ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
20 липня 2009 р.
№ 4/4570
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
головуючого Карабаня В.В.
суддів: Ковтонюк Л.В.
Чабана В.В.
за участю представників:
позивача
відповідача третіх осіб
розглянувши у відкритому судовому засіданні
касаційну
скаргу
Відкритого акціонерного товариства "Державна
акціонерна компанія "Титан"
на постанову
Севастопольського апеляційного господарського суду
від 07.04.2009
у справі
господарського суду
№ 2-22/10200-2008
Автономної Республіки Крим
за позовом
Закритого акціонерного товариства "Кримський
Титан"
до
треті особи:
Відкритого акціонерного товариства "Державна
акціонерна компанія "Титан"
1.Кримське республіканське підприємство "Бюро
реєстрації та технічної інвентаризації м. Армянськ"
2.Виконавчий комітет Армянської міської
ради
про
визнання права власності
Рішенням господарського суду Автономної Республіки Крим від 27.01.2009 (суддя Калініченко А.А.) визнано право власності Закритого акціонерного товариства "Кримський Титан" на нерухоме майно –будівлю ділянки регенерації мінеральних кислот та виробництва титанових з’єднань цеху "Аммофос", яка розташована за адресою: м.Армянськ, Північна промзона.
Постановою Севастопольського апеляційного господарського суду від 07.04.2009 (колегія у складі суддів: Волкова К.В., Гоголя Ю.М., Гонтаря В.І.) рішення господарського суду Автономної Республіки Крим від 27.01.2009 залишено без змін.
Не погоджуючись із постановою Севастопольського апеляційного господарського суду від 07.04.2009, Відкрите акціонерне товариство "Державна акціонерна компанія "Титан" звернулось з касаційною скаргою, в якій просить скасувати постанову Севастопольського апеляційного господарського суду від 07.04.2009 та рішення господарського суду Автономної Республіки Крим від 27.01.2009 як такі, що прийнято з порушенням норм матеріального і процесуального права, та прийняти нове рішення про передачу справи на новий розгляд до господарського суду Автономної Республіки Крим.
Дослідивши матеріали справи, вислухавши пояснення представників сторін, Вищий господарський суд України
В С Т А Н О В И В:
В листопаді 2008 року Закрите акціонерне товариство "Кримський Титан" звернулось до господарського суду Автономної Республіки Крим з позовом до Відкритого акціонерного товариства "Державна акціонерна компанія "Титан" про визнання права власності на нерухоме майно –будівлю ділянки регенерації мінеральних кислот та виробництва титанових з’єднань цеху "Аммофос", яка розташована за адресою: м.Армянськ, Північна промзона.
Позов мотивовано тим, що спірне майно, на яке позивач просить суд визнати право власності, відповідачем було передано під час створення до статутного капіталу позивача.
Як встановлено судами попередніх інстанцій, закрите акціонерне товариство "Кримський ТИТАН" є господарським товариством, яке створене на підставі установчого договору від 06.08.2004 року, укладеного між Державною акціонерною компанією "Титан" та "RJS Erste Beteiligungsgeselschaft mbH" та статуту, затвердженого установчими зборами засновників від 27.08.2004 року (протокол №1) і зареєстрованого виконавчим комітетом Армянської міської ради Автономної Республіки Крим 31.08.2004 року. На підставі протоколу Фонду державного майна України від 05.08.2004 року №32 відкрите акціонерне товариство "Державна акціонерна компанія "Титан" у складі цілісного майнового комплексу в якості внеску до статутного капіталу закритого акціонерного товариства "Кримський ТИТАН" 01.01.2005 року за актом прийому-передачі №10 передало будівлю ділянки регенерації мінеральних кислот та виробництва титанових сполук (цех амофос) вартістю 3727,28 грн., розташовану за адресою: АР Крим, місто Армянськ, Північна промзона. 25.07.2005 року виконавчим комітетом Армянської міської ради на підставі рішення № 90 від 28.04.2005 закритому акціонерному товариству "Кримський ТИТАН" було видано свідоцтво про право власності на будівлю ділянки регенерації мінеральних кислот та виробництва титанових з'єднань цеху "Аммофос". Згідно договору оренди землі від 01.03.2006 року №3124/з, укладеному між Радою Міністрів Автономної Республіки Крим та закритим акціонерним товариством "Кримський ТИТАН" останньому у платне користування строком на 49 років передані земельні ділянки, у тому числі ділянки регенерації мінеральних кислот та виробництва титанових сполук цеху "Аммофос", для розміщення і обслуговування споруд позивача. За актом прийому-передачі №10 від 01.01.2005 відкрите акціонерне товариство "Державна акціонерна компанія "Титан" у якості внеску до статутного капіталу закритого акціонерного товариства "Кримський ТИТАН" передало майно, а саме - будівлю ділянки регенерації мінеральних кислот та виробництва титанових сполук (цех амофос) вартістю 3727,28 грн., розташовану за адресою: АР Крим, місто Армянськ, Північна промзона, при цьому акт прийому передачі як з боку позивача та і з боку відповідача підписано уповноваженими особами. Рішенням виконавчого комітету Армянської міської ради № 90 від 25.07.2005 закритому акціонерному товариству "Кримський ТИТАН" видано свідоцтво про право власності на будівлю ділянки регенерації мінеральних кислот та виробництва титанових з'єднань цеху "Аммофос".
Приймаючи рішення про задоволення позову, господарський суд Автономної Республіки Крим, з висновками якого погодився Севастопольський апеляційний господарський суд, виходив з того, що у закритого акціонерного товариства "Кримський ТИТАН" виникло право власності на майно, передане йому учасниками (засновниками) у власність, як вклад до статутного капіталу. Крім того, згідно договору оренди землі №3124/з від 01.03.2006 до переліку будівель та споруд, які знаходяться у власності закритого акціонерного товариства "Кримський ТИТАН" на підставі свідоцтв про право власності на нерухоме майно, розташованих на орендованих земельних ділянках, який є додатком до договору оренди землі № 3124/з, включений спірний об'єкт, а посилання відкритого акціонерного товариства "Державна акціонерна компанія "Титан" на положення "Звіту про оцінку цілісного майнового комплексу ДАК "Титан", виконаного товариством з обмеженою відповідальністю "Фінексперт" станом на 30.06.2004 правомірно не прийнято судами до уваги, оскільки суб'єкт оціночної діяльності під час проведення оцінки майна визначає лише його вартість та не має повноважень, щодо визначення правового статусу цього майна, його характеристик як об'єкта цивільних прав.
Вказані висновки відповідають матеріалам справи та вимогам чинного законодавства України, Вищий господарський суд України не вбачає підстав для задоволення касаційної скарги.
Керуючись ст. ст. 111-5, 111-7, 111-9, 111-11 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України
П О С Т А Н О В И В:
Касаційну скаргу Відкритого акціонерного товариства "Державна акціонерна компанія "Титан" залишити без задоволення.
Постанову Севастопольського апеляційного господарського суду від 07.04.2009 у справі № 2-22/10200-2008 залишити без змін.
Головуючий В.Карабань Судді: Л.Ковтонюк В.Чабан