ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,
тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41
РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
"11" липня 2011 р. Справа № 5023/3105/11 вх. № 3105/11
Суддя господарського суду Яризько В.О.
при секретарі судового засідання Лобода Т.О.
за участю представників сторін:
позивача - ОСОБА_1 (дов.)
відповідача - ОСОБА_2 (дов.)
розглянувши справу за позовом Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Джерело Комфорту", м. Харків
до приватного підприємства "Сервісний центр "Источник", м. Харків
про зобов'язання вчинити певні дії
ВСТАНОВИВ:
Позивач, Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Джерело Комфорту", звернувся до господарського суду Харківської області з позовною заявою до відповідача, приватного підприємства "Сервісний центр "Источник", про зобов'язання в двомісячний термін передати за актом приймання-передачі на баланс Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Джерело Комфорту" житловий комплекс або його частини, що включає в себе будинок 24-Б, розташований по вул. Отакара Яроша в м. Харкові, разом з інженерним обладнанням цього комплексу (водопровід, каналізація, центральне опалення, електропостачання, газопостачання, телефонізація, радіофікація).
Відповідач проти позову заперечує з підстав, викладених у відзиві на позов та доповненнях до відзиву.
В слуханні справи оголошувались перерви до 07.07.2011р. о 10:00 год., 11.07.2011р. о 10:30 год., 11.07.2011р. о 12:30 год.
Вислухавши представників, розглянувши матеріали справи, суд встановив наступне.
02.12.2010р. Виконавчим комітетом Харківської міської ради було зареєстровано Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Джерело комфорту", що підтверджується копією свідоцтва про державну реєстрацію.
Відповідно до Статуту Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Джерело комфорту" було створено власниками квартир та приміщень багатоквартирного будинку № 24-Б по вул. Отакара Яроша, в м. Харкові відповідно до Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" (2866-14) .
Будинок № 24-Б по вул. Отакара Яроша в м. Харкові знаходиться на балансі відповідача - Приватного підприємства "Сервісний центр "Источник", яке одночасно забезпечує управління зазначеним будинком.
Зазначений будинок був переданий відповідачу за Договором про передачу в управління житлового будинку по вул. Отакара Яроша, 24-Б, в м. Харкові, від 01.04.2009р., який був укладений між відповідачем та ТОВ "Радос".
Загальними зборами членів ОСББ "Джерело Комфорту" було прийнято рішення про прийняття на баланс житлового комплексу, розташованого за адресою м. Харків, вул. Отакара Яроша, буд. 24-Б, про розірвання договорів на обслуговування з ПП "Сервісний центр "Источник" та укладення договору на обслуговування з ПП "Уют і комфорт", що було оформлено протоколом № 2 від 25.12.2010р.
29.12.2010р. позивач звернувся до відповідача з листом № 2 від 29.12.2010р., яким проінформував відповідача про вищевказане рішення та просив розпочати процедуру прийому-передачі будинку з балансу на баланс та надати необхідні для цього документи разом зі списком осіб зі сторони чинного балансоутримувача для участі в роботі комісії по вищезазначеній процедурі.
Листом ПП СЦ "Источник" №14 від 01.03.2011р. було вказано певні вимоги, які на погляд відповідача, є необхідними для виконання позивачем прийому-передачі будинку з балансу на баланс. Одночасно відповідач просив укласти договір тимчасової передачі повноважень по управлінню утриманню будинку та прибудинкової території між ПП СЦ "Источник" та ОСББ "Джерело Комфорту".
Листом №3 від 04.03.2011р. позивач надав відповідь на лист відповідача, в якому Позивачем запропоновано погодити графік робіт по передачі будинку з балансу баланс. Щодо укладення договорів тимчасової передачі повноважень по управлінню та утриманню будинку прибудинкової території об'єднанням було вказано, що позивач не вважає доцільним та необхідним укладення такого договору.
Позивач посилається на те, що відповідачем не вчиняється жодних дій по передачі житлового комплексу, розташованого за адресою м. Харків, вул. Отакара Яроша, буд. 24-Б, на баланс позивача.
Однак такі твердження позивача не відповідають дійсності.
Між ПП "Сервісний центр "Источник" та ПП "Уют і Комфорт-1" 20.05.2011р. був укладений Договір про передачу повноважень на управління та утримання житлового будинку, придомової території по вул. Отакара Яроша, 24-Б, в м. Харкові. За предметом Договору відповідач зобов'язаний передати повноваження на утримання та управління житловим будинком з нежитловими приміщеннями, земельною ділянкою та підземними місцями для паркування (далі за текстом житловий комплекс) з метою житлово-комунального обслуговування, експлуатацією будинку ПП "Уют і Комфорт-1". До даного договору складений акт прийому-передачі паспортної документації будинку № 24Б по вул. Отакара Яроша, в м. Харкові.
Також відповідачем були передані ПП "Уют і Комфорт-1" копії договорів, техдокументації на ліфти, котли тощо, що підтверджується листом, який підписаний відповідачем та ПП "Уют і Комфорт-1".
Відповідачем від 25.05.2011 р. направлені листи до Управління газового господарства, Департаменту водозбуту, філії ВАТ "Фарлеп-Інвест", ТОВ "Макснет", ТОВ "Голден Телеком", КП "Вода", НАК "Нафтогаз Україна", КП ПТП "Вода" про розірвання існуючих договорів у зв'язку з передачею будинку № 24Б по вул. Отакара Яроша, в м. Харкові в експлуатацію ПП "Уют і Комфорт-1".
Крім того відповідач зазначає, що розірвання договорів з НАК "Нафтогаз України" на теперішній час неможливо через наявність заборгованості мешканців будинку за послуги з газопостачання. Наявність заборгованості підтверджується карткою рахунку :631.
Крім того відповідачем отримано попередження від Харківенергозбут про відключення електроенергії в спірному будинку, на що відповідачем був надісланий гарантійний лист про погашення фактичної заборгованості в сумі 15198,28 грн., пені в сумі 10,98 грн., інфляційних втрат у сумі 59,86 грн., 3% річних у сумі 2,54 грн.
Відповідач також звертався до позивача з листом про вирішення поточних питань стосовно передачі будинку на баланс, аналогічний лист наданий представнику позивача в судовому засіданні.
Надаючи правову кваліфікацію викладеним обставинам з урахуванням фактичних та правових підстав позовних вимог і заперечень проти них суд виходить з наступного.
Відповідно до ст. 1 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" об'єднання співвласників багатоквартирного будинку - юридична особа, створена власниками для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання неподільного та загального майна. Згідно ст. 6 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" об'єднання співвласників багатоквартирного будинку може бути створене в будинку будь-якої форми власності з числа тих, хто приватизував або придбав квартиру, а також власника будинку або його уповноваженої особи, власників жилих приміщень, а також власників нежилих приміщень.
Згідно ст. 319 ЦК України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону. Держава не втручається у здійснення власником права власності. Діяльність власника може бути обмежена чи припинена або власника може бути зобов'язано допустити до користування його майном інших осіб лише у випадках і в порядку, встановлених законом.
Статтями 4, 11 Закону України "Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку" передбачено, що об’єднання створюється для забезпечення і захисту прав його членів та дотримання їхніх обов’язків, належного утримання та використання неподільного і загального майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами. Основна діяльність об’єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав власників приміщень на володіння та користування спільним майном членів об'єднання, належне утримання будинку та прибудинкової території, сприяння членам об’єднання в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов’язань, пов’язаних з діяльністю об’єднання. Об’єднання після набуття статусу юридичної особи може прийняти на власний баланс весь житловий комплекс. Балансоутримувач забезпечує управління житловим комплексом. рішення про прийняття на баланс основних фондів приймається відповідно до цього Закону (2866-14) , інших нормативно-правових актів та статуту об'єднання. Передача майна з балансу на баланс відбувається у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.
Відповідно до Порядку передачі житлового комплексу або його частини з балансу на баланс (затв. ПКМУ від 11.10.2002р. №1521 (1521-2002-п) ) рішення про прийняття житлового комплексу на баланс об'єднання приймають загальні збори об'єднання.
Дії, які безпосередньо мають бути вчинені під час передачі будинку визначені Порядку передачі житлового комплексу або його частини з балансу на баланс (затв. ПКМУ від 11.10.2002р. №1521 (1521-2002-п) ). Зокрема, цим порядком передбачено складання та підписання відповідного акту прийому-передачі (п.4 -- комісія визначає технічний стан житлового комплексу або його частини відповідно до вимог законодавства та складає акт приймання-передачі згідно з додатком до цього Порядку). Строки передачі визначені п. 5 названого Порядку (передача житлового комплексу або його частини з балансу на баланс проводиться разом з планом земельної ділянки, технічним паспортом будинку та відповідною технічною документацією (інвентарна справа, акт прийняття в експлуатацію, плани зовнішніх мереж тощо) у двомісячний термін після надходження відповідного звернення від об'єднання).
Як вбачається з акту приймання передачі житлового комплексу з балансу на баланс, який був складений при отримання відповідачем спірного житлового будинку на баланс від ТОВ "Радос", відповідачу була передана наступна документація на будинок :
- технічний паспорт на будинок,
- акт державної приймальної комісії про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкта,
- проектна документація на житловий будинок,
- плани поверхів (робоча документація),
- проектна документація на котельню,
- схеми інженерного обладнання, у тому числі: холодного та гарячого водопостачання, каналізації, теплопостачання, електропостачання, газопостачання.
Відповідач не заперечує факту знаходження у нього оригіналів зазначеної документації.
За таких обставин суд вважає, що позовні вимоги в частині зобов'язання передати документацію на будинок підлягають задоволенню частково, а саме в частині передачі документації, яка була отримана відповідачем від попереднього балансоутримувача, а саме технічного паспорту на будинок, акту державної приймальної комісії про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкта, проектної документації на житловий будинок, планів поверхів (робоча документація), проектної документації на котельню, схем інженерного обладнання, у тому числі: холодного та гарячого водопостачання, каналізації, теплопостачання, електропостачання, газопостачання.
В частині зобов'язання передати документацію паспортної служби та зобов'язання розірвати договори на постачання енергоресурсів та поточного обслуговування будинку 24-Б по вул. Отакара Яроша в м. Харкові і його технічних систем, що були укладені з такими підприємствами як КП "Комплекс по вивозу побутових відходів", ПАТ "Харківобленерго", ТОВ "Харківліфт", КП "ПТП "ВОДА", ПАТ "Харківміськгаз", КП КХ "Харківкомуночиствод", ДК "Газ України" та надати за актом приймання - передачі Об'єднанню співвласників багатоквартирного будинку "Джерело Комфорту" копії листів ПП СЦ "Источник" на адресу вищевказаних підприємств та організацій про розірвання договорів на постачання енергоресурсів та поточного обслуговування будинку №24-Б по вул. Отакара Яроша в м. Харкові і його технічних систем суд припиняє провадження у справі у зв'язку з відсутністю предмету спору в цій частині, оскільки відповідачем передана документація паспортної служби ПП "Уют і Комфорт-1" за актом прийому передачі, а також виконані вимоги щодо розірвання договорів, про що надані відповідні копії листів. Суд зазначає, що не всі договори розірвані, однак знаходяться на стадії розірвання, при цьому договори не розірвані не з вини відповідача, а у зв'язку з наявністю заборгованості у мешканців будинку.
Також підлягають задоволенню вимоги в частині зобов'язання Приватного підприємства "Сервісний центр "Источник" у двомісячний термін передати за актом приймання-передачі на баланс Об'єднанню співвласників багатоквартирного будинку "Джерело Комфорту" житловий комплекс або його частини, що включає в себе будинок 24-Б, розташований по вул. Отакара Яроша в м. Харкові, разом з інженерним обладнанням цього комплексу (водопровід, каналізація, центральне опалення, електропостачання, газопостачання, телефонізація, радіофікація) шляхом вчинення комплексу наступних дій:
створення спільної комісії по передачі житлового комплексу або його частини з балансу на баланс;
визначення комісією технічного стану житлового комплексу або його частини відповідно до вимог законодавства шляхом підписання дефектного акту
складання та підписання комісією акту приймання-передачі житлового комплексу або його частини з балансу на баланс.
В задоволенні решти позовних вимог суд відмовляє.
Судові витрати покладаються на відповідача відповідно до положень ст. 49 ГПК України.
Керуючись ст.ст. 1, 12, 22, 32- 34, 43, 44, 49, п. 1 ч. 1 ст. 80, ст.ст. 82- 85 ГПК України, суд
ВИРІШИВ:
Позовні вимоги задовольнити частково.
Зобов'язати Приватне підприємство "Сервісний центр "Источник" (61022 м. Харків, вул. Отакара Яроша, 24-Б, код 35971993) у двомісячний термін з дня набрання рішенням законної сили передати за актом приймання-передачі на баланс Об'єднанню співвласників багатоквартирного будинку "Джерело Комфорту" (61072 м. Харків, вул. Отакара Яроша, 24-Б, код 37364128) житловий комплекс або його частини, що включає в себе будинок 24-Б, розташований по вул. Отакара Яроша в м. Харкові, разом з інженерним обладнанням цього комплексу (водопровід, каналізація, центральне опалення, електропостачання, газопостачання, телефонізація, радіофікація) шляхом вчинення комплексу наступних дій:
створення спільної комісії по передачі житлового комплексу або його частини з балансу на баланс;
визначення комісією технічного стану житлового комплексу або його частини відповідно до вимог законодавства шляхом підписання дефектного акту
складання та підписання комісією акту приймання-передачі житлового комплексу або його частини з балансу на баланс.
Зобов'язати Приватне підприємство "Сервісний центр "Источник" (61022 м. Харків, вул. Отакара Яроша, 24-Б, код 35971993) у двомісячний термін з дня набрання рішенням законної сили передати за актом приймання-передачі на баланс Об'єднанню співвласників багатоквартирного будинку "Джерело Комфорту" (61072 м. Харків, вул. Отакара Яроша, 24-Б, код 37364128) технічний паспорт на будинок 24-Б, розташований по вул. Отакара Яроша в м. Харкові, акт державної приймальної комісії про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкта, проектну документацію на житловий будинок 24-Б, розташований по вул. Отакара Яроша в м. Харкові, плани поверхів (робоча документація), проектну документацію на котельню будинку 24-Б, розташований по вул. Отакара Яроша в м. Харкові, схеми інженерного обладнання будинку 24-Б, розташований по вул. Отакара Яроша в м. Харкові, у тому числі: холодного та гарячого водопостачання, каналізації, теплопостачання, електропостачання, газопостачання.
В частині зобов'язання ППП "Сервісний центр "Источник" у двомісячний термін передати за актом приймання-передачі на баланс Об'єднанню співвласників багатоквартирного будинку "Джерело Комфорту" документації паспортної служби та в частині зобов'язання ПП "СЦ "Источник" у двомісячний термін розірвати договори на постачання енергоресурсів та поточного обслуговування будинку 24-Б по вул. Отакара Яроша в м. Харкові і його технічних систем провадження у справі припинити.
В задоволенні решти позовних вимог відмовити.
Стягнути з Приватного підприємства "Сервісний центр "Источник" (61022 м. Харків, вул. Отакара Яроша, 24-Б, код 35971993, р/р 26009000970401 в ПАТ "Астра Банк", МФО 380548) на користь Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Джерело Комфорту" (61072 м. Харків, вул. Отакара Яроша, 24-Б, код 37364128) державне мито в сумі 85,00 грн. та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу в сумі 236,00 грн.
Суддя Яризько В.О.
Повний текст рішення підписаний 18.07.2011р.