Надвірнянський районний суд Івано-Франківскої області
Р І Ш Е Н Н Я
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
Справа №2-1092/11
28 лютого 2012 року м. Надвірна
( Додатково див. ухвалу Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ (rs26093102) ) ( Додатково див. ухвалу апеляційного суду Івано-Франківської області (rs22207460) )
Надвірнянський районний суд Івано-Франківскої області
в складі головуючого судді: Гураша М.В.
секретаря: Типусяк Г.М.
з участю позивачки: ОСОБА_1
відповідача: ОСОБА_2
представника позивача-адвоката: ОСОБА_3
представника відповідача-адвоката: ОСОБА_4
розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Надвірна цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_5, ОСОБА_2 про визнання втрати права ними користування житловим приміщенням,-
ВСТАНОВИВ:
ОСОБА_1 пред’явила позов в суд до ОСОБА_5, ОСОБА_2 про визнання втрати права ними користування житловим приміщенням .
В судовому засіданні позивачка ОСОБА_1 позовні вимоги повністю підтримала і суду пояснила, що ІНФОРМАЦІЯ_2 помер її батько ОСОБА_6.
Ще за життя останній зробив розпорядження, яким заповів їй належне йому майно у випадку його смерті, а саме будинковолодіння, що знаходиться в АДРЕСА_1 . Даний заповіт 03.04.1996 року був посвідчений секретарем Пнівської сільської ради Надвірнянського району Івано-Франківської області і внесений в реєстр за №207.
30.10.2008 року ТВО державного нотаріуса Надвірнянської районної державної нотаріальної контори їй було видано свідоцтво про право на спадщину за заповітом, яка складається із вказаного будинковолодіння АДРЕСА_1 і внесено в реєстр за №3006.
Згідно довідки за №2847 від 05.10.2011 року, виданої Пнівською сільською радою Надвірнянського району Івано-Франківської області, крім неї в даному будинковолодінні також зареєстровані: її дочка ОСОБА_7 з малолітньою дитиною ОСОБА_8, ІНФОРМАЦІЯ_1 та її рідна сестра ОСОБА_5 з своїм сином ОСОБА_2 Однак двоє останніх в житловому будинку фактично постійно не проживають, так як ОСОБА_2 з 2000 року проживає в своєї дружини по АДРЕСА_2, а ОСОБА_5 з 2009 року перебуває у фактичних шлюбних стосунках із співмешканцем, де й проживає, а тому періодично лише приходить у даний житловий будинок.
Факт відсутності відповідачів за місцем реєстрації в житловому будинку АДРЕСА_1 стверджується актом обстеження матеріально-побутових умов проживання, складеного 06.10.2011 року депутатом Пнівської сільської ради Надвірнянського району Івано-Франківської області.
Крім того вона суду ствердила, що ОСОБА_5 та ОСОБА_2 причетні до пожежі, яка мала місце у спірному будинковолодінні в грудні місяці 2010 року, тобто вони знищили майно, а тому втратили право користуватися вказаним будинковолодінням.
Реєстрація ОСОБА_5 та ОСОБА_2 в отриманому в спадщину будинковолодінні перешкоджає у здійсненні нею права власності, позбавляє її та членів її сім"ї можливості користуватися та розпоряджатися будинковолодінням на свій розсуд, так як сама вона з дочкою вже тривалий час проживає на праві оренди на квартирі в м.Надвірна.
Просить постановити рішення, яким зобов"язати ОСОБА_5 та ОСОБА_2 усунути перешкоди у здійсненні нею права власності і зняти їх з реєстрації в житловому будинку АДРЕСА_1, тобто визнати їх такими, що втратили право користування даним житловим приміщенням.
Відповідач ОСОБА_2, який діє в своїх інтересах та представляє по довіреності інтереси відповідачки ОСОБА_5 позов не визнав і суду пояснив, що з часу свого народження він разом з своєю матір"ю ОСОБА_5 проживає в будинковолодінні, яке розташоване в АДРЕСА_1.
Вказаний житловий будинок належав на праві приватної власності ОСОБА_6, який приходився йому дідусем, а його матері батьком.
ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_6 помер, про що в Книзі реєстрації актів про смерть у виконкомі Пнівської сільської ради Надвірнянського району Івано-Франківської області зроблено відповідний актовий запис і видано свідоцтво про його смерть.
Ще за життя ОСОБА_6 зробив розпорядження, згідно якого заповів своїй дочці - позивачці по справі ОСОБА_1 належне йому майно у випадку його смерті, а саме будинковолодіння, яке знаходиться в АДРЕСА_1, хоча в нього є сумнів в дійсності даного заповіту.
Після смерті останнього, ОСОБА_1 оформила право власності на спадкове будинковолодіння і отримала свідоцтво про право на спадщину за заповітом на нього.
Однак на його переконання він та його мати залишаються членами сім"ї власника даного будинковолодіння і мають право користуватися цим житлом.
Його мати ОСОБА_5 у вказаному будинковолодінні проживає з часу народження, ніколи не вибувала з нього і постійно була у даному житловому будинку зареєстрована.
Він також постійно проживав в спадковому житловому будинку і був членом сім"ї померлого.
В зв"язку з одруженням він тимчасово проживав з 2001 року у своєї дружини по АДРЕСА_2.
Оскільки подружнє життя між ними не склалося, 30.06.2009 року шлюб між ним та ОСОБА_9 було розірвано в судовому порядку і з того часу він постійно проживає разом з матір"ю у спірному будинковолодінні, так як постійно залишався в ньому зареєстрованим.
На даний час він разом з матір"ю зробили поточний ремонт в половині спірного житлового будинку і проживають в одній із жилих кімнат.
Друга половина спірного будинковолодіння в даний час пустує і в ній може проживати позивачка ОСОБА_1 із своєю дочкою.
А тому на його переконання, він та його мати ОСОБА_5 мають права користування даним житлом відповідно до закону.
Враховуючи наведене, просить відмовити в задоволенні позову ОСОБА_1 про визнання їх такими, що втратили право користування даним житловим приміщенням, оскільки будь-якого іншого житла, крім будинковолодіння АДРЕСА_1 в них немає.
Суд, вислухавши пояснення сторін, показання свідків, дослідивши письмові докази, прийшов до висновку, що в задоволенні позову ОСОБА_1 до ОСОБА_5, ОСОБА_2 про визнання втрати права ними користування житловим приміщенням слід відмовити, виходячи з наступних підстав.
У відповідності до ст. 405 ЦК України члени сім"ї власника житла, які проживають разом з ним, мають право на користування цим житлом відповідно до закону.
Член сім"ї власника житла втрачає право на користування цим житлом у разі відсутності члена сім"ї без поважних причин понад один рік, якщо інше не встановлено домовленістю між ним і власником житла або законом.
В судовому засіданні встановлено, що житловий будинок АДРЕСА_1 належав на праві приватної власності ОСОБА_6, який приходився ОСОБА_1 та ОСОБА_5 батьком, а ОСОБА_2 –дідусем.
ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_6 помер, про що в Книзі реєстрації актів про смерть у виконкомі Пнівської сільської ради Надвірнянського району Івано-Франківської області зроблено відповідний актовий запис і видано свідоцтво про його смерть.
Ще за життя ОСОБА_6 зробив розпорядження, яким заповів ОСОБА_1 належне йому майно у випадку його смерті, а саме будинковолодіння, яке знаходиться в АДРЕСА_1 . Даний заповіт 03.04.1996 року був посвідчений секретарем Пнівської сільської ради Надвірнянського району Івано-Франківської області і внесений в реєстр за №207.
30.10.2008 року ТВО державного нотаріуса Надвірнянської районної державної нотаріальної контори ОСОБА_1 було видано свідоцтво про право на спадщину за заповітом, яка складається із будинковолодіння АДРЕСА_1 і внесено в реєстр за №3006 (а.с.5).
Однак у вказаному будинковолодінні крім власника ОСОБА_1 з часу народження зареєстровані як члени сім"ї її дочка ОСОБА_7 з малолітньою дитиною ОСОБА_8, ІНФОРМАЦІЯ_1, а також відповідачі ОСОБА_5 та ОСОБА_2, що стверджується довідкою за №2847 від 05.10.2011 року, виданою Пнівською сільською радою Надвірнянського району Івано-Франківської області (а.с.8).
На переконання суду ОСОБА_5 та ОСОБА_2 на даний час не втратили права користування вказаним житлом, оскільки в судовому засіданні достовірно встановлено, що вони без поважних причин понад один рік на час пред"явлення позивачкою позову в суд не були відсутні в ньому.
Твердження відповідача ОСОБА_2 про те, що його мати ОСОБА_5 з часу народження і по даний час проживає в спірному житлі ствердили допитані в якості свідків в судовому засіданні ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_12, показання яких послідовні і логічні та не викликають сумніву в їх правдивості.
Позивачкою ОСОБА_1 не представлено суду будь-яких інших доказів про те, що остання має будь-яке інше житло чи була відсутня в зареєстрованому житлі без поважних причин більше року.
Посилання ОСОБА_1 на те, що ОСОБА_5 в минулому проживала у фактичних шлюбних стосунках з співжителем, який декілька років тому помер в житловому приміщенні останнього, побудоване на припущеннях і не свідчить про втрату нею права на користування спірним житлом.
З цих же підстав не заслуговують на увагу показання свідків ОСОБА_7, яка є дочкою позивачки та свідок ОСОБА_13, які також не привели суду достовірних даних, що ОСОБА_5 та ОСОБА_2 . на протязі останнього року без поважних причин не проживали в спірному будинковолодінні.
Як встановлено в судовому засіданні відповідач ОСОБА_2 з часу народження також був членом сім"ї померлого ОСОБА_6 і в спірному житлі зареєстрований по даний час.
Останній, після одруження в 2001 році тимчасово проживав у батьків своєї дружини по адресу в АДРЕСА_2, однак зв"язку з житловим будинком, власником якого був померлий ОСОБА_6, він не втрачав і залишався в ньому зареєстрованим.
Після розірвання шлюбу з ОСОБА_9 в 2009 році він остаточно перейшов проживати в житловий будинок АДРЕСА_1.
На даний час він разом з матір"ю проживають в одній із кімнат даного житлового будинку, а друга частина якого пустує.
Вказаний факт також ствердили допитані в судовому засіданні вище зазначені свідки ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_12
В матеріалах справи є в наявності два акти обстеження матеріально-побутових умов проживання, складені депутатом Пнівської сільської ради Надвірнянського району Івано-Франківської області, які представлені суду сторонами по справі (а.с.10,41).
Будучи допитаним в судовому засіданні в якості свідка ОСОБА_14 суду пояснив, що він є депутатом Пнівської сільської ради Надвірнянського району Івано-Франківської області по округу, де розташований житловий будинок АДРЕСА_1 в даному населеному пункті.
По проханню сторін по справі він складав обидва вказані акти. З метою встановлення достовірних даних він мав розмову із сусідами та особисто робив перевірку вказаного житла.
Як наслідок він може суду ствердити, що у спірному будинковолодінні ОСОБА_5 зареєстрована і проживає з часу народження і по даний час, а ОСОБА_2 . зареєстрований з часу народження і постійно в ньому проживав до одруження, тобто до 2001 року та після розірвання шлюбу з дружиною ОСОБА_9, тобто з 2009 року і по даний час.
На час одруження з 2001 по 2009 роки він проживав в своєї дружини по адресу в АДРЕСА_2, хоча зв"язку з спірним будинковолодінням не втрачав і постійно допомагав померлому ОСОБА_6 по господарству та залишався в ньому зареєстрованим.
Дані, які зазначені в акті від 06.10.2011 року в тій частині, що ОСОБА_5 час від часу повертається до будинку, в якому зареєстрована, а ОСОБА_2 проживає в будинку дружини як на постійному місці проживання, записані зі слів позивачки і на даний час не відповідають фактичним обставинам справи.
Посилання позивачки, що ОСОБА_5 та ОСОБА_2 причетні до пожежі, яка мала місце у вказаному будинковолодінні в грудні місяці 2010 року, в результаті якої пошкоджена літня кухня не заслуговують на увагу і не є підставою для втрати відповідачами права користування жилим приміщенням.
На підставі ст. 405 ЦК України керуючись ст.ст. 209, 213, 214, 215, 225, 226 ЦПК України суд, -
ВИРІШИВ :
В задоволенні позову ОСОБА_1 до ОСОБА_5, ОСОБА_2 про визнання втрати ними права користування житловим приміщенням–відмовити.
рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги, рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.
Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом 10 днів з дня його проголошення до апеляційного суду Івано-Франківської області через Надвірнянський районний суд.
Суддя
Гураш М.В.
Повний текст рішення виготовлений 03.03.2012 року.