ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА
01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98
РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Справа № 5011-38/10842-2012 02.10.12
( Додатково див. постанову Вищого господарського суду України (rs30705065) ) ( Додатково див. постанову Київського апеляційного господарського суду (rs28229890) )
За позовом Серебряков Гліб Валентинович До Товариства з обмеженою відповідальністю «Атом-Енерго-Проект» Третя особа Товариство з обмеженою відповідальністю «Спецатомінвест» Про визнання недійсними рішення загальних зборів
Суддя Власов Ю.Л.
Представники: Від позивача Фролькіс С.Е.Від відповідача Ганькевич В.В.Від третьої особиГанькевич В.В.
ОБСТАВИНИ СПРАВИ:
Позивач звернувся до суду з позовною заявою до Відповідача про визнання недійсним рішення загальних зборів від 03.07.12р.
Заявлені позовні вимоги Позивач обґрунтовує тим, що спірні загальні збори учасників Відповідача відбулись без повідомлення Позивача про їх проведення, з порушенням порядку скликання та чинного законодавства України.
Ухвалою Господарського суду м. Києва від 09.08.12р. провадження у справі було порушено, позовна заява прийнята до розгляду, розгляд справи був призначений на 28.08.12р. В судовому засіданні розгляд справи відкладався до 02.10.12р.
Відповідач проти задоволення позовних вимог заперечив з підстав, викладених у відзиві на позовну заяву.
Судом досліджені надані суду докази та матеріали. В результаті дослідження наданих суду доказів та матеріалів, слухання сторін суд, -
ВСТАНОВИВ:
02.03.09р. загальними зборами Відповідача був затверджений статут Відповідача, який зареєстрований Голосіївською районною у м. Києві державною адміністрацією.
Згідно з п.4.1. статуту учасниками товариства є Третя особа та Позивач. Відповідно до п.4.2 статуту учасники товариства мають право, в тому числі, брати участь в управлінні товариством, в порядку, визначеному цим статутом.
Відповідно до п.5.2. статуту частки статутного капіталу товариства розподілені між учасниками таким чином: Третьої особи 950000,00 грн., що складає 95 часток або 95% статутного капіталу товариства; Позивач 50000,00 грн., що складає 5 часток або 5% статутного капіталу товариства.
Згідно з п.10.1 статуту вищим органом управління товариства є загальні збори його учасників. Вони складаються з учасників товариства або призначених ними представників.
Відповідно до п.10.5 статуту до виключної компетенції загальних зборів учасників товариства належать такі питання, в тому числі, створення та відкликання виконавчого органу товариства; визначення форм контролю за діяльністю виконавчого органу, створення та визначення повноважень відповідних контрольних органів.
Згідно з п.10.7. статуту рішення по вказаним питанням приймаються простою більшістю голосів.
Відповідно до п.10.10 статуту збори учасників вважаються правомочними, якщо на них присутні учасники, які володіють у сукупності більше ніж 60% голосів. Учасники які беруть участь у зборах, реєструються з зазначенням кількості голосів, яку має кожний учасник. Цей перелік підписується головою та секретарем зборів.
Згідно з п.10.12 статуту про проведення загальних зборів товариства учасники повідомляються персонально письмово із зазначенням часу і місця проведення зборів та порядку денного. Персональне письмове повідомлення повинно бути відправлено через відділення пошти рекомендованим листом з відміткою про отримання учасником або особисто вручено учаснику, про що робиться відповідна відмітка. Повідомлення повинно бути зроблено не менше як за 30 днів до скликання загальних зборів. Будь-хто з учасників вправі вимагати розгляду питання на зборах учасників за умови що воно було ним поставлено не пізніше як за 25 днів до початку зборів.
03.07.12р. відбулись загальні збори учасників Відповідача, оформлені протоколом №б/н від 03.07.12р. та на яких був присутній один учасник -Третя особа. На вказаних зборах були прийняті рішення про звільнення Альтмана Олександра Кимовича з посади генерального директора товариства Відповідача з 03.07.12р. та призначення генеральним директором товариства Відповідача Попелло Сергія Борисовича з 04.07.12р.
Будь-яких доказів прийняття рішення про скликання вказаних загальних зборів, визначення їх порядку денного, направлення Позивачу повідомлення про скликання спірних загальних зборів з порядком денним Відповідачем та Третьою особою суду не подано.
Оцінюючи подані сторонами докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, та враховуючи, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, суд вважає, що позовні вимоги Позивача підлягають задоволенню з наступних підстав.
Відповідно до ст. 98 Цивільного кодексу України загальні збори учасників товариства мають право приймати рішення з усіх питань діяльності товариства, у тому числі і з тих, що передані загальними зборами до компетенції виконавчого органу. рішення загальних зборів приймаються простою більшістю від числа присутніх учасників, якщо інше не встановлено установчими документами або законом. Порядок скликання загальних зборів визначається в установчих документах товариства.
Згідно з ст. 116 Цивільного кодексу України учасники господарського товариства мають право у порядку, встановленому установчим документом товариства та законом, в тому числі, брати участь в управлінні товариством у порядку, визначеному в установчому документі, крім випадків, встановлених законом.
Відповідно до ст. 145 Цивільного кодексу України вищим органом товариства з обмеженою відповідальністю є загальні збори його учасників. У товаристві з обмеженою відповідальністю створюється виконавчий орган (колегіальний або одноособовий), який здійснює поточне керівництво його діяльністю і є підзвітним загальним зборам його учасників. Виконавчий орган товариства може бути обраний також і не зі складу учасників товариства. Компетенція виконавчого органу товариства з обмеженою відповідальністю, порядок ухвалення ним рішень і порядок вчинення дій від імені товариства встановлюються цим Кодексом, іншим законом і статутом товариства. До виключної компетенції загальних зборів учасників товариства з обмеженою відповідальністю належить, в тому числі, створення та відкликання виконавчого органу товариства; визначення форм контролю за діяльністю виконавчого органу, створення та визначення повноважень відповідних контрольних органів. Питання, віднесені до виключної компетенції загальних зборів учасників товариства, не можуть бути передані ними для вирішення виконавчому органу товариства.
Згідно з ст.61 Закону України «Про господарські товариства» загальні збори учасників товариства з обмеженою відповідальністю скликаються не рідше двох разів на рік, якщо інше не передбачено установчими документами. Позачергові загальні збори учасників скликаються головою товариства при наявності обставин, зазначених в установчих документах, у разі неплатоспроможності товариства, а також у будь-якому іншому випадку, якщо цього потребують інтереси товариства в цілому, зокрема, якщо виникає загроза значного скорочення статутного капіталу. Про проведення загальних зборів товариства учасники повідомляються передбаченим статутом способом з зазначенням часу і місця проведення зборів та порядку денного. Повідомлення повинно бути зроблено не менш як за 30 днів до скликання загальних зборів.
Відповідно до п.21 постанови Пленуму Верховного суду України «Про практику розгляду судами корпоративних спорів» (v0013700-08) рішення загальних зборів господарського товариства можуть бути визнаними недійсними в судовому порядку у випадку недотримання процедури їх скликання, встановленої статтями 43, 61 Закону про господарські товариства. Права учасника (акціонера) товариства можуть бути визнані порушеними внаслідок недотримання вимог закону про скликання і проведення загальних зборів, якщо він не зміг взяти участь у загальних зборах, належним чином підготуватися до розгляду питань порядку денного, зареєструватися для участі у загальних зборах тощо.
Відповідно до п.2.2.3., 2.11 рекомендації Президії Вищого господарського суду України від 28.12.2007 р. N 04-5/14 (v5_14600-07) недотримання вимог закону та установчих документів господарських товариств під час скликання і проведення їх загальних зборів є порушеннями права на участь у роботі цього органу. Під час вирішення спорів про визнання недійсними рішень загальних зборів недійсними суду слід з'ясовувати, чи відповідає оспорюване рішення вимогам чинного законодавства, чи було дотримано визначеного законом порядку скликання і проведення загальних зборів. Зокрема, підставами недійсності рішень загальних зборів є такі, в тому числі рішення прийнято з питання, не включеного до порядку денного загальних зборів; рішення прийнято загальними зборами акціонерів, під час скликання і проведення яких не було дотримано вимог законодавства або статуту товариства, якщо це призвело до істотного порушення прав позивача.
Як встановлено судом 02.03.09р. загальними зборами Відповідача був затверджений статут Відповідача та зареєстровано Голосіївською районною у м. Києві державною адміністрацією. Згідно з п.4.1. статуту учасниками товариства є: товариство з обмеженою відповідальністю «Спецатомінвест» та Серебряков Гліб Валентинович. Відповідно до п.4.2 статуту учасники товариства мають право, в тому числі, брати участь в управлінні товариством, в порядку, визначеному цим статутом. Відповідно до п.5.2. статуту частки статутного капіталу товариства розподілені між учасниками таким чином: Третьої особи 950000,00 грн., що складає 95 часток або 95% статутного капіталу товариства; Позивач 50000,00 грн., що складає 5 часток або 5% статутного капіталу товариства. Згідно з п.10.1 статуту вищим органом управління товариства є загальні збори його учасників. Вони складаються з учасників товариства або призначених ними представників. Відповідно до п.10.5 статуту до виключної компетенції загальних зборів учасників товариства належать такі питання, в тому числі, створення та відкликання виконавчого органу товариства; визначення форм контролю за діяльністю виконавчого органу, створення та визначення повноважень відповідних контрольних органів. Згідно з п.10.7. статуту рішення по вказаним питанням приймаються простою більшістю голосів. Відповідно до п.10.10 статуту збори учасників вважаються правомочними, якщо на них присутні учасники, які володіють у сукупності більше ніж 60% голосів. Учасники які беруть участь у зборах, реєструються з зазначенням кількості голосів, яку має кожний учасник. Цей перелік підписується головою та секретарем зборів. Згідно з п.10.12 статуту про проведення загальних зборів товариства учасники повідомляються персонально письмово із зазначенням часу і місця проведення зборів та порядку денного. Персональне письмове повідомлення повинно бути відправлено через відділення пошти рекомендованим листом з відміткою про отримання учасником або особисто вручено учаснику, про що робиться відповідна відмітка. Повідомлення повинно бути зроблено не менше як за 30 днів до скликання загальних зборів. Будь-хто з учасників вправі вимагати розгляду питання на зборах учасників за умови що воно було ним поставлено не пізніше як за 25 днів до початку зборів.
Як встановлено судом, 03.07.12 р. відбулись загальні збори учасників Відповідача, оформлені протоколом №б/н від 03.07.12 р. та на яких був присутній один учасник Товариство з обмеженою відповідальністю «Спецатомінвест». На вказаних зборах були прийняті рішення про звільнення Альтмана Олександра Кимовича з посади генерального директора товариства Відповідача з 03.07.12 р.; про призначення генеральним директором товариства Відповідача Попелло Сергія Борисовича з 04.07.12р. Будь-яких доказів прийняття рішення про скликання спірних зборів, визначення порядку денного, направлення Позивачу повідомлення про скликання загальних зборів з порядком денним сторонами суду не подано.
З наведеного вбачається, що у липні 2012 року Відповідачем були проведені спірні загальні збори учасників товариства Відповідача, при цьому рішення про їх проведення не приймалось, порядок денний не складався і не затверджувався, Позивач не повідомлявся про проведення цих зборів та їх порядок денний, відповідно участі у цих зборах не приймав. На підтвердження іншого сторонами суду доказів не подано.
За вказаних обставин суд вважає, що спірні загальні збори були проведені Відповідачем з порушенням вказаних вище норм Цивільного кодексу України (435-15) , Закону України «Про господарські товариства» (1576-12) , положень статуту Відповідача та порушенням прав Позивача, як учасника Відповідача, бути повідомленим про проведення загальних зборів, їх порядок денний, на внесення своїх пропозиції до порядку денного, на участь у загальних зборах, висловлення своїх позицій по питанням порядку денного, тому позовні вимоги Позивача підлягають задоволенню.
Виходячи з вищенаведеного та керуючись ст. 4, 33, 49, 82- 85 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва, -
ВИРІШИВ:
1. Позови задовольнити повністю.
2. Визнати недійсними рішення загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю «Атом-Енерго-Проект»(код 33398216) від 03.07.12р., оформлені протоколом №б/н від 03.07.12р.
3. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Атом-Енерго-Проект» (01033, м. Київ, вул. Саксаганського, 45, код 33398216) на користь Серебрякова Гліба Валентиновича (02095, м. Київ, просп. Григоренка, буд. 24, кв. 89, ідентифікаційний номер 2330502458) судовий збір в сумі 1073 (одна тисяча сімдесят три) грн. 00 коп.
Суддя
Ю.Л. Власов
рішення підписане 11.10.2012р.