ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
вул.Шевченка 16, м.Івано-Франківськ, 76000, тел. 77-96-83
РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
15 квітня 2010 р.
Справа № П-14/30
( Додатково див. постанову Вищого господарського суду України (rs13798082) ) ( Додатково див. постанову Львівського апеляційного господарського суду (rs11969305) )
за позовом Прокурора м. Калуша,
вул. Грушевського, 93, м. Калуш
в інтересах держави в особі відділу капітального
будівництва Калуської міської ради
м-н Шептицького, 2, м. Калуш, Калуський район,
Івано-Франківська область, 77300
до відповідача СП ТзОВ "Авалон"
вул. Короля Данила, 16В, м. Івано-Франківськ
(вул.Левинського,3А, м.Івано-Франківськ)
Cуддя Булка В. І.
При секретарі Андріїв Л. Я.
За участю представників сторін:
від позивача: Булавинець М. М. - начальник юридичного відділу, (довіреність №5-38/35 від 15.03.10);
від відповідача: не з'явилися.
Представнику позивача роз"яснено права та обов"язки на підставі ст.ст. 20, 22 ГПК України.
СУТЬ СПОРУ: заявлено позов про стягнення заборгованості в сумі 213 178,60 грн.
Позивач позовні вимоги підтримує, просить позов задоволити, свої обгрунтування виклав у позовній заяві, при цьому вказує на:
-укладення між сторонами договору №12/07-і про залучення коштів замовників (інвесторів) на розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури м.Калуша від 06.03.07, відповідно до котрого відповідач зобов"язався протягом 12 місяців з дати підписання даного договору, але не пізніше дати введення вищезазначеного об"єкту в експлуатацію, перерахувати суму в розмірі 399 678,60грн. до фонду розвитку міста;
-неналежне виконання відповідачем умов договору, що призвело до виникнення заборгованості, що становить 213 178,60грн.;
-ст. 526 Цивільного кодексу України, якою встановлено загальні умови виконання зобов'язання.
Відповідач тричі в засідання суду не з"явився, причини неявки суду не повідомив, вимоги ухвал суду від 22.02.10, 16.03.10 та 01.04.10 не виконав, а саме: не представив суду відзив на позов і всі документи, що підтверджують заперечення проти позову, а також не направив копію відзиву позивачу.
За наведених обставин та в силу ст. 75 ГПК України справа розглядається за наявними в ній матеріалами без участі відповідача, якого належно повідомлено про час, дату та місце проведення засідання суду, що підтверджується повідомленнями про вручення поштових відправлень №14725552 від 22.03.10 та №14468161 від 06.04.10.
Відповідач не скористався своїми правами наданим йому ст. 22 ГПК України, а саме: знайомитися з матеріалами справи, робити з них витяги, знімати копії, брати участь в господарських засіданнях, подавати докази, брати участь у дослідженні доказів, заявляти клопотання, давати усні та письмові пояснення господарському суду, наводити свої доводи і міркування з усіх питань, що виникають у ході судового процесу.
Заслухавши представника позивача та розглянувши матеріали справи, суд встановив наступне.
Між Відділом капітального будівництва Калуської міської ради та СП ТзОВ "Авалон" 06.03.07 укладено договір №12/07-і про залучення коштів замовників (інвесторів) на розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури м.Калуша.
Відповідно до розділу 1 договору, предметом даного договору є залучення коштів замовника (відповідача) на розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури м.Калуша відповідно до Положення "Про порядок залучення та визначення розмірів коштів замовників (інвесторів) на розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури м.Калуша".
Розмір коштів замовника (відповідача), що залучаються на розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури м.Калуша становить 399 678,60грн., що складає 5% опосередкованої вартості будівництва багатоквартирного житлового будинку з приміщенням комерційного призначення на вулиці Підвальній в м.Калуші (п.2.1 договору).
Відповідно до укладеного між сторонами договору, замовник (відповідач) зобов"язався протягом 12 місяців з дати підписання даного договору, але не пізніше дати введення вищезазначеного об"єкту в експлуатацію, перерахувати суму в розмірі 399 678,60грн. до фонду розвитку міста. Одержувач (позивач) в свою чергу зобов"язався: кошти, перераховані замовником (відповідачем) використовувати на розвиток інфраструктури м.Калуша.
Проте, відповідач взяті на себе зобов"язання по договору не виконує належним чином. Станом на сьогоднішній день заборгованість відповідача становить 213 178,60грн.
Беручи до уваги вищевикладене, суд приходить до висновку про задоволення позову і виходить з наступних підстав.
Відповідно до п.5 ст. 28 Закону України "Про місцеве самоврядування" до відання виконавчих органів міських рад належать повноваження щодо: залучення на договірних засадах коштів підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності, розташованих на відповідній території, та коштів населення, а також бюджетних коштів на будівництво, розширення, ремонт і утримання на пайових засадах об'єктів соціальної і виробничої інфраструктури та на заходи щодо охорони навколишнього природного середовища. Закон України "Про планування та забудову територій" (1699-14) передбачає, що вихідними даними можуть визначатися також вимоги до пайової участі замовників на розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфракструктури населених пунктів. Граничний розмір коштів на розвиток відповідної інфраструктури та порядок його визначення встановлюється Кабінетом Міністрів України.
Згідно з Постановою Кабінету Міністрів України "Про встановлення граничного розміру залучення коштів замовників на розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури населених пунктів" №1930 від 30.12.2000 року (1930-2000-п) встановлено, що граничний розмір залучення коштів замовників на розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури населених пунктів з урахуванням вартості робіт, передбачених вихідними даними на проектування, не може перевищувати 25 відсотків вартості будівництва об"єкта незалежно від його функціонального призначення.
рішенням Калуської міської ради №118 від 18.09.06 введено в дію Положення "Про порядок залучення коштів замовників (інвесторів) на розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури м.Калуша".
Між Відділом капітального будівництва Калуської міської ради та СП ТзОВ "Авалон" укладено договір №12/07-і про залучення коштів замовників (інвесторів) на розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури м.Калуша від 06.03.07 на суму 399 678,60грн.
Відповідно до договору, відповідач повинен сплатити кошти протягом 12 місяців з дати підписання даного договору, але не пізніше дати введення вищезазначеного об"єкту в експлуатацію.
Внаслідок того, що відповідач не виконав умови вказаного договору, за ним рахується заборгованість в сумі 213 178,60грн., тому позивач звернувся до суду за захистом порушеного права.
Статтею 11 Цивільного кодексу України встановлено, що підставами виникнення цивільних прав та обов’язків, зокрема є договори та інші правочини.
Відповідно до частини 1 статті 202 Цивільного кодексу України правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.
Відповідно до ст. 629 Цивільного кодексу України, договір є обов'язковим для виконання сторонами.
Договір №12/07-і про залучення коштів замовників (інвесторів) на розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури м.Калуша від 06.03.07 укладений в межах чинного законодавства - є правомірним, оскільки його недійсність прямо не встановлена законом та він не визнаний судом недійсним (ст. 204 ЦК України).
оУ відповідності до частини 1 статті 509 Цивільного кодексу України, зобов’язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов’язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов’язку.
Статтею 526 частиною 1 Цивільного кодексу України (435-15) передбачені загальні умови виконання зобов’язання, а саме зобов’язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.
Відповідно до ст. 193 Господарського кодексу України, суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.
Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов'язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених законами або договором.
Відповідач не виконав умови вказаного договору, таким чином, заборгованість відповідача становить 213 178,60 грн.
Відповідно до ст. 33 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу. Позивачем доведено обставини, на які він посилався. Отже, вимога позивача правомірна та підлягає задоволенню.
Відповідно до ст. 43 ГПК України, господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об’єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.
З огляду на фактичні обставини справи суд прийшов до висновку про наявність правових підстав для задоволення позову та стягнення з відповідача 213 178,60грн.
Судові витрати відповідно до ст. 49 ГПК України слід покласти на відповідача.
Керуючись ст. 124 Конституції України, ст.ст. 11, 202, 204, 509, 526, 625, 629, 712 Цивільного кодексу України, ст.ст. 193 Господарського кодексу України, ст.ст. 33, 43, 49, 82- 85 Господарського процесуального кодексу України, суд
ВИРІШИВ:
позов задоволити.
Стягнути з Спільного підприємства товариства з обмеженою відповідальністю "Авалон", вул. Короля Данила, 16В, м. Івано-Франківськ (м.Івано-Франківськ, вул.Левинського,3А) (р/р26002300012712 в ІФФАКБ "Прикарпаття", МФО 336310, код 31523962) на користь Відділу капітального будівництва Калуської міської ради, м.Калуш, м-н Шептицького,2 (код 23800482, р/р 31510931700015 у Головному управлінні державного казначейства України в Івано-Франківській області, МФО 836014, код 20568961) 213 178,60грн. (двісті тринадцять тисяч сто сімдесят вісім гривень 60коп.) заборгованості.
Видати наказ.
Стягнути з Спільного підприємства товариства з обмеженою відповідальністю "Авалон", (вул. Короля Данила, 16В, м. Івано-Франківськ) м.Івано-Франківськ, вул.Левинського,3А (р/р26002300012712 в ІФФАКБ "Прикарпаття", МФО 336310, код 31523962) в дохід державного бюджету ( отримувач: УДК, м.Івано-Франківськ; банк отримувача: ГУДК України в Івано-Франківській області, МФО 836014, р/р 31113095700002, код ЄДРПОУ 20568100, код платежу 22090200) 2 131,79грн . (дві тисячі сто тридцять одна гривня 79коп.) державного мита.
Видати наказ.
Стягнути з Спільного підприємства товариства з обмеженою відповідальністю "Авалон", вул. Короля Данила, 16В, м. Івано-Франківськ (м.Івано-Франківськ, вул.Левинського,3А) (р/р26002300012712 в ІФФАКБ "Прикарпаття", МФО 336310, код 31523962) 236,00 грн. (двісті тридцять шість гривень 00коп.) витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу ( отримувач: Державний бюджет м.Івано-Франківська, код ЄДРПОУ, отримувач: 20568100, р/р 31216259700002, банк- ГУДК України в Івано-Форанківській області, МФО 836014, код платежу 22050000).
Видати наказ.
рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його прийняття, у разі, якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення, воно набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня підписання повного рішення, оформленого відповідно до статті 84 Господарського процесуального кодексу України.
Суддя
Булка В.І.
рішення підписане 19.04.10.
Виготовлено в АС "Діловодство суду"
Помічник судді Гандера М.В. 19.04.10