Ладижинський міський суд Вінницької області
РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
29.12.2011 року
2/211/4478/11 Справа № 2-365/11
( Додатково див. ухвалу Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ (rs25390055) ) ( Додатково див. ухвалу апеляційного суду Вінницької області (rs21960138) )
Ладижинський міський суд Вінницької області в складі:
головуючого судді
Сушко О.О.,
при секретарі
Гнатюк В.П.,
за участю:
позивача
ОСОБА_3,
представника
відповідача
ОСОБА_4
розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Ладижин Вінницької області цивільну справу за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7 про зміну розміру аліментів на утримання дітей,
В С Т А Н О В И В :
Позивач звернувся до суду з цим позовом, і просив змінити розмір аліментів, які стягуюся з нього на користь відповідачів на утримання дітей, визначивши їх у твердій грошовій сумі –по 300 грн. кожному щомісячно.
На обґрунтування своїх вимог позивач повідомив, що від шлюбу з відповідачами він має дітей - ОСОБА_8, ІНФОРМАЦІЯ_1, ОСОБА_9, ІНФОРМАЦІЯ_2, ОСОБА_10, ІНФОРМАЦІЯ_3. За рішенням суду з нього стягуються аліменти на користь відповідачів на утримання дітей:
- на користь ОСОБА_5 на утримання дитини ОСОБА_8 у розмірі ? частки від усіх видів заробітку;
- на користь ОСОБА_6 на утримання дитини ОСОБА_9 у розмірі 20% від усіх видів заробітку;
- на користь ОСОБА_7 на утримання дитини ОСОБА_10 у розмірі 1/3 частки від усіх видів заробітку.
На даний час він є приватним підприємцем, займається у сфері роздрібної торгівлі, і має не постійний заробіток. При стягненні з нього аліментів на утримання усіх дітей, з його щомісячного доходу вираховується більш ніж ? частини, що є перевищенням максимального розміру, встановленого ст. 70 Закону України "Про виконавче провадження".
Позивач у судовому засіданні підтримав свої позовні вимоги, просив їх задовольнити.
Відповідач ОСОБА_7 у судове засідання не з’явилася, надавши письмову заяву, у якій позов визнала повністю і просила розглядати справу у її відсутність.
Відповідач ОСОБА_5, будучи належним чином повідомлена про день, час і місце розгляду справи, у судове засідання не з’явилася, причину неявки не повідомила.
Представник відповідача ОСОБА_6 у судовому засіданні позовні вимоги не визнала, просила відмовити у їх задоволенні.
На обґрунтування своїх заперечень представник відповідача ОСОБА_6 повідомила, що позивач у змозі сплачувати аліменти у визначеному розмірі, а сам факт посилання на здійснення ним підприємницької діяльності не є доказом отримання ним нерегулярного і мінливого доходу. Також посилання позивача на загальний розмір стягуваних з нього аліментів не має ніякого значення для вирішення справи.
Дослідивши докази, заслухавши пояснення позивача і заперечення представника відповідача ОСОБА_6, суд вважає, що позов підлягає частковому задоволенню з таких підстав.
Відповідно до ч. 1 ст. 192 СК України розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров'я когось із них та в інших випадках, передбачених цим Кодексом.
Згідно з ч. 4 ст. 70 Закону України "Про виконавче провадження" загальний розмір усіх відрахувань під час кожної виплати заробітної плати не може перевищувати п'ятдесят відсотків заробітної плати, що має бути виплачена працівнику, у тому числі в разі відрахування за кількома виконавчими документами. Це обмеження не поширюється на відрахування із заробітної плати в разі відбування боржником покарання у виді виправних робіт і стягнення аліментів на неповнолітніх дітей. У таких випадках розмір відрахувань із заробітної плати не може перевищувати сімдесяти відсотків.
В судовому засіданні було встановлено, що з позивача стягуються аліменти:
- на користь ОСОБА_5 на утримання дитини ОСОБА_8 у розмірі ? частки від усіх видів заробітку;
- на користь ОСОБА_6 на утримання дитини ОСОБА_9 у розмірі 20% від усіх видів заробітку;
- на користь ОСОБА_7 на утримання дитини ОСОБА_10 у розмірі 1/3 частки від усіх видів заробітку.
Загальний розмір аліментів, що з нього стягується, перевищує ? частки від його заробітку, що не узгоджується із ст. 70 Закону України "Про виконавче провадження". З цих підстав, суд вважає за можливе змінити розмір аліментів, так як вважає, що матеріальне становище позивача погіршилося у зв’язку із стягненням аліментів у визначений спосіб.
Відповідно до ст. 184 СК України й роз'ясненням, викладеним у пункті 17 постанови Пленуму Верховного Суду України від 15.05.2006 року № 3 "Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства й стягнення аліментів" (v0003700-06) , якщо платник аліментів має нерегулярний, мінливий дохід, частину доходу одержує в натурі, а також при наявності інших обставин, що мають істотне значення, суд за заявою платника або одержувача може визначити розмір аліментів у твердій грошовій сумі.
За правилами ст. 182 СК України при визначенні розміру аліментів суд ураховує стан здоров'я й матеріальне становище дитини: стан здоров'я й матеріальне становище платника аліментів, наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; інші обставини, що мають істотніше значення.
В судовому засіданні встановлено, що позивач є приватним підприємцем, і має нерегулярний, мінливий дохід. Тому суду вважає за можливе визначити позивачу аліменти у твердій грошовій сумі.
Разом з тим, суд вваж є запропонований розмір аліментів на утримання дітей у сумі 300 грн. щомісячного кожному неприйнятним, і таким, що суперечить вимогам ч. 2 ст. 182 СК України.
З урахуванням особи позивача, обставин справи, суд вважає, що розмір аліментів на утримання кожної дитини слід визначити у твердій грошовій сумі ромі рози 360 грн. щомісячно.
Посилання представника відповідача ОСОБА_6 на те, що середній заробіток позивача становить понад 21 тис. грн. на місяць, взявши як підставу довідку Ладижинського відділення Тростянецької Об’єднаної державної податкової інспекції Вінницької області від 12.12.2011 року, суд до уваги не приймає, так якщо названа довідка не містить ніяких відомостей про середній заробіток або дохід позивача, оскільки поняття розміру виручки приватного підприємця й його середній заробіток (або дохід) не аналогічні за змістом.
На підставі ст. ст. 180, 181, 182, 183, 191, 192 СК України, ст. 70 Закону України "Про виконавче провадження", керуючись ст. ст. 10, 60, 212 - 215, 367 ЦПК України, суд -
В И Р І Ш И В :
Позов задовольнити частково.
Змінити розмір аліментів на утримання дітей:
Стягувати з ОСОБА_3 на користь ОСОБА_5 на утримання дитини ОСОБА_8, ІНФОРМАЦІЯ_1, аліменти у твердій грошовій сумі розміром 360 грн. щомісячно, починаючи з 14.09.2011 року і до досягнення дитиною повноліття;
Стягувати з ОСОБА_3 на користь ОСОБА_6 на утримання дитини ОСОБА_9, ІНФОРМАЦІЯ_2, аліменти у твердій грошовій сумі розміром 360 грн. щомісячно, починаючи з 14.09.2011 року і до досягнення дитиною повноліття;
Стягувати з ОСОБА_3 на користь ОСОБА_7 на утримання дитини ОСОБА_10, ІНФОРМАЦІЯ_3, аліменти у твердій грошовій сумі розміром 360 грн. щомісячно, починаючи з 14.09.2011 року і до досягнення дитиною повноліття;
У задоволенні решти частини позову –відмовити.
Припинити стягнення аліментів з ОСОБА_3:
- на користь ОСОБА_5 на утримання дитини ОСОБА_8, ІНФОРМАЦІЯ_1, у розмірі ? частки від усіх видів заробітку;
- на користь ОСОБА_6 на утримання дитини ОСОБА_9, ІНФОРМАЦІЯ_2, у розмірі 20% від усіх видів заробітку;
- на користь ОСОБА_7 на утримання дитини ОСОБА_10, ІНФОРМАЦІЯ_3, у розмірі 1/3 частки від усіх видів заробітку.
рішення в частині стягнення аліментів за один місяць допустити до негайного виконання.
рішення може бути оскаржено протягом 10 днів після його оголошення до апеляційного суду Вінницької області через Ладижинський міський суд.
Суддя:
О. О. Сушко