Справа № 22-6431-2010 р. 
рішення ухвалено під головуванням Савченка С.М.
Категорія - 53 Доповідач Камзалов В.В.
Апеляційний суд Вінницької області
Р І Ш Е Н Н Я
І М Е Н Е М УК Р А Ї Н И
від 8 грудня 2010 року
( Додатково див. ухвалу Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ (rs16772589) )
Колегія суддів судової палати з цивільних справ апеляційного суду Вінницької області в складі:
Головуючого: Камзалова В.В.
Суддів: Чуприни В.О., Іванюка М.В.
При секретарі: Руденко О.М.
Розглянувши у відкритому засіданні в м.Вінниці цивільну справу за апеляційними скаргами ОСОБА_2 та селянського фермерського господарства " Долина" с. Баланівка, Бершадського району на рішення Тростянецького районного суду від 18 жовтня 2010 року в справі за позовом ОСОБА_2 до селянського фермерського господарства ( далі СФГ ) "Долина" с. Баланівка, Бершадського району про стягнення коштів за затримку виплати заробітної плати, компенсації та індексації, -
В С Т А Н О В И Л А :
1 вересня 2010 року ОСОБА_2 звернувся до суду із зазначеним позовом, посилаючись на те, що він працював у відповідача трактористом - машиністом і 1 жовтня 2009 року був звільнений з роботи.
Однак при звільненні з роботи йому не було виплачено зарплату і не був проведений розрахунок.
рішенням Тростянецького районного суду від 25 травня 2010 року з відповідача на його користь стягнуто - 10750 грн. заборгованості по заробітній платі. Зазначене рішення знаходиться на виконанні у відділі ДВС Бершадського районного управління юстиції і станом на 31 серпня 2010 року відповідач розрахунок з ним не провів.
Позивач вважав, що за 11 місяців затримки розрахунку відповідач зобов’язаний йому виплатити – 16500 грн. із розрахунку – 1500 грн. середнього заробітку за місяць, також 1526 грн. 40 коп. компенсації за несвоєчасно виплачену зарплату і 1022 грн.30 коп. індексації заробітної плати.
рішенням Тростянецького районного суду від 18 жовтня 2010 року позов задоволено частково. Стягнуто з СФГ "Долина" с. Баланівка, Бершадського району на користь ОСОБА_2 – 1526 грн. 40 коп. компенсації за несвоєчасно виплачену зарплату і 1022 грн. 30 коп. індексації заробітної плати, а всього суму – 2548 грн. 70 коп., а також 268 грн. оплати допомоги адвокатом.
Не погодившись з рішенням суду, ОСОБА_2 подав апеляційну скаргу, в якій просив рішення суду скасувати, посилаючись на порушення норм матеріального і процесуального права, ухвалити нове рішення, яким задовольнити його позов в повному обсязі.
В свою чергу, СФГ "Долина" с. Баланівка, в своїй апеляційній скарзі просить рішення суду скасувати, посилаючись на порушення норм матеріального і процесуального права, провадження у справі закрити.
Заслухавши позивача, дослідивши матеріали справи, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга ОСОБА_2 підлягає частковому задоволенню, а апеляційну скаргу СФГ "Долина" с. Баланівка, Бершадського району слід відхилити з наступних підстав.
Згідно ч. 1 ст. 117 КЗпП України в разі невиплати з вини власника або уповноваженого ним органу належних звільненому працівнику сум у строки, зазначені в статті 116 цього кодексу, при відсутності спору про їх розмір підприємство, установа, організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь затримки по день фактичного розрахунку.
рішенням Тростянецького районного суду від 25 травня 2010 року встановлено, що ОСОБА_2 на час звільнення з роботи в жовтні 2009 року з СФГ "Долина" с. Баланівка, Бершадського району, не виплачено належну йому на час звільнення заробітну плату, борг за період з 4 вересня 2008 року по
1 жовтня 2009 року склав – 10750 грн. Зазначеним рішенням з відповідача на користь позивача стягнуті кошти в суму - 10750 грн. Це рішення вступило в законну силу.
У п. 25 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 13 від 24 грудня (v0013700-99) 1999 року "Про практику застосування судами законодавства про оплату праці" зазначено, що перебіг тримісячного строку звернення до суду починається з наступного дня після проведення виплат, передбачених ст. 117 КЗпП України, незалежно від тривалості затримки розрахунку.
Позивач звернувся до суду з вимогою про виплату йому середнього заробітку за весь час затримки - 1 вересня 2010 року і в судовому засіданні було встановлено, що станом на 31 серпня 2010 року з ним не був проведений розрахунок. Таким чином тримісячний строк звернення до суду позивач не пропустив.
Суд першої інстанції, відмовляючи позивачу у позові в частині стягнення з відповідача на його користь - 16500 грн. за затримку виплати заробітної плати, послався на ті обставини, що оскільки СФГ отримує прибуток від реалізації вирощеного і зібраного врожаю, а реалізація основних засобів виробництва СФГ в погашення боргу по заробітній платі створила би труднощі зі збором врожаю, тому відсутня вина відповідача в несвоєчасній виплаті зарплати.
Колегія суддів вважає посилання суду на зазначені обставини безпідставними, оскільки вони не передбачені діючим трудовим законодавством.
Посилання відповідача на поважність причин порушення строків виплати зарплати у зв’язку зі смертю засновника і директора СФГ "Долина" - ОСОБА_3, колегія суддів не приймає до уваги.
Також колегія суддів не приймає до уваги посилання відповідача на ст. 617 ЦК України, якою передбачені підстави звільнення від відповідальності за порушення зобов’язання, оскільки правовідносини між позивачем і відповідачем регулюються нормами трудового законодавства.
Оскільки суд першої інстанції, відмовляючи в задоволенні позову в частині стягнення на користь позивача середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні, порушив норми матеріального права, рішення в цій частині, згідно ст. 309 ЦПК України, підлягає скасуванню з ухваленням в цій частині нового рішення про задоволення позову.
В іншій частині рішення залишити без змін.
На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 307, 309, 314, 316 ЦПК України, колегія суддів,-
ВИ Р І Ш И Л А :
Апеляційну скаргу ОСОБА_2 задовольнити частково.
рішення Тростянецького районного суду від 18 жовтня 2010 року в частині відмови в задоволенні позову ОСОБА_2 до селянського фермерського господарства "Долина" с. Баланівка, Бершадського району про стягнення - 16500 грн. за затримку виплати заробітної плати – скасувати.
Позов ОСОБА_2 до селянського фермерського господарства "Долина" с. Баланівка, Бершадського району в частині стягнення -
- 16500 грн. на користь позивача за затримку виплати заробітної плати - задовольнити.
Стягнути з селянського фермерського господарства "Долина" с. Баланівка, Бершадського району на користь ОСОБА_2 - 16500 грн. середнього заробітку за час затримки виплати заробітної плати.
В іншій частині рішення Тростянецького районного суду від 18 жовтня 2010 року залишити без змін.
Апеляційну скаргу селянського фермерського господарства "Долина" с. Баланівка, Бершадського району - відхилити.
рішення набирає законної сили з моменту його проголошення і протягом двадцяти днів може оскаржене в касаційному порядку до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ.
Головуючий:
Судді:
З оригіналом вірно :