АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ
Справа № 22-463 2010 рік 
Головуючий у 1 інстанції
Васецька В.В.
Доповідач: Бєлка В.Ю.
РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
25 лютого 2010 року м. Запоріжжя
( Додатково див. ухвалу Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ (rs17680709) ) ( Додатково див. рішення апеляційного суду Запорізької області (rs11981965) )
Колегія суддів судової палати з цивільних справ апеляційного суду Запорізької області у складі:
Головуючого: Бєлки В.Ю.
Суддів: Кримської О.М.
Глазкової О.Г.
При секретарі: Волчановій І.М.
Розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за апеляційною скаргою ЗАТ "Страхова компанія "ІНГОССТРАХ" на рішення Жовтневого районного суду м. Запоріжжя від 26 грудня 2008 року по справі за позовом ОСОБА_3 до ЗАТ "Страхова компанія "ІНГОССТРАХ", ЗАТ "Приватбанк" в особі Запорізького регіонального управління ЗАТ "Приватбанк" про виплату страхового випадку,
В С Т А Н О В И Л А:
У листопаді 2007 року ОСОБА_3 звернулась до суду з позовом до ЗАТ "Страхова компанія "ІНГОССТРАХ", ЗАТ "Приватбанк" в особі Запорізького регіонального управління ЗАТ "Приватбанк" про виплату страхового випадку посилаючись на те, що 9.03.2006 року вона отримала кредит у ЗАТ КБ "Приватбанк" та придбала автомобіль ГАЗ 2705, який у той же день застрахувала, уклавши з ЗАТ "Страхова компанія "ІНГОССТРАХ" договір страхування. Згідно умов договору у разі настання страхового випадку страховик зобов’язаний виплатити страхувальнику страхове відшкодування у розмірі 62450 гр. з відрахуванням франшизи.
24.10.2006 року автомобіль внаслідок самозаймання було пошкоджено і став непридатним для використання, однак у виплаті страхового відшкодування їй було відмовлено.
Просила суд стягнути з ЗАТ "Страхова компанія "ІНГОССТРАХ" на її користь 61826 гр. – суму страхового відшкодування, пеню у розмірі 3936 гр., зобов’язати ЗАТ КБ "Приватбанк" повернути їй пошкоджений автомобіль та стягнути судові витрати.
Рішенням Жовтневого районного суду м. Запоріжжя від 26 грудня 2008 року позов задоволено.
Стягнуто з ЗАТ "Страхова компанія "ІНГОССТРАХ" на користь ОСОБА_3 65762 гр..
Зобов’язано ЗАТ КБ "Приватбанк" передати ОСОБА_3 пошкоджений автомобіль ГАЗ 2705.
Стягнуто солідарно з ЗАТ "Страхова компанія "ІНГОССТРАХ" та ЗАТ КБ "Приватбанк" на користь ОСОБА_3 витрати на ІТЗ у сумі 30 гр. та судовий збір у сумі 657 гр. 62 коп.
У апеляційній скарзі ЗАТ "Страхова компанія "ІНГОССТРАХ" зазначає, що рішення суду постановлено з порушенням норм процесуального та матеріального права. Просить рішення суду скасувати та ухвалити нове, яким у задоволенні позову відмовити.
Вислухавши доповідь судді, пояснення осіб, що з’явилися, вивчивши апеляційну скаргу та матеріали справи, колегія вважає, що апеляційна скарга підлягає задоволенню виходячи з наступного.
З матеріалів справи вбачається, що 9.03.2006 року позивач отримала кредит у ЗАТ КБ "Приватбанк" та придбала автомобіль ГАЗ 2705, який у той же день застрахувала, уклавши з ЗАТ "Страхова компанія "ІНГОССТРАХ" договір страхування. Згідно умов договору у разі настання страхового випадку страховик зобов’язаний виплатити страхувальнику страхове відшкодування у розмірі 62450 гр. з відрахуванням франшизи.
24.10.2006 року автомобіль внаслідок самозаймання було пошкоджено і став непридатним для використання, однак у виплаті страхового відшкодування їй було відмовлено.
Задовольняючи позовні вимоги, суд першої інстанції виходив з того, що вказаний вище випадок є страховим, тому страхова компанія "ІНГОССТРАХ" не відмовивши у виплаті страхових платежів не виконала умови договору страхування та порушила Закон України "Про страхування" (85/96-ВР) .
Однак з такими висновками суду погодитись не можна.
Так, відповідно до п. 3 договору Страхування наземного транспорту від 9.03.2006 року укладеного між ЗАТ "Страхова компанія "ІНГОССТРАХ" та ОСОБА_3 вигодонабувачем є "Приватбанк".
На час розгляду справи, позивач мала заборгованість за кредитним договором, тому у разі доведеності позовних вимог, сума за договором страхування повинна була стягнута на користь Приватбанка.
Оскільки, виходячи з вимог позовної заяви ОСОБА_3 просила стягнути страхову суму на свою користь, що не відповідає вимогам договору страхування, колегія вважає, що у задоволенні позову слід відмовити.
Керуючись ст. ст. 307, 309, 317 ЦПК України, колегія суддів,
В И Р І Ш И Л А:
Апеляційну скаргу ЗАТ "Страхова компанія "ІНГОССТРАХ" задовольнити.
Рішення Жовтневого районного суду м. Запоріжжя від 26 грудня 2008 року по цій справі скасувати та ухвалити нове рішення наступного змісту "Узадоволенні позову ОСОБА_3 до ЗАТ "Страхова компанія "ІНГОССТРАХ", ЗАТ "Приватбанк" в особі Запорізького регіонального управління ЗАТ "Приватбанк" про виплату страхового випадку відмовити.
Рішення набирає законної сили негайно і може бути оскаржено до Верховного Суду України протягом двох місяців з дня його проголошення.
Головуючий:
Судді: