АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ
 Головуючий у 1 інстанції
Ярошенко А.Г.
Доповідач: Бєлка В.Ю.
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
20 травня 2010 року м. Запоріжжя Справа № 22-2088
( Додатково див. ухвалу Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ (rs24067582) )
Колегія суддів судової палати з цивільних справ апеляційного суду Запорізької області у складі:
Головуючого: Бєлки В.Ю.
Суддів: Кухар С.В.
Глазкової О.Г.
При секретарі: Семенчук О.В.
Розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за апеляційною скаргою ТОВ "Тітан-Трейд" на рішення Комунарського районного суду м. Запоріжжя від 1 березня 2010 року по справі за позовом ЗАТ "ЗАЗ" до ТОВ "Тітан-Трейд", ОСОБА_3, ОП ЗМБТІ про визнання договору купівлі-продажу недійсним, скасування державної реєстрації,
В С Т А Н О В И Л А:
У вересні 2006 року ЗАТ "ЗАЗ" звернулось до суду з зазначеним позовом посилаючись на те, що 23.03.2006 року між ОСОБА_3 та ТОВ "Тітан Трейд" було укладено договір купівлі-продажу нерухомого майна, який було посвідчено приватним нотаріусом Запорізького міського нотаріального округу ОСОБА_4
У договорі купівлі-продажу зазначено, що нерухоме майно належить ОСОБА_3 на праві власності на підставі рішення Жовтневого районного суду м. Запоріжжя від 6.02.2006 року.
Зазначене рішення було скасовано у апеляційному порядку за скаргою позивача і при новому розгляді рішенням Комунарського районного суду м. Запоріжжя від 23.04.2009 року було відмовлено у задоволенні позову ОСОБА_3 до ТОВ "Тітан-Трейд", ОП ЗМБТІ про визнання права власності не об’єкти нерухомості, визнання договору купівлі-продажу дійсним. Рішення залишено апеляційною інстанцією в силі, а тому набрало законної сили.
Таким чином, ОСОБА_3 не набув на законних підставах права власності на майно, що було ним відчужено по оспорюваному договору купівлі-продажу від 23.03.2006 року.
Посилаючись на зазначені обставини ЗАТ "ЗАЗ" просив позов задовольнити.
Рішенням Комунарського районного суду м. Запоріжжя від 1 березня 2010 року позов задоволено.
Визнано недійсним договір купівлі-продажу нерухомого майна від 23.06.2006 року, укладений між ОСОБА_3 та ТОВ "Тітан-Трейд".
Зобов’язано ОП ЗМБТІ скасувати державну реєстрацію права власності на нерухоме майно, придбане за договором купівлі-продажу від 23.03.2006 року за ТОВ "Тітан-Трейд".
У апеляційній скарзі ТОВ "Тітан-Трейд" зазначає, що рішення суду постановлено з порушенням норм матеріального та процесуального права. Просить рішення суду скасувати та ухвалити нове, яким у задоволенні позову відмовити.
Вислухавши доповідь судді, пояснення осіб, що з’явилися, вивчивши апеляційну скаргу та матеріали справи, колегія вважає, що апеляційна скарга задоволенню не підлягає виходячи з наступного.
Відповідно до ст. 308 ЦПК України апеляційний суд відхиляє апеляційну скаргу і залишає рішення без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції ухвалив рішення з додержанням вимог матеріального і процесуального права.
Не може бути скасоване правильне по суті і справедливе рішення суду з одних лише формальних міркувань.
Розглядаючи спір, судова колегія вважає, що районний суд повно і всебічно дослідив і оцінив обставини по справі, надані сторонами докази, правильно визначив юридичну природу спірних правовідносин і закон їх регулює.
Судом встановлено і підтверджено матеріалами справи, що 23.03.2006 року між ОСОБА_3 та ТОВ "Титан Трейд" було укладено договір купівлі-продажу нерухомого майна, який посвідчено приватним нотаріусом Запорізького міського нотаріального округу ОСОБА_4
У вказаному договорі зазначено, що нерухоме майно, що є предметом договору, належить продавцю - ОСОБА_3 на праві власності на підставі рішення Жовтневого районного суду м. Запоріжжя від 6.02.2006 року.
Зазначене рішення було оскаржено позивачем і ухвалою Апеляційного суду Запорізької області від 16.08.2006 року рішення районного суду юуло скасовано, справа направлена на новий розгляд. Рішенням Комунарського районного суду м. Запоріжжя від 23.04.2009 року у задоволенні позову ОСОБА_3 до ТОВ "Титан Трейд", ОП ЗМБТІ, треті особи ЗАТ "ЗАЗ", Запорізька міська рада про визнання права власності на об’єкти нерухомості, договору купівлі-продажу дійсним відмовлено.
Таким чином рішенням суду встановлено, що печериця К.А. не мав законних підстав для набуття права власності на спірне нерухоме майно, а тому і не мав правових підстав для укладання правочину по його відчуженню.
Крім того, судом встановлено, що спірне нерухоме майно, розташовано на земельній ділянці, яка частково заходить за межі ділянки, яка раніше була надана ЗАТ "ЗАЗ".
З урахуванням викладеного, суд зробив обгрунтований висновок, що договір купівлі-продажу від 23.03.2006 року є недійсним, оскільки не відповідає вимогам чинного законодавства.
Доводи апеляційної скарги досліджувались судом першої інстанції з висновками якого погоджується колегія.
Таким чином, судова колегія вважає, що доводи апеляційної скарги суттєвими не являються і не дають підстав для висновку про неправильне застосування судом першої інстанції норм матеріального чи процесуального права, які призвели або могли призвести до неправильного вирішення справи.
Керуючись ст. ст. 307, 308, 317 ЦПК України, колегія суддів,
У Х В А Л И Л А:
Апеляційну скаргу ТОВ "Тітан-Трейд" відхилити, а рішення Комунарського районного суду м. Запоріжжя від 1 березня 2010 року по цій справі залишити без змін.
Ухвала набирає законної сили негайно і може бути оскаржена до Верховного Суду України протягом двох місяців з дня її проголошення.
Головуючий:
Судді: