ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
РІШЕННЯ
27.08.12р. Справа № 39/5005/5045/2012
( Додатково див. постанову Дніпропетровського апеляційного господарського суду (rs28129121) )
За позовом ОСОБА_1, м. Кривий Ріг, Дніпропетровська область
до Відкритого акціонерного товариства "Апостолівський комбікормовий завод", с. Нива Трудова, Апостолівський район, Дніпропетровська область
про визнання недійсним рішення загальних зборів акціонерів
Суддя Ліпинський О.В.
Представники:
від позивача: не з'явився
від відповідача: Остапенко М.В., дов. 26.06.2012р. № 30, представник.
СУТЬ СПОРУ:
Позивач звернувся до господарського суду Дніпропетровської області з позовною заявою про визнання недійсним рішення загальних зборів акціонерів Відкритого акціонерного товариства "Апостолівський комбікормовий завод" від 06.03.2012р. з питань порядку денного 3, 4, 5, 6, 7, 9, 10, 11, 12, 13, 17, 18.
Заявлені позовні вимоги, мотивовані тим, що оскаржувані рішення зборів акціонерів товариства, не відповідають вимогам закону, зокрема, Позивач не був повідомлений про проведення оскаржуваних загальних зборів акціонерів товариства.
Відповідач у відзиві на позов проти позовних вимог заперечує, просить в задоволенні позову відмовити, посилаючись на те, що рішення загальних зборів акціонерів Відкритого акціонерного товариства "Апостолівський комбікормовий завод" від 06.03.2012р. відбулося з дотриманням вимог чинного законодавства.
Позивач явку повноважного представника у судове засідання не забезпечив, подав клопотання про розгляд справи без участі представника ОСОБА_1.
В судовому засіданні 27.08.2012 року оголошено вступну та резолютивну частини судового рішення згідно зі ст. 85 ГПК України.
Розглянувши матеріали справи, заслухавши представника відповідача, та представника позивача, який був присутній в попередніх судових засіданнях, дослідивши подані докази, господарський суд, -
ВСТАНОВИВ:
Як вбачається з матеріалів справи ОСОБА_1 є акціонером Відкритого акціонерного товариства "Апостолівський комбікормовий завод". Згідно сертифіката акцій серії НОМЕР_1 Позивачеві належить 176 шт. іменних акцій ВАТ "Апостолівський комбікормовий завод".
06.03.2012 року відбулися загальні збори акціонерів "Апостолівський комбікормовий завод", до порядку денного зборів були включені наступні питання:
1.Обрання членів лічильної комісії загальних зборів.
2. Прийняття рішень з питань порядку проведення загальних зборів.
З. Звіт Генерального директора Товариства про результати фінансово - господарської діяльності Товариства у 2010 році та його затвердження.
4. Звіт та висновок Ревізійної комісії Товариства по звіту та балансу Товариства за 2010 рік та його затвердження.
5. Звіт Наглядової ради Товариства про діяльність у 2010 році та його затвердження.
6. Прийняття рішення за наслідками розгляду звіту Наглядової ради за 2010 рік, звіту Ревізійної комісії за 2010 рік, звіту Правління Товариства за 2010 рік.
7. Затвердження річного звіту Товариства за 2010 рік.
8. Розподіл прибутку і збитків Товариства за 2010 рік з урахуванням вимог, передбачених
чинним законодавством.
9. Звіт Генерального директора Товариства про результати фінансово - господарської діяльності Товариства у 2011 році та його затвердження.
10. Звіт та висновок Ревізійної комісії Товариства по звіту та балансу Товариства за 2011 рік та його затвердження.
11. Звіт Наглядової ради Товариства про діяльність у 2011 році та його затвердження.
12. Прийняття рішення за наслідками розгляду звіту Наглядової ради за 2011 рік, звіту Ревізійної комісії за 2011 рік, звіту Правління Товариства за 2011 рік.
13. Затвердження річного звіту Товариства за 2011 рік.
14. Розподіл прибутку і збитків Товариства за 2011 рік з урахуванням вимог, передбачених чинним законодавством.
15. Про приведення діяльності Товариства у відповідність до вимог Закону України "Про акціонерні товариства" № 514-УІ від 17.09.2008 р. (514-17) зі змінами (далі - Закон):
15.1 про визначення типу Товариства;
15.2 про зміну найменування Товариства;
15.3 про відкликання і утворення органів управління Товариства .
16. Внесення змін до Статуту Товариства шляхом викладення його у новій редакції. Надання повноважень щодо підписання та державної реєстрації статуту Товариства у новій редакції.
17.3атверження Положень Товариства відповідно до вимог Закону та Статуту Товариства.
18.Обрання посадових осіб органів Товариства відповідно до вимог Закону та Статуту Товариства.
Для участі у загальних зборах акціонерів Відкритого акціонерного товариства "Апостолівський комбікормовий завод" від 06.03.2012 року зареєструвалося 7 акціонерів, які сукупно володіли 5730123 голосами, або 76 % голосів, що відповідає вимогам ст. 26 Закону.
Обґрунтовуючи свої позовні вимоги щодо визнання недійсним оскаржуваного рішення зборів акціонерів, Позивач зазначає, що він в порушення ст. 35 Закону України "Про акціонерні товариства" не був повідомлений про призначення 06.03.2012р. загальних зборів акціонерів.
Відповідно до ст. 35 Закону України "Про акціонерні товариства" письмове повідомлення про проведення загальних зборів акціонерного товариства та їх порядок денний надсилається кожному акціонеру, зазначеному в переліку акціонерів, складеному в порядку, встановленому законодавством про депозитарну систему України, на дату, визначену наглядовою радою, а в разі скликання позачергових загальних зборів на вимогу акціонерів у випадках, передбачених частиною шостою статті 47 цього Закону, - акціонерами, які цього вимагають. Встановлена дата не може передувати дню прийняття рішення про проведення загальних зборів і не може бути встановленою раніше, ніж за 60 днів до дати проведення загальних зборів.
Письмове повідомлення про проведення загальних зборів та їх порядок денний надсилається акціонерам персонально (з урахуванням частини другої цієї статті) особою, яка скликає загальні збори, у спосіб, передбачений статутом акціонерного товариства, у строк не пізніше ніж за 30 днів до дати їх проведення. Повідомлення розсилає особа, яка скликає загальні збори, або особа, яка веде облік прав власності на акції товариства у разі скликання загальних зборів акціонерами.
Товариство не пізніше ніж за 30 днів до дати проведення загальних зборів публікує в офіційному друкованому органі повідомлення про проведення загальних зборів. Публічне акціонерне товариство додатково надсилає повідомлення про проведення загальних зборів та їх порядок денний фондовій біржі, на якій це товариство пройшло процедуру лістингу, а також не пізніше ніж за 30 днів до дати проведення загальних зборів розміщує на власній веб-сторінці в мережі Інтернет інформацію, передбачену частиною третьою цієї статті.
В матеріалах справи містяться реєстр рекомендованих листів, з якого вбачається, що 09.01.2012р. акціонерам, в тому числі позивачу було направлено повідомлення про проведення загальних зборів акціонерів від 06.03.2012р. (а.с.а.с.50-53). Окрім того, 19.01.2012р. в газеті "Бюлетень Цінні папери України" № 9(3309) та 18.01.2012р. в газеті "Весник Кривбасса" № 2()554 обліковані повідомлення про проведення загальних зборів акціонерів Відкритого акціонерного товариства "Апостолівський комбікормовий завод" 06.03.2012р., яких зазначений порядок денний проведення загальних зборів акціонерів.
Таким чином, доводи Позивача щодо порушення під час скликання зборів акціонерів на 06.03.2012 року вимог Закону України "Про акціонерні товариства" (514-17) щодо повідомлення акціонерів, не знайшли свого підтвердження під час розгляду справи, та спростовуються наданими доказами.
Крім того, Позивач в своєму позові зазначає, що звіт генерального директора відповідача за 2010 та 2011 рік доповіла не уповноважена особа. Звіт ревізора ВАТ "АКЗ" за 2010 р. та за 2011р. зачитав ОСОБА_3, який не є посадовою особою товариства та не зміг повідомити на підставі яких рішень (документів) він уповноважений діяти від імені ревізора ВАТ "АКЗ" ОСОБА_4 Звіт наглядової ради ВАТ "АКЗ" за 2010 р. та за 2011 р. також зачитав ОСОБА_3, який не зміг повідомити на підставі яких рішень (документів) він уповноважений діяти від імені наглядової ради ВАТ "АКЗ". З 15 та 16 питань порядку денного загальними зборами акціонерів відповідача рішення не прийняті. Таким чином, не відбулося рішення про перетворення відповідача у приватне акціонерне товариство та не прийнятий статут приватного акціонерного товариства. Не зважаючи на це загальними зборами акціонерів відповідача по 17 питанню порядку денного затверджені 17. 3атверження Положень Товариства відповідно до вимог Закону та Статуту Товариства положення, які передбачаються неприйнятній статутом, а саме положення про наглядову раду, про генерального директора, про загальні збори, про ревізора. рішення з 18 питання, а саме обрання посадових осіб органів Товариства відповідно до вимог Закону та Статуту Товариства, затвердження умов договору (-рів) з посадовими особами органів Товариства, обрання особи, яка уповноважується на підписання такого договору (-рів). Таким чином, відповідачем на загальних зборах акціонерів прийняті рішення щодо неіснуючого товариства.
Вищенаведені Позивачем обставини, за змістом вимог Закону України "Про акціонерні товариства" (514-17) не можуть бути підставою для визнання оскаржуваного рішення зборів акціонерів недійсним, оскільки такі факти не свідчать про порушення законних прав Позивача як акціонера ВАТ "Апостолівський комбікормовий завод".
З урахуванням наведених вище обставин суд не убачає підстав для задоволення позовних вимог.
Відмовляючи в задоволенні позову, суд вважає за необхідне зауважити, що Позивач фактично був присутній на оскаржуваних зборах акціонерів, та звертався до Відповідача з пропозицією про внесення змін до порядку денного загальних зборів акціонерів (17.02.2012р.) за 19 днів до проведення загальних зборів акціонерів, у зв'язку з чим йому було відмовлено, зазначені вище обставини свідчать про те, що ОСОБА_1 був належним чином повідомлений про проведення загальних зборів акціонерів ВАТ "Апостолівський комбікормовий завод", та мав реальну можливість щодо використання свого права на своєчасне внесення пропозицій до порядку денного зборів, що свідчить про відсутність факту порушення його прав як акціонера.
Відповідно до вимог ст. 49 ГПК України, судові витрати у справі покладаються на Позивача.
Керуючись ст.ст. 4, 12, 32, 33, 43, 44, 49, 82- 85 ГПК України, господарський суд, -
ВИРІШИВ:
В задоволенні позову відмовити в повному обсязі.
Суддя
О.В. Ліпинський
Повне рішення складено 29.08.2012