07р. за заявою ініціюючого кредитора приватного підприємства "Регіональні Меркетологічні Дослідження", смт.Голованівськ порушено справу №11/176 про банкрутство відкритого акціонерного товариства "Грушківське хлібоприймальне підприємство", м.Ульяновка.
У газеті "Голос України" від 01.08.07р. №134 опубліковане оголошення про порушення провадження у справі про банкрутство відкритого акціонерного товариства "Грушківське хлібоприймальне підприємство".
25.06.08р. розпорядником майна подано реєстр вимог кредиторів, відповідно до якого боржником та розпорядником майна визнані та без заперечень включені вимоги кредиторів приватного підприємства "Регіональні Меркетологічні Дослідження", Гайворонської міжрайонної державної податкової інспекції, ТОВ "Зерноторгівельна компанія", ЗАТ "Зерноторгівельна компанія Олсідз-Україна", ТОВ "Холдінг Зерноторгівельна компанія". Грошові вимоги Державного комітету України з державного матеріального резерву на суму 4 104 745,30 грн. відхилені.
Інші конкурсні кредитори із заявами про грошові вимоги до боржника не зверталися.
09.07.08р. кредитор Державний комітет України з державного матеріального резерву звернувся до суду зі скаргою №213/юр від 07.07.08р. на рішення боржника та розпорядника майна про відхилення його грошових вимог до боржника у розмірі 4 104 745,30 грн.
Заявою про уточнення заявлених вимог №2/5139 від 23.10.08р. Державний комітет України з державного матеріального резерву зменшив грошові вимоги до боржника ВАТ "Грушківське хлібоприймальне підприємство" до 3 688 164,96 грн.
28.10.08р. розпорядником майна подано до суду повідомлення про результати розгляду вимог Держкомрезерву, в якому зазначає, що станом на початок процедури банкрутства боргу ВАТ "Грушківське хлібоприймальне підприємство" перед Державним комітетом України з державного матеріального резерву не існувало.
Відповідно до частини 2 статті 15 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у попередньому засіданні господарський суд розглядає реєстр вимог кредиторів, вимоги кредиторів, щодо яких були заперечення боржника і які не були включені розпорядником майна до реєстру вимог кредиторів.
Згідно приймальних актів форми Р-16, які знаходяться в матеріалах справи, боржник прийняв на зберігання сільськогосподарську продукцію, закладену до державного резерву.
У відповідності з пунктом 3 частини 1 статті 937 Цивільного кодексу України письмова форма договору збереження вважається дотриманою, якщо прийняття речі на зберігання посвідчене розпискою, квитанцією або іншим документом, підписаним зберігачем.
Згідно статті 2 Закону України "Про державний матеріальний резерв" відповідальне зберігання матеріальних цінностей державного резерву –зберігання закладених до державного резерву матеріальних цінностей у постачальника (виробника) або одержувача (споживача) без надання йому права користуватися цими матеріальними цінностями до прийняття у встановленому порядку рішення про відпуск їх з державного резерву.
Уповноваженими особами Дрежкомрезерву за участю працівників боржника 04.04.07 р. (акт перевірки від 04.04.07 р., т.2, а.с.53-59) була проведена перевірка наявності, якісного стану, умов зберігання, обліку та звітності щодо зерна державного резерву, яке знаходилось на відповідальному зберіганні боржника. При перевірці було встановлено факти самовільного використання матеріальних цінностей державного резерву: пшениці 3 кл. в кількості 175,936 тонн, пшениці 5 кл. –21,500 тонн, жита гр. А –112,616 тонн, ячменю 1 кл. –1,171 тонн, проса 3 кл. –53,658 тонн, насіння соняшника –309,601 тонн на загальну суму 998 349,14 грн.
Виявлено також оформлення боржником ВАТ "Грушківське ХПП" безтоварних операцій із закладення до державного матеріального резерву пшениці 3 кл в кількості 479,271 тонни та пшениці 4 кл в кількості 281,040 тонни - всього загальною вартістю 807 410,01 грн. в цінах, які діють на позабіржовому ринку матеріальних цінностей станом на дату порушення провадження у справі про банкрутство боржника.
За заявою Держкомрезерву вимоги цього кредитора до боржника складають 3 668 164,96 грн., з яких 998 349,14 грн. – вартість самовільно використаних матеріальних цінностей державного резерву, 998 349,14 грн. –штраф за самовільне використання цінностей державного резерву, 807 410,01 грн. –вартість матеріальних цінностей, стосовно яких встановлено факт оформлення безтоварних операцій, 807 410,01 грн. –штраф за оформлення безтоварних операцій із закладення матеріальних цінностей до державного резерву, 56 646,6 грн. –пеня за самовільне використання матеріальних цінностей державного резерву та оформлення безтоварних операцій із закладення матеріальних цінностей до державного матеріального резерву.
За приписами статті 14 Закону України "Про державний матеріальний резерв" у разі виявлення фактів оформлення безтоварних операцій із закладення матеріальних цінностей до державного резерву підприємства, установи і організації –відповідальні зберігачі сплачують штраф у розмірі 100 відсотків вартості незакладених до державного резерву матеріальних цінностей, а також пеню за кожний день прострочення з моменту оформлення зазначених операцій до фактичного закладення матеріальних цінностей до державного резерву.
У разі незабезпечення збереження матеріальних цінностей державного резерву, в тому числі самовільного відчуження, з юридичних осіб, на відповідальному зберіганні яких перебувають ці цінності, стягується штраф у розмірі 100 відсотків вартості, виходячи з їх ринкової ціни на день виявлення факту відсутності (самовільного відчуження), а також пеня з вартості відсутнього їх обсягу за кожний день до повного повернення матеріальних цінностей.
На час звернення Держкомрезерву з грошовими вимогами у боржника не було необхідної кількості зерна для повного повернення його в державний резерв. В судовому засіданні представник боржника також підтвердив апеляційній інстанції про неможливість виконання свого зобов’язання в натурі в зв’язку з його відсутністю.
За таких обставин Держкомрезерв обґрунтовано обрахував свої вимоги в грошовій формі, виходячи з середньо ринкових цін станом на день порушення справи про банкрутство боржника.
Розглядаючи вимоги Держкомрезерву суд першої інстанції дав повну та правильну оцінку правовідносинам сторін, обставинам справи та вірно застосував норми чинного законодавства, тому підстави для зміни чи скасування ухвали відсутні.
Доводи, з яких оскаржується ухвала від 08.12.08р., спростовуються вищевикладеним.
Керуючись ст.ст.101, 102, 103, 105 Господарського процесуального кодексу України (1798-12) , апеляційний господарський суд, -
П О С Т А Н О В И В :
Апеляційну скаргу приватного підприємства "Регіональні Меркетологічні Дослідження", смт.Голованівськ, Кіровоградська область – залишити без задоволення.
Ухвалу господарського суду Кіровоградської області від 08.12.08р. у справі №11/176 – залишити без змін.
Головуючий Л.О. Ясир Судді О.М.Виноградник В.В.Прудніков