РIШЕННЯ
IМЕНЕМ УКРАЇНИ
"10"серпня 2006 року Апеляційний суд Донецької області у складі:
Головуючого: Висоцької B.C.
Суддів: Осипчук О.В., Солодовник О.Ф.
При секретарі: Тимченко А.В.
розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Донецьку цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Шахтарському районі про відшкодування моральної шкоди, спричиненої ушкодженням здоров"я, -
ВСТАНОВИВ:
Рішенням Шахтарського міськрайонного суду Донецької області від 22 червня 2006 року позов ОСОБА_1 до Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Шахтарському районі задоволено частково, на його користь стягнуто 19000 грн. в відшкодування моральної шкоди, спричиненої умовами виробництва.
В своїй апеляційній скарзі Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань України в Шахтарському районі Донецької області ставить питання про скасування рішення суд і ухвалення нового рішення про відмову в задоволені позову, посилаючись на те, що судом першої інстанції при постановлені рішення порушені норми матеріального та процесуального права, висновки суду грунтуються на недоведених та неповно з'ясованих обставинах, що мають суттєве значення для справи, відсутній висновок МСЕК про спричинення позивачу моральної шкоди, а шкода, завдана здоров"ю позивача компенсована чітким виконанням держави щодо сплати тих виплат, які передбачені ст.ст. 21,34 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, що спричинили втрату працездатності" (1105-14) . Крім того, відповідно до п.27 ст. 77 Закону України "Про державний бюджет України на 2006 рік" (3235-15) зупинено на 2006 рік дію статті 1 (в частині відшкодування моральної шкоди застрахованим і членам їх сімей), підпункту "Є" п. 1 ч. 1 ст. 21, ч.3 ст. 34 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" (1105-14) .
В апеляційному суді представник відповідача підтримала доводи апеляційної скарги в повному обсязі, позивач заперечував проти апеляційної скарги, просив рішення суду залишити без змін.Заслухавши судцю - доповідача, пояснення присутніх осіб, дослідивши матеріали справи, апеляційний суд вважає, що скарга підлягає частковому задоволенню, а рішення суду підлягає зміні з наступних підстав. Ухвалюючи дане рішення, суд встановив, що позивач знаходився в трудових відносинах з вугільними підприємствами продовж тривалого часу - більше 20 років, під час роботи отримав професійне захворювання - вібраційна хвороба другого ступеню, синдром вегето - сенсорної полі невропатії верхніх кінцівок. Відповідно до висновку МСЕК від 27 листопада 2003 року позивачу первинно встановлено 30% втрати професійної працездатності безстроково і визнано інвалідом 3 групи.
Задовольняючи позовні вимоги позивача, і стягуючи на його користь 19000 грн., у відшкодування моральної шкоди, суд виходив з того, що умовами виробництва ОСОБА_1 спричинена моральна шкода, компенсація якої в грошовому виразі належить стягненню з відповідача в повному обсязі, який зазначив позивач.
Розглядаючи справу по суті, суд обгрунтовано виходив з того, що правовідносини, які виникли між сторонами в зв'язку з відшкодуванням моральної шкоди, заподіяної ушкодженням здоров"я позивача, регулюються Законом України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" від 23 вересня 1999 року (1105-14) (з наступними змінами).
Згідно частини 1 ст. 9 Закону України "Про охорону праці" від 14 жовтня 1992 року (2694-12) ( з наступними змінами) відшкодування шкоди, заподіяної працівникові внаслідок ушкодження його здоров"я або у разі смерті працівника, здійснюється Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" (1105-14) .
Згідно з п/п "є" п.1 частини 1 ст. 21 та частини 3 ст. 28 вищевказаного Закону у разі настання страхового випадку Фонд соціального страхування у встановленому законодавством порядку зобов'язаний виплатити потерпілому грошову суму за моральну шкоду за наявності факту заподіяння йому цієї шкоди. Зазначені норми не містять будь яких інших додаткових умов щодо відшкодування моральної шкоди.
Суд обгрунтовано дійшов висновку про те, що ОСОБА_1 умовами виробництва заподіяна моральна шкода, яка полягає у моральних переживаннях у зв'язку з ушкодженням здоров"я, що порушило його звичні нормальні зв'язки, які потребують від нього додаткових зусиль для організації свого життя.
Даний висновок суду відповідає роз'ясненням, які дав Пленум Верховного Суду України в постанові від 31 березня 1995 року "Про судову практику в справах про відшкодування моральної шкоди", де зазначено, що під моральною шкодою слід розуміти витрати немайнового характеру внаслідок моральних та фізичних страждань, або інших негативних явищ, заподіяних фізичній або юридичній особі незаконними діями або бездіяльністю інших осіб. Відповідно до чинного законодавства моральна шкода може полягати, зокрема, у моральних переживаннях у зв'язку з ушкодженням здоров"я.
Частиною 3 ст. 34 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" (1105-14) , передбачено, що моральна шкода, заподіяна умовами виробництва, яка не спричинила втрати потерпілим професійної працездатності, відшкодовується Фондом соціального страхування за заявою потерпілого з викладом характеру заподіяної моральної шкоди та за поданням відповідного висновку медичних органів. Зазначена норма стосується лише випадків, коли в потерпілого не встановлено втрати професійної працездатності.
Як зазначив Конституційний Суд України в рішенні від 27 січня 2004 року по справі № 1-9/2004 за конституційним зверненням Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Кіровоградській області про офіційне тлумачення положення частини третьої статті 34 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" (1105-14) треба розуміти як визначення порядку, процедури та розмірів відшкодування Фондом соціального страхування від нещасних випадків моральної шкоди, заподіяної умовами виробництва, в окремому випадку - лише у разі відсутності втрати потерпілим професійної працездатності.
З обставин справи вбачається, що позивачу встановлено втрату працездатності, у зв'язку з чим суд обгрунтовано, виходячи з положень ст..ст. 21 та 28 Закону, дійшов висновку про наявність факту заподіяння позивачу моральної шкоди у зв"язку з ушкодженням здоров"я і втратою працездатності і стягнув на її відшкодування з відповідача грошову компенсацію. Між тим, апеляційний суд не може погодитися з розміром моральної шкоди, визначеної судом першої інстанції. Визначаючи розмір моральної шкоди, що підлягає відшкодуванню позивачу в зв'язку з отриманим професійним захворюванням, апеляційний суд враховує конкретні обставини справи, характер та обсяг фізичних та душевних страждань, яких зазнав позивач, їх тривалість, можливість відновлення стану здоров"я і, виходячи з засад розумності, виваженості та справедливості, визначає розмір заподіяної йому моральної шкоди в сумі 12000 грн.
Рішення суду першої інстанції відповідає нормам процесуального права та правильно застосовано норми матеріального права, але підлягає зміні лише в частині визначення розміру заподіяної моральної шкоди. Доводи апеляційної скарги не дають підстав для висновку про неправильне застосування судом норм матеріального чи процесуального права, яке призвело або могло призвести до неправильного вирішення справи.
Керуючись ст.ст. 307,309,314,316 ЦПК України (1618-15) , апеляційний суд -
ВИРIШИВ:
Апеляційну скаргу відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в шахтарському районі задовольнити частково. Рішення Шахтарського міськрайонного суду Донецької області від 22 червня 2006 року змінити.
Стягнути з відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Шахтарському районі на користь ОСОБА_1 в відшкодування моральної шкоди 12000 грн.
Стягнути з відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Шахтарському районі витрати на інформаційно - технічне забезпечення розгляду цієї справи у розмірі 1 грн. 50 коп. на користь Державного підприємства "Судовий інформаційний центр" ( код ЄДРПОУ 30045370, розрахунковий рахунок 26001014180002, банк ВАТ "Банк Універсальний" м. Львів, МФО банку 32570).
Рішення набирає чинності з моменту проголошення і може бути оскаржено безпосередньо до суду касаційної інстанції протягом двох місяців з дня набрання законної сили.
Головуючий:
Судді: