ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
Р І Ш ЕН Н Я
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
2 лютого 2011 року м. Київ
Колегія суддів Верховного Суду України в складі:
головуючого
Сеніна Ю.Л.,
суддів:
Балюка М.І.,
Охрімчук Л.І.,
Григор’євої Л.І.,
Романюка Я.М., -
розглянувши в судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_6 до державного підприємства "Торезантрацит", відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Торезі про визнання акта про нещасний випадок, не пов'язаний з виробництвом, недійсним і встановлення факту нещасного випадку, пов’язаного з виробництвом,
в с т а н о в и л а :
У грудні 2006 року ОСОБА_6 звернувся до суду з позовом до державного підприємства "Торезантрацит" (далі - ДП "Торезантрацит") та відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Торезі про визнання акта про нещасний випадок, не пов'язаний з виробництвом, недійсним та встановлення факту нещасного випадку, пов’язаного з виробництвом, посилаючись на те, що під час виконання трудових обов’язків, 30 вересня 2006 року, він травмував праве око. Цього ж дня звернувся до підземного оздоровпункту шахти, де йому було надано медичну допомогу. Згодом пройшов лікування в окуліставочному відділені Центральної міської лікарні м. Тореза з діагнозом: центральна ретінальна оклюзія гілочки ЦВС правого ока. 29 листопада 2006 року складено акт про нещасний випадок на підприємстві, проте в акті зазначено, що травма ока не пов'язана з виробництвом, а в складанні акта за формою Н-1 йому відмовлено.
рішенням Торезького міського суду Донецької області від 11 червня 2008 року позов ОСОБА_6 задоволено: встановлено, що 30 вересня 2006 року з ним стався нещасний випадок, пов'язаний із виробництвом, при виконанні трудових обов’язків у відокремленому підрозділі "Шахта "Прогрес" ДП "Торезантрацит" на ділянці №3 під час роботи в першу зміну в ланці робочих, яка виконувала наряд на доставку риштаків СП-87 у кількості 5 штук для нарощування конвеєру, при завантаженні риштака на транспортувальний майданчик на 15 ПК другого бортового ходка; визнано акт за формою НВП № 268 від 29 листопада 2006 року про нещасний випадок на підприємстві, не пов'язаний з виробництвом, який стався з ОСОБА_6 при виконанні трудових обов’язків у відокремленому підрозділі "Шахта "Прогрес" ДП "Торезантрацит" на ділянці № 3 під час роботи в першу зміну в ланці робочих, яка виконувала наряд на доставку риштаків СП-87 у кількості 5 штук для нарощування конвеєру; зобов’язано ДП "Торезантрацит" скласти відповідно до законодавства та видати належно оформлений акт за формою Н-1 про нещасний випадок, пов'язаний з виробництвом, який стався з ОСОБА_6 30 вересня 2006 року при виконанні трудових обов’язків у відокремленому підрозділі "Шахта "Прогрес" ДП "Торезантрацит" за вказаних обставин; стягнуто з ДП "Торезантрацит" на користь ОСОБА_6 витрати на сплату судового збору в сумі 8 грн. 50 коп. та витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи в розмірі 7 грн. 50 коп.
Ухвалою апеляційного суду Донецької області від 30 липня 2010 року рішення Торезького міського суду Донецької області від 11 червня 2008 року залишено без змін.
У касаційній скарзі відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Торезі порушує питання про скасування рішення й ухвали судів першої та апеляційної інстанцій й ухвалення нового рішення, посилаючись на порушення судами норм матеріального та процесуального права.
Касаційна скарга підлягає задоволенню частково.
Пунктом 8 Порядку розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві НПАОП 0. 00-6. 02-04, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2004 року № 1112 (1112-2004-п) , (далі – Порядок) передбачено, що про кожний нещасний випадок потерпілий або працівник, який його виявив, чи інша особа - свідок нещасного випадку повинні негайно повідомити безпосереднього керівника робіт чи іншу уповноважену особу підприємства і вжити заходів до подання необхідної допомоги потерпілому. У разі настання нещасного випадку безпосередній керівник робіт (уповноважена особа підприємства) зобов'язаний: терміново організувати подання першої медичної допомоги потерпілому, забезпечити у разі необхідності його доставку до лікувально-профілактичного закладу; повідомити про те, що сталося, роботодавця, керівника первинної організації профспілки, членом якої є потерпілий, або уповноважену найманими працівниками особу з питань охорони праці, якщо потерпілий не є членом профспілки; зберегти до прибуття комісії з розслідування (комісії із спеціального розслідування) нещасного випадку обстановку на робочому місці та устатковання у такому стані, в якому вони були на момент нещасного випадку (якщо це не загрожує життю чи здоров'ю інших працівників і не призведе до більш тяжких наслідків), а також вжити заходів до недопущення подібних випадків.
Судами встановлено, що 30 вересня 2006 року при виконанні трудових обов’язків у відокремленому підрозділі "Шахта "Прогрес" ДП "Торезантрацит" на ділянці №3 під час роботи в першу зміну в ланці робочих, яка виконувала наряд на доставку риштаків СП-87 у кількості 5 штук для нарощування конвеєру, з ОСОБА_6 стався нещасний випадок, пов'язаний з виробництвом. Ці факти доведені за встановленим законом порядком.
Визнаючи акт за формою НВП № 268 від 29 листопада 2006 року про нещасний випадок на підприємстві, не пов'язаний з виробництвом, недійсним, суди обґрунтовано виходили з того, що цей акт не відповідає фактичним обставинам. Також правильно зобов’язано відповідача скласти акт за формою Н-1 про нещасний випадок, пов'язаний з виробництвом.
Між тим, ухвалюючи рішення, суд встановив факт нещасного випадку.
Проте згідно з п. 59 зазначеного Порядку (1112-2004-п) в разі незгоди роботодавця або члена його сім’ї чи особи, яка представляє його інтереси, зі змістом затвердженого акта форми Н-5, форми Н-1 (або форми НПВ) рішення спеціальної комісії може бути оскаржено в судовому порядку.
Оскільки відповідно до Порядку (1112-2004-п) не втрачена можливість створення спеціальної комісії, а також не втрачені документи й інші докази, на підставі яких ця комісія може перевірити обставини, пов'язані з нещасним випадком, який стався з ОСОБА_6, суд не вправі встановлювати зазначені факти, вирішення цих питань згідно Порядку відноситься до спеціальної комісії, а в разі незгоди з рішенням цієї комісії зацікавлена особа може його оспорити в суді.
За таких обставин перший абзац резолютивної частин рішення: "Встановити, що 30 вересня 2006 року з ОСОБА_6 стався нещасний випадок, пов'язаний з виробництвом, при виконанні трудових обов’язків у ВП "Шахта "Прогрес" ДП "Торезантрацит" на ділянці № 3 під час роботи в першу зміну у ланці робочих, яка виконувала наряд на доставку риштаків СП-87 у кількості 5-ти штук для нарощування конвеєру, при завантаженні риштака на транспортувальний майданчик на 15 ПК другого бортового ходку, ОСОБА_6 раптово відчув біль у правому оці, який різко з’явився, з’явилася плівка на зіниці..." слід виключити, а третій абзац резолютивної частини рішення: "Зобов’язати ДП "Торезантрацит" скласти згідно із вимогами чинного законодавства та видати належно оформлений акт за формою Н-1 про нещасний випадок, пов'язаний з виробництвом, який стався з ОСОБА_6 30 вересня 2006 року при виконанні трудових обов’язків у ВП "Шахта "Прогрес" ДП "Торезантрацит" при вказаних обставинах" замінити наступним змістом: "Зобов’язати ДП "Торезантрацит" відповідно до Порядку розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві НПАОП 0. 00-6. 02-04, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2004 року № 1112 (1112-2004-п) , провести розслідування нещасного випадку, що стався 30 вересня 2006 року з ОСОБА_6, з урахуванням обставин, установлених рішенням Торезького міського суду Донецької області від 11 червня 2008 року, які не враховані комісією при складанні акта № 268 від 29 листопада 2006 року за формою НПВ".
Керуючись ст. ст. 336, 341 ЦПК України, колегія суддів
в и р і ш и л а :
Касаційну скаргу відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Торезі задовольнити частково.
рішенням Торезького міського суду Донецької області від 11 червня
2008 року та ухвалу апеляційного суду Донецької області від 30 липня 2010 року змінити: виключити з резолютивної частини рішення абзац перший: "Встановити, що 30 вересня 2006 року з ОСОБА_6 стався нещасний випадок, пов'язаний з виробництвом, при виконанні трудових обов’язків у ВП "Шахта "Прогрес" ДП "Торезантрацит" на ділянці № 3 під час роботи в першу зміну у ланці робочих, яка виконувала наряд на доставку риштаків СП-87 у кількості 5-ти штук для нарощування конвеєру, при завантаженні риштака на транспортувальний майданчик на 15 ПК другого бортового ходку, ОСОБА_6 раптово відчув біль у правому оці, який різко з’явився, з’явилася плівка на зіниці…", а абзац третій резолютивної частини рішення: "Зобов’язати ДП "Торезантрацит" скласти згідно із вимогами чинного законодавства та видати належно оформлений акт за формою Н-1 про нещасний випадок, пов'язаний з виробництвом, який стався з ОСОБА_6 30 вересня 2006 року при виконанні трудових обов’язків у ВП "Шахта "Прогрес" ДП "Торезантрацит" при вказаних обставинах" змінити наступним змістом: "Зобов’язати ДП "Торезантрацит" відповідно до Порядку розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві НПАОП 0. 00-6. 02-04, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2004 року № 1112 (1112-2004-п) , провести розслідування нещасного випадку, що стався 30 вересня 2006 року з ОСОБА_6, з урахуванням обставин, установлених рішенням Торезького міського суду Донецької області від 11 червня 2008 року, які не враховані комісією при складанні акта № 268 від 29 листопада 2006 року за формою НПВ".
рішення оскарженню не підлягає.
Головуючий Ю.Л. Сенін Судді: М.І. Балюк Л.І. Григор’єва Л.І. Охрімчук Я.М. Романюк